новините, такива, каквито не са

Една малка капка от информационния потоп, който ни залива, е достатъчна за някои не толкова малки изводи. Да вземем проблема на малка Македония, която за малко не получи покана да се готви за членство в НАТО- с уговорката, че става дума само за един почти произволно взет детайл от информационната картина. Иначе накъдето и да се обърнем, примери, подходящи да попаднат в рубриката „новините, такива, каквито не са”, извират изобилно.

Какво научихме около драмата на съседите? Че са спънати усилията им да направят важна крачка към членство в алианса, която би им дала глътка въздух в битката за място под европейското слънце. И че Гърция е успяла да наложи тази позиция на съответния форум в Букурещ. А какво не научихме?

Не ни казват дали са верни твърденията на печата в Скопие, че тихомълком българските власти са се солидаризирали с Атина, която се бори за своя кауза без тя да е производна на геополитическите внушения на Москва. Може ли да се каже същото за управляващия триумвират в София?

Гръцкият вестник „ Вима” също наруши уютната криеница на управляващите у нас по тази деликатна тема и ги издаде: българите ни разбраха, ликуват южните ни съседи на страниците на всекидневника.

Отново, за кой ли път, се потвърди старата традиция от времето на социализма да научаваме от чужбина какви ги вършат нашите управници. И защо се крият? За да не обясняват логиката на съображенията си и очевидните последици от поставянето на Македония в евроатлантическия изолатор. Познайте кой, освен самите гърци, най-много се е зарадвал на това препъване. Сръбските шовинисти? Браво. Познахте. Дори няма да питам дали знаете защо, както и кой ги подкрепя в сблъсъка със Запада заради специфичните си евроазиатски имперски амбиции. Защото това го знае всяко хлапе.

Новините, такива каквито не са, обаче са още по-интересни, ако стигне до вас една подробност от румънската столица . Защото тогава ще научите нещо твърде любопитно-че визитата на Владимир Путин в Букурещ ( която , разбира се, не е държавно посещение, а е в рамките на международната среща), е първа на руски президент в Румъния от 1990-та година насам. Броите ли колко пъти нашият държавен ръководител Георги Първанов си е хортувал с Путин само за последните няколко години? Общо 6 пъти. Нищо чудно това да е световен рекорд по путинизъм в една отделно взета страна.

А колко пъти и по колко показатели Румъния изпреварва вече България? По доходи-около два пъти. Важно нещо са това новините. Обясняват някои уж необясними страни на собствения ни живот.

1 мнение за “новините, такива, каквито не са”

  1. Страните като България нямат много възможности за отвоюване на суверенност, защото унищожиха наследството си и заради глупостта си, и заради интересите на чужденците! Това е така! При други обстоятелства, като по-единни позиции за сериозните проблеми, и повече отстояване на интересите, развитието им щеше да по-добро, в сравнение с кабинетните империи! Солидарността с малкото останали дясно центристи е за предпочитане!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.