// глупости на квадрат на кръгла маса

В БЕСЕДКАТА

глупости на квадрат на кръгла маса

Българският народ има много проблеми, особено ако бъдат погледнати откъм камбанарията на Европа. Но може би най-сериозното заболяване на обществото у нас е неговото невежество в самопознаването си. За щастие си имаме управляващи, които се борят пламенно да поправят недостатъка. В челните редици на борбата отново самоотвержено застана министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Ето какви пропуски в нашите знания за самите нас попълни той с един замах.

Вие може да не сте били наясно, но по неговите думи нашето икономическо развитие предизвиквало завистта на Америка. Стана ли ви по-хубаво?

Е, хайде, тази находка на министъра отшумя някак си, както и предишните му приумиците за „вината” на чуждите туристи, които ни изяждали храната и пораждали дефицит. Посмяхме се отново безсилно над безнаказаната подигравка с елементарните реалности. Но той не се спира ( по нанадолнището не е лесно, когато нямаш спирачки по рождение). На кръгла маса, раздумка за икономическите чудеса на полусоциалистическа България, Петър Димитров продължава в същия дух. Най-напред откри, че скандалите в МВР този път не били пролетна буря. Ние пък точно си бяхме помислили обратното. Добре че ни осветли. Обаче като един Прометей човекът пак ни отвари очите по чисто неговата си специалност, икономическата. Каза ни това, което хилядите знайни и незнайни „частници” ( както презрително ги окачествяваше догмата на живковизма) едва ли подозират: че у нас има бизнесклимат от завидно естество. Толкова бил добър, че чак бил най-прогресивния на континента. Защо това не се признава от разните международни статистики, според които по основни показатели правенето на бизнес в България днес е „средна работа” ( именно заради държавните бюрократи и тяхната крадливост, наричана с вносната дума „корумпираност”)? Не знаем. Преценила са другарите, че не ни е интересно да научим.

Но и това не е всичко. Министърът има още изненади в ръкава. Само стойте и гледайте. Фокус, мокус и хоп-вади любопитна перифраза на известния каламбур „ лява ръка, десен джоб”. От неговата уста прозвуча така: данъчната ни реформа може да изглежда дясна, но тя роди лява политика.

И на края, но не на последно място по важност ( дори тъкмо напротив) в рамките на същата кръгла маса, народният слуга Димитров уведоми гражданството и селячеството, че доходите му са нараснали двукратно за миналата година. В реално изражение. Инфлацията била два пъти по-малка от приходите на хората. Ето това е наистина новина за кроткия ни народ, който обаче озверява, когато го наричат „лъжец” точно по този основен въпрос. Защото началникът на икономиката на практика обвини всички, които мислят обратното, че лъжат себе си. Заяви им, че им е хубаво, но те или не знаят, или лъжат.

Едно трябва да му признаем на Димитров: смелчага е. Малцина от нас биха дръзнали да се разхождат по улиците след такова представление. Вярно, него го возят и охраняват. Засега. Ами утре, догодина?

Share on Facebook

Discussion

6 коментара for “глупости на квадрат на кръгла маса”

 1. Браво, Иво! В теб и всички други способни да отхвърлят лепкавото було на политическата демагогия, е надеждата на тези неспособни да се справят с бремето на колосалните лъжи.

  Posted by tarzan | април 7, 2008, 17:01
 2. оф, тоя министър ми се наби в очите с абсурдните си изказвания още веднага щом встъпи в длъжност на мястото на орешарски. явно човечецът е закърмен с учебниците по марксизъм-ленинизъм и не знам кой е решил, че разбира от икономика.

  в едно обаче е прав – десните данъчни реформи раждат лява политика, защото дясната политика е най-социалната такава 🙂

  Posted by Longanlon | април 7, 2008, 21:26
 3. Петър Димитров е егати галфона, и глупостите ги ръси много отпреди да стане министър, още като председател на комисията по бюджета … тогава то не бяха фондове за корабостроенето, ергенски данък, колко нормално било ДДС-то за книгите, махане на валутния борд (за това не съм сигурен обаче), и т.н. Май на форума на Инвестор.бг има една тема с бисерите му 😉

  Ако трябва да изберем по-малкото зло, Румен Овчаров поне не се излагаше (или не ни излагаше).

  Posted by Калоян К. Цветков | април 7, 2008, 22:42
 4. Мнението ми за Петър Димитров е твърдо и непоколебимо от доста време – мухльо като цяло и некомпетентен в областта, в която е специалист – икономиката. Нищо чудно, като се знае дупката от която произлиза – икономически университет Варна. И досега ми става неприятно, като се сетя че съм го завършил, макар че това беше още през 1988 година. От време на време установявам, че там “колят и бесят” все същите комунистически партийни кадри както и преди 20 години, което се отнася за цялата ни държава, де.

  Posted by Георги Д. | април 9, 2008, 17:51
 5. […] се оказаха повече от скачащите не-червени. Въпреки глупака, незнайно защо назначен за министър на икономи…, те имат сравнително добри попадения в тая област. […]

  Posted by Чичовци | Какo Сийке, не съм от тях! | април 18, 2008, 07:20
 6. […] се оказаха повече от скачащите не-червени. Въпреки глупака, незнайно защо назначен за министър на икономи…, те имат сравнително добри попадения в тая област. […]

  Posted by Чичовци | Како Сийке, не съм от тях! | април 27, 2008, 10:28

Post a comment

Иво Инджев още във

Архив