Първанов рони сълзи, Брюксел не му вярва

Президентът ни пак се издаде. В опит да изпревари събитията и да хване рогата и копитата… пардон, това беше Остап Бендер. Та, в желанието си да хване бика за рогата и да приземи меко избирателите върху очакваната твърда критика на ЕС, Георги Първанов отново си послужи с метафора със съветски подтекст. „Брюксел не вярва на сълзи”, заяви той изпреварващо на българските граждани, които и без това не вярват, че дългоочакваният юнски доклад на евросъюза за напредъка ( разбирай, изоставането) на българските реформи, ще е нещо друго, освен пореден международен шамар.
Шамар да е, аванта да е, опита се да се пошегува нашият пръв партиен и държавен ръководител. Така излезе. Защото той провидя полза в това, че ще ни бушонират за пореден път в един боксов мач, който трябваше да е партньорско състезание, но всъщност в него се оказахме в ролята на боксовата круша, върху която европейските братя изливат справедливия си гняв.
Щели да ни зачетат желанието да правим реформи и това било добра новина, според него. Но не бивало да си правим илюзии.
Така е. Не бива. И не си правим. Но си правим труда да забележим ограничеността на арсенала от „аргументи”, с който бащата на тройната коалиция се оправдава за четворния, петорния и шесторния сигнал на Брюксел за измаменото доверие в способността на българските власти да изпълнят обещанията си за придържане към стандартите на съюза.
Държавният глава на България, която не е член на ОНД, а на НАТО и ЕС, можеше да се „ пошегува” за очакваната от всички остра европейска критика с друга филмова метафора. Например: „ Апокалипсис сега” ( предшественикът на Първанов на партийния и президентския пост Петър Младенов не на шега беше нарекъл в свой доклад апокалипсис наследеното състояние на страната след свалянето на Тодор Живков). А защо не и „ Отнесени от вихъра”, или пък „ Пепел и диаманти”, „Челюсти”, „ Голямото плюскане”, „Лице назаем” или „ Жега”-в смисъл, че голяма жега настана, когато разтворихме челюсти за голямото плюскане и с двуличната си политика ( уж съюзническа, а всъщност вторачена в Москва) може да се окажем отнесени от вихъра като пепел, барабар с диамантите си.
Къде ти обаче у кадър, като нашият президент, вкус към кадри от американски, полски и италиански филмови аналогии. На него му дай „ Москва не вярва на сълзи”. Нашият ръководител не би се справил без субтитри на който и да било „натовски” език. И съответно си превежда от руски, колкото може. Само заменя „ Москва” с „ Брюксел”.
Че за какво друго да се сети? Той си е такъв. През 1994-та, в началото на своята кариера като политик от национален мащаб, който си беше националистически, тогавашният активист на Общонационалния комитет за защита на националните интереси ( ОКЗНИ) Георги Първанов се прояви с друга метафора, когато беше изпратен от БСП да прави избори в Кърджали. И какво прокламира? Да не би нещо като „ Да дебаркираме с цялата си мощ и да превърнем Кърджали в нашата Нормандия”, „ Да отмъстим като за Пърл Харбър”, или „ Да ги разгромим като Монтгомъри германците при Ел Амейн”? Не, нищо подобно. Тези западняшки аналогии с епизоди от Втората световна война биха прозвучали от неговата уста точно толкова фалшиво, колкото на върха на партийната си кариера да заклейми в протестно писмо другаря си Милошевич. Така че съвсем естествено командированият в Кърджали Първанов беше обявил не друго, а необходимостта от сталинградска битка срещу врага. А врагът му, по онова време и на онова място, беше конкуренцията на БСП за повече власт в лицето на ДПС на Ахмед Доган.
Времената обаче се менят, враговете също ( особено за Първанов, той ги смени няколко пъти-казват, че сега основният му враг е всъщност от вътрешната страна на портата му). Има такъв американски филм, „Враг пред портата”. Не става дума за Високата порта, нито за нейните някогашни врагове. А за същия Сталинград и за победата на един съветски снайперист над смъртния му противник. Сюжетът включва лов, вълци и стрелба. Но изключва увъртането и лъжите, че нямало нито вълци, нито стрелба. Един наш главен, дори главнокомандващ герой, играе именно такава лъжлива роля, а сега иска Брюксел да му повярва на сълзите!

3 мнения за “Първанов рони сълзи, Брюксел не му вярва”

  1. Поздравявам Иво Инджев-жалко само,че неговите стаии не могат да бъдат пуснати по казионните български медии,за да достигнат до повече електорални единици.На българския народ /миллет/ не му достига потенциал да преодолее продуктите на Пропагандната Промишленост-резултат на една Пропагандна Машина.Затова словата на Иво Инджев са особено ценни.Благодарим

  2. Иво,че Президента ни е боклук е ясно, че Правителството е троен боклек е ясно ,че Бойко Борисов не може да се оправи с боклука на София, та камоли с една държава, също е ясно.Е тогава какво правим?Подскажи ни.Те такъв анализ направи.

  3. Толкова филмови “проекции” може да се направят. Например от спагети уестърните на Серджо Леоне и Дамяно Дамяни — “За няколко долара повече”, “Добрият, лошият и грозният” (или във варианта на каналето “Добрият, лошият и тъпото копеле”).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.