И да ни бият повече, в “Пирогов” ще ни спасяват по-мотивирано

По случай рождения си ден премиерът Станишев попадна в „Пирогов”. Не, не е пострадал. И не се е появил там заради пожара в София и обгорелите граждани, чиято драма напълни телевизионните новини през празниците. Посетил е два кабинета, насред реформата на кабинета, за да гаси вечно тлеещия пожар на стачката. Очевидно това е първата му практическа стъпка от реформата, която обещава със загадъчната усмивка на Мона Лиза.
Ходът на министър-председателя може да е изпреварващ. Може да цели потушаване на недоволството на работещите в института за спешна помощ, където стачкуващите бяха нахъсвани да търсят правата си все по-радикално от конфронтационното поведение на досегашния министър Радослав Гайдарски. Но това не е всичко-получаваме три в едно. Защото получаваме и знак за посоката, в която смята да управлява: ще се бори да се харесва.
Но и това не е всичко! Забелязвате ли една подробност? Ами тя се набива на очи, на фона на досегашното дебелоочие в преговорите на изпълнителната власт с бунтуващите се хора в бели престилки. Министър-председателят не само лично и изпреварващо гаси пожара, но и обещава пари, без да са му поискани! И то само след като видял два кабинета ( бил отказал да направи обиколка-какво ли щеше да произтече, ако беше надникнал в музея на техниката от времето, когато не е бил роден?). Това пък явно означава, че става дума за политически ход, а не за премерено управленско действие.
Всички знаем, какво се случва в една страна, в която политиката взима връх над икономическата логика. Като стана дума за музей, България е всъщност „музей като една човешка длан”. От недовършения завод в Радомир, където са закопани огромни народни пари заради малоумни прищевки на Живковия режим да се равнява по аналогичен завод в Кобе, Япония, до действащия музей на дружбата със загиналия от склероза СССР, най-големият на Балканите металургичен комбинат „Кремиковци”.
Впрочем, разчети са правени, май. Докато Станишев обещава на едно място пари, които не са му поискани, на друго вече съобщават, че ще спестяват средства. Това излиза от твърдението на новоназначения и.д. главен секретар на МВР Павлин Димитров. Според него в МВР предстои да бъдат намалени разходите за някои дейности. Е, ако започнат да ни грабят по-интензивно и ни стане лошо, да ни бият и стрелят още по-смъртоносно, поне със спестените пари ще има кой да ни съживява. С около 15 процента по-мотивирано, колкото на първо време ще „скочи” заплатата на хората, които наистина са нашата най-голяма надежда, когато се случи най-лошото.

2 мнения за “И да ни бият повече, в “Пирогов” ще ни спасяват по-мотивирано”

  1. Това посещение е знаменателно!!Това е добре пресметната стратегия на поведение на демагогия и порпулиизъм.И бъдете внимаетлни и ще забележите че тази стратегия се поема незабележимо и постепенно от основните медии -телевизи БНТ БТВ и ТВ2 (даже и с гротектно негативните плямпания на Юлиан Вучков), вестниците Труд, 24 часа и Монитор-наблюдавайте ежедневните теми и тяхната интерпретация в полза на правителството и ще забележите че има пълзяша реставрация на социаялистическия стил на поднасяне на новините и неусетна обработка на избирателите, че в същност не е толкова зле,добре е и ще стане по добре.

  2. Станишев буквално се изгаври с Гайдарски като обяви увеличението на заплатите една седмица след промените в кабинета. Друга интересна подробност са материалите в пресата напоследък: средната, казват, заплата на лекар е около 1200 лева. Само че в държавата в която живеем, високо квалифицираните лекари (като тези в Пирогов) получават в пъти по-малко от общопрактикуващите. Колко е средната заплата в Пирогов някой каза ли?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.