бунтът на мръвките

Преди около три петилетки органът на управляващите социалисти ” Дума” допусна в заглавие грешка, която формално изглеждаше печатна, но всъщност носеше печата на фройдизма. Дописката коментираше предстоящи “месни” избори и на подсъзнателно ниво издаваше къркорене на черва. Като заядлив човек, не се стърпях и коментирах коментара по радио ” Свободна Европа” в духа на преобладаващите обществени настроения. Те бяха настръхнали от набъбващите цени. Местните избори наистина се очертаваха като доста безмесни за трапезата на много български семейства.Вестникът, без да иска, беше поставил правилния акцент.
Сега социалистите пак са на власт. Техният избраник на поста министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров преди няколко дни уведоми неблагодарните си сънародници, че вече живеят два пъти по-добре спрямо предишната година. През този период доходите се били удвоили спрямо инфлацията, изчислил той.
Ето че от името на несъгласните с тази аритметика се обадиха производителите на месо.Ножът явно е опрял при тях до кокала, за да предупредят, че и без това поскъпналото месо се готви за нов ценови полет.Например агнешкото, чиято стойност е рипнала юнашки в невиждан троен висок скок само за година, продължавало в същата посока. Цената му се очертавала да бъде съвсем европейска при съотношение в доходите…знаете.
Все по-широките български вегетариански маси тактично мълчат, но изглежда, че ще стават мнозинство. И понеже е по принуда, може пък от това да произтече някакъв граждански гняв срещу ценовия бунт на мръвките.Засега мравунякът обаче кротко понася сполетялото го (според управляващите) благоденствие.

9 мнения за “бунтът на мръвките”

 1. Новина ще е, ако Петър Димитров не каже някоя глупост. Този галфон сигурно бори сивата икономика като си мори “малките сиви клетки”, и така все по-прогресивно затъпява.

 2. Чета статиите на Иво Инджев и още няколко будни гласчета, преглеждам коментарите под тях и търся. Оглеждам се, ослушвам се, очаквам. Може би е засипан с думи, кал, умора, отчаяние…
  Говоря за знак, че има достатъчно образовани хора, които са мотивирани да обединят сили и да отвоюват от мафията късче истинска демокрация. А може би още хора като мен очакват този знак някъде отвън да дойде?

 3. Честит рожден ден, г-н Инджев.
  Извинявам се, че това не е коментар на вашият материал, а използвам форума за лично послание.
  Радвам се, че точно днес открих вашият блог. Откакто радио Свободна Европа прекрати предаванията си, се получи една празнота, за мен подчертанна от отсъствието на вашите коментари. Ето, че слънцето пак изгря.
  Аз живея в чужбина от много години. Като чета какво става в България, често се питам, защо не си възползвам от шанса си и да забравя за тази страна, превърната в разбойническо свърталище по най-демократичен начин. Какво общо имам с този народ, за друго недостоен, освен за мъки, нужди и тегла, който сам си навира хомота, но никога не казва след това, наврях си хомота, а пак ми го навряха. но след това се появява някой като вас и човек си казва: не може да загине страна, която има такива хора.
  Много се радвам, че отново имам шанса да гледам България през острият ви поглед.
  Бог да ви пази!

  ОТГОВОР:

  Благодаря, никой не бяга от похвали, но да Ви кажа честно малко се притеснявам дали наистина
  отговарям на вашето описание? Поздрави!
  Иво Инджев

 4. Г-н Инджев, министър Петър Димитров сигурно е имал предвид себе си, говорейки за два пъти по-добър живот. Погледнато от този ъгъл – грешката е вярна.

 5. хм, аз си пазарувам редовно и трябва да кажа, че месото е удивително евтино – пилешкото е по 4 лв/кг, свинското (и то добро, качествено, на пържоли) е под 7 лв. На фона на цените на останалите хранителни продукти, не мога да си представя как някой може да каже, че месото е скъпо.

 6. Честит Рожден Ден, г-н Инджев!
  Желая Ви здраве и остър критичен поглед, който да пропуска светлина в тунела.
  Благодаря Ви за добрия блог, много ми липсваше.

 7. ЧРД, г-н Инджев.
  Аз съм пенсионер. Хващаме яд, гняв, като чуя тоя министър П.Д да повтаря, че миналата година са увеличили пенсиите с 21 %. Повищението е 7.75 % при инфлация над 12 %.

 8. Той Петър Димитров може и да е бил квалифициран икономист, но във времената на социализЪма, по тогавашните стандарти. Но квалификацията му е неуместна в днешните времена на свободния пазар. Това е типична за кадрите на БСП квалификация – стара, социалистическа, неуместна днес. А каквито кадрите, такава и партията. Жалко е, че България се управлява от такава партия – стара, социалистическа и неуместна днес.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.