// Говорителят на Путин проговори и от името на турските им братушки

В БЕСЕДКАТА

Говорителят на Путин проговори и от името на турските им братушки

Преоткритата наскоро стара дружба между двете стари еврезийски империи получи нов руски стимул под формата на изпреварващо руско адвокатстване на Ердоган, който едва ли е молил за тази мечешка услуга.

Не е смешно , а е факт: големият демократ Путин брани своя събрат по демократичност Ердоган от неназвани демократични врагове на Запад, където гледат на състоялия се референдум в Турция с неодобрение заради обстановката при неговото осъществяване след масови репресии срещу стотици хиляди реални или измислени противници на властта в армията, полицията, сред учителите и университетските преподаватели, както и на фона срива на свободата на словото и на независимостта на съдебната система.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, без да уточнява на кого размахва пръст, намери за нужно да декларира вчера пред журналисти в Москва, че турският референдум е ”абсолютно суверенен въпрос за Република Турция”, сякаш някой оспорва друго, освен правото на Ердоган да си прави с турския народ каквото си поиска от позицията на вече обсебената безконтролна власт.

“Ние смятаме, че всички трябва да се отнасят с уважение към израза на волята на турския народ”, заяви той в ролята на руски говорител на турския народ, чукайки отново на отворената врата на принципа, че всеки народ има право на самоопределиние, което , обаче, не означава, че всички трябва да се съгласяват той да бъде държан на каишката на един автократ, пожелал да се извиси в ролята на дектатор с помощтта на пряката демокрация, манипулирана от него.

Поради липса на адресат в това московско изявление, а и поради неговия изпреварващ характер ( доколкото световните лидери не бързат да се произнесат по случая , а към момента единствено Търмп се обади на Ердоган- при това да го поздрави за успеха), не остава друго, освен да свържем демарша на Песков от името на работодателя му Путин с позицията на международните наблюдатели. Според тях кампанията за референдума е водена при  неравни условия, а преброяването на гласовете е съпътствано от процедурни промени ( като приемането на бюлетини без печат, възприето в последния момент), които хвърлят съмнения върху автентичността на официално обявения резултат.

Според световните агенции “двете страни в кампанията не са имали равни възможности”. Изявление в този смисъл направи Чезар Флорин Преда от съвместната мисията на Службата за демократични институции и човешки права (СДИЧП) към ОССЕ и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Не е трудно да съзрем зад загрижеността на Кремъл аналогията с начините, по който самата Русия на Путин употребява атрибутите на демокрацията за недемократични цели. Зад това покровителствено становище прозира призракът на водевилното по своята светкавичност шоу с организирания на бърза ръка референдум за присъедявне на окупирания от руски войски украински полуостров Крим през март 2014 г.

Русия настоява, въпреки факта на окупацията, че това си е чисто руска работа и днес пренася тази формулировка върху турския казус. От кремълска гледна точка референдумът в Турция не само укрепва властта на побратима Ердоган, но и е удобен повод за Москва да приравни успеха му ( колкото и да е пиров) към кримското безобразие.

Остава да видим как братушките на големите руско-турски демократи  у нас ще аплодират волеизявлението на турските превърженци на Ердоган и изявлението на руските му приятели в Москва, които нямат търпение да дадат рамо на толкова близкия до сърцето им авторитаризъм, клонящ към диктатурата, постигана с демократични средства.

Share on Facebook

Discussion

23 comments for “Говорителят на Путин проговори и от името на турските им братушки”

 1. Толкова много си приличат двата режима, че Пясъков съвсем естествено говори от името на Путин и Кремъл за Ердоган и Турция, все едно за Русия. Толкова много си приличат режимите, понеже са изградени на лична преданост и роднинство, преминаващи през идеологията на новия руски шовинизъм на такива като Путин и Дугин, за случая на Русия, и пак на същите неща, но през използване за идеология на ислямската религия и глави като Ердоган и Давутоглу, за случая на Турция.
  Толкова много си приличат, че и корупцията им е една и съща. Милиони за джоб са днешното нормално. Един турски министър преди няколко години бе хванат да е взел подкупи само за няколко години от 52 млн. долара, и нищо не последва, понеже е от управляващата тайфа. Синът на Ердоган, който се явява нещо като тук Дебелия Космат Задник Делян (имам предвид манталитета му, не външния му вид), виден депутат и директор на ДАНС, говори през 2013 г. в телефонен разговор с баща си (лесно се намира в YТюб), че в касата в една от къщите им има още нескрити от разследването на Гюлен 30 млн. долара, а в кутия за обувки в мазето на един от приятелите им, по съвместителство директор на една от най-големите банки, бяха намерени 4 млн. долара. Парите 30 млн. са били от потулена дълговременна сделка с ембаргов нефт от Иран срещу злато от Турция и други страни, чрез ирански бизнесмен, приятел на управляващата фамилия Ердоган, на когото тя разрешила за последната година, преди американците да го арестуват, да прекарва по 1 тон да ден злато на обща стойност 28 млрд. долара! Бизнесменът раздал 60 млн. долара подкупи, от които на вътрешния министър, също авер на Ердоган, 5 млн. зелени, да му уреди турско гражданство и паспорт. Бедна ни е фантазията.
  Но властта не можа да падне тогава (след преврата също), защото Ердогановци успяха да разчистят с кръв и масови репресии всички по пътя си.
  Сега този бизнесмен и един от директорите на тази банка са окошарени в лошата Америка, дето все се оправя с проблемите по света, включително в Сирия, и се е разприказвал. Това е една от причините, не основната, Халиф Ердоган, да извършва масовите чистки, за да остане той, фамилия и приятели на власт колкото може, необезкопоявани и неподсъдни.
  Това е също една от причините двамата Ердоган – Путин да са първи дружки, наред с шутове като Песков и чучела като Медведев, а такива като Боко, вслушвайки се в Москва, да се кланят и на двамата ниско до земята.

  Posted by AWACS | април 18, 2017, 12:10
 2. Диктартор “в нужда” се познава!
  Альфа-диктарторът, още повече бифш кагебист, няма никакви демократични рефлекси. Но не само альфа-диктарторът , но и другите – бета- , гама- ….. и омега-диктарторите са подобни. Една съвременна и демократична държава трябва да има НЕ само “легитимно правителство”, много по-важно условие е да има ЛЕГИТИМНА ОПОЗИЦИЯ. Защото по принцип управляват много малка част от ЛЕГИТИМНИТЕ ГРАЖДАНИ на всяка държава. Т.е. само много малка част от “гражданите” са в управлението, и те трябва да са възможно най-малко, докато ОГРОМНАТА част са ОПОЗИЦИЯ. И ТЕ са много ПО-ЛЕГИТИМНИТЕ от тези ,които ги “управляват”!При това “управляващите” са само за определен брой мандати.
  И това осигурява разширяване на броя на
  “управлявалите”, и същевременно ЛЕГИТИМИРАНЕТО им чрез избори през определен период от време, а НЕ “получаването му по НАСЛЕДСТВО”, по “партийна”, шуробаджанашка, или “приятелска” линия. Или пък чрез диктатура, или чрез монархо-ислямистки или всякакъв вид “референдуми”.
  Но Путлер и Ердоган си мислят ,че само “упряляващите” могат да бъдат “легитимниТЕ” в една държава, НО истинската ЛЕГИТИМНОСТ за една държава е ЛЕГИТИМНОСТТА на ОПОЗИЦИЯТА на “властта”.
  Това се доказва и в Сирия и другите хунтараторски държави.
  П.П. Путлер УЖ е “против” всякакви “вражески ЦВЕТНИ революции”, но “ЗЕЛЕНИТЕ революционери” от ИСЛЯМИСТКИ Иран са неговите “революционни” ортаци от десетилетия, и особено сега в Сирия.
  Как е възможно Путлер да ги приема за “легитимни”, щом е “цветен” КОНТРАреволюционер. АЛьФА-КОНТРАреволюционер!

  Posted by ЦВЕТогитимиране | април 18, 2017, 13:44
 3. Честито!
  Първо без давност- на лекетата и политическите дилетанти около Джими Картър, които през 1979 г. практически натикаха под властта на фанатизираните чалми и съветските “съветници” най-прозападния и хард-антикомунистически Иран (някой да помни какви добри отношения имаше Реза Пахлави с Израел, как помагаше на всички антикомунистически движения по света- оставете визитата му в България!)
  Държави – горди флагмани на свободата, ПРОСПЕРИРАЩИ ИКОНОМИЧЕСКИ и изграждащи справедлив социален ред като РЕПУБЛИКА КИТАЙ на ЧАН КАЙ ШИ (столица на Световната антикомунистическа лига世界自由民主聯盟總會; World League for Freedom and Democracy, ЮЖНА КОРЕЯ НА ПАК ЧЖОН ХИ, ЧИЛИ НА ГЕНЕРАЛ АУГУСТО ПИНОЧЕТ, РОДЕЗИЯ НА ЯН СМИТ, ЮАР на ПИТЪР БОТА, СИНГАПУР НА ЛИ КУАН Ю бяха третирани като международни парии заради интегралния си антикомунизъм, освободителни движения срещу комунистическата чума като УНИТА в Ангола, РЕНАМО в Мозамбик, Мано Бианко в Гватемала и др. АРЕНА и Батальон “РОНАЛД РЕЙГЪН” в Салвадор, Никарагуанската съпротива срещу палача ортега бяха лишавани от подкрепа в полза на комунистическите изверги, които под съветска дресура и с съветско (че и НРБско) оръжие унищожаваха собствените си народи.

  ТАКА, изглежда, и Турция ще бъде предадена от евро-еквивалентите на картъровите пацифисти – путерингите. Турция- най-твърдият съюзник на Запада и най-истинският член на НАТО в най-трудните години!
  Много хубава беше, значи, Турция едно време, когато войниците й загиваха с хиляди в Корея, докато Путерингите мериха дупките по лимбургското сирене и номерата на сутиените на секретарките си!
  Кой – от 76% прозападни антикомунисти сред 78 милиона народ докара сегашното дередже!
  Късогледството на описаните западни елити е по-страшно от престъпление- и още има много да патим от него.

  Posted by Стамбо | април 18, 2017, 13:53
 4. И след референдума в Турция не съм си променил мнението за бъдещето на царско-султанската “дружба”. Всеки дебне другият и при първата открила се възможнсот ще го “изтемари курвенската”. Бас ловя, че кремълският гном ще е на страната на булката. Има сериозни индикации. Най-малко отношенията на Турция към “врвжеската” за раззия Украина. Задълбочава се алъш вериша, големи съвместни бизнес проекти, твърда защита на кримските татари и др.
  Сега, не са по темата но според мен си заслужават прочитането долните два материала. Първият е адресиран към Павел Тинков и останалите приятели от БЛОГА НИ които не се “гнусят” да “ползват” сАвеЦкият диалект на българският. Вторият материал е репортаж за кремълската пропаганда за ЧИТАТЕЛ-и. Една важна особеност по него. Чете се отдолу-нагоре ако държите на хронологията.

  http://newsua.one/avtorskie-blogi/eti-vashi-tomagavki-abo-fruktovoe-morozhenoe.html

  http://rusjev.net/2017/04/18/televizionnyie-potoki-ada-chto-rasskazyivayut-rossiyanam-pro-drugie-miryi/#more-39655

  Posted by Georgi Nikolov | април 18, 2017, 16:05
 5. Захапвам една малинова тарталетка и потъвам съзерцателно в панорамата на Стамбо. Нека се включа с подшушваща подробност. Откъде (в изгнание) довтаса Хомейни в Иран, та да надроби нещата… ами… Neauphle-le-Château.

  Posted by everyone else | април 18, 2017, 16:24
 6. А пък болгарските им братушки от ДАНС, които вземат тлъсти заплати и още куп привилегии, за да пазят държавата си по презумпция най-вече от ботушките на братушките, са съчинили този потресаващ документ!
  Бойлерите на Лубянка, онези от КГБ/ФСБ и ГРУ сигурно са се попикали от страх и ужас, разбирайки какви твърди професионали-патриоти и евроатлантици разплитат техните козни и разкатават болшевишката им мамка в солнечната страна Болгария!
  Сега сериозно- всеки, който е чел например докладите на чешките, полските и естонските служби за сигурност, в които врагът с всичките му подривни действия и престъпления срещу националната сигурност е назован точно и ясно – Русия-само ще се изкикоти на беззъбите намеци в българския доклад за едни такива “страни извън ЕС и НАТО, които ни се месят в политиката”. Трябват твърди десъветизиращи закони, трябват арести, трябват решетки – доживотни, макар че за руските отровители на България и за техните местни слуги и разстрелите са меко възмездие!

  http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-obekt-na-seriozen-razuznavatelen-interes-ot-darzhavi-izvan-es-i-nato-news262803.html

  Posted by Стамбо | април 18, 2017, 17:09
 7. Да ти е сладко, скъпи EVERYONE ELSE, дано не съм те вгорчил като

  … но себе си, брате, губя,
  тия глупци като мразя!
  Оттам дойде чалмата, има си хас, натюральмон!

  Posted by Стамбо | април 18, 2017, 18:16
 8. Някой може ли да ми отговори ,колко паметника на българските опълченци ,загинали в руско-османската война има в Русия.Ако има въобще.

  Posted by Даниел Братанов | април 18, 2017, 19:58
 9. към Даниел Братанов:

  Няма такъв ( да не говорим за такива). Защо съм сигурен ли? Щяхме да да знаем, да ни ги навират пропагандно в очите.

  Липсата е като в случая с граф Игнатиев ( и Русия изобщо): ако бяха намекнали някаква симпатия към Левски , да не говорим за застъпване за неговото спасяване от екзекуцията, щяхме да лягаме и ставаме с хиперболизиран преразказ на подобно намигване. Но такова няма. Защото са го бесили в съгласие с техните евразийски колеги.

  Posted by Иво Инджев | април 18, 2017, 20:51
 10. Разправят че и свръх ултра демократа Евгени Михайлов заел позицията на Москва.

  Posted by mika | април 18, 2017, 21:25
 11. Томахавките готови били и за Дебелия Задник Ким. Да внимава, казал му Пенс, след Сирия и онази бомба в Афганистан. И за Синай, за ислямските им държави.
  Томахавките срещу летището в Сирия изстреляла жена – командир на американския военен кораб. Внимавайте с американките.
  Известна разлика със Знахарова сякаш.
  https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/pence-makes-surprise-stop-to-demilitarized-zone-during-korea-trip/2017/04/16/e1da822e-230e-11e7-a1b3-faff0034e2de_story.html?utm_term=.cf3892bd6cae
  http://www.thestreamus.com/meet-the-badass-female-commander-who-launched-the-tomahawks-into-syria/

  Posted by AWACS | април 18, 2017, 22:48
 12. от КГБ нищо хубаво.

  https://www.24chasa.bg/novini/article/6072809

  Posted by honolulu | април 19, 2017, 07:28
 13. От наще селски мутри-комунисти също нищо хубаво.

  http://www.mignews.info/balgarski-chernobil-radiatsiya-ot-3-do-13-pati-nad-normata-teche-ot-cheshmite-v-haskovo-pone-ot-6-mesetsa/

  Posted by honolulu | април 19, 2017, 07:37
 14. Стамбо, благодаря ти, тарталетата изчезна, нямаше време да се вгорчи.
  Имамът е акцент в репертоара на френското пол-пот-гурме. Салот Сар (по-запознат си, моя милост забра душа и върна книгата в библиотеката), Иенг Сари, Хо Ши Мин и т.н. France ma belle.

  Posted by everyone else | април 19, 2017, 08:39
 15. На турския референдум – Същата Картинка като при наши избори: масовата практика на комуняги, “патреоте”, соцове, “граждани” за “европейското”, бараковци и подобни екземпляри. Същата Картинка и в Русия, откъдето тройната ни взаимна обич и прекланяния не са случайни! Отиди по селата и Раздай готовите бюлетини:
  – правителството (Ердоган) и управляващата Му партия хванали за ушите Централната изборна комисия (ЦвИК) да си затвори очите и уредили в най-важни избирателни райони в деня преди изборите да бъдат раздадени подготвени бюлетини с “да” за референдума. Привържениците-гласове от 2002 г. и без това са в мнозинство в обществото, от 1/3 до над 1/2, но за референдума се приказвало, че отиват към малцинство в полза на “не”;
  – повечето осигурени гласоподаватели били от бедните и по-малко грамотните слоеве, т.е. такива като у нас, дето лесно величяат подобните Ни Величия с техните Велики идеали и интелект: електорална маса, за съжаление, дето не става и за дървен стол;
  – бюлетините били предварително маркирани с “да”. Върху тях само го нямало официалният печат от избирателната секция, но той така или иначе трябвало да се постави там;
  – Гювечът за такъв гласоподавател бил 300-400 лири, което е над 100 евро или над 150 долара: май три-пет пъти Повече от татковината ни!;
  – според основната опозиционна партия (основана от Ататюрк) и други такива партии и хора, такива бюлетини били 1-4 Милиона! (турците са 79 млн. нация, с регистрирани сега гласоподаватели 58 млн. и гласували 49 млн.);
  – 500 хил. кюрди, потенциални гласоподаватели, каквито винаги гласуват срещу Ердоган, са били умишлено блокирани с военни операции, там из анадола, уж срещу кюрдските партизани;
  – и т.н.
  Аферин! (Браво!)
  https://www.aei.org/publication/how-did-fraud-occur-in-the-turkish-referendum/

  Posted by AWACS | април 19, 2017, 09:33
 16. Между другото на някой направи ли му впечатление, че данните за радиация в Хасково са от Октомври, тоест, когато Другаря Бойко и герберска дружина беше на власт но се оповестяват чак сега, когато управлява служебен кабинет?! Какво ли щеше да стане ако преди изборите, тази новина беше пробила мъглата и беше станала предмет на разговори в политическите войни! Как ли щеше да се отрази на изборния резултат на Другаря Бойко и дружинка????

  Posted by honolulu | април 19, 2017, 10:01
 17. Дори с многото нередности и провокации референдума в Турция беше решен отвън – от гласовете на т.н. немски турци, които са гласували със “за” – само в Германия около 65%!
  Вчера външният министър на Австрия призова всички, които се чувстват съпричастни с Ердоган и неговата доктрина и са гласували положително на референдума, да бъдат така добри да си ходят в Турция…

  Posted by Станчев | април 19, 2017, 12:48
 18. Поредната блестяща победа на Путин.
  Понеже гейовете ги изтребват в руската република Ичкерия (Чечения), Русия май ще се прости окончателно с шанса за Световното по футбол през 2018-те.
  Чечения принадлежи на Кадиров, Герой на Русия, който пък принадлежи на Путин. Имало изтезания, концентрационни лагери за тях, екзекуции, разправят.

  Posted by AWACS | април 19, 2017, 15:44
 19. До СТАНЧЕВ:
  Казвате, че референдумът в Турция е бил решен от германските турци, гласували “за” около 65%.
  Референдумът бе решен предимно от турците в Турция. От гласувалите общо “за” над 25 млн., тези в Германия са само 450 хил. от общо 1,5 млн. в тази страна, имащи право на глас.
  http://www.dw.com/en/opinion-turkish-referendum-must-be-a-wake-up-call-for-germany/a-38455736
  Действително, турците в Германия са тези, които с най-голям процент в чужбина подкрепиха Ердоган. Най-малко като процент за него гласуваха турците в САЩ.

  Posted by AWACS | април 19, 2017, 17:11
 20. Към AWACS:

  Дано не прозвучи като “покровителствена забележка” на “собственика” на трибуната, но искам да отбележа, че приносът ти с фактология по темата ( не само с този коментар) придава допълнителна информационна стойност на дискутираните тук въпроси.

  Обаче използвам редкия случай, когато репликирам коментаторите, да те помоля ( пиша на ти, защото и ти така се обръщаш, което в случая приемам като обръщение между познати), да се въздържаш от изрази, които могат да бъдат квалифицирани като нецензурни. Не заради някаква моя цензура или пуританщина, а заради прагматичното съображение да не давам(е) козове на желаещите да вменяват обобщаващо на блога някакъв цинизъм, като цитират фриволните изрази, които имат нужда от т.н. червена точка.

  Posted by Иво Инджев | април 19, 2017, 17:43
 21. А комунистите по малките села и градчета са получавали за сегашните избори по 70 лева и безплатно дърва.

  Партийо, Кърмилнице Любима
  къща с покрив си ми построила,
  децата ми нахрани и изучи
  и затуй съм твое вярно Кучи!
  Бау! Бау!

  Posted by ябадаба | април 19, 2017, 21:32
 22. До ИВО:
  You have my understanding, my Friend.
  Иначе, аз си търся самолетоносач. Да свършим по-добре работата-:)

  Posted by AWACS | април 19, 2017, 22:20
 23. Здрасти,
  Извинявайте, че пиша под този пост, дано не го приемете за спам, ама не видях някой да е споменал досега една от приликите между тоя референдум и 2004-та, когато Путлер прави административни промени за по-здрав регионален контрол от него самия по повод чеченски атентат над училище в Беслан. (в последствие и други прилики може да откриете със скорошни събития)

  Posted by Georgi | април 22, 2017, 19:28

Post a comment

Иво Инджев още във

Архив