Плащаме си да ни лъжат

Че обичаме да ни лъжа, това се вижда на всички избори, но се разбира от излъганите между разходките им до урните. Също така обичаме да се лъжем сами-пак по същия начин. Тези дни ни демонстрират на високо министерско равнище как трябва да се поддържа тонуса на лъжата сред широките народни маси, че да не забравят да реагират по познатия, толкова удобен за лъжците начин, когато му дойде времето.
Усетих го по треперенето на земята в района на българското Черноморие. Чудех се, дали някой склад с боеприпаси не е гръмнал, или са се сетили да утилизират мини в морето насред курортния сезон, с които, за да не се минем, сме се презапасили от времето на минираното социалистическо изобилие. Обаче, когато прочетох една от рекламните притурки на властта ( само срещу левче в съботния ден), разбрах на какво се дължи земният тремор. Треперят, оказва се, чорбаджиите по морето. Тракат им зъбите от Бургас до нос Емине и от Варна до граничната река Резово. Защото страховитата министър Масларова внезапно посетила няколко ресторанта и проверила какво е истинското положение на трудещите се в тях ( не онези с бирата в ръка, а другите, които ги обслужват). Внезапната, държана в дълбока тайна, разбира се е била предусетена от сеизмологичните сетива на редакцията, която се е досетила изпреварващо да делегира репортери и фотографи на мястото на предизвиканото от безмилостната Масларова цунами от чорбаджийски потрес. В резултат на тази почти свръхестествена редакционна предвидливост се запознахме с цялата строгост на мероприятието-визуално и чрез текст. Уж усмихната, г-жа Масларова е увековечена с цялата си партийно-държавна строгост да инспектира документи пред покрусени дейци на туристическия бранш, които Виденов ( в чието правителство Масларова също беше министър), наричаше за краткост именно „чорбаджии”.
Но това, уважаеми сънародници, не е всичко. Министърът, който разтрепери земята под краката на алчните чорбаджии, не спира с някаква си отделна акция. Не. Министърът си е направил изводи и внася за разглеждане от кабинета предложение за увеличаване на минималния ( да не кажем долния, че ще бъдем двусмислени в това еднозначно преклонение пред министерската инициатива) осигурителен праг.
Някой може да попита, защо е тази ирония, сарказъм дори. Преценете сами: социалният отговорник в социалния кабинет, сглобен от социалния ни президент, вините дейци и ръководители на социалистическата партия откриват топлата вода. След дългогодишното подмазвачеството пред спонсорите, пардон, работодателите, изведнъж откриват в края на мандата си и като начало на следващата предизборна кампания, това, което всеки знае: че фишовете със заплатите на работещите в България се подправят масово на принципа на мафията: работодателите печелят като декларират по ниски заплати, а работещите, ставайки част от престъпната група, не могат да се възмутят дори и след като ги натирят, защото са участвали солидарно в нарушаването на закона заради някой лев повече . И всичко това другарите и другарките от управлението го научават чак сега?
Има ли наивници, които да повярват, че акцията на др. Масларова е солова и не е част от битката за приласкаване на излъганите разгневени хорица?
„Откритието” за нарушенията на работодателите е толкова нагло като политически ход, че би трябвало да задейства обратния механизъм: да ядоса народа, на когото се подиграват, като го правят на глупак. Както стана дума обаче в началото, обичаме да ни лъжат. И да се лъжем. Иначе щяхме ли да си плащаме за лъжите, които четем?

8 мнения за “Плащаме си да ни лъжат”

 1. Напълно съгласен с написаното. Може би малко отрано я почват по-острата демагогия? Надявам се да е по повод уплахи от възможно падане на кабинета 🙂

 2. И тук идва въпроса, защо след толкова много години преход, почти нищо не се е променило в държавата?

  Може би е заради политиците? Ами да, така е, политиците са виновни, кой друг! Хмм, ама чакайте те малко, те не се ли смениха вече няколко пъти. И сега пак ще се сменят. Е, най-вероятно този път вече всичко ще е за добро.

  Или пък да не би всъщност управляващите да не са се сменяли изобщо. Сигурно е точно така, в крайна сметка, ако от изборите зависеше нещо, щяха да ги забранят, нали така. То и затова най-олигархичните страни са тези с демократична политическа система. Точно така!

  Обаче сега в крайна сметка дали няма още нещо, което не се е променило за тези 20 години? Хората, гражданското общество някак си са си май горе-долу същите. Е, ама надали точно това ще е причината…

 3. Има една крилата дефиниция, че нямало умни и глупави народи. Сигурно е така, защото глупостта е част от естественото състояние на човека. Само че има етноси, които се гордеят с това, че са данъкоплатци и дори в мулти етнически общества, ако сборът от етноси притежава това качество, той получава правото да се нарича народ. А на тази географска територия, която населяваме ние, има сбор от етноси – българи, турци, роми, евреи, арменци, казълбаши, гагаузи и т.н. Андрешковци – Андрешко работодател, Андрешко работник, Андрешко властник, Андрешко съдия, Андрешко полицай и каквото още се сетите. “Народностното” им чувство се събужда само когато “онези бюрократи” от Европейския съюз размахат заканително пръста. Ама пък и те, дори и когато го размахват най-страховито, накрая винаги се оказва, че няма какво толкова да му се впечатляваме – нали в края на краищата си имаме добро правителство, което се е погрижило да си имаме голям излишък – ще се справим! Да живее чалгата, бирата и бетонните ни черноморски курорти! Чухте ли новината – в консулството ни в Москва дали 100 000-ната виза на руски турист. Добре че са братушките да ни спасяват туристическия сезон. Боже, колко черен хумор и колко кризисен пиар! А между другото все се питам как ли живеят американците без социален министър! Кой ли им проверява работодателите, на кого ли се жалват ощетените работници, кой им подпомага социално слабите, домовете за деца без родителски грижи, инвалидите? И накрая все си отговарям, че държава, в която населението няма нищо против около 40%от БВП /брутен вътрешен продукт/ да се преразпределя през бюджета задължително има нужда от социален министър. И няма значение дали този министър ще се казва Емилия Масларова или Иван Нейков – резултатът ще е приблизително един и същ.

 4. Не за ПИЛАФ, за ОЛАФ иде реч!..по мое време за 12-13 млрд.,не Цариград а…Верно Илия Ценов не се церемонеше изобще и им рече и без “челопеченски” тест ил…или!
  Впрочем,до сряда!

 5. ZB грешиш само накрая – едва ли някой си спомня вече, но и Нейков и Костов плачеха да се въвведе т.н. safety-net – беше направено при тачър (доколкото си спомням), когато тя затвори сума ти мини и след блестяща реформа успя да подсигури семействата на оставащите безработни миньори (даже и след като направи пак блестящ локаут срещу стачките им – циреят винаги се реже до здрава тъкан!).Даже имаше мандат и за Мейджър. Та тази мрежа, ако имаше втори мандат на Костов-именно тя щеше да проработи. Това е което сега Масларова се опитва да направи, но тя си е некадърна, заедно с Емелката и останалите-те знаят само как се краде, но не и как се разпределя така, че и вълкът да е сит и агнето цяло. Не че съм кой знае какъв привърженик на Костов (и аз исках да бъдат отворени досиетата), но знаеше какво прави в областта на осигурителната политика!

 6. Da. Ostawa Wyprosyt: za kogo da glasuwame? Za niakoi koito da ne ni luje, da ne krade i da misli za naroda! Chestno kazano w BG politichesko prostranstwo takyw chowek ili partia ne mi e izwestno da ima. Sluchaino li e taka? Edwa li…

 7. “И всичко това другарите и другарките от управлението го научават чак сега?”

  Спомням си как покрай учителската стачка министърът на финансите в едно тв студио най-нагло лъжеше, че не може да се вдигнат заплатите до желаните от звероукротителите (разбирайте учителите), защото вече имало еди-колко си увеличение с пъти на заплатите, основно в частната сфера. Разбира се той се позоваваше на цифри и статистика, но това, което пропускаше да направи беше да представи истинските факти зад уж големите увеличения на доходите, а те са че просто миналата година много от работодателите решиха да излязат, ако не съвсем “на светло”, то поне на “шарена снянка” и много хора, които до вчера биваха осигурявани на минимална заплата или по договор (при наличие на такъв, разбира се) работеха на половин работен ден, изведнаж започнаха да вземат заплати двойни, тройни и петорни на довчерашните.

  А пък тя високата инфлация ни застигна и без гусин министърът да развърже кесията за учителите.

 8. Нямам нищо, ама нищо против да се плащата осигуровки върху реалните заплати. НО …. всеки от работника до чорбаджията се пита едно и също нещо – защо да даваме тези пари. И на кого поверяваме парите си?

  Да не би здравното осигуряване да си струва парите?
  Да не би ДОО да се разпределя не по баджанашки в бюджета?
  Ами вноските за НОИ? Да не би всеки лев на отделен от заплатата за старини да влиза по лична сметка? Същото важи и за здравното осигуряване!

  Докато политиците, чрез държавата и обръчите от фирми краде от бюджета, няма да има разбиране от страна на чорбаджиите и работещите граждани!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.