Първанов рекламира “Южен поток” край Охридското езеро

Отсъствието на социалния ни президент Георги Първанов от първомайските партийни „мероприятия” в България, което е озадачаващ пропуск да отбележи пропагандни точки, намери своето обяснение. Имал е наистина важна причина. Готвил се е за срещата на държавните ръководители на страните от централна и Източна Европа в Охрид. Поставен пред избора, да припомня за своята социалност тук или да адвокатства на руската енергийна експанзия пред 17 събратя по държавна власт от региона, Първанов очевидно е избрал по-важната за него роля. Като във вица за Милко Балев и Тодор Живков, в който Балев се очудва защо Живков обещал на затворниците в страната по-високи разходи за храна, отколкото на студентите. На неговото учудване Живков отвърнал: „, Ех, Милко, ние с теб студенти тепърва нема да ставаме”.
Та и Първанов така, президент тепърва „нема” да става, но перспективата, свързана с едни милиарди…Кой знае, канцлера Шрьодер го изкушиха от „Газпром” след края на мандата му. Премиера на Италия Романо Проди ( с когото Путин постигна пробива си на Запад с „маньовъра” „Южен Поток” и така създаде „западен прецедент” за торпилиране на западната стратегия срещу руската газова експанзия , получи апетитно предложение да оглави самия проект), та защо да не се облажи и още един от коалицията на съгласните с напредващия руски енергиен монополизъм!
Срещата в Охрид, според очакванията, трябваше да обсъжда на първо място въпроса за Косово. Но всеки с приоритетите си. Българският държавен глава е поставил друг акцент в своето изказване, посветено на ползата от осъществяването на руските планове ( макар и представени от него като регионални и европейски по своето значение). „ Колкото повече източници за транспорт на петрол и газ има толкова по-добре както за региона, така и за Европа”, казал той, цитиран от БНР. Освен това Първанов рекламирал, така, по принцип, ядрената енергетика, без да уточни, че това също е въпрос от руска компетенция, що се отнася до проекта АЕЦ „Белене”.
Ако имаше място за смях, можеше да сравним говореното на нашия пратеник в Охрид с прословутата максима на Мечо Пух, според когото „колкото повече, толкова повече”. Но не е смешно. Г-н Първанов предлага като лечение срещу руския енергиен хегемонизъм… още повече руски хегемонизъм, споменавайки мимоходом газопровода Набуко от Азербайджан, чиято алтернативност на „Южен Поток” лично той подкопа с подготвянето и осъществяването на споразумението с Путин в София миналия януари.
Като стана дума за коалицията на съгласните да спечелят от руските енергийни оферти, интересна новина разпространи сайтът „ Kafene.net”. Колегите от бившата секция на Би Би Си в Лондон цитират гръцка информационна агенция, според която САЩ са предупредили Атина за опасностите от подписването на договор с Москва за Южен Поток. В доста откровен тон заместник-държавният секретар на САЩ Матю Брайза е заявил, че гърците рискуват да си останат с „ Южен поток”, вместо да изградят газопровода TGI, свързващ Турция с Италия, което ще увеличи зависимостта на Гърция от един доставчик до 80 на сто.
На практика американците са казали на Гърците, че ги чака съдбата на българите, които вече зависят за 90% от природния газ от споменатия монополист, Русия. Интересно, след като за гърците перспективата от 80 на сто е неприемлива и предизвиква такава реакция, какво ли предстои да се случва с нас, 90 процента зависимите, на които ни обещават още повече газово-ядрена зависимост?!

2 мнения за “Първанов рекламира “Южен поток” край Охридското езеро”

  1. Болно е, че народът ни направи този избор и сега ще берем горчивите плодове от този избор, та и децата ни. Жалко е, че малко хора се замислят за тези неща и няма същински публичен дебат по тези теми. Поздравявам ви за това което правите.

  2. Първанов не ми е президент, още по-малко държавен глава. Първанов е нагъл лъжец, и ако имам шанса ще му го кажа в очите. Хората наистина имат супер кратка памет — спомняте ли си като питаха Първанов има ли досие през лятото на 2006-та и той като каза “вие ме убивате с този въпрос” ??? Аз си спомням! После се прави на смел, и обеснява как бил работил за България … Георги Гоце Първанов, ти си долен и мръсен лъжец, лукова глава си ти Гоце!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.