Мажоретни хватки за мажоритарните избори

От чужбина продължават да ни клеветят по сигнали от българи, каза тази сутрин в изповедалнята на известния православен патриот Бареков, който започна изповядването на партийния грешник със следната подмазваческа класика от времето на социализма  : „другарю директор, как ги постигате тези успехи?. Точно така, не точно със същите думи, но в такъв стил той държеше да предпостави разговора с личното си мнение, че Румен Петков никога не е изневерил на убежденията и съпартийците си. Петков скромно се съгласи, повдигайки рамене в характерен за неговия богат репертоар от мимики сигнал, „че какво друго може да се очаква от честен другар като мен”.
Срещата на скромните, която си бяха уредили в ранни зори пред телевизионните камери, роди и други забележителни изблици. Бившият министър на два пъти каза-на два пъти, за да не остане съмнение, че се е оттеглил с достойнство ( „че как иначе…”). Чувството за хумор на водещия, запазено за други обекти на неговото ехидство, не му позволи да се пошегува с това самоизтъкване. А може би просто не  вижда нищо нередно другите да постъпват като него?
След като непряко отново обвини чуждите наблюдатели, че се хващат на внушения от български опозиционери и ги оформят като отрицателно мнение за иначе чудесното управление на България, Петков похвали президента Първанов за „големия въпрос”, който поставил: изборите. И тук за публиката беше запазена „сензацията” (явно коментирана с водещия предварително, защото не чухме радостни подвиквания  „имаме новина”). Румен Петков, при цялото му дълбоко уважение към президента, бил против мажоритарния избор.  Колко дълбоко е уважението, не знаем. Както така и не можахме да изследваме бездънния смисъла на любимата фраза на Леонид Брежнев, с която започваше речите си „ с чувство на дълбоко удовлетворение…”. Но е твърде плитко скроен сценарият, който се опитва да ни убеди, че скачените съдове Първанов-Петков се изявяват независимо и в противоречие със себе си. Нещо по трасето ги е накарало да вземат завоя. И да си подложат за по-сигурно като канава съветите на дежурните за такива цели мъдреци, за да не се подхлъзнат и да лъснат в канавката сами. За целта, очевидно съгласувано, е мобилизирана сговорната социологическа дружина Райчев-Стойчев-Митев, да обоснове в същия ден чрез пропрезинентския печат отстъплението от популисткия повик на държавния глава за мажоритарната панацея в едни предстоящи избори. Дали това „нещо”, което предизвиква такова скърцане на гуми на завоя и на зъби зад кулисите не е същото, което принуди най-сетне главнокомандващия да спре да нарушава конституцията и в изпълнение на задълженията си да свика Националния консултативен съвет ( именно по проблемите на най-големия икономически цирей, енергетиката)?
Знам, знам, всеки си има критици, щом се показва пред публика. Моите сигурно ще кажат: „ много гледаш телевизия, бе!”. Така е, вредно е. Лоши навици. Но и други правят така-онези от чужбина. Например от „Фридъм хаус”, които в последния си доклад определят българските медии като зависими и корумпирани. Вие, щом четете този текст, вероятно имате отношение по този задочен спор между „гадните западняци” и чистите хора от споменатия телевизионен екран. Преценете сами.

6 мнения за “Мажоретни хватки за мажоритарните избори”

  1. Г-н Инджев,Бареков е толкова жалък,че не заслужава да му обръщате никакво внимание!Поздравявам Ви за гражданската Ви позиция и Ви желая успех!

  2. Че БСП няма да се навият на мажоритарни се говореше отдавна, но въпросът е как са убедили Първанов? И дали, ако наистина Р. Петков изразява мнението на президента, в промяната на мнението му няма пръст и Бойко, който също упорито отхвърляше мажоритарните избори? Президентът ще е навит на сделка с Бойко, защото е ясно кой ще спечели мнозинство в следващия парламент, въпросът пред Първанов е да прехвърли обръча от БСП към ГЕРБ. Удивителна е мимикрията на социалистите и техния неформален лидер!

  3. Иво, нямам коментар,само казвам ,че е голям кеф като те чета.Опитвам се да коментирам,но какво да коментирам ,то всичко си е от ясно по ясно.Давай!Изяш ги!

  4. Време беше журналистите да започнат да коментират журналисти, досега изглежда имаше някаква негласна договорка, че така не се прави!

  5. Г-н Инджев,
    С чувство на дълбоко удовлетворение всеки ден чета Вашите коментари и размисли по горещите проблеми на болното ни общество и се чудя колцина са / сме тези, които виждаме ситуацията такава, каквато е и докога ще търпим да ни лъжат в очите…

  6. Имам само един въпрос. След като се гласува след навършване на пълнолетие, не може ли в изборите да участваме само данъкоплатците? Нали и без това изборите си ги плащаме ние.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.