Първанов оцапа мистър Клийн

Когато премиерът и президентът се опровергават взаимно, имаме новина. Не че между двамата прехвърчат искри за пръв път. Но сега Георги Първанов, по-ясно от всякога, духна в жаравата с думите: „ Премиерът прави сериозна грешка, като назначава свои съветници в бордове”. В ролята на пещта е печената за такива цели трибуна в. „Труд”, а на огняря, омацаната с всякакви сажди-Валерия Велева.
Значи премиерът Станишев, когото Първанов дори не назовава поименно ( нещо като „онзи”), прави не просто грешка, а „сериозна” такава. Как Ви звучи?
Това е случаят, в който президентът ни не лъже. Явно си казва, каквото мисли. Обаче поставя конкурента си за влияние в партията и управлението на държавата именно в положението на лъжец. Защото само преди броени дни г-н Станишев сметна за необходимо да обяви публично, че нямал проблем с президента и опитите да му припишат каквото и да било в това отношение били обречени на провал. А пък преди половин година, пак в „ Труд” , четем как министър-председателят развързва по своя инициатива чепикът, който явно го стяга. За целта употребява предоставената му възможност да разкаже как като си седял в пиано бара по време на посещението на Владимир Путин при него дошъл министърът на културата Стефан Данаилов и му предложил да „помага” за оправяне на отношенията с президента Първанов, защото се говорело, че имало някакъв проблем между двамата. На което Станишев казал: „Глупости…Ние с президента седим на една маса, работим заедно и има куп причини, заради които няма как да се случи това, което стана между Иван Костов и Петър Стоянов”.
Ако се върнем още малко назад, без да издребняваме за нюансите, в рамките на само една година имаше още поне два явни сблъсъка между двамата. Единият по повод отстраняването на Румен Овчаров от властовия пост, което президентът нарече „закъсняла реакция” и вторият, когато закъснялата реакция на Първанов по повод невиждания скандал в МВР, свързана с дебелата лъжа за президентската „неосведоменост” по въпроса, изобличи държавния глава като пристрастен крепител на статуквото в силовото ведомство, начело с приближения му министър Румен Петков.
Репликата на Първанов за „сериозната грешка” на премиера е всъщност избухване, но контролирано като взрив, който преследва прокарването на неговата линия-като в пролетарското стихотворение : „…път ще се прокарва тука, път в светли бъднини”. Защото президентът ни час по час ползва медийните си рупори да ни уверява, че нямало да прави партия, че комитите от разните комитетски завери не били свързани с него. Но кой ли му вярва? Веднъж стомна за вода, когато трябваше да се гаси пожара на позора с поведението му около човешката клада край Карнобат, втори път студена вода върху собствения му имидж с увъртането около оставката на Румен Петков ( за мезонети да не говорим, там никой така и не посмя да копне, че да не се самозакопае), и резултатът е, че президентът си подля вода трайно и необратимо.
Да обявиш за грешник посочения от теб за министър-председател, при това по толкова болезнената тема за бордовете ( което се разшифрова като личен упрек за нагазване в корупцията на самия мистър Клийн), е далеч по-остра форма на разрив между двамата побратими с еднакви корени в отглеждане на златната ябълка на властта, отколкото беше възгласът на президента Стоянов „ Иване, кажи си!”.
Остава да видим дали уличеният в лъжа, по отношение на прекрасните си отношения с президента, Сергей Станишев, ще реагира. Защото той може и да се седи на една маса с Първанов ( където най-често се гудят приближените на президента босове на днешната олигархия), но е вече съвсем видно какво се случва под масата-ритане по кокалчетата. А чифтокопитните ритници, предполага се, трябва да са болезнени. Поне такава е заявката на самия Станишев. В споменатото по-горе януарско интервю той се заканва на вразите по следния начин: „ Аз съм зодия Телец. Те (!) са доста упорити в постигането на целите, които си поставят. Не бих пожелал на никого да ме види в момент, когато избухвам, защото тогава става тежко”.
Не знам за телците, но за вола, когато рие, на гърба.. ни пада. Нашенските Белчо и Сивушка , отгледани в един обор…пардон, отбор ( справка Джордж Оруел и неговата животинска ферма) , най-вероятно ще продължават да си орат. Всеки в собствената бразда на ползу клану.
Това е нашата прокопсия.
Нищо чудно тя да провокира нов възглас: „дий, Волен, дий”!

Впрочем оцапаният от президента министър-председател Сергей Станишев, наречен от американския президент Джордж Буш “мистър Клийн”, заминава за Вашингтон. Каква чудна родна цапаница!

5 мнения за “Първанов оцапа мистър Клийн”

  1. Твърде прозрачно се държат и двамата, за да повярвам, че има конфликт. Ако има такъв, то той е в посоката. А не в методите. Кой да поведе червените бабички, които са на отмиране, и кой -комсомолците от рода на Вагинин и прочее напъни да се освежи кръвта на столетната бизнес групировка БСП, която владее икономиката у нас..

  2. А дали не разиграват “доброто ченге – лошото ченге” или това звучи прекалено конспиративно?

  3. Spored mene Gotse izbyrzva da izvika “mydro” – “az kazah li vi”, predi Bruksel da zalee upravliavashtite sys legena studena urina…..

  4. Станишев мърмори, че един негативен доклад щял да насърчи “политическите екстремисти”. Сега обаче се вида кой пръв се възползва от удобната позиция да “стреля” срещу правителството и Станишев — Гоце!

    Както съм казвал и преди, а и не само аз, ние нямаме президент.

  5. Това за бордовете са икономически интереси и явно не му е угодно на Първанов. И има защо?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.