Рекордите на Ганьо

Изчаках да мине малко време, докато повярвам, че това е истина: да, на мястото на отвлечения съпруг, осакатен, но „пуснат” ( най-вероятно срещу голям откуп), бандити отвличат съпругата му като гаранция срещу намеса на полицията ( изглежда срещу искане за още повече пари). Какво? Полиция, гаранция? В коя държава? В тукашната ли?
Струваше ми се невъзможно, но за пореден път се видя, че сме страната на неограничените възможности. Тук наистина няма невъзможни неща ( както неуморно ни повтарят водещите на предаването „Сблъсък”), когато става дума за сблъсъка на местните абсурди със здравия разум, за рекордите на Ганьо. Рекордите на Гинес направо пасти да ядат! Холивудската индустрия на филмовото забавление можеше спокойно да остави гладни на улицата стачкуващите сценаристи, ако някой там се беше сетил да претворява на екрана сюжетите от България, за каквито никой писател не би се сетил. Че на кого би му хрумнало следното ( само в рамките на броени дни):
-Столицата София се самобомбардира с неизвестно количество експлозиви, за които е известно само, че са адски много, напълно достатъчно да разтресат дори центъра на град с неизвестен на властите брой жители-някъде между 1 и 3 милиона, както се разбра от предположенията на развълнуваните от интересното   събитие телевизионни водещи. Да обобщим: приятелският огън е предизвикан от неизвестен тонаж амуниции, от неизвестни извършители, при неизвестно чия отговорност-коя власт да спасява неизвестно колко милиона неизвестени навреме да се пазят неизвестно от какво жители. Известни се оказаха само двама избягали навреме от катаклизма двама пазачи на пенсионна възраст.
– Неизвестни размениха като на кино известен заможен гражданин в безпомощно състояние срещу безпомощната му съпруга под носа на безпомощните представители на властта, призвани да ни оказват помощ срещу бандитите. С това неизвестните потвърдиха известното: тук командва подземният свят. Не ни остава избор и ние ще трябва да се присъединим към него. В землянки. Но не е известно, дали и това ще ни помогне срещу приятелския огън на приятелите на полицията,  за които министър след министър ни уверява с многозначително смръщено лице, че са „известни на МВР”. Е, как няма да са им известни-че те си вечерят заедно, както се видя от веселяшкото признание на министър Румен Петков за контактите му с „оперативно интересни” лица.
-Потъналият в неизвестност български ядрен специалист Георги Котев, който съобщава от неизвестно коя чужда държава за известни далавери в АЕЦ „Козлодуй”, прави разкритията си далеч от приятелския огън в Родината си, на който явно се е натъкнал, за да избяга.  Информационният пробив, който той постигна благодарение на Интернет, предизвика известната на всички ни реакция: опит да бъде компрометиран, без да бъде изслушан, в сервилните медии. Бил обиден, че не го били повишили, написа тиражен вестник, цитирайки засегнатата страна ( досущ като в случая с моя милост-когато напуснах БиТиВи в същото германско издание успяха да измислят три лъжи в една статия: че съм бил уволнен, а не напуснал,че съм бил казал нещо си за някаква чиновничка, каквото не съм казвал и че всъщност съм се махнал, защото съм бил обиден, че президентът не ме уважил с присъствието си в моето студио. Елементарно, но запомнящо се, нещо като тъпата лъжа на същия вестник и подобните му как през 1993-та като директор на БТА съм се бил заключил в кабинета си само и само да си остана директор).
И така, какво общото между няколкото, само няколкото ( ! ) водещи новини от и за България тези дни? Думата „сигурност”. Да, в кавички. Ядрен специалист не вярва на държавата си, включително на медиите-държанки, бяга в чужбина, за да повдигне въпрос за сигурността на държавата. И как няма, тук поръчковите престъпления и статии са в симбиоза, която е затворила не малко усти. Граждани на столицата бягат от домовете си, за да се спасят от артилерийския обстрел от държавните погреби. Най-сигурните за своята сигурност се оказват окопаните в подземния свят антиграждани, които си правят каквото си искат и така съобщават на всички останали кой е на власт.
После иди вярвай на управляващите, според които темата за държавната сигурност не била актуална. Нещо повече, тя, според самия премиер Станишев, интересувала само ненормалните. Каквито, явно, сме в очите на нашите нормални началници.

17 мнения за “Рекордите на Ганьо”

 1. Нормалните хора от време на време си задават въпроса: “А, бе, аз дали съм нормален?”. Докато точно ненормалните никога не би ги споходила такава мисъл, те са уверени, че са нормални! Поздравления за досещането “Рекордите на Ганьо”!!!! Искам да се откажа от българското си гражданство, защото такава държава няма! А и това стана мръсна дума! Засега само не плащам данъци, защото съм на принципа :да има да взема държавата от мен. Не за друго, а защото нямам достатъчно пари и седя само на светлината на компютъра вечер! И единственат ми връзка със света са такива статии, които чета с тъга, но и удоволствие, те са отдушника на моите тревоги, надявам се и за други хора да е така! Но истината е, че ние сме напълно унищожени като психика – доста хора помогнаха това да се случи, предимно сънародници! Къде отиваш, Българио?!

 2. Като че ли доста станаха съвпаденията, за да са случайни. Дали тандемът Гоце-Боце не е в дъното на всичко това, за да реорганизират властта овреме чрез предсрочни избори, така че пак да си остане в ДС чрез ГЕРБ, докато гражданството не се е опомнило.

  Вчера на мен също ми направи впечатление, че твърде много са “неизвестните” неща по въпроси, които е нормално да са известни. Четох статията в Капитал за САПАРД. Там буквално в почти всеки абзац се казва “никой не знае”. Е защо не знае? В няколкото случаи в статията, в които авторът цитира служители в агенция САПАРД (т.е. наши служители, на които плащаме заплата, за да знаят), служителят задължително е “пожелал анонимност”. От какво и кого го е страх тоя мой анонимен служител?

  Свобода на словото, ала-бала…

 3. Като стана въпрос за гражданство искам да попитам някой знае ли каква е процедурата за отказване от БГ гражданство и трябва ли да имаш друго? Не сериозно сме решили да се откажем понеже където и да ходя само се срамя

 4. Ами Алекс, като не искате да се срамите, вземете Вие, че направете нещо за държавата. Вие лично какво направихте за нея, че да искате от нея? Само не казвайте, че сте си плащали данъците!

  Защото всичко друго (ще прощавате за резките думи) е паразитизъм. Паразитите си търсят жив (държавен) организъм и го обитават, докато той не загине и отново почват да търсят нов.

  Крайно време е да спрем да чакаме на някой, а да си направим сами държавата такава, каквато я искаме. Няма такъв природен закон, в който получваш нещо, без да даваш. И докато продължаваме да говорим за България и българите във второ и трето лице множествено число, а не в първо, ще сме си все на тоя хал.

 5. Във връзка с коментара за двете К/Козлодуй/+К/Камчия/днес на 2 стр. се “гушат” 8 /осем/ “бележими” редове,как трябва да се процедира,ако има подмяна на гориво.Това за г-н Г.Котев.
  А за “Камчия”, ще трябва да се добавя и нещо,вероятно,…”възмутително” за девствени уши в БАН като речниково богатство и в единствено разбираемия стил!
  Що се отнася до “Бай Ганьо” или прозорливата гледачка,за какво иде реч:видяла жената и “цветово” а и надалеч,докато други обитавали невероятни офиси,но внасяли законно цифрово непостижима апаратура за законнитте органи,а трети си коментират за…Велико народно събрание!Когато остана леко ожулена и наразбрана идеята за Форум на Иво Инджев като сенат,може би се е имало точно това предвид:Закон за защита на държавата/ЗЗД/,като “перманетна сесия с таланта на всички съотечественици”,а не като изява-и то каква- само на филмовото поприще за талантиливи режисьори и артисти,настрана от ипотекираната журналистика.

 6. ха – сапард! ако се разровите, в момента текат “промени” като в татово време – кадри от други м-ва отиват като “нова администрация” там, а от сапард – в други отдели на м-вото на земеделието. обаче не съм съгласна да се отказвам от бг гражданство, защото имам чувството, че това се иска от мен…
  с две думи – театро ала мимикрия

 7. g-n Radev razbiram tonyt Vi, az syshto biqh potdrujnik na podobna ideia kato washata w produljebnie na poweche ot 15 godini. Prez koeto wreme praweh dosta neshta (neiskam da gi izbroiawam ili da se hvalia s tiah). S wremeto stigbnah do Ujasiawashti izwodi. I towa koeto mislia che moje da pomogne powiarwaite nikak ne e zakonno i prawilno zatow aneiskam da go prawia. Wse pak ne se izjiwiawam kato Lewski kakto niakoi drugi hora w BG. Zatowa bolezneno i dulgo stiganh do towa reshenie ne samo az mejduwprochim. Taka che neke ne goworim za parazitizum i t.n. kogato ne poznawame dadenia chowek. Uspeh na was w uzriawaneto i w praweneto na dobro za Bg

 8. I edin suwet ako moga da si pozwolia. Po-dobre Vie koito ste golemi optimisti w BG naprawete neshto za da ni wurnete wiarata na nas – pesimistite i otchailite se ot Bylgaria sled powiarwati, dulgi godini prawene na dobri neshta.

 9. Ако е за отчаяние от доскорошната и сегашната калпава законодателна “реколта” върху прегледа на столетни и анализа на хилядолетни напъни,какво да кажат “моите” съвременници с анализа за времена преди Спарта,Рим и Птоломейте и много други….иначе Тацит е прав за “перманентната” сесия на форума,а и за куража и нтелектуалния ръст на журналиста,който го е създал.Тя и Историята ще го оправдае,но…защо трябва да е в с е късно.

 10. Боже! Що за наглост и простотия да наричаш хората паразитиращи и нищо неправещи!?

  Ами вижте нашият добър домакин Иво Инджев, примерно, от доста години не спира да прави нещо, което умее доста добре, но днес кой го чува питам? Малцината, които си правим труда да влизаме тука, си отговарям сам.

 11. Г-н Инджев, сменете шрифтовия код на страницата си от charset=UTF-8 на “charset=windows-1251”

 12. По “мое” време и що се отнася до вярата и държава,хората се кланяли на Мохамед и Исус,а в бога Мехмед хан ІІ- на победата! И приемаше в Топкапу само кадърните,та били те правоверни или гяури от Сърбия до Персия.Но не пожали злато за някой майстор Георг от Прусия, чието име -излишно е-не узна и брат ми шехазде Баязид,владетел на половината свят,заплашващ другата му половина от Стамбул.Какво означава недоволството на няколкостотин молли,кадии или писъците откъм Еврейската и Гръцката махали.”Лесно ти е да мислиш,когато вече поличи накъде е избило”Да не би гласуващите /ви!/,да са анадолски просяци или дервишка измет “облети от свята благодат”,та си играят с огъня “държава” или било от много акъл,та им изпивал силата?Какво е станало след 5 май 1481 г. не знам,защото великия везир го убили…

 13. @ Zo Репликата ми се отнасяше конкретно към едно съждение тук, а дори и не толкова към Alex или някой друг лично. Ако някой го приема лично, то тогава сам може да се запита, защо това е така.

  @ Аlex Tова, че някой се е опитал да направи нещо, но то не е имало желания ефект, показва единствено, че това не е бил правилният подход. Не означава, че няма друг полезен ход, камо ли, че единственият друг е незаконен. Просто показва една закономерност, че за големи успехи са нужни големи жертви. И в този смисъл, прадедите ни са издигнали знамето “Свобода или Смърт”. Как Ви кара тoзи ултиматум да се чувствате сега?

  Относно песимизма и отчаянието – приемете, че някой си е постигнал целта. И то при милиони българи, което ни прави повече роби и по-малко човеци. Ако аз съм оптимист, то това не е заради натурата ми или оценката на заобикалящата действителност, а по избор и решение, защото без оптимизъм относно ефекта на нашите дела, действията няма да бъдат решителни и така ще бъдат обречени на неуспех. Обществените нагласи, както предполагам повечето са наясно, се материализират в конкретна обстановка, така че един от начините да въздействаме на обстановката е да променим нагласата ни.

  @ Penelopa А Вие точно коя Пенелопа сте, като задавате такъв въпрос?

  Г-н Инджев, ако следните редове имат значение за Вас, то нека кажа, че Ви подкрепям в това, което правите, и бих подкрепил Ваша инициатива в този или сходен контекст с нещо конкретно при желание от Ваша страна.

  ОТГОВОР

  Не искам да взимам страна във всеки спор. Не че нямам мнение, но имам достатъчна възможност да изразя позиция чрез самите текстове. Глупаво е да се изживявам като някакъв “арбитър”-особено между очевидно интелигентни хора…
  Иначе използвам случая да благодаря за всяка добра дума, която прочитам и да кажа, че добронамереността Ви ми е много ценна, но не я смятам за “задължителна”. Светът е шарен и с това е интересен. Стига да не се стига до агресивна простащина ( каквато, за моя радост, вече не забелязвам във форума).
  Иво Инджев

 14. Присъединявам се към апела да не се обиждаме. Че ни изнерви българският преход е повече от ясно. Хубавото е, че още имаме сили да се упражняваме мисловно. Дай Боже, да ставаме повече четящите и пишещите в този форум, а и не само в него. Щото, ако и нас ни затрият /разбирай, че прекъснат интернета/, мисля, че ни остава само един път – назад към миниобществата от приятели, в които “благославяхме” властта. Който е живял в това време го помни много добре. Днес си припомних една великолепна мисъл на Светлозар Игов /цитирам по памет/, че българинът приема много по-лесно превъзходството на силата, отколкото превъзходството на ума и душата. Което е безспорно доказателство, че не се е оттървал от психиката на роба. Вярвам, че в този форум сме се избавили от робската психика, че удовлетворяваме умствените и духовните си потребности от текстовете на г-н Инджев и те ни провокират всеки не само да излива душата си, но и да сме си полезни един на друг с идеите си.

 15. Разбрах,че като по хортувал и с леля се Слджук хатун,всесветлият султанъм Джем се бил включил в някакъв спор и на гяури,каквато бе и майка му.И някои-не и аз поета и разваленото момче на Баязидовия брат-се пообезкуражили макар и малко – в правотата на техния форум и от пренебрежителното – на други – отношение към организаторите-момчетий,костилки някакви, некадърни да “се справят” с най-прастото,камо ли с Империята по “свещения Османов закон”.
  Работа не е за укор или да се каканижат дервишки гласове,като тези на братовите синове на ханъмата,пръкнали се сякаш от мокра връв…Да се помни винаги бе джанъм,че хора създават законите и хора ги отменят,щом е забъркана каша.
  Че то ако е за вяра,каква бе тази на брата на благоверната Хатидже,съпругата на Пророка,когато за сирачето са се грижели покрай керванджийския път до Червено море, чичо му Абуталиб и бедуинката Халима?

 16. 1. Бъдещето принадлежи на Юникод, нема смисъл от връщане назад. Имам три браузъра и две операционни системи инсталирани и виждам и чета всичко без проблеми, нищо не излиза “на маймунки”.

  2. Не бих твърдял толкова убедено, че песимизмът и отчаянието са продукт на конспирация. В държави като Куба и Филипините хората са къде-къде по-весели и безгрижни от нас българите, а и румънците. Това си е до национален манталитет.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.