Премиерата на премиера заслужава премия

Българската версия на американския филм „ Анализирай това”, с главен актьор Сергей Станишев, беше излъчена тази сутрин, 19 май 2008-ма, по Би Ти Ви. „ Това” е държавата България. А в основата на сценария са следните поводи за размисъл, дадени от министър-председателя ( по реда на тяхното изброяване, а не по важност):
– Борбата с престъпността бележи успехи и доказателство е разкриването на едно убийство, задържането на две престъпни групи през последните 10 дни, както и фактът, че поръчковите убийства са намалели и са само 5 за изминалата година.
– Хората ги е страх да говорят по телефона, не се знае кой кого подслушва (казано с широка усмивка).
– Конфликтът на интереси е нов за България.
– Бавно се европеизираме.
– ДПС е коректен партньор.
Тези насоки от на немия чернобял ( за да не кажа „чернобил” като стил) български документален филм, който гледаме безмълвно, безропотно и безпомощно, бяха маркирани от премиера. Това може да бъде анализирано по два начина: точка по точка, или „в пакет”. Предлагам да ги опаковаме. Но не като Кристо Явашев, а като Бойко Борисов-под формата на софийска бала с отпадъци, но в целофан ( нали точно той нарече вътрешната политика в предаването „В десетката” по Би Ти Ви „изпражнение, увито в целофан” , след което скочи с двата крака във…вътрешната политика).
Самият факт, че г-н Станишев опакова доказателствата си за успехите на МВР в миниатюрния целофан на изминалата десетдневка, говори за непоносимата дори за него воня, която се носи от предходния период-същият, тригодишният, през който пак той беше премиер. А че убитите по списък ( и разбира се, също така неразкрити, както всички предходни около 150 случая) вече били само 5 на година, това е наистина повод за радост. Явно списъкът е на привършване. Хубаво е да го чуеш от усмихнатия си премиер. Обаче е интересно да знаем, дали, според г-н Станишев, тези големи успехи имат нещо общо с откровението, че хората ги е страх да говорят по телефона? Не го попитаха. Жалко. Свободни сме да предположим, че, да, имат. И още как! Него самият ( и той е от хората, нали) го е страх да говори по телефона, а какво остава за гражданите на републиката, в която министър-председателят не знае кой кого подслушва…
Да намирате конфликт на интереси, например с Вашия интерес да живеете без да Ви е страх от телефонни подслушвания? Сигурно. Нищо, че , пак според г-н Станишев, конфликтът на интереси ( имайки предвид невиждания по финансовите си измерения скандал с пътното строителство и парите на „батко”) сам по себе си бил нов проблем за България, която по неговите думи бавно се европеизра-тоест бързо, в особено големи размери и напълно безнаказано се краде. Нищо, премиерът обеща, че интересният въпрос безконфликтно ще се уреди с новия закон, на който той бил инициатор (въпреки че депутатът от СДС Филип Димитров от години става и ляга с настояване да бъде гласуван предлаганият от него точно такъв закон, ама кой да знае и да пита, съответно).
Обаче имаме и новина. ДПС е коректен партньор ( каквото и да сте си мислили досега). Каза го премиерът Сергей Станишев след всичко ТОВА.
Честито и на ДПС за големия комплимент!

4 мнения за “Премиерата на премиера заслужава премия”

 1. Всичко е някаква шизофрения, всеки си живее в негов си свят … това с успехите на МВР го виждами всички — заради това продължаваме да си слагаме решетки по прозорците и метални врати. Какво очакваме да свърши МВР, след като то се проваля с най-елементарните битови престъпления ? Всъщност проваля не е ночна дума може би, защото то просто не работи.

  И все пак, “системата започва да работи” — нещо такова каза Станишев по повоз арестуването на Иван Иванов … абе аз ли не го разбирам това правилно, но това не стана ли по сигнал на ген. Атанасов от ДСБ? Аджеба ако не се беше обадил, това щеше ли да изези наяве ? Моля ако някой разбира да ми го обесни, защото аз почвам да се раздвоявам – системата как точно почва да работи — като чака някой от опозицията да ги замеря със собствената им некадърност ли ?

 2. За конфликта на интереси – тази администрация е или некадърна, или корумпирана … просто междинно или трето положение няма! Значи поръчва Румен Овчаров като тогавашен министър проверка на Топлофикация София, и няма проблеми .. после прокуратурата или (мухо)Бойко се натикаха там и излязоха наяве проблемите — даже не далаверите, ами откровенните нахалства като джакузита, сауни, персонални асансьори и т.н.

  Сега същото с пътищата – две министрества правили проверка, и всичко било ОК. Обаче хвърлиха светлина че някой от договорите са между “батко” и “братко”, и лайната удариха вентилатора.

  Сигурно има още примери — обаче шаблонът е един и същ: когато това правителство проверява, няма проблеми, но когато някой друг похледне и веднага се виждат злопотребите. Така че това правителство или са корумпирани и играят с “проверяваните”, или пък са супер наивни и вярват на всичко което им казват “проверяваните”

 3. “тази администрация е или некадърна, или корумпирана … просто междинно или трето положение няма!”
  Има – комбинация от двете, като едното не е за сметка на другото. И двете са в особено големи размери. С документални доказателства не разполагам, но има достатъчно очевидни косвени. Просто ако са налице всички характерни ефекти от протичането на дадено явление, то можем да сме сигурни с голяма определеност, че явлението протича.
  Като споменах документи, имам и в тази връзка една идея. Документи се унищожават, факти се забравят, някои от играчите в постановката “Преход” бяха убити, други са вече на годинки… Важно и сериозно знание за най-новата ни история ни изтича между пръстите и потъва в мъглата на партийната манипулация, легендите и забравата. Бих призовал за инициирането на проект за описване на това знание – нещо като wiki с имена, факти, интервюта, документи и др. Политиците с основание разчитат, че паметта на народа е къса и могат да извъртат нещата както им е удобно.

 4. “Конфликтът на интереси е нов за България.”

  — Ами, никак даже, просто преди му се викаше “шуробаджанащина”.

  А да ви прави впечатление какво става по… по, айде, по-белия свят? Премиерът (!) на Ирландия неотдавна подаде оставка, заради подозрения в корупция, сега Олмерт има същите проблеми, а малко по-назад в близкото минало, не кой да е ами името на Хелмут Кол беше забъркано в афери със съмнително финансиране, хора доста приближени на Блеър пак така си заминаха заради не много явно партийно финансиране, а в България какво? Цели 18 години кой от кой по-некорумпирани министри я управляват… бихме казали, ако съдехме по това как съдят у нас, но точно в това е проблемът — тук не съдят!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.