Новините, такива каквито ( не бива да ) са

Обикновено се казва „ Господ ми е свидетел”, но в случая ще призова Вас, моите ( вероятно малобройни в маргинализираното медийно пространство, но уважавани от мен ) читатели: Вие сте ми свидетели, че от 8 октомври 2006-та, когато напуснах Би Ти Ви, не съм хвърлил нито един камък срещу телевизията, в която работих в отлични отношения с повечето си колеги. Други телевизии ме каниха да говоря  срещу конкуренцията ( когато напуснах), но не го направих. Не, че не съм имал какво да извадя от коша с мръсно бельо. Оставил съм тази дейност на перачките,
Но мълчанието спрямо водещата по гледаемост телевизия „ на всяка цена” вече граничи със съучастие. Не се търпи откровеното подмазвачество. Ден след ден централните новини на медията прекрачват мярката на намека в полза на властта и нагазват все по откровено в калта на пропагандата. Онзи ден започнаха с фанфари за  успешната акция по разкриването на виновни за купуване на гласове на частичните избори в Сандански. Новината би трябвало да говори сама по себе си. Но това явно не беше достатъчно. Поясниха ни ( коментарно, в чисто новинарския формат), че ставало дума за доказателство, че управляващите  се борят ефективно с това негативно явление, купуването на гласове. Обясниха ни го като на малоумни. Може и да сме, щом със зяпнала уста лапаме пропагандните мухи, които летят право в безкритичния ни мозък, привлечени от привидния блясък на екрана.
Това, като отделен случай, щеше да е „младежка пъпка” на лицето на водещата по рейтинг телевизия (която за целта пуска на топа на устата едни младежи да говорят в ефир), ако не ставаше ясно друго: миньорският телевизионен крепеж на заплашената от рухване под тежестта на пластовете европейска критика властова конструкция явно е пожарна тактика на стратезите от медийно-правителствената двойна коалиция.
Доказателството прозвуча в поредната централна телевизионна емисия. Този път в авторитетния новинарски формат на централните новини ни сервираха коментара, че едни цени нямало да бъдат чак толкова високи ( до ужасните 18 на сто), а всъщност щели да бъдат мноооого по-ниски, до някакви си 12 процента увеличение. Това щастливо развитие на нещата се дължало на министъра на икономиката Петър Димитров ( показан в цялата си прекрасност скромно да се съгласява със своя принос в борбата срещу поскъпването), а и ЛИЧНО на премиера Станишев. Ето това ЛИЧНО беше крайно издайническо признание за сервилността. Познавам повечето продуценти на новините в тази телевизия, освен ако не са мобилизирани спешно други медийни пожарникари ( с цел потушаването на пожара с имиджа на властта) и съм сигурен, че честните момчета и момичета зад пулта направо биха се изчервили от такова откровено лакейничене.
Жалко!

7 мнения за “Новините, такива каквито ( не бива да ) са”

 1. Гледам по цял ден телевизия, по-точно телевизорът ми е включен по цял ден, а аз поглеждам от време-навреме, и забелязвам, че от около година и половина нивото на bTV падна. Не знам защо. Може би ти, Иво, като бил-вътрешен човек, имаш представа?

 2. Г-н Инджев, във връзка с: “Космическа нация с мЪжоритарни вождове” мисля, че имате грешка в твърдението, че Италия е освободена след нас, българите. Това го твърдя, без да съм го проверил в “Уикипедия” примерно.

  А иначе едно голямо БЛАГОДАРЯ за цялостното Ви творчество.
  Поздрави М.В. “Дядо”

  ОТГОВОР:

  Прав сте за грешката ми, в бързината на реакцията се предоверих на паметта си, в която е останало обстоятелството за близостта на двете събития: италианците осъществяват съединението на Италия през 1871-ва, когато присъединяват и Рим, останал извън нова Италия
  по волята на своя освободител Наполеон Трети-той се уплашил да не разгневи католиците във Франция и не позволил папският град да промени статута си. Така че съединението на Италия, пряко волята на своя освободител, е друга невероятна аналагия с България…Наполеон Трети обаче, вместо да бъде обожествяван за освобождаването през 1859-та от австрийско иго, разбивайки австрийцте на два пъти имнно с цел освобождаването на италианските държавици, бил трайно напмразен от италианците заради историята с Рим. а това вече е разлика със ситуацията тук…
  Благодаря Ви за сигнала. Ще трябва да напиша това в блога си отделно, защото статията ми вече е публикувана в престижни сайтове, като Kafene.net в Лондон и в Медиапул тук…
  Иво Инджев

 3. Г-н Инджев, въпреки че вие сте доста по-наясно от мен какво всъщност “се готви” в БиТиВи и т.н., ще си позволя да кажа от позицията на крехката си възраст, че на БиТиВи далеч не им е за пръв път така явно да манипулират. Аз самият, който не претендирам да съм кой знае какъв експерт в тази материя съм ги хващал десетки пъти в откровени “преиначавания” на фактите.

  Понякога до толкова се дразня, че веднъж си позволих и явно да ги критикувам и аз:

  ganspace.blogspot.com/2008/02/btv-is-manipulating.html

 4. Освен bTV, може да се посочат още няколко медии, които прекаляват в лакейското си поведение спрямо властта. Когато масмедиите си позволяват подбно поведение, те се превръщат от средства за масова информация в инструменти на пропагандата. Поправете ме ако бъркам, г-н Инджев, но пропагандата не е ли един от основните признаци на тоталитарен режим?
  Поздравления за статията!

 5. Г-н Инджев,
  вашето отстраняване от БТВ сигурно е било болезнено за вас, но за мен то беше доказателство, че това не е телевизията на Мърдок (както някои искат да я изкарат). Ако това беше телевизия на Мърдок, Вие нямаше да бъдете отстранен за въпроса относно апартамента на гоцето.

 6. Г-н Инджев, благодаря Ви за статията. Чувствам се подкрепен в моя почти двегодишен доброволен отказ от гледане на български телевизии. Благодаря Ви и за всички коментарии тук, в блога Ви. С повечето съм съгласен, с някои от тях не, но всички са написани прекрасно.
  Благодаря.

 7. Е нали точно старото свободно слово на нов глас беше заглушено с парите на рекламно-медийния “Кюлев” — Красимир Гергов?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.