Извънзимните цивилизации

Каламбурът, че БАН се разшифрова като Българската академия на неуките, за голямо наше патриотично съжаление, има своите основания чрез изявите на изявени индивиди, безполезни изкопаеми от ерата на здравата подпийналия комунизъм. Съдете сами от следния субективен преразказ ( признавам, защото е мой-други биха се възхитили на интервюирания, может бъйт) . На пълния текст на шедьовъра на академичната мисъл на наш космически специалист от времето на борбата срещу космополитизма за един мирен космос, можете да се насладите в агенция „Фокус”.
Поводът за интервюто е 2 юли, ден на НЛО. Международен при това. За целта питат към ст.н.с. Лъчезар Филипов какво би казал на хората, които вярват, че има летящи обекти с предполагам космически и разумен произход.
„ Няма нищо страшно в това”, успокоява вярващите ст.н.с. „ Цивилизацията, която ще дойде на земята, ще бъде добронамерена, а няма да ни изтребва”, сигурен е той. Няма” ако”, няма „вероятно” и никакво „може би”. Ще дойде! И за да подпре позитивизма си с познатата от детството негативна патерица, добавя идеологически пиперец компетентно, като един истински корифей от времето на зрелия социализъм, който задължително прави връзката с гадните американци, пък ако ще да става дума и за черните дупки и многомилионната им космическа история ( въпросният специалист минаваше за познавач на тези дупки, но за неговата самоличност-четете на финала). „Това, че ние (!) така сме свикнали, отишли сме в Америка и сме погубили две цивилизации-на маите и индианците, не означава, че те ще имат същия манталитет”, казва експертът по НЛО и зам. дир. на БАН Лъчезар Филипов.
Няма да придиряме на един такъв космически космополит за дреболии, като фактът, че индианците биват освен маи,  също ацтеки и инки ( като големи общности, организирани в държави и условно казано, в специфични цивилизации), както и много други, кръстени от европейците „индианци”, заварени от завоевателите на относително по-ранен етап на развитие на Север в континента Америка.
Едновременното разделително обединяване на маите и индианците в „две цивилизации”  е като да сортираш германците и немците в една шизофренична общност, освен ако в научената ти да се раздвоява научна глава не кънтят празнословията от времето, когато Германия беше раздвоена между мерцедеса и трабанта, но синчетата на комунистическата номенклатура у нас нямаха колебания кое да изберат. Но като става дума за „същия манталитет”-на „ние”, които сме погубили онези две цивилизации, и без телескоп виждаме в това интервю, що за петолъчки, като наш  Лъчко, са се домогнали до статута на „звезди” в родния научен небосклон( където със сигурност има и светила, но това е друг, наистина експертен, а не изпортен разговор).
Припомняйки славното време, когато покровителите от СССР са питали своите храненици за мнение при излъчването на сигнали в космоса, ст.н.с. Филипов откровеничи скромно с изразните средства на средно статистически неграмотник: „Като стана на въпрос (!)…Имало в България „ специфични песни”…Имало в България райони , в които „като се пее, са неподражаеми звуци”( ужас, неподражаеми звуци!). И още, по повод сондата, която разнася неподражаемите звуци: „ Сега тази сонда живее, тя изпуска сигнал, за да знаем, че все още хвърчи и все още е жива и не се е разбила никъде”.
Но, млъкни цитат! Няма да Ви предъвквам цялото интервю, в което ученият Филипов споделя, как като ученик и любител астроном видял в небето огромно тяло  през своя „малък телескоп”. Зърнал го е, предполагам, от прозореца си в района на Докторската градинка в центъра на София, където живееше с баща си, министър-председателя Гриша Филипов. А може и от Москва, където обитаваше луксозна квартира напук на натъпканите по 4-ма души в стаичка простосмъртни сънародници в московските студентски общежития. Огромният обект, по думите му, се движел от Изток на Запад над Витоша ( Москва виждаше всичко край, над ,около и в София, тъй че не отхвърляйте научната хипотеза за малкия телескоп, огромния обект и дребната Витоша, за която шопите в пристъп на антисъветизъм твърдят, че от нея „по-големо нема”). Феноменът на българската реакция от онези времена, когато реакционерите бяха смазани, а новите още не се осъзнаваха като такива, е обобщена в изповедта на ст.н.с Филипов със следното разкритие за нравите на онова време-хората си мълчали за огромния обект от страх, че можело да е военен такъв. Страх ги било, демек, да не издадат на съседа военна тайна за онова, което съседът ( няма как, нали е бил огромен обект) също бил видял. Или, казано с думите на ст.н.с Филипов” „Хората се панираха”!
И аз съм привърженик на извънзимните цивилизаци, особено в едни доста по-топли страни, които спечелиха студената война.
Навсякъде по света могат да те вземат за мезе, но като нашата панирана нация с нейните неподражаеми звуци, синове и внуци, направо „нема”!

9 мнения за “Извънзимните цивилизации”

 1. Ако перефразираме Джон Хей има три вида същества,когато изглежда,че идват,си отиват и когато изглежда,че си отиват,идват:дипломатите,жените и раците.Очевидно така е и с явленията:а човек,който никога не променя своето мнение си е като застояла вода и храни в нея всякакви духовни гадинки,както казваше Семюъл Бътлър.С.Стоичков

 2. Do kolkoto si spomnqm komunizymyt zabranqwashe da se wqrwa w izwunzemni. Taka che trqbwa da se otbeleji napredyk w personalnoto razvitie na wyprosniq uchen (udarenieto na poslednata srichka) 😉

 3. Абе, верблюд, и това е! Давай да не се втурваме в суматохата, щом ще ни се паднат добри извънземни. Особено след знаменателен ден като днешния, когато бяхме така приятно сюрпризирани от гърмове и тям подобни.
  Бог да пази България и извънземните й, защото с тези земни, дето ни управляват, ако дойде “големият дявол” (или някой верблюд) душа да ни е яка!

 4. За сведение на автора, когото иначе много уважавам, през времето, когато въпросната личност обиташе луксозна московска квартирка, в московския университет се обучаваха около 160 студента, от които 90% изучаваха “международни отношения” и “научен комунизъм”. Е, последният изчезна като специалност само няколко години по-късно, но затова пък се нароиха
  от тях много икономисти, бизнесмени и журналисти. По обясними причини, интересът на мамините синчета към точните науки винаги е бил слаб, така че Лъчко е едно голямо изключение, което не може да ни служи като повод за обобщения.

 5. Горделивият, според Шекспир,а ако е облечен и в краткотрайна власт,все ги,върши такива щуротии та и на ангелите им се иде да плачат…С.Стоичков

 6. Прочетох внимателно въпросното интервю за НЛО. Като изключим некоректното цитиране на културите на индианците, по които американските метеоролози си правят прознозите за предстоящата зима, коментарите на Филипов са напълно професионални и не заслужават сарказма на
  автора. В статията погрешно е цитирана заеманата длъжност от Л. Филипов “зам. дир. на БАН”. Няма такова нещо. Той е зам. директор на Института по астрономия на БАН, а всеки работещ в тази организация знае, че това е едно длъжностно лице, чиято основна задача е да подписва незначителни документи при отсъствие на директора. Изненадан съм от решението на автора да пише за цитираната разшифровка на БАН. По този начин топ-журналистът Иво Инджев, съзнателно или несъзнателно застава в една редица с армията на войстващата неграмотност
  в България, която все повече залива страната ни, а също така помага на тези, които имат интерес да насаждат неуважение и даже омраза към хората на науката.

  ОТГОВОР:

  Уважеми г-н Иванов, хванахте ме, наистина съм сбъркал точната, ама абсолютно точната длъжност…(Като че ли това има кой знае какво значение в случая-не знам кой какво подписва в БАН).
  Колкото до обобщението Ви с елементи на обидни квалификации, то говори за самия Вас.
  Това, че не виждате нищо странно един “учен” да изразява категорични становища по, меко казано, спорни хипотези, че е толкова сигурен в добротата на непременно съществуващите зелени човечета ( доброта, която толкова му липсва при гадните американци, които унищожили индианците), наистина говори твърде зле за Вас. И за същата тази грамотност ( бликаща от изразните средства на защитавания от Вас любител на огромните НЛО, които, за разлика от милионите слепци, лично бил забелязал над Витоша с детския си телескоп), за която сте сте толкова загрижен-очевидно като лично засегнат по някаква аналогия !
  Ако инфантилизмът, който струи от интервюто е представителен за българската наука, както очевидно смятате, тежко и горко на онези, които очакват нещо нея ( например Нобелова награда, от онези , които нахалните американци печелят спрямо целия останал свят в съотношения, които е неудобно да се споменават от уважение към неамериканците-или ще кажете, че шведското жури си пада много по янките?).
  Освен това срещу “армията” от неграмотни журналисти съм достатъчно критичен, докато с матросовското си обобщение за безгрешните “хора на науката” ( какъвто въпросният ст.н.с. никак не ми изглежда да заслужава да се нарече), е твърде слаба, да не кажа примитивна позиция.
  Иво Инджев

 7. Господин Инджев, не считам за рационално да оборвам чрез пространен коментар тезите и квалификациите във Вашия, доколкото е налице определено разминаване в съдържанието, което влагат “спорещите страни” в някои изходни тези, а освен това понякога се акцентира на думи, фрази и факти, извадени от контекста. По-скоро искам да направя няколко уточнения.

  (i) На първо място, въпросната личност
  и предполагаемите й научни, политически и манталитетни обвързаности, меко казано,съвсем не са по вкуса ми. Причината да следя сравнително редовно сайта Ви е в това, че споделям до голяма степен идеите, които защитавате.

  (ii) Когато критикувате “научните” тези на господина, би трябвало да отчетете, че това не е чисто научна област, работеща с факти, хипотези и формална логика, а някаква комбинация от научни подходи и научна фантастика. Е, “По вкусу и цвету товарищей нету” би Ви отговорил героят на коментарите. За Ваше сведение, в САЩ е пълно с подобни “научни” институти, изследващи “зелени човечета”, НЛО и т.н., но това не означава, че науката в САЩ е провинциална.

  (iii) По въпроса за Нобеловата награда: Естествено, американците не са ни виновни. Рано или късно тя ще дойде. В случая е по-важно да се знае, че в настоящия момент немалко българи работят в най-елитните лаборатории и институти по света. Голяма част от тях са започнали да правят наука именно в “Академията на незнаещите”, която като производител на научни резултати и факти е все още на средно европейско ниво (повярвайте ми!), при това почти 20 г. в условията на невероятна мизерия и благорарение на интензивни международни сътрудничества.

  ОТГОВОР:
  Да, вярвам Ви, че има отлични български учени. Не съм си и помислял нещо друго. Ще вметна само, че наличието на институти в САЩ, които се занимават с НЛО не е контрапункт в контекста на нашия, да го наречем, спор. Дадох примера с Нобеловите награди само за контраст на тезата си, а не защото си мисля, че всичко американско е прекрасно…
  Откровено казано, може и да съм прекалил със сарказма срещу дадената личност, която още като студент ни пробутваха като “светило” по черните дупки в космоса, а всъщност му се подмазваха заради това, че тейко му беше министър-председателят товаришч Гриша Филипов. Съгласен съм, че децата не бива да бъдат съдени заради бащите си. Винаги съм отстоявал тази теза и съм си навличал доста ядове от съмешленици-например като главен редактор на в “Демокрация”. Правил съм го принцип, а не защото и спрямо мен се опитват да употребяват “хватката” на комунизма с обратен знак-опитват се да ме карат да заклеймя близки хора по идеологчески принцип и така да се превърна в нещо като съветското изродче Павлик, което предало майка си и татко си на комисарите и станало герой и пример за подражание… Но е факт, че отрочетата на номенклатурата бяха принцовете на комунизма и това дразнеше връстниците. Особено заради очевидното разминаване между проповедите на вождовете в полза на аскетичния комунизъм ( “пролетарски произход, работническо селски тинтири-минтири и т.н.) и западният уж упадъчен разкош, който демонстрираха същите и техните семейства най-безпардонно в живота си. Поне в средата, в която съм живял, този фалш беше повод за младежко възмущение. Ето защо, когато се сблъсках с днешното “развитие” на “гения на черните дупки”, както го наричахме помежду си, направо не можах да повярвам, че си е останал на детско-юношеско ниво и това ме провокира. А може би не си заслужаваше да се занимавам с него? Кой знае, аз претендирам да съм от хората, които не се мислят за светци и праведници, които знаят всяка истина от последна инстанция…
  Съмнявам се в себе си, не защото съм последовател на Декарт, а понеже си давам сметка за несъвършенствата си.
  Иво Инджев

 8. Mislq, che mqsto za spor nqma. Qsno e kato bql den, che towa dali ima izynzemni civilizacii i dali shte doidat ili ne nqma nishto obshto s komunisticheskiq mantalitet propil tezite, tezisite i rabotata na uchenite ni w BAN…

 9. Иванов греши,
  Филипов не е заместник-директо на Института по астрономия, а на Института за космически изследвания.

  Браво Иво! Добре казано!
  Защо винаги давате за пример нашите учени, но по света. И защо добрите ни учени не са в БАН.
  Ами Иво Инджев даде отговор.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.