Откачени съдове

Преплитането на новините в една тема може да изглежда „наредена работа”. Въпрос на гледна точка. Предлагам Ви една-за общото между две, на пръв поглед, твърде различни новини.
Полицията е разбила склад с нелегален алкохол в черноморския курорт „Дюни”. Курортът доскоро беше собственост на Людмил Стойков. Складът, както звучи от плахото потвърждение на полицията, продължава да е негов, въпреки че собствеността на самия комплекс вече е отплавала към традиционно място за препиране на черни, не само морски, пари-офшорките. Стойков е „крупен бизнесмен”  от Перник (съчетаването на русизма „крупен” с английската дума „бизнесмен” е подходящо определение за нашата разкрачена икономическа ситуация). Съответно беше уличен в крупна далавера със стари машини, с които неговият бизнес е преметнал европейския фонд САПАРД. Временно. Защото европейският инструмент за проследяване на тарикатите, известен като ОЛАФ, вгорчи живота на бизнесмена от Перник. Така президентският спонсор Стойков се озова в ареста заедно с други подобни герои, но на правата на много богат и вече осветен пред всички близък другар на самия главнокомандващ раздаде многобройни интервюта. В тях основният мотив беше нещо от рода на: вие как си представяте, че при моето богатство, ще взема да фалшифицирам някакви си документи за някакви си 7 милиона евро…
Предстои да научим дали един толкова важен човек може изобщо да бъде заподозрян, че в някакви си негови складове има някакви си хиляди бутилки с някакви си фалшиви бандероли-вие представяте ли си г-н бизнесменът да си цапа ръцете с такива дреболии, при положение, че наскоро триумфално освети нова фабрика и покани приятеля си Георги Първанов да грее над събитието? А самият Първанов обясни, че нямало нищо странно да подкрепя българския бизнес с присъствието си.
В същото време ( „ в същото време” е стилистично безсилна връзка между темите, но в случая май е супер, баш и дори много яко подходящо да се каже) прославените български медици, освободени от либийския затвор с решаващата помощ на президента Първанов, декларираха разочарование от своя освободител и другите местни подосвободители. Не се бойте, няма да залитна към въпроса за ролята на нашите освободители, тяхното очарование не е заплашено тук от никакво разочарование, пък ако ще не Газпром да ни купи, не Лужков да бетонира устието на уникалния в Европа природен парк Камчия, ами дори и – о, ужас – южният поток немилостиво да ни подмине. Нито пък ще се включа в спора дали бегълците от либийското кривосъдие имат кривици спрямо тамошните закони, какъв е моралът им, заслугите им като неволни обединители на нацията ни в неволята си и т.н. Друг аспект от твърде впечатляващия обрат в драмата е пресечната точка в този преразказ на новините от деня:  крупният бизнес с безогледното употребяване на всичко и всички за целите на управляващата олигархия.
Медиците, върху чието нещастие с щастлив край се покатери рейтингът на управляващите, са изоставени без да бъдат прелъстени дори ( ако не броим гадничката прелъстителна самореклама с приютяването им в президентската резиденция в Бояна). Прелъстително ми се вижда да научим как опитният в изоставянето на неудобния баласт извън лодката на персоналната власт Първанов ще спонсорира евентуалното си разкачване  от скачения съд Людмил Стойков.
Съд ли казах? Скачен? Боооже, да не би да съм откачен!

8 мнения за “Откачени съдове”

  1. Висш лоцмански пилотаж е било,чадо,да преминеш като японски танкер край 30 реда “нагъцкани като норвежки фиорди” и да ти “проскърца само едва-едва неоткачената ръждясала верига на котвата” със словосъчетанието “нацията /ни/ в неволята си…”
    За “Южния поток” хич не се кахъри,който се е учил при чичо си и я умее пущината и с водата и с огъня,пак ще я натамани….

  2. Не си прав Чудомире!Да не би моите фиорди (*на 16 април 1178 г.пр.Хр.*),когато се връщах при Пенелопа в Итака,да бяха по-малко.Аммм,че и тук са си бая (с удрение!),”строени като на вечерна проверка”,че и набъбнали като “прелъстително” и “яко” (с ударение!)…ако е отрадно,требе /те това ми е от македонците що беа с назе/ да се любуваме на изразителния каруцарски език на онзи жабар в Рим!!!.

  3. От лагера до река Пирам,юни,50 година: “Чух,че до теб писали някои живели преди мен,а и други преди теб.Моят жив глас от бурни времена,като твоя от “В десетката”,когато общувах с елита от двата поредни триумвирата,ще “намериш” в библиотеката на Палатинския хълм,раздел Editio Serdicae MCMLXXXIII,ex lingua Latina in bulgaricam vetis и наред с писмата до Тит,Марк Марий,Марк Юний Брут,Цезар,Гай Юлий Цезар Октавиан,Теренция,децата и речите ми в Сената срещу Катилина твоят призив бе по-ясен,а обясението ти …”по-подробно,отколкото приказките на тълпата,но и защото ми се струваше,че аз ще се радвам за тебе повече,когато слушам за теб,от самия теб”,както писах вече и на Апий Клавдии Плухер,тази вечер в палатката,защото “съзрях твоя решителен и смел дух да защитаваш държавата и изпитах удивително наслаждение от тази твоя грижовност….Така както Аристарх казва,че не е стих от Омир този,който той не одобрява,така и ти /харесва ми да се шегувам” смятай за мое само това,което е красноречиво.Бъди здрав и по време на твоята цензура,както се надявам си цензор,размишлявайки много за твоя прадядо.” Апий Клавдий Слепия,цензор от 312-309 г. пр.Хр./б.м./Така ще имаш възможността за един друг триумвират с по-особена сплав и не речено,че -поне аз -чакаме отговори от теб.Твоето в твойте бурни времена е достатъчно,Ave!

  4. Да не пропуснем да добавим и че Би Ти Ви ги попрелъстиха, по сходен начин по-късно осиновиха каузата “Могилино” (благодарение на една не много българска медия, която се сети за проблемите на българските деца), в която дори накараха министри на пеят, то сигурно, щото работата им е песен.

  5. Днес явно е ден за цитати във форума. И аз ще добавя един. Малко е дълъг, но пък си мисля, че би задоволил не един и двама като го прочетат. Струва ми се много актуален. “Единствените функции, които държавата е уместно да има, са: полицейските, за да ви защитава от престъпниците; военните, за да ви защитава от чужди нашественици; и съдебните, за да защитава собствеността ви срещу посегателства и договорите ви срещу неспазване или измами от страна на другите и да решава спорове въз основа на рационални правила, съгласно обективни закони. Но държава, която инициира насилие над хора, които не са прибягвали до сила спрямо никого, и въоръжена принуда над жертви, които не са въоръжени, е кошмарна адска машина, предназначена да унищожи морала: такава държава обръща наопаки своето единствено морално назначение и подменя ролята си на защитник на човека с ролята на най-смъртния му враг…Само скот, глупак или нагаждач би приел такива условия за съществуването си или би се поверил сляпо в ръцете на ближните си, все едно им е подписал празен чек за живота и разума си; само някой такъв би повярвал, че другите имат право да се разпореждат с неговата личност, както им хрумне, че волята на мнозинството е всемогъща, че физическата сила на мускулите и численото превъзходство могат да заместят справедливостта, действителността и истината. Ние, хората на разума, които сме търговци, а не господари или роби, не приемаме и не издаваме празни чекове.” /А.Ранд/

  6. Като е тръгнало на цитати да ви припомня един в памет на писателя Йордан Вълчев на 33 стр. от едноименната му изповед “Куциян”,издателство “Карина М”,1994 г.преминала през ръцете ми:”В неразборията най-отчетливо се чува-“Говедо”,Говедо с говедо”.Изтънчени интелектуалци и най-вулгарна измет се бяха сплавили и уеднаквили.Защото ако не го бутнеш,ако не си готов да се сбиеш,ако още не си забравил възпитанието и отстъпваш или говариш деликатно,тогава няма да имаш точна порция в канчето,няма да се добереш до мивката,няма да се опереш,о,тогава ти няма и да оцелееш-виждал съм и такива…..ама па като се научих тука,леле мале,ела ми насреща. /1947-1949/

  7. Я си глава кинем,ако не е бил самио Цеку ,що он тааа жена…си зимаше те тикиви книжлета за кументари,гусподине Фунфулете и вервам дека че ви арешат и ония другите,малко по-шантавите де…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.