глупости на квадрат на кръгла маса

Българският народ има много проблеми, особено ако бъдат погледнати откъм камбанарията на Европа. Но може би най-сериозното заболяване на обществото у нас е неговото невежество в самопознаването си. За щастие си имаме управляващи, които се борят пламенно да поправят недостатъка. В челните редици на борбата отново самоотвержено застана министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Ето какви пропуски в нашите знания за самите нас попълни той с един замах.

Вие може да не сте били наясно, но по неговите думи нашето икономическо развитие предизвиквало завистта на Америка. Стана ли ви по-хубаво?

Е, хайде, тази находка на министъра отшумя някак си, както и предишните му приумиците за „вината” на чуждите туристи, които ни изяждали храната и пораждали дефицит. Посмяхме се отново безсилно над безнаказаната подигравка с елементарните реалности. Но той не се спира ( по нанадолнището не е лесно, когато нямаш спирачки по рождение). На кръгла маса, раздумка за икономическите чудеса на полусоциалистическа България, Петър Димитров продължава в същия дух. Най-напред откри, че скандалите в МВР този път не били пролетна буря. Ние пък точно си бяхме помислили обратното. Добре че ни осветли. Обаче като един Прометей човекът пак ни отвари очите по чисто неговата си специалност, икономическата. Каза ни това, което хилядите знайни и незнайни „частници” ( както презрително ги окачествяваше догмата на живковизма) едва ли подозират: че у нас има бизнесклимат от завидно естество. Толкова бил добър, че чак бил най-прогресивния на континента. Защо това не се признава от разните международни статистики, според които по основни показатели правенето на бизнес в България днес е „средна работа” ( именно заради държавните бюрократи и тяхната крадливост, наричана с вносната дума „корумпираност”)? Не знаем. Преценила са другарите, че не ни е интересно да научим.

Но и това не е всичко. Министърът има още изненади в ръкава. Само стойте и гледайте. Фокус, мокус и хоп-вади любопитна перифраза на известния каламбур „ лява ръка, десен джоб”. От неговата уста прозвуча така: данъчната ни реформа може да изглежда дясна, но тя роди лява политика.

И на края, но не на последно място по важност ( дори тъкмо напротив) в рамките на същата кръгла маса, народният слуга Димитров уведоми гражданството и селячеството, че доходите му са нараснали двукратно за миналата година. В реално изражение. Инфлацията била два пъти по-малка от приходите на хората. Ето това е наистина новина за кроткия ни народ, който обаче озверява, когато го наричат „лъжец” точно по този основен въпрос. Защото началникът на икономиката на практика обвини всички, които мислят обратното, че лъжат себе си. Заяви им, че им е хубаво, но те или не знаят, или лъжат.

Едно трябва да му признаем на Димитров: смелчага е. Малцина от нас биха дръзнали да се разхождат по улиците след такова представление. Вярно, него го возят и охраняват. Засега. Ами утре, догодина?

7 мнения за “глупости на квадрат на кръгла маса”

  1. Браво, Иво! В теб и всички други способни да отхвърлят лепкавото було на политическата демагогия, е надеждата на тези неспособни да се справят с бремето на колосалните лъжи.

  2. оф, тоя министър ми се наби в очите с абсурдните си изказвания още веднага щом встъпи в длъжност на мястото на орешарски. явно човечецът е закърмен с учебниците по марксизъм-ленинизъм и не знам кой е решил, че разбира от икономика.

    в едно обаче е прав – десните данъчни реформи раждат лява политика, защото дясната политика е най-социалната такава 🙂

  3. Петър Димитров е егати галфона, и глупостите ги ръси много отпреди да стане министър, още като председател на комисията по бюджета … тогава то не бяха фондове за корабостроенето, ергенски данък, колко нормално било ДДС-то за книгите, махане на валутния борд (за това не съм сигурен обаче), и т.н. Май на форума на Инвестор.бг има една тема с бисерите му 😉

    Ако трябва да изберем по-малкото зло, Румен Овчаров поне не се излагаше (или не ни излагаше).

  4. Мнението ми за Петър Димитров е твърдо и непоколебимо от доста време – мухльо като цяло и некомпетентен в областта, в която е специалист – икономиката. Нищо чудно, като се знае дупката от която произлиза – икономически университет Варна. И досега ми става неприятно, като се сетя че съм го завършил, макар че това беше още през 1988 година. От време на време установявам, че там “колят и бесят” все същите комунистически партийни кадри както и преди 20 години, което се отнася за цялата ни държава, де.

  5. Румен Гумен Овчаров Тъпанаров и червено-черната банда на БКП са eдни смотаняци! Америка е ненадмината по лобизъм, и по размери! Канада е 2 ра след Русия по обща площ, но я надминава по доходи! Не територията прави страните големи, а техните икономика и Култура! По-добре е да обсужваш западни интереси, отколкото балканските интереси на Турция и Русия чрез потоци петрол и газ, които не са техни, а крадени от завладени държави! Западът не е като Китай, и другите лъжливи Северно Азиатски мафии Виетнам и Корея! Неговото лицемерие е разбираемо, заради старите имперски структури, които са преди Османската и Руската Империя! В Азия най-старите империи са от късните епохи на Новата Ера! Дотогава са били племенни общности! Същото е и с Латинска Америка и Африка! И те са племенно общинни, заради което е имало, и има повече бедност от Централна, Източна, и Западна Европа! Въпреки големият брой бедни и бездомни, Европа си остава много богата, дори и след Световните Войни!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.