// Борисов е напълно предсказуем – само трябва да се четат предупредителните табели срещу вашето подхлъзване около него

В БЕСЕДКАТА

Борисов е напълно предсказуем – само трябва да се четат предупредителните табели срещу вашето подхлъзване около него

Покрай уволняването  на директора на НДК Мирослав Боршош ( от министър Лиляна Павлова) и възстановяването му на поста ( от премиера Борисов) мнозина припомниха някои минали и позабравени истории. Например за подобния случай, когато премиерът Станишев уволни Делян Пеевски от поста заместник – министър по бедствията и авариите, но след седмица го реабилитира без да си прави труда да обясни и без това ясната за всички царско-депесарската намеса в полза на “младия бизнесмен”.

Къде е чисто човешкия елемент в тази драма? Нечовешко ми се струва един министър да бъде унизен по такъв начин от началника си, след което да благодари за това писмено и публично. Но на Павлова, както и на всеки от екипа на Борисов, нищо нечовешко не им е чужно. Иска се зверска “лоялност” към боса, за да оцеляваш в неговото обкръжение.

“Случките” като тази със сваляния и качвания обратно с асансьора на Борисовото благоволение директор на НДК обаче далеч не се изчерпват с тази аналогия. Грешат онези, които наивно си мислят, че Борисов се е разнежил за Боршош поради някакъв спомен за някаква зависимост, свързана с факта, че младежът е бил сред инициаторите за неговото издигане за кмет на София. Едва ли не Борисов му се отплаща сега като бламира една от най-близките до себе персони в управлението, като Лиляна Павлова. Не се връзва никак с онова, което знаем и помним за Борисов. При него ни най-малко не важи правилото за реципрочност в лоялността.

Най-вероятно става дума за обвързаности и зависимости, които са задействали “член пети” ( по аналогия с точката от Северноатлантическия пакт за защита на всяка една нападната страна ), изискващ намесата на голямата клечка, за да не бъде завлечена на дъното от един малък на вид препъни-камък.

Неизповедими са (и) в това отношение пътищата Борисови. Ако си спомняте, той люто се закани в предизборната си кампания през 2009 г., че първият, когото ще уволни в качеството на премиер , ще бъде гуверньора на централната банка ( единствената  национална институция в България, впрочем, която си запази названието “народна”, докато “Народната армия”  и прочие”народни” неща изчезнаха заедно с официалния смъртен акт на комунизма у нас през 1990-та година). Само че вместо да го уволни, Борисов го остави на поста и дълго му се наслаждава. В един момент дори започна да го хвали.

Любимка на Борисо (  по никога необяснени критерии) беше и загадката за чуждите дипломати в София Румяна Желева. Малко беше, че това неизвестно лице беше поставено да администрира и формира българската външна политика като министър ( пак повтарям- за истинско учудване на съюзническата дипломация, което ми стана ясно от една моя лекция пред посланиците на Европейския съюз през 2009 г., когато всички вкупом искаха да знаят що за персона е монтирана на този пост), но Борисов пожела тя да представя България и като член на европейското правителство.

Дълго и (почти) до последно Борисов я брани дори при последните й гърчове пред изпитващите я евродепутати. Толкова беше всеотдаен в нейната защита, че дори след като я прежали и обяви това на всеослушание, Цецка Цачева не успя да вземе завоя и продължи да твърди, че Желева е най-подходяща за еврокомисар от българската квота. И изведнъж: рязък преход. Борисов разлюби любимката си Желева ( която по информация на автора на тези редове всъщност е била пробутана в правителството му от шефа на Лукойл Валентин Златев, на когото Борисов не може да откаже нищо). След многобройните суперлативи, с които доскоро я заливаше, той премина в другата крайност, демонстрирайки своя стил на селски футболист, който рита падналия.

Ами връзката му с Ирина Бокова? За какъв дявол потвърди номинирането й за българска кандидатура ( в угода на руския интерес) за Генерален секретар на ООН, след като дори един скромен блогър , като моя милост, знаеше предварително, че няма шанс да преодолее ветото на поне две страни от петте държави в Съвета за сигурност на ООН? След това я “захвърли” по подобие на Желева, за да употреби и Кристалина Георгиева.

За светкавичните му уволнения без никакви церемонии и проучвания на обстоятелствата, свързани с обвинения към разни заместник-министърчета, шефове да агенции и прочее планктон в неговите управленски води, който му се е клел във вярност, но с нещо го е разгневил, да не говорим.

Изводът за всеки, които иска да се повози на гърба на този кит на властта ( в митологията има три кита, които крепят света, а в неговия случай той е единствен кит, върху който три пъти се крепи “българското земно кълбо”) би трябвало да е като предупредителна табела в хотел, когато му мият пода: “ внимание, опасност от подхлъзване”. Пише го и на табели по маршрута на някои туристически пътеки, където катеренето е опасно.

images

Подхлъзнатите обаче явно смятат, че си струва унижението. Ето защо, когато ви кажат нещо за “изкушенията на властта”, не си мислете за някакви си заплати, коли, секретарки и прочее дреболии. Залогът явно е много по – голям. Направо е с размерите кит, който първо кани авантюристично готовите да си рискуват имената пасажери да му се качат на гърба, а когато ги изхвърли насред бурното море заявява, че няма да позволи да му се катерят по гърба.

Какво да го правиш: Борисов!

Четете табелите ( и някои книги, написани за него), преди да ви похлъзне.

images-1

Share on Facebook

Discussion

28 коментара for “Борисов е напълно предсказуем – само трябва да се четат предупредителните табели срещу вашето подхлъзване около него”

 1. В духа и буквите на изброените от Иво обитатели на планктона на властта и аз се терзая около тайнството Джема Грозданова-пак шеф на външната политика.

  Posted by Стамбо | юни 29, 2017, 12:29
 2. 2009-2013 -Бойковизъм

  2014 -2017 Развит Бойковизъм

  от 2017 Бойкомунизъм

  Posted by DOBREV | юни 29, 2017, 15:44
 3. При толкова много избиратели БУДАли НДК е прекръстен на Боршой Театър

  Posted by SIMEON | юни 29, 2017, 16:14
 4. Известен е селският манталитет на Борисов!
  Но и подмазващите му са си лика прилика с него!

  Posted by Boreto | юни 29, 2017, 16:46
 5. Лично аз припознавам в тази група и бившия здравен министър Петър Москов.

  Posted by ББ | юни 29, 2017, 17:49
 6. Валери Жискар д’ Естен (иначе прославен, върховен и непостижим представител на категорията европутеринги)още носи резила от приятелството си с Канибала Бокаса от -лов, сафарита и диманти. За тогова кой ще тегли резила?

  Posted by Стамбо | юни 29, 2017, 18:53
 7. Стамбо, в частта REEL №5, click on
  “Leonid Brezhnev and Giscard d’Estaing of journalists” и ще го видиш от плът и кръв да поднася цветя на мавзолея на Ленин:
  https://www.net-film.us/film-7837/
  Но в един момент Д’Естен се усети…

  Posted by everyone else | юни 29, 2017, 19:24
 8. Борисов е елементарен, простоват, еднолинеен.
  Точно такъв тип по принцип е обичан от Москва. От векове, през комунизма, и сега.
  Сложни и интелигентни никога не са предпочитани. Не само те няма да повярват колко велика е Русия, но и ще започнат да задават въпроси, изпитват съмнения, та дори и критикуват и отхвърлят.

  Posted by AWACS | юни 29, 2017, 23:03
 9. Дали някой тук знае тази фраза на Владимир Ленин на руски и линк за нея, ако имате?
  Не я намирам и на български. Намирам я само на английски.
  “Най-добрият начин да контролираме опозицията е самите ние да я ръководим”.
  “The best way to control the opposition is to lead it ourselves.”
  http://www.goodreads.com/quotes/38974-the-best-way-to-control-the-opposition-is-to-lead
  От ясно по-ясно!

  Posted by AWACS | юни 29, 2017, 23:10
 10. Към АWACS:

  Това е почти буквана перефраза на латинската сентенция, според която ” ако не можем да ги победим, трябва да се присъединим към тях”.
  Цитирал съм Любен Гоцев да казва това в негово интервю по повод присъединяването на България към НАТО.

  Posted by Иво Инджев | юни 30, 2017, 00:36
 11. @АWACS
  ‘Лучший способ контролировать оппозицию – возглавить её самим’
  Фразата е често срещана и действително звучи в диапазона на ленинското лукаво човече, но не зная дали е негова. Честно казано, не ми се разгръща Ленин, дори само за техническа справка.

  Posted by everyone else | юни 30, 2017, 06:43
 12. За AWACS:

  Ленин заметил: «Лучший способ контролировать оппозицию – возглавить её самим».

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:6BjmKhdF_-wJ:mixednews.ru/archives/30350+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=bg

  Posted by Стоян Бл. | юни 30, 2017, 09:20
 13. Скъпи Everyone else, д’Естен е уникална и пълна илюстрация на всичко лошо във френските политически традиции+вселенска лична суета.

  Posted by Стамбо | юни 30, 2017, 10:08
 14. Дойдохме си на думата!
  ТЕ ЗА ТОВА СТАВА ВЪПРОС!
  «Лучший способ контролировать оппозицию – возглавить её самим».
  А иначе, уважаем/а симпатизант/ка на ДСБ, аз съм бил не само СИМПАТИЗАНТ, но и активен поддръжник и на ДСБ и преди това на СДС!
  Аз съм стар седесар от барикадите!
  Но да не се правим на „щрауси”!
  ИСТИНАТА е ,че бяхме измамени!
  Истината е, че НЕ НИЕ постоянно „настъпваме мотиката”, а ТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ да ни мамят!
  «Лучший способ контролировать оппозицию – возглавить её самим».
  Това е ИСТИНАТА!
  Другото е „сини” и „ червени” Опорни Точки!

  Posted by клюкар | юни 30, 2017, 11:20
 15. @КЛЮКАР:
  Не мисля, че сме манипулируеми по начина, който описвате. Очевидно е, че всички тук сме съмишленици, но нямам усещането да сме в нещо измамени. Напротив, през цялото време, когато сме подкрепяли синята идея, ние сме били с отворени очи за дефектите й; винаги сме надушвали, кога нещо не е така, както трябва да бъде и въпреки всичко активно сме я подкрепили. Аз лично нито съжалявам, нито ще се откажа от активната си позиция, защото дори и с компромисите ни, на практика НИЕ добутахме “на магия” страната ни в ЕС и НАТО. Убедена съм, че няма човешко усилие, което остава без последици. Като така, смятам и за напред да полагам усилия в посоката, този избор да стане наистина необратим. Няма място за вайкане, защото не сме в условията нито на “Многострадална Геновева”, нито на “Станка прердю”.

  Posted by Иванова | юни 30, 2017, 14:18
 16. Бяхме измамени! Да не си кривим душата. Но за да има измамени са нужни лъжци. Аз предпочитам да съм от първите.

  Posted by deaf | юни 30, 2017, 14:54
 17. Ама моля Ви!
  Аз казах „ НО ДА НЕ СЕ ПРАВИМ НА „ЩРАУСИ”!
  Не сам казал нищо нито за „ вайкане” нито за “Многострадална Геновева”, нито за “Станка прердю”.
  Не ми превеждайте думите от български на български!
  Каквото съм казал-казал съм го на български!
  Кой разбрал- разбрал!
  Кой съгласен или несъгласен- воля негова!
  Но да не се чуди, как така се получава, че „все настъпваме мотиката”…
  Е ЗА ТОВА СТАВА ВЪПРОС!
  «Лучший способ контролировать оппозицию – возглавить её самим».

  Posted by клюкар | юни 30, 2017, 15:09
 18. П.П.
  Отговорът беше @ Иванова

  Posted by клюкар | юни 30, 2017, 15:20
 19. Клюкар:Точно защото всички сме демократи и съмишленици помисли за три неща и да оставим Иван Костов:
  1.БСП се възстанови за около десетилетие.Покажи ми ЕДИН комунист който да е казал ЕДНА лоша дума за Ж.Виденов + факта че от десните само който не го домързя само той не плю+рита Иван Костов
  2.Лустрацията+наказание за виновните:Три думи-Петър Стоянов&Георги Марков и техните хора в Конституционния Съд,както и уж независим но реално тъмно червена съдебна с-ма
  3.Приватизация:Вилата на врата от МВФ+тотално фалирали и безинтересни за инвеститори държавни фирми+закъснение спрямо Източна Европа 7 години.Приватизацията можеше да бъде и по-успешна,но важното е че НЕ беше неуспешна.
  Жив и здрав бъди и си представи:Какво ако Костов беше изкарал още един мандат

  Posted by SIMEON | юни 30, 2017, 16:32
 20. Стамбо, тези дни поддържаш low key, но и така – пак коментари с превъзходно качество! За вселенската лична суета на д’эстен (забравихме горе руски добавки в името) има епизоди в книгата на посланик Дубинин. Описателното (‘красноречиво’ е баш на място тук) движение в лицето му в края на страницата: https://profilib.com/chtenie/39762/yuriy-dubinin-diplomaticheskaya-byl-zapiski-posla-vo-frantsii-28.php

  Posted by everyone else | юни 30, 2017, 18:49
 21. @ SIMEON
  Наистина, ама НАИСТИНА Не ми се говори за Иван Костов!
  И не защото нещата НИКОГА не са черно-бели.
  А защото в историята и в живота няма акО!
  Времето е еднопосочен вектор , и НИКОЙ, и НИЩО не може да промени вече случили са се неща- нито добрите , нито лошите!
  Вторачването в миналото е непродуктивно!
  Било-каквото било! Важното е какво да се направи сега и в бъдеще!
  Отговарям ти единствено от уважение към теб!
  -По т.1. Категорично не съм съгласен! Левски е казал:”Да си кажем ,байно кривиците- ти на мене,аз на тебе! Ида вървим напред!” И нито го ритам, нито го плюя, а се въздържам да говоря –а когато говоря, говоря с ФАКТИ! Въздържам се, най малкото, и защото го познавам ЛИЧНО! И то много години преди т.н.”приватизация”!
  -По т.2.Хем си прав, хем не си прав!Как е възможно? Ами ти си помисли! Т.н.”лустрация” е дъвка за оправдание! И в примерите които се дават с чужбина, има много малко истина!
  И не говоря само за ГДР, където армията „закрита” ,милицята и службите бяха разпуснати, а в съдилищата бяха назначени магистрати от ГФР.
  САМО ПИТАМ:Кой закон ЗАДЪЛЖАВА да се назначи, която и да е личност, на каквато и да е позиция-независимо дали е ДС или не?/пондсказвам: НИКОЙ/.
  Даже „нашите” да приемат такъв ЗАКОН той е безсмислен, защото когато ние сме на власт НИКОЙ не ни задължава да назначаваме ДС на каквато и да е позиция- даже за преслужничка/ .А „врагът” като дойде на власт ще го отмени!/пак подсказвам:Всеки закон може да се допълва , променя и ОТМЕНЯ./
  -по т.3 Темата е много дълга и БЕЗСМИСЛЕНА, защото НИЩО вече случило се не може да бъде върнато обратно.
  „Приватизацията можеше да бъде и по-успешна,но важното е че НЕ беше неуспешна”
  Прав, си но единствено от гледна точка на ТАРТОРИТЕ на БКП и ДС!
  ФАКТ ли е, че СТРАТЕГИЧЕСКАТА цел на БКП-ТРАНСФОРМАЦИЯТА на политическата власт в икономическа, беше изпълнена с приватизацията на Костов и работническо- ментърджийските дружества на Тренчев?
  Не говоря дори за Нефтохим, чрез който към Русия изтичат МИЛИАРДИ ЕЖЕГОДНО!
  И не да заграждат безсмислено турската граница, а да заградят „Росенец” и не с руски, а отвън да се охранява от БЪЛГАРСКИ автоматчици, за да се види какво влиза и какво излиза!
  „…и си ПРЕДСТАВИ:Какво акО БЕШЕ…”
  Е, това пък като го чуя , независимо ОТ КОГО, независимо ЗА КАКВО става въпрос , независимо ЗА КОГО става въпрос си мисля, че някой се е.ава с мен!
  Но мисля, че ти не си от тях!
  Жив и здрав бъди!

  Posted by клюкар | юни 30, 2017, 18:53
 22. П.П.
  Доколкото разбрах ,ти си собственик на фирма.
  Кой закон те задължава да назначиш който и да е ,независимо дали е ДС или не?
  Същото е и с Премиера, министрите, шефове на Агенции, и т.н.
  А и със закон ,и без закон те правят каквото си искат, под закрилата на централизираната по съвеЦки модел Прокуратура- крепост на мафията в България…

  Posted by клюкар | юни 30, 2017, 19:06
 23. Благодаря на ИВО, EVERYONE ELSE, СТОЯН БЛ.!

  На Ленин е фразата. Чел съм я много пъти в различни англоезични източници. В нашата част на света, както е известно, подобни фрази бяха и продължават да бъдат прикривани, начело в Русия. Включително и фразите на Ленин да бъдат убивани безпощадно помешчици и свещеници, червеният терор да е задължение и е неизбежен за успех, соициализмът е с цел комунизъм и т.н.

  А що се отнася до “да се присъединим към по-силните / победителите”, това е друго: то казва “да се откажем от себе си, да се обезличим, да преминем под егидата и като част от по-силните на деня” и т.н. С това дори можем да станем част от тяхната власт. Вместо все да опозиционерстваме, така може и да получим част от тортата на победителите, наложили се в обществото и преобразили го.

  Posted by AWACS | юни 30, 2017, 23:36
 24. Клюкар:Прав си за назначенията в частната дейност.
  Времето винаги върви сама в една посока-напред;да вървим с него напред.

  Posted by SIMEON | юни 30, 2017, 23:43
 25. Скъпи СEVERYONE ELSE,

  За low key ми тези дни си прав,
  грижи, мъки и дертове човешки..А дипломатическото зоспоминаниие е пти бижу!Благодарско огромно!

  Posted by Стамбо | юли 1, 2017, 07:22
 26. Извинявай това “С”, копнало се е…

  Posted by Стамбо | юли 1, 2017, 07:23
 27. Стамбо прегръщам те, да изпукат и мъки и дертове дано!
  Канада става на 150. Редим фоерверките за довечера.

  Posted by everyone else | юли 1, 2017, 18:38
 28. Влизането в ЕС и НАТОза нас беше верую.А комунистите също го искаха ,но по конспиративно-шпионски троянско конски причини и възможност за въздействие от вътре.

  Posted by Krasnoselski | юли 1, 2017, 21:23

Post a comment

Иво Инджев още във

Архив