// ( Шен)генно модифициран комунизъм

В БЕСЕДКАТА

( Шен)генно модифициран комунизъм

Ако си мислите, че другарската жалейка по корените на ДС в българската дипломация е само и единствено поколенчески проблем на носталгиците в БСП, явно сте се лъгали. Ето какво казва в интервю за агенция “Фокус” младото лице на партията, евродепутатът Кристиян Вигенин:

“Вместо да бъде използван целият потенциал на българската дипломация сега, ние изфабрикуваме скандал, който ще я обезсили поне в следващата половин година”.

Това, което за демократичния свят е скандално ( и Вигенин го признава, иначе нямаше да го нарича “скандал”, който ще ни държи влага поне половин година), за червения младенец е …голям потенциал. Да разкриеш зависимостта на днешната ни дипломация от вчерашната ДС, враждебна на сегашните ни съюзници, означа за него да се “обезсили” външната ни политика.

Да съзирате в тази мисловна конструкция някаква логика – друга, освен онази, заради която на запад наричат българските социалисти “консервативните сили” ( именно поради напъните им да спрат времето и да запазят статуквото на комунизма под някаква форма)?

В същото време е интересно да се види, как този млад човек се самоопределя. Не за друго, а защото той и съпартийците му често се присмиват на другите, най-вече на Бойко Борисов, за самохвалството му. Ето какво още казва Вигенин в отговор на въпрос как оценява себе си през изминалата година:

“ Професионално, като член на ЕП, свърших немалко неща в сферата на външната политика. Не постигнах всичко, което бях планирал, но когато си в такъв парламент, в който социалистите са втора политическа сила, не всичко, което искаш, може да се случи. За тази 1 година се оценявам като човек, успял да се утвърди като депутат в Комисията по външна политика. Аз съм и координатор на социалистите и демократите. Към днешна дата мога да кажа, че оправдах доверието, което ми гласуваха преди една година.”

Ако е вярно, че скромността краси човека, този е адски грозен.

Не знам в какви политически школи си обучават хората, но някой трябва да каже на тези другари, че политик, който отнема думата на избирателите за оценка и от тяхно име заявява “оправдах доверието, което са ми гласували”, е дълбоко сбъркан кадър.

Някой ще каже, че не е толкова важно. Аз пък го регистрирам за протокола, който може да се окаже с часовников механизъм. Защото от младежите Виденов и Станишев, които (подобно на младежа Първанов) и един ден не са упражнявали друга дейност, освен партийна, също се пръкнаха ръководители на демократичната ни република.

С такъв потенциал за (само)преценка олеква и възмущението на Вигенин от ГЕРБ заради очертаващото се отлагане на присъединяването на България към шенгенското споразумение. Защото историята на заболяването, което ни поставя в европейския изолатор, е дълга. Диагнозата е: (шен)генно модифициран и дори мумифициран комунизъм, изразяващ се в опечаляване при вида на раздялата с него.

Share on Facebook

Discussion

24 коментара for “( Шен)генно модифициран комунизъм”

 1. Те са тука . Не са се променяли,не за си отивали . Досега се радваха на конфорт-медиен,политически,икономически.
  Европейските политици имат немалка вина,понеже дават легитимност на всяка политическа изроденост в България-правят се ,че не виждат какво става,единствено дръпват и пускат кранчета на еврофондове.Не пожелаха да осъдят престъпленията на Комунизма,напротив дори правят бизнес с тях….В същото време британското разузнава хленчи ,че Лондон е пълен с руски агенти,на фона на гостопериемството към Роман Абрамович, потвърждават думите на Oscar Wilde,че Англия е Родина на Лицемерието.А колко ли руснаци има в България,които имат български паспорти и ползват еврофонводе за благото на руските олигарси…..

  Posted by Костовист | декември 26, 2010, 19:42
 2. Да “свършиш нещата” и да извършиш някаква работа, са две коренно различни НЕЩА. Наистина възниква въпросът, къде тези хора си “получават” дипломите??????………. …”професионално и като член… “свърших неща”… май това “става” в една друга професия…..

  Posted by karandash | декември 26, 2010, 20:25
 3. ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО И ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА 2011 :))
  Г-Н ИНДЖЕВ ДА СТЕ ЖИВ И ЗДРАВ КАКТО И ЦЯЛОТО ВИ СЕМЕЙСТВО /ОТ НАЙ – МАЛКИТЕ ДООО НАЙ – ГОЛЕМИТЕ, ВСИЧКИ СЕГАШНИ И БИВШИ ДАМИ НА СЪРЦЕТО ВИ :)) / САМО И БЕЗБРОЙ ХУБАВИ ЕМОЦИИ И УСМИВКИ :)))
  ПОЗДАВИ:
  КАЛОЯН

  Posted by kalchomaniq | декември 26, 2010, 21:11
 4. Както казваше моят колега -политолога-Франк Лойд Райт:
  Никога !Във никакъв случай един комунист не бива да чува че някога някъде е имало или във момента съществува някъде поне един нормален човек!—-ПРИНЦИП!!

  Posted by syneidesys | декември 26, 2010, 21:49
 5. Цитат от Уикипедия (Статия за Кристиан Вигенин):

  В профила си в Фейсбук на 9.9.2010 Вигенин пише: “9.9.1944 г. е начало на една уникална по своите мащаби и резултати социална трансформация в България. Нямаше богати, но нямаше и бедни. Нямаше неграмотни. Нямаше безработни. Хората нямаха контрол над властта, но имаха власт над собствения си живот. Униформите бяха задължителни, но младите не умираха от свръхдози, а момичетата не продаваха телата си… и т.н. Ей на такива размисли ме избива днес. Честит празник!”

  Тъжно…

  Posted by victor | декември 26, 2010, 22:32
 6. Не е по темата но този Путинов бисер май бие по простотия тропането с обувка по банките на ООН:

  http://www.youtube.com/watch?v=-S1ZfjZmjgA

  А ние се чудим, че праща немците в Сибир за дърва.

  Posted by zo | декември 26, 2010, 23:28
 7. Младежите Вигенин,Първанов и Станишев го дават лежерно и много,мноого изобретателно,
  но и младежът Бойко Борисов,не би трябвало да има повече убедителни причини,да отлага поне медийното укрепване на подкрепящите го!
  Ако не за друго,поне по повод на по-мъдри,решителни,впечатляващи
  действия и “пробуждания”,дори на един артист – емблема, като Ламбо,
  който иронизира възраждане от файтона на АБВ с “познати” лица.
  Бойко Борисов, непонятно пропуска нещо много важно,а не след дълго,освен като дестилат на слухове, “историята”в ЕС ще се
  превърне в постоянен касационен
  съд.
  Ще се напомни каквото, както и когато трябва,но премиерът тъкмо исторически,точно поради нашият “български комунистически роман”,
  “европейски импресии и симбиози”,
  няма защо да се прави но портокал,
  защото не е роден в прекрасната Калифорния!

  Posted by Кардинал Ришельо | декември 27, 2010, 06:49
 8. Лумпените си се мултиплицират, нищо ново под небето. Пълно е с такива Вигенинци в тая партия, ама и фамилия носи… Бас държа, че я мама, я папа е рускиня или руснак, запознали се в Московский Государственный.

  Posted by Балтимор | декември 27, 2010, 07:30
 9. И аз все по- често чувам, че Иво Инджев е член на движението АБВ. Това е голяма низост, страшна подлост, чудовищно лицемерие.

  Posted by Александър Ганев | декември 27, 2010, 09:25
 10. Така е.

  Posted by Бодичек | декември 27, 2010, 11:15
 11. “оправдах доверието, което са ми гласували”,
  Когато социалист говори така,той няма предвид народа и избирателите а хората и или службите които са го поставили на избираема позиция.
  Честито Рождество и щастлива нова година на Иво Инджев и всички демократично мислещи читатели!!!

  Posted by Ж | декември 27, 2010, 14:56
 12. Г-н Инджев, много се туткате с паметника на Съветската Армия в София. Хайде, по-бързо, че 80 милиона германци чакат да им съборите паметника в Берлин:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_War_Memorial_(Treptower_Park)

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Soviet_War_Memorial.JPG

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:BerlinSovietMemField.jpg

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:9mai_treptow_015.jpg

  Не забравяйте след като свършите работата в Берлин да засадите полянката пред паметника с тикви и карпузи.

  Posted by :) :) :) | декември 27, 2010, 15:33
 13. До @victor 26.12, 22:32

  То

  Posted by Милен Иванов | декември 27, 2010, 16:01
 14. До @victor 26.12, 22:32

  Тоя пъ’ вагинин ако е виждал онова, за което пише, аз съм трамваят на халите! Ей такива пишлеменца и дървени философчета ме вбесяват!

  Вярно е казал Г. Марков че всяко ново поколение комуняги е по-долно от предишното.

  Аман!

  Posted by Милен Иванов | декември 27, 2010, 16:03
 15. Здравейте г-н Инджев.С удоволствие чета статиите Ви.Бих искал да споделя нещо с вас и вашите читатели относно “другаря” Вигенин.В началото на септември бях в една частна клиника във Варна.Там дочух две жени от персонала (с бели престилки),които се възмущаваха от нашия евродепутат, че много държал детето(неговата жена била в клиниката и трябвало да ражда) да се роди точно на девети септември.Тогава си казах,ако е наистина така то този юнак е тотално сбъркан.
  Вие си правете изводите.

  Posted by Илиян Илиев | декември 27, 2010, 17:00
 16. Към 🙂

  Абе това за тиквите е наистина интересно- не увират за историческия факт, че в България няма нито един убит червеноармеец, а само в Берлин са около половин милион. “Малка разлика” между основанията за паметника там и тук…

  А за карпузите – вие си ги садете, явно знаете какво е това, макар да не е на български, а на руски. По саденето ще ви съдят за съдържанието на тиквата.

  Posted by Иво Инджев | декември 27, 2010, 17:07
 17. Предполагам, че стръвната защита на ДС-посланиците, изригваща от всички нива и ниши на БСП и си-е е не само от лоялност и другарско чувство към своите стари авери в посолствата. Мисля, че благодарение на тези хора, трескаво се върши мащабна дейност, от която БСП има огромна печалба. Ако верните другари, които работят “на терен” се махнат и заменят с нормални цивилизовани дипломати, дейността ще спре, както и мръсната река от пари към партийните каси. Затова, според мен, и младите необременени модерни леви европейски социалисти говорят същите неща, като бащите и дядовците си по този въпрос.

  Posted by Ясен Прахов | декември 27, 2010, 23:02
 18. Комунистите са генно архиидиотизирани организми и тровят всичко около себе си!

  Posted by Таня Стоянова | декември 27, 2010, 23:44
 19. Отхвърлям смешното предложение на анонимният тиквеник към Иво Индже(в) и предлагам, на мястото на паметника на съветската окопациона армия в София, да изградим с доброволен граждански труд и дарения Български паметник, на хан Кубрат и неговите синове.

  Posted by Румен Великов | декември 28, 2010, 14:59
 20. към Румен Великов:

  По принцип идеята ни е да има “отворен финал”: алтернативи, включително цели проекти, има предлагани през годините. Редно е да има широка обществена дискусия или по-точно – да бъде продължена, защото тя беше прекъсната и постепенно замря под тежестта на примирението. Нека стигнем дотам…

  Posted by Иво Инджев | декември 28, 2010, 16:45
 21. Към карпуз:

  да – и не се радвайте на тиквената си “победа” за думата карпуз, защото е отчайващо жалка на фона на големите глупости, с които ни занимавате.

  Posted by Иво Инджев | декември 28, 2010, 20:46
 22. Как може да имате претенции, че сте журналист като имате толкова беден речник … или арабския ви е по-силен? Разбрахте ли сега защо Ви изхвърлиха като кирлив фес (български израз – надявам се него го знаете) от всички медии, не само от btv? …

  Posted by :):):) | декември 28, 2010, 21:16
 23. към карпуз:

  Така е, беден ми речникът да опиша неописуемото ви безсилие да ме предизвикате на диспут от позицията на карпуз, който се опитва да обстрелва от засада с архаичен аркебуз, но си остава тиквеник с манталитета на тутманик .

  Posted by Иво Инджев | декември 28, 2010, 21:54
 24. ЧЕРВЕНОТИКВЕНИКВИЧКОВЧЕТАТА (млади и стари) пак са тук и са си пак същите лапачи и национални предатели!
  Уважавам г-н Инджев като смел журналист – патриот но малко от колегите му са такива…

  Posted by SURVIVOR | декември 30, 2010, 00:11

Post a comment

Иво Инджев още във

Архив