Белене се разтресе, а ние?

Земетресение е било регистрирано в Белене. Регистрирахте ли, в Белене!?
Извинявайте, че Ви занимавам с такива дреболии. Някакво си земетресение в някакво си Белене. Колко хора по света биха могли да посочат ( този остров с най- зловещия концлагер в България от времето на комунизма) на картата? Николко. Защото вероятните нула, нула и еди колкото си на сто от световното население, които биха намерили Белене на картата, са си на практика една нула. По-лошо може да бъде само с двете нули, но това е друга тема.
Вече Ви се извиних, че Ви досаждам и пак ще го направя: пардон! Много съм тъп. Толкова, че съм един от идиотите, които в следобедна просъница се хванаха на шегичката на младежите от единствената по онова в зората на демокрацията държавна телевизия за ядрена авария в АЕЦ „ Козлодуй”. Събуждайки се пред телевизора в неделния следобед, какво да видя: полковник с парадна униформа на народната ни армия с равен глас обяснява от екрана какви предпазни мерки да вземем след инцидента в атомната ни централа. Направо повярвах. Паралелно течеше текстова информация, че това е предаването „ Ку-ку”. Обаче, нали съм тъп, първата ми мисъл беше все пак да потърся трите си деца, които играят навън, да ги прибера и да затворя прозорците. После разбрах, че с примитивните ми бащински чувства, приспани на миндера за малко, са се пошегували успешно едни народни будители.
Ето защо сега Ви пиша този текст със закъснение. Нарочно. Не ми се ще да се излагам отново като шаран, който се хваща на елементарни бъзици. Събуден съм, пих за по-сигурно едно кафе. Децата ми, вече пет на брой ( две бебета и три на възраст да имат такива, които са на сигурно място в чужбина), са прибрани. Не сънувам. В Белене наистина е усетено земетресение. А в София? А в Москва? Какво ли е усещането да планираш строителството на ядрен обект в земетръсна зона?
Помня от детството си една песничка :„ джипси, джипси Белене…” . А също и едно шантаво стихче: „Тошо маймуната скача по трибуната. Вика и крещи:дайте ми пари”. Общото между двете народни творения, както проумях доста по-късно, е, че са елемент от действителността от епохата на Тошо, когато едни „джипсита” ги заточваха в Белене като хулигани, на които така им се пада.
Не че има кой знае каква връзка, но все пак, понеже този път съм буден, да попитам: не си ли отиде Тошовият режим? И що за джипсита сме ние, които така хулигански проспиват факта, че ни правят на маймуни и ще ни построят ядрена централа върху подскачащите недра на Белене?

13 мнения за “Белене се разтресе, а ние?”

 1. Иво, преди няколко месеца бях на интервю за стаж в Европейския Парламент. Интервюиращите ме бяха другарите Вигенин, Папаризов, и една другарка на която не си спомням името, мисля че е от Бургас. Единият от въпросите, които ми зададоха беше какво мисля за централата в Белене? Отговорих, че според мен е грешна стъпка, понеже е в земетръсна зона и, отделно, общественото мнение в Европа е против.
  Другарите направо се засегнаха. Как така била Европа против? Много вестници съм бил четял, а вестниците настройвали публиката против, без да я осведомяват. И какви били тези глупости, земетръсна зона?

  Мога да ти гарантирам, че ако утре 7.5 по скалата на Рихтер удари Белене, пак ще си я построят тази централа със Съветските “специалисти”. Комунистическата чутура увира след камъка и шопската, ако знаеш вица:)

  А на интервюто се провалих с гръм и трясък, въпреки че имам дипломи колкото тримата интервюиращи комбинирано:) Въпрос на гледна точка, предполагам.

 2. С умиление с спомних вица от соц. време:
  “Ако я карате така, утре ще ви избесим всичките….” – извикал партийнийо……
  Мазен глас от залата: “Да си носим ли ние въженца, или ще ни ги раздадете по профсъюзна линия ??”

 3. Така и до ден днешен не разбрах, каква беше ролята на “народните будители” от ку-ку тогава.
  Да са събудили някого с “онова предаване” през 1992, та до сега? А пък и те нещо да са така “будни” и в момента. Някой да си спомня кои бяха тез “будители”? Какви са понастоящем?
  Да са се обадили “сега”, тез същите, с половината настървение, с каквото направиха онова предаване “тогава”?
  Тишина..само тя ни остана…

 4. Това което Ви убягва, струва ми се, е че само с един бащински поглед г-н Путин може да спре всякакви земетресения и други нередности в Белене. Централата е в сигурни ръце, в сигурни ръце ще отидат и милиардите за построяването й.

 5. Радвам се на коментарите,имало още будни хора в България.

  ОТГОВОР:

  Точно така…И Ви благодаря. Съвкупността от Вашите коментари, както и очевидното им качество, прави комплимент на скромната ми статия, която е просто сигнал, позиция без претенции за експертност.
  Иво Инджев

 6. В този ред на мисли, интересно как ще протече дискусията, за която пишат тук:

  http://svobodnoslovo.wordpress.com/Програмата/

  13 май: Свободата на словото в традиционните медии (вестници, радио, ТВ)

  Гости: Част от създателите предаването Ку-Ку:

  Нидал Алгафари
  Жоро Крумов
  Радомир Чолаков
  Снежана Симеонова

  Вероятно ще бъде излъчен скандалният, но остро провокативен филм, за измамната авария в АЕЦ Козлодуй, която вдигна на крак цяла България. Дискусията ще бъде докъде се простира свободата на словото

 7. Г-н Инджев, радвам се на навременната Ви реакция.
  За съжаление по този въпрос няма чуваемост. Боя се че чудесното ви есе няма да бъде прочетено и коментирано където трябва и от когото трябва.
  Скепсисът ми произтича от многогодишния ми професионален опит и от упоритото мълчание на властите по този толкова важен за българите въпрос.

  Казвам се Вера Михайлова, радиохимик съм,имам докторска дисертация.

  Прочетете темата “АЕЦ Белене – за и против” в Раздел “България” на форума на Mediapool. Там съм събрала много интересни материали по този въпрос, в това число и Вашето есе.

  http://www.mediapool.bg/phorum/viewtopic.php?t=1984&start=0

 8. Румена, не става въпрос изобщо за “свободата на словото”. Пък и никой не е “затворил” устата на изредените от Вас лица.
  Лично за мен, всяко слово трябва да приканва към размисъл и в последствие – до действия. Иначе си е словоблудство. Молбата ми е, някой да ми обясни кротко – до какви размисли и действия доведе това предаване. Иначе на битово ниво – помня. Уплашените ми комшии, които напристигаха при мен, та да ме питат какво да правят. А, иначе при всякакви други случаи – въпросните комшии всичко знаят. Дето само тогава се пообъркаха. И за първи път (в мирното ни съвместно съществувание) се допитаха до мен – “книжния човек”. (Това, последното е тяхно мнение).

 9. Май не трябва, но ще започна с една уговорка…
  Не съм компетентен по въпроса дали трябва да се строи АЕЦ Белене или не…
  Думата ми е за друго…
  Знаете ли какво е “лапнишаран”…
  Да ме прощават тези, които са изказали мнение преди мен, а най-много автора на статията Г-н Инджев…
  И така…
  Аз разбрах за земетресението от програма “Хоризонт” на националното радио…
  Вчера след обяд…
  И действително то гласеше, че е станало земетресение в Белене…
  Само че после, от съобщението на Геофизичния институт на БАН стана ясно, че епиценърът е на друго място, а има паднали комини в селищата около този епицентър…
  За по-добра илюстрация ето един виц:
  “Въпрос: Вярно ли е, че бай Иван от Долно Камарци е спечелил “Москвич”? Отговор: Вярно е, само че не е бай Иван, а бай Драган; не е от Долно, а от Горно Камарци; не е “Москвич”, а “Волга” и не я е спечелил, а го прегази…”
  Това е силата на дезинформацията…
  Сега разбрахте ли…
  А уж риболовния сезон още не е открит…

 10. Мога да ви предложа да хвърлите едно око на сеизмичното райониране на България (има го в презентация на сайта на Гражданска защита) и да забележите как Белене е в зона с потенциални тежки разрушения (за разлика от Козлодуй). Ако погледнете IRIS ще видите още, че цяла България е много близо до разлома, от който редовно се тресат южните части на Гърция и Турция. Няма смисъл да изпадаме в ужас от този факт, но е добре да си даваме сметка за някои реалности.

 11. Проектът “Белене” е рожба на енергийната ни мафия с привкус на мегаломания, наследена от времето на “Тато”. Една заробваща мега инвестиция с неизяснено бъдеще (мнение на физик) на фона на една средновековна инфраструктура в бедна държава.

  Добрата новина е, че днес е учредена нова
  партия, “Зелените”, която се обявява твърдо против ядрената енергетика и застава срещу строителството на АЕЦ “Белене”. Сред учредителите на партия “Зелените” са представители на Български фонд “Биоразнообразие”, сдружение за дивата природа “Балкани”, на кампанията “За да остане природа в България” и др.

 12. Напълно съм съгласен с упреците към комунстите, енергийната мафия и т.н, но аз лично съм за новия АЕЦ. Аргументите ми в тази насока са засилващата се енергиийна криза в световен мащаб, която ние усещаме достатъчно силно вече, явната промяна на мненията в Европа към и за използването на ядрена енергия, икономическите ползи и геополитическата важност, която страната ни ще има в региона. Поради това съм съгласен и с проектите за трабопроводите.
  Не мога да приема аргументите касаещи околната среда и потенциално земетръсната опасност поради това, че в такъв случай 1/2 от АЕЦ-те в света (Япония за пример) не би трябвало да бъдат построявани, а точно те в момента решават в известна степен енергийните проблеми на ред страни.
  Не мога да коментирам ред въпроси свързани с организирането, изграждането и управлението на тези големи проекти поради това, че не разбирам от тях, както и договори с “братски” страни и “съветски” специалисти. Сигурен съм, че за тях истината е някъде посредата.
  Също така не мога да коментирам субективните мнения относно мегаломанията на някой наши партийци и “политици”.
  Ако се опитам да се абстрахирам от тези неща, както и будещето за много хора от тошово време име “Белене”, смятам, че новия АЕЦ ще е полезен по един или друг начин на страната ни.

 13. Г-н Добрев,
  В Япония, която давате за пример, АЕЦ се строят по японска технология, а в България по съветска. Освен това, ако сте забелязъл, земетресенията в Япония (доста по-силни от нашенските) причиняват по-малко щети отколкото при нас. Сравнението Ви е като сравнение между Москвич и Лексус, тоест няма място за сравнение.
  Енергийната криза може да се преодолее с алтернативна енергия. Австрия, например, която е съпоставима като площ и население с България задоволява 80% от енергийните си нужди със “зелена” енергия. Няма основателна причина, освен съветските и мутренски интереси, това да не се постигне в България. Имаме предостатъчно и вятър и слънце, и двете безплатни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.