Техеран хвали София

Българският заместник-министър на външните работи Милен Керемидчиев е подкрепил Иран по въпроса за ядрената му програма, който предизвиква толкова разгорещени международни отзиви. Това става ясно от съобщение на иранската официална агенция ИРНА, цитирана от електронния сайт Kafene.net.
Керемидчиев е заявил пред иранския шарже дафер в София, че Иран има право на достъп до ядрени технологии за мирни цели. Международните санкции срещу Иран са неефикасни и пречат на конструктивния диалог между нациите, казал още Керемидчиев, според ИРНА. Агенцията изтъква, че българският високопоставен дипломат е получил благодарности от иранския си колега за тази „балансирана позиция”.
Потвърждение на тази информация няма да намерите в момента в никоя българска медия. „Агенция Фокус” например също цитира ИРНА, която осведомява за „ необратимите постижения на Иран в ядрената сфера”. Цитатът, избран от „Фокус”, е от изказване на председателя на Иранския парламент Али Лариджани, което е всичко друго, освен новина. Както не е новина и продължението, че Иран бележи научни успехи и че страната в момента се радва на „една добра позиция на международната сцена”, пак според господин Лариджани ( президентът на Иран Ахмадинеджад буквално преди два дни получи отказ да участва във форум на ООН-само той и африканския диктатор Мугабе) . Новина е обаче промяната в българската позиция по една от най-горещите теми в международната политика. За илюстрация: всички кандидати за президент на САЩ отделят специално място в своите речи на този въпрос, който е приоритетен за лидерите на водещите нации.
Да оставим настрана пропагандата на една държава с авторитарно управление, в която няма алтернативни мнения на официалните. Да се усъмним дори в това, че българският заместник-министър на външните работи Милен Керемидчиев е цитиран точно в изразяването на позиция, която несъмнено би предизвикала въпросителни в доста западни столици и особено във Вашингтон, където въобще не споделят мнението за вредата от международните санкции срещу аятоласите и още по-малко биха се съгласили, че тези санкции вредят на конструктивния диалог между нациите.
Преди да чуем нещо достоверно и официално от страна на управляващите в България, трябва да се запитаме най-малко две неща: иранската агенция ИРНА ли ще ни осведомява за такъв важен завой в българската политика? Ако пък иранската пропаганда си прави актив на чужд гръб, би трябвало София да реагира. Ако не, значи съобщението, което достига до нас по този заобиколен път, е меродавно.
Има и трето, не по-малко интересно обстоятелство: защо за успеха на Техеран да се похвали с „балансираната позиция” на София трябва да научаваме от колегите от бившата секция на Би Би Си в Лондон и техния сайт Kafene.net? Или сме се върнали във времето, когато важната за самите нас информация идва от Запад ? Защото е трудно, невероятно за вярване да си представим, че българските власти ( толкова елементарно) биха се надявали на успешна маневра чрез информационно затъмнение и двойна игра, при която да декларират на Запад една позиция, а на Изток-друга, подобна на онази, която има Путин спрямо Иран. Ако пък са се надявали да минат метър, направо е за смях, че не друг, а самият Техеран ги издава чрез самодоволното съобщение за дипломатическата среща в София.

8 мнения за “Техеран хвали София”

 1. Тези нашите от Външно министерство са ЛУДИ,а за правителството изобщо не ми се говори,то е някъкъв невъобразим сурогат.

 2. Сега новината за Лариджани и българския министър са две отделни новини всъщност, хората не са вездесъщи нали, трябва да се съгласиш г-н Инджев.Човек не може да седи по 170 часа да седи пред пц-то и да гледа (пропуск ама както казват братята иранци – само Алах е перфектен)

 3. Г-н Инджев видях новината в оригинал и там се казва “принципна позиция” на България. На свой ред иранския представител казва “сбалансираната позиция на България” тоест тълкувам аз казаните неща, че не излизат извън “етикецията” да кажем не знам точния термин – в рамките на ядрения въпрос. Да споменем, че и повечето страни, участващи в процеса заемат същата позиция и още едно нещо на 31 май руският премиер в интервю за “Ле Монд” каза “формално, от формално-юридическа гледна точка, Иран до момента не е нарушил нищо. Той има правото дори и да обогатява уран” в рамките на участието си в ДНЯО.
  Та в бг новината няма според мен нищо голямо притеснително. Желая успех на сички не се мразете, а се черпете. Hopes for feedback to see if i’m on the rite track – respect

 4. А защо не. Винаги ми се е виждало неестествено големите държави да си присвояват правото да определят на другите границите на позволено и непозволено. Защо примерно САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Китай може да имат ядрени програми и оръжия, а Иран не. Значи имаме правото на силата, а не силата на правото.Ядреното оръжие е възпиращ фактор – т.е. наличието му е като сигнална лампа – не ме нападай, защото ще те заболи. Ако Ирак имаше ядрено оръжие надали Америка, щеше да нападне. Не може израелските самолети да нападат военни обекти в Ирак преди, Иран и Сирия – превантивно. Иран има пълното право да развива ядрена промишленост. Иран – това е култура създадена много преди САЩ и дала на света великолепни образци. Не на каубойската дипломация. За съжаление и българските правителства са се навели твърде ниско и за тях съществува само принципа на послушанието. В тази икономическа криза добрите връзки с Арабския свят биха ни помогнали изключително много.

 5. Така е, след като закриха Свободна Европа в БГ, новините или са изкривени до неузнаваемост или липсват. А за Иран- кво толкова? И без това каквото каже Путин, това правят Гоце, Станишев, дядо Цар и така нататък политкомисарския елит

 6. Иран е много голяма страна, връзките ни с нея са древни, те са и още по-ценни, защото в голямата си част са основани на общи културни напластявания, влияния, имаме даже общ конфесионален контекст и практики. Така че Милен Керемидчиев е постъпил добре, респективно българската дипломация. Балансирана политика не е синоним на американската позиция. Там нещата са много зле, както се вижда от изборния им маратон и добре, че се създава алиансът между Китай, Русия и Индия, който да играе възпираща функция по отношение на американската параноя.

 7. Едва ли е учудващо, нало точно тази администрация се нагърби да завърши проекта със строителството на Белене, явно има доста почитатели на руската ядрена технология у нас.

 8. Bulgarian diplomat says Int’l community experienced futile nature of sanctions
  June 6, IRNA

  Bulgarian Deputy Foreign Minister said here Friday while receiving package of Iran’s incentives for world countries international sanctions have proved to be ineffective and counter-productive in practice already.

  Bulgarian Deputy Foreign Minister in Asia-Oceania Affairs Melin Kermichivev made the comment in a meeting with Islamic Republic of Iran’s Charge d’Affaires in Bulgaria.

  He further reiterated his country’s basic policy of supporting Iran’s right to have access to nuclear technology under the supervision of the International Atomic Energy Agency (IAEA) for peaceful purposes and continuation of diplomatic initiatives aimed at solving the dispute with the West over Iran’s peaceful nuclear program.

  Е това е новина от ИРНА, макар и не цялата. Някой да вижда принципна промяна на позицията на България? Ако МВнР на страната ни иска да каже нещо, най-малкото което може да направи, е да го публикуа на сайта си.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.