Медийна аритмия от сърце, оглушаване до оглупяване

Кардиограмата на медийния интерес към сензацията на десетилетието, ако не и на целия „преход” , каквато е изтеклата в публичното пространство експертна ПОЛИТИЧЕСКА оценка на европейски следователи за високо поставения чадър над престъпността в България, показва безпогрешно: тежка аритмия, сърдечна недостатъчност, липса на воля за нагазване в дълбокото. От сърце!
Първоначалното перчене на телевизионни водещи пред изпратените в студиата им спонсори на президента, което трябваше да създаде впечатлението за настъпателна журналистика, се спихна светкавично като балон. Първата крачка, имитацията на строг журналистически разпит на трите главни действащи лица от европейския сигнал Людмил Стойков, Марио Николов и Феим Чаушев, увисна над пропастта на внезапно сполетялата същите медии незаинтересованост да продължат темата. Лято е. Жега. И въпреки жегата на върха ( на дъното , всъщност, та чак под земята) на политиката, е много удобно да запълниш толкова дълго разработваното като трибуна на политическите сензации сутрешно телевизионно време за абсурдни преки включвания от провинцията по провинциални теми и с провинциално наперени водещи, или пък с безкрайни интервюта с ( иначе интересни, но едва ли най-актуални за момента) събеседници. Само и само да се запълни вакуума, да се отклони вниманието. Не на последно място се прикрива фактът, че дупката в темата за олигарсите и свързаните с тях високо покачени от избирателите политици не може да бъде запълнена. Истинските говорители по темата, чиято ръка държи лакейски разтворения чадър, също са сполетени от загуба на дар слово. Не им се говори и нещастните медии, иначе толкова щастливи да ги обслужат при първо подсвирване, се гърчат как да прикрият грозната истина.
Твърде вероятно е също вакуумът да не е никак случаен. За човек, който има представа от медийната кухня, не е трудно да възпроизведе възможната картинка. По веригата, отгоре, се спуска на прекия началник нареждане да спре задълбаването без да вдига шум. На трудещите се редактори и репортери това се поднася като загриженост за темите, близки до хората в този летен отпускарски период. „ Стига сме ги занимавали с простотии, да им покажем отделния човек, неговите проблеми, драмата с а пенсиите, за местните проблеми”. Нещо от този род-нарочно не давам конкретни примери от деня, защото взети отделно те наистина представляват интерес за много зрители, но в контекста на ситуацията, в която от Европа ни подават пас, да не го отиграеш с финтовете на медийния дрибъл, е поредното доказателство за това, че мачът е купен.
И понеже звучи като хипотеза, да Ви кажа от първо лице как действа машината, извинявайки се, че се налага да давам пример със себе си-но на него поне мога да се позова със сто процента гаранция за достоверност ( рискувам да бъда заподозрян, че се правя на герой и съм обсебен от реваншизъм, но ще преглътна и това). Знам за поне 3 случая, в които журналистически инициативи, свързани с моето напускане на Би Ти Ви и сблъсъка ми с президента Първанов, са били посечени с пряката намеса от същото „най-високо място”-сваляне от печат на набрани вече статии, спиране на разследване, отказ от заявено интервю и т.н. Не назовавам конкретните медии, а още по-малко имена на журналисти, за да ги предпазя от допълнителни неудобства, тъй като вярвам все пак, че са жертва на принуда. А и методът на „изгорените мостове” зад гърба ми  носи само още пепел. Чернилка си имам достатъчно.
Ако това е възможно да се случва в редакциите на медии с утвърдено име, някои от тях наистина уважавани, нещо повече-ако е прилаган такъв натиск по толкова дребен „персонален” случай като моя милост ( определен бях от г-н президента като „безобиден журналист”), какво ли трябва да очакваме от дружината на пожарникарите около главнокомандващия, натоварени с обичайната мръсна работа по тайно гасене на медийните въглени в случай, като писмото на ОЛАФ с обвиненията срещу навързаните в президентските обръчи спонсори?
Между другото, като стана дума за пожари, няма да има обединение на дясното около най-популярната заявка за такова сдружение, депозирана на политическата игрална маса от ГЕРБ, докато  нейният лидер Борисов вижда пожарът единствено в правителството, а в лицето на Първанов съзира свой човек ( кой чий е тема за друг разговор). Да не забележиш, че човекът начело на държавата си другарува на правата на съзаклятничеството с хора, които „чудотворно” печелят стотици милиони навсякъде, къде държавата може да им помогне, е вид слепота, която се заплаща с оглушаване на що-годе честните хора по адрес на писъците за дясноцентристко обединение.
В страната на глухите и слепите, сред които отгоре на всичко са натикани и медиите, нищо добро не очаква гладните. Останалите се оправят някак си, въпреки осакатяването на гражданското общество. Но няма нормален човек, който да се чувства истински щастлив между нещастници-именно заради това още векове преди Христа атинският мъдрец Солон е измислил правилата на демокрацията, които въвличат имуществено онеправданите във взимането на решения за цялата общност. Алтернативата е Троцки. Перманентна революция-натам ни тласкат незаконно забогателите и техните пудели във властта. Но понеже лакомията при тях е по-голяма дори от вроденото във всяко същество чувство за самосъхранение, разгулът явно продължава до поредния срив, който с изненада един ден ще забележим като някакво природно бедствие и за по-удобно ще отдадем на глобалното оглупяване.

20 мнения за “Медийна аритмия от сърце, оглушаване до оглупяване”

 1. Колкото и да е странно, БНТ май се отклониха най-много от “коловоза”, за съжаление доста тесен при тях.

 2. Анализът е точен,но понеже с основание визира и тъжно-известното дясно обединение като перманентна надежда,съм за малко и много накратко:
  Когато г-н Б.Борисов бе само генерал,но не и кмет привлякох вниманието му към преведена творба на мой приятел,писателят Лисандро Отеро “Генерал на кон”,”Народна култура”,дадена за набор 1981 г.Вероятно заетостта му,както и тази на държавния глава но /от него все пак с дежурен отговор на Приемната!/,не позволи да им се предаде като поучителен подарък,когато – знайно е колко – неведоми са пътищата Божий.

 3. Онемяхме, много ни дойде. Мълчанието е всеобщо. Свободните български медии мълчат; мълчат хората във форумите. Всеки си има причина. Безнадежност ni e налегнала.
  Представете си какво се случва в момента – във всяка една българска къща се коментира как управляващите окрадоха България, как продължават да крадат от европейските фондове, как българския съд толерира престъпниците, как вилнеещата върхушка е недосегаема, как в армията се краде безнаказано. Как отговорни другари ни обясняват, че щом няма присъда всичко си е добре и те са ОК. Във вихъра на обществното неодобрение и съкрушителните писма на ОЛАФ – председателката на Административния съд – Варна решила да прибере каквото може за последно.. . . . Това слушат децата ни в къщи ежедневно и приемат този изкривен свят за нормален. Кой родител може да каже на детето си “Не кради, не убивай, не отвличай – ще бъдеш наказан!!!” – Никой, защото това не се е случило в нашата държава през последните 20 години. Нашия съд/ако изобщо се стигне до съд/ оневинява крадците, убийците,. . . Колкото повече крадеш – толкова по-невинен. По този начин ВИЕ ДРАГИ ПОЛИТИЦИ УБИВАТЕ ДЕЦАТА НИ и създавате зомбита. В по-добрия случай създавате емигранти.

 4. Не виждате ли, че ви манипулират.
  Това е политическа поръчка за очерняне на президента.
  Съдът отдавна се убеди, че двамата бизнесмени Марио и Людмил са честни предприемачи, които не са пипвали и едно евро пари от ЕС. Помислете – за какво им е да крадат 7-8 милиона и да се излагат – това са дребни пари за тях. Цялата работа прилича на милиционерска разработка от 80-те години.
  Пък опозицията излишно хаби енергия с искането да бъде отстранен българският държавен глава. Първанов си върши добре работата, дори много добре.

 5. I sega ochakwam da se namesi gospodinyt zashtitnik na bylgarskia optimizym ili na optimizma za Bylgaria, za da ni kaje kakyw e sledwashtia izhoden pyt 😉

 6. Г-н Инджев поздрави за това което правите, наистина!!!
  Петранов, досега не ми се налагаше да пиша тук, но като те прочетох и ми причерня…
  Драги, ти чувал ли си, че паяците се давят с дупето напред… Имам предвид разбира се паяците като теб и тези които така усърдно защитаваш… Така, че един паяк тръгне ли с д-то надолу, удавя се, ако ще и Бетина Жотева-Чампоева (безплатната, по-скоро платената от българския народ метреса на американския генералитет в Европа)да напише в защита на паяците, че “Всичко, което става в България, се знае прекрасно в Брюксел” /18 юли 2008, 13:57, Агенция “Фокус”/ Ей чудех се ама на, дойде й и на нея времето… Напред българи, сега е момента, не останаха много бушони да пазят крадливите ни управници…

 7. Г-н Инджев,съгласен съм с всяка една дума,написана от вас!Поздрави!

 8. Когато Адам копаеше,а Ева предеше,кой …тогава беше?…просто ще млъкне,те друго умеят, Алекс!

 9. Господин Инджев, като специалист и по арабския свят Ви моля да напрвите коментар на книгата на Григор Лилов “Либийската връзка”. Аз вече я прочетох и признавам доста се впечатлих. Не защото за много от нещата не се досещахме, но “технологията на злото” събрана на едно място по даден въпрос събужда духа на погнусата в душата. Моля и другите участници във форума, които вече са я прочели, да споделят мненията си. Благодаря предварително. А за настоящия Ви материал бих казала, че медиите ни са като всичко останало. И най-неприятното е, че там работят образовани хора, но така оплетени с определени структури,които “заглушават” и практически унищожават чувството за почтеност у младите журналисти. Забелязвате ли колко са безпомощни?

 10. Точно сега е нужна пълна мобилизация, за да се преодолее кризата.
  Ето, президентът е публикувал на сайта си списък с всичките си дарители, за да се разсеят всякакви подозрения.
  Естествено, трябва да се провери дали става дума за грешки в комуникацията или недостиг на капацитет. Хубаво е този т.нар. “доклад” да се провери от ДАНС и да се види откъде се взеха несправедливите обвинения.
  Можете да се убедите, че президентът е чист, самите министри също уверено потвърдиха, че няма корупция.
  Имало политически чадър над престъпността – къде е този чадър, къде го виждате?
  Петко, изглежда наистина толкова си се ядосал, че си писал неуместни неща. Това с паяка е смешно, ама няма нищо общо с темата.

 11. Наред с Алекс,Митко,други и особено ZB…колко е добре,че с часове изпреварват кмета,който е вече на две скорости!

 12. Така повече не може. Мисля, че чашата преля вече. Не е нормално Европа да спре 1 млрд. евро субсидии за България във време на започваща криза и смяна на политически и икономически полюси в света, когато е критично важно да имаш запаси да издържиш на труса, и просто така с мълчание да им се размине и то отново на некадърните освен за крадене управници на България, естествено не само публичните им марионетки.
  Този път трябва да ги изметем със всичките им обръчи и безобразия, иначе ни чака бърза агония в задаващия се нов свят.

 13. По канал 1 “палава” дама напомни,че освен да се дърлят,всички от техните, мислят еднакво или пеят “къде си вярна ти любов,народна…!”-малцина са разумни,обикновено по-свитите…но не и като предшественичката й Клара в тогавашния парламент …само дето не мислят достатъчно,освен за любородни искри – нагло, нахално,но с “пролетарски плам” докато някой Гущер сгафи с истинското отношение към “изпотеното чело и потника” на работника!И не е на добро!

 14. @ Alex Ха сега де! Точно така, да порицаем оптимистите – те са виновни за всичко! Заради тях я докарахме на тоя хал! Ако си бяхме всички песимсити в тая държава, нещата щяха да са ехее, къде, къде по-добре. Ама какво да правиш в тая държава с толкова много оптимисти!

  Има нещо безкрайно сбъркано в начина, по който на почти всяка българска маса се сяда и се почва едно надприказване, кой от кого повече ненавижда политиците, държавата, управляващите и така нататък. Това явление е почти прераснало до нивото на национален спорт. И така след като всеки в кръчмата си излее любовта към “онея”, си отива със задоволство, колко изключително проницателен е и как ги е наредил “онея” и кротко си ляга да спи.

  В момента, в който българите започнем да се виждаме като част от проблема, ще се видим и като част от решението.

  @ Alex Вие като мислите, че всичко в родината е обречено, какво правите тук, защо пишете в този форум? Нямате ли си по-приятно забавление?

 15. Алекс,на форум – като този – не става дума за ялов,а за вреден оптимизъм…или чети или благоволи да се радваш на други забавления

 16. Всеки народ си заслужава управниците, ние също!

 17. Mnogo mi haresa komentara…….no za problemite v Bg moje da se govori mn komentira ni sa hilqdi pati. Trqbva da deistvame……..

 18. Че е добър и няма грешка Zt,не ще и дума:сега само следете внимателно 2-3 глашатаи на НДСВ,ако въобще е възможно в игра на нерви,където някой е с 3-4 хода по-напред!Ако е за Кмета,той по-тромаво взе завоя,но вече се усети къде зимуват раците.Ако е за Троцки,в Брест ген.Добри Ганчев Литовск перманетно му дишаше във врата…Един предмет или явление е добре осветено нещо,кагато се осъществява от много ъгли!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.