Парлеву дойч, другари, или ниет?

Следите ли новините около нашето атомно бъдеще? Те са предимно международни. В смисъл, че научаваме как западни банки, компании, медии и екологични организации се тревожат. Вършат нашата работа. На другия бряг са руските интереси. Техен говорител е руският богатир „ Атомстройекспорт”. За българския мълчател въобще няма да си хабя думите. Той не е главен и не е герой. Неговата поддържаща ( познайте кого ) роля е тема на друг разговор.
Предупреждение за рисковете от строителството на АЕЦ „ Белене” дойде чрез публикация на германския вестник „ Ди Велт” преди по-малко от две седмици. Според публикацията немският енергиен гигант РВЕ ( RWE ) СЕРИОЗНО обмисля да се оттегли от проекта АЕЦ “ Белене”. Ще добавя отново, както вече написах в статията „Германски бушон за български реотан”, че „ Ди Велт” е наистина сериозно издание, чиито сигнал би трябвало да бъде възприет също така сериозно от нашите власти.
Френският вестник „ Монд”, не по-малко сериозна медия, алармира сега за същото. На френски. Вероятно с надеждата за повече чуваемост във франкофонска България. Изданието цитира френската секция на международната неправителствена организация „Приятели на земята” , която критикува френската банка BNP Paribas за това, че се отмята от обещанието, дадено през 2007-ма, да не финансира проекта АЕЦ „Белене”.
Кое е общото между двата сигнала? Между Германия и Франция в следвоенна Европа има много общи неща. Например фактът, че тяхната обща воля за помирение ражда създаването на Европейската общност. Конкретно в този случай двата тревожни сигнала идват от две авторитетни издания и по две абсолютно идентични причини, цитирани и в двата случая: внимание, става дума за строеж на ядрена централа в земетръсна зона по руска технология!
Френските еколози уточняват-тази технология нямаше да бъде допусната на френска територия. Това, което ни остава да допишем, е ясно. Защото не за пръв път се подразбира, че онова, което е неприемливо за взискателните общества, минава като благодеяние, благоволение спрямо нас. Нещо като измисленият от западните мислители комунизъм, експериментиран обаче върху живи хора тук, а не там.
Френските еколози ни бранят с аргумента, че не бива да се позволява на егоистичните икономически интереси да диктуват правилата в ядрената енергетика. Казват го на заинтересованите да спечелят като подизпълнители от проекта в Белене французи от „Арева” и германци от „ Сименс”. За „ Арева” не знам, но „ Сименс” още си ближе раните от неотдавнашното разкритие на съответните германски служби ( доказано в съда) за практиката на концерна да плаща подкупи на „заинтересовани страни”. Стана ли ви „заинтересовано” ?
Западните кучета може да си лаят, обаче от Изток ни съобщиха в същото време, че техният керван потегля насам без да се впечатлява особено от някакво си джафкане. Вицепрезидентът на „ Атомстройекспорт” Генади Телтян ни увери, че в най-скоро време 2000 руски специалисти ще заповядат тук във връзка с осъществяването на проекта АЕЦ „Белене”.

2 мнения за “Парлеву дойч, другари, или ниет?”

 1. Внимание! Нужно е спешно журналистическо разследване. Атомната мафия ни подготвя още една бомба със закъснител,
  само на 100 м. от жилищните блокове
  в кварталите на София “Дружба” и “Младост”,
  макар че “знаещите” ни убеждават в противното
  (http://e-vestnik.bg/
  2620). Полицейското присъствие в района на реактора през последните седмици е впечатляващо.
  И всичко това въпреки гражданската позиция на софиянци, изразена чрез референдум в София от 22.05.2005 г: 96.6% от жителите на София категорично не желаят атомният реактор на 7-ми километър отново да заработи. Това мнение на гражданите грубо се пренебрегва!

 2. Строителството на двата 1000-мегаватови реактори в китайската централа “Тянван” струва около 30 млрд. юана (2.8 млрд. eвро), а според офертата на “Атомстройекспорт” цената на същите като мощност и технология два блока в АЕЦ “Белене” ще е около 4 млрд. евро. И то ако не бъде увеличена впоследствие поне с 30%, каквито заявки от руска страна вече има.

  При изграждането на първия блок в АЕЦ “Тянван” от “Атомстройекспорт”, китайците откриват дефект в корпуса на реактора и алармират регулаторния орган. Той наема независими експерти от конкурентната на Русия американска фирма “Уестингхаус” да проверят проблема. Оказва се, че дефектът е възникнал в следствие на лошият контрол на качеството от производителят на корпусите – Ижорските заводи.

  Атомстройекспорт просрочва с повече от две години строежа на АЕЦ “Тянван” в Китай.

  Нерешен остава въпросът с приводите, които трябва да изключат Руските реактори ВВЕР 1000 при авария. Сега тези съоръжения се “раздвижват” на всеки две седмици в Калининската АЕЦ, в Козлодуй и в Тянван по препоръка на конструктора им “Хидропрес”. До това решение се стигна след инцидента през март 2006 година в пети блок на АЕЦ “Козлодуй”. Тогава проблем в помпа на реактора задейства автоматичното изключване чрез приводите и се оказа, че 21 от общо 62-те съоръжения са блокирали. Наложи се реакторът да бъде изключен от енергийната система. АЕЦ “Козлодуй” удържа неустойка на “Хидропрес” за дефекта и поиска компанията да намери техническо решение, за да не се налага непрекъснатото раздвижване на приводите както сега, и за да се гарантира сигурността на защитата на реактора. И досега решение на този проблем няма.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.