Великден, ама другаде

Днес е велик ден в една държава. Нейните граждани започват да получават чекове или по електронен път по 600 долара на калпак, или два пъти повече, ако са семейна двойка. Безвъзмездно. Условието е да са си платили данъците, да са декларирали доход от 3000 долара и да имат социална осигуровка. Целта е хората да посрещнат по-лесно предизвиканите от пазарната конюнктура финансови неблагополучия в общонационален мащаб. Както и да се оживи потреблението, а по такъв начин и да се стимулира на макрониво икономиката.

Понеже не всеки ден е Великден, а и той не се случва по такъв възкресяващ начин навсякъде, е интересно да се запитаме: коя е тази социална държава? И още, кой е този популистки режим? Ами левичарите на власт, позволили да се похарчат за еднократна социална помощ 100 милиарда долара? Кои ли са те? А да не би да става дума за някоя от петролно богатите пещери на Али Баба, които без да си мръднат пръста печелят баснословно от невижданата цена на черното злато, като Саудитска Арабия, Русия или Венецуела?
Не. Не познахте ( за хиперсоциалната Северна Корея не Ви провокирах, защото е знайно, че там могат да извадят доста хора по площадите да маршируват, могат да извадят ракети и танкове, но по никакъв начин 100 милиона долара, камоли 100 милиарда). Става дума за една страна в тежка финансова криза, застрашена от рецесия и затънала в гигантски дългове. С наистина небивал в историята дефицит. Нейната валута е обект на дългогодишно окайване. Новоизбраният президент на Русия Александър Медведев, заместник-председател на « Газпром», вече заяви, че руският газов колос ще се отказва от въпросната валута. С други думи, става дума една държава, на която направо й е спукана работата.
Е, сетихте се вече. Става дума за меката на капитализма, където човек за човека е вълк ( или поне лисица, но хайде да минем без намеци за нашия президент, който не случайно тренира отстрелване на такива хищници). Държавата е САЩ , където управляват републиканцте, начело с Джордж Буш. Не ги е срам, подмазвачи и популисти!

3 мнения за “Великден, ама другаде”

 1. Не мога да повярвам това безумие на американците. Цели сто милиарда долара ей така да изсипят в джобовете на потребителя. Леле, мале, каква хиперинфалация само ги чака…Язък….
  Та нали Станишев не даде по някий друг лев на учителите, плашейки нашенеца с икономическа катастрофа. А ставаше дума за някакви 50 милиона евро.
  Е, ние се спасихме, закърпихме положението.
  Да му мислят сега американците, като не си правят сметка на кесията, да страдат, империалистите им недни..

 2. Задунайский, не ги мисли, не ги чака никаква инфлация. Хората нема се втурнат да ги харчат, всички там са стегнали кесиите в момента. Буш и ко грешат като си мислят, че това ще стимулира икономиката, но хората разбира се ще им се зарадват, а и да решат да ги похарчат само ще задлъжат икономиката на старана си към Китай още повече, откъдето иде всичко що се продава в САЩ.

  А нашите есента най-нагло лъжеха за доходите, особено онзи уж десният финансист, който наистина отчиташе не малък ръст на доходите две и седма, но истината е, че това просто си беше излизане наяве. Много хора, работещи по договор за по 150-200 лв или на половин работен ден, изеднаж почнаха да получават по 500-600. Как става тая? С милионите от еврофондовете ли или с милионите на царо? Разбира се, за да се отговори на тези въпроси некой трее първо ги зададе.

 3. Оказва се, че САЩ са почтена държава или по точно,администрацията на САЩ е почтена.С условието да си си платил данъците и осигуровките, тя не подарява а връща на гражданите част от надвзетите от тях пари.У нас през 2007 година държавата е надвзела от гражданите над 3 милиарда лева,като 1.5 милиарда не върна а ги подари на себе си на неизвестни структури и мутренски организации-бизнесмени.А ако ги беше върнала, а не подарила на българските граждани данъкоплатци, от които са взети тези 3 мчилиарда лева, то всеки български граждане можеше и трябваше да получи по 600 лв.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.