Пием, пеем буйни песни и се зъбим на пираня

Публичната истина за небивалата критика на ЕС срещу страна от същия вече е и официална. Всички увъртания на виновниците в София отиват в архива ( за онези, които се интересуват от причините за онова, което ни чака). Остават обаче въпросите. И е важно кой, как и доколко настоятелно ги задава.
С първата си реакция, според която нямало да хвърля министри и дори заместниците им на „вълците”, премиерът Станишев съобщи на стадото доколко уважава съветите на чуждите авторитети( то български за него няма, това е ясно) да си поеме отговорността. Не знаем какво точно е чул по този повод от управниците на съюзните държави, но е сигурно, че преразказът на техните настроения чрез влиятелни и авторитетни медии от световна величина е напълно достоверно отражение на оценката им. От „Файненшъл таймс” и „ Уолстрийт Джърнъл”, през Би Би Си , АФП, Ройтерс и „ Зюддойче цайтунг” и кой ли още не-не остана що-годе „тежка артилерия” в международата журналистика, която под някаква форма да не даде залп с право мерене: властта в София е виновна. Констатациите бяха придружени от препоръки Станишев и Първанов да се замислят за постовете си, както и с обобщения, че политиците тук трябва да бъдат наказани. Някои, като френската АФП , забелязаха очевидното-че българските граждани са на страната на Брюксел в акцията, независимо, че в крайна сметка истинското наказание ще се стовари върху тях. Но безсилието на българите да повлияят на избраните от самите тях управници ги направи съюзници на външното наказание.
След препоръката да се замислят, ето какво измислиха. Бившият президентски съветник Ивайло Калфин, който в спора между Първанов и Станишев застана миналия месец на страната на предишния си работодател ( като опонира задочно на премиера по темата за неговите съветници в бордове на държавни предприятия), сега подкрепи и дори доразви „творчески” указанията на министър-председателя да бъде омаловажен скандалът с европейските финансови санкции. С това, този път, не му се наложи да избира между позициите на двамата шефове, защото по въпроса за потушаването на пожара с европейските санкции цари пълно единодушие по държавните ни върхари, окупирани от солидарни другари.
Само преди ден Калфин каза, че изтичането на информация за разследването на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ ще има НЕПОПРАВИМИ щети. Подразбира се, че уличаването на политици като Първанов във връзки с разследвани от ОЛАФ бизнесмени, е непоправим удар върху грижливо градения фалшив образ на държавния глава. В деня на публикуването на същинския доклад вече чуваме как Калфин „поправя” щети. Оказва се, че не бивало да се истеризира (по думите на Станишев), а според поясненията на Калфин, европейските фондове изведнъж вече не били толкова важни. По-важни били инвестициите .
Познайте, например, кой предложи вече да инвестира в АЕЦ „Белене” всичките поне 4 милиарда евро и дали това не е руската държава, при положение, че западните банки продължават да се чудят дали да поощряват първия експеримент с руска ядрена технология на територията на ЕС от Чернобилската катастрофа насам! Инвестиция та дрънка-направо си е стратегическа за инвеститора.
Същите овластени другари, които ни проглушиха ушите за заслугите си при присъединяването на България към ЕС, буквално за часове се пребоядисват в евроскептици. Защото, както се видя, ЕС, колкото и да ги съветва да се държат като европейски политици ( по обвинения в доклад на ОЛАФ през 1999-та година си замина колективно цялата европейска комисия, правителството на съюза), няма механизъм, който да накара да се стреснат едни толкова обичани от българския народ избраници.
Както се вижда, надеждата, че Дядо Брюксел ще дойде да ни освободи и тройната коалиция „ке падне”, е утопия. Всичко опира до нас. Същите, които пием, пеем буйни песни и се зъбим на пираня-онази страшната, вече ( о, ужас) трета поред, уловена в български водоем хищна рибка и прескочила оттам направо в челните редици на най-важните новини.
Мислехме си, че с влизането в ЕС сме уловили златната рибка, която ще ни изпълнява желанията да забогатеем ( чрез „усвояване” на европейски пари), но се оказа латиноамериканска работа-хващаме пираня след пираня. А в оглозганата ни държава латиноамериканската изненада е направо риба-символ. Като за герб…

22 мнения за “Пием, пеем буйни песни и се зъбим на пираня”

 1. Г-н Инджев,пътя е:вот,пак вот,след това рулетката със съответното изхабяване и износване на обществена енергия до служебно кабинетче,недоносче,след това до изхабяването му,избори и т.н. и т.н.
  Боже!…ми гусин Лилов не се ли изненадваше,човекът в НС,че демократичините сили за едно свясно правителство се бавят!!!
  Аз съм чел доня Барбара в оригинал и съм виждал тези кръвожадни “животинчета”,ноБългария се нуждае от своя Линколн,Рузвелт,Рейгън и т.н.,както Русия от своя Путин,дори и да не ни допада всичко…И какво от това.Истинските исторически мъже като Цезар от предишната Ви статия за това са велики,защото помнят думите на цар Дарий:плащам ви нещастници нейдни,не да ми хулите врага Александър,а за да го побеждавате в честен бой!До тук казах!
  Покажете ми такъв българин след Стамболов и аз като преводач на “Генерал на кон” ще Ви се извиня и като такъв на “Тръстика и кал”,ако съм Ви засегнал нещо…но не съм,дори когато съм в калта.И хората тук,настрана от някое сбъркано пичлеме,го знаят,а тепърва и ще го усещат,защото ние сме тактици-изпълнители,но не стратези избрани от Оногова!Ordnung uber alles!Нochactungsvoll!

 2. koi li znae s tia pari deto gi “uswoiha” nashite drugari kolko kushti, vili i imenia sa izkupeni iz razni ostrowi i arhipelazi? Dali niakoi den shte uznaem?

 3. Ако българското правителство и висшите магистрати най-сетне не разберат, че езоповския език, който те използват в комуникациите си с Брюксел и с българското общество, е различен от езоповския език на докладите на Европейската комисия, значи нищо добро не ни чака. Това че са различни в езиците си се дължи най-вече на “произхода”. Както е добре известно тревата на стадиона Уимбълдън е била стригана почти 300 години и след това започват тенис турнирите. У нас политическата класа си повярва, че само след 20 години “стригане” вече е готова за равноправно участие в играта на политическия и икономическия клуб на богатите. И вероятно не е далеч от истината, че много европейски бизнесмени, да не говорим за политици, “подсмърчат” като бедния роднина пред богатството на доста доморасли олигарси. Защото олигарси са не само тези, който стоят отзад. Олигарсите вече са и отпред. В този ред на мисли признавам, че ми е интересно да знам имената на онези еврокомисари, които очевидно в дебата по окончателния вариант на доклада са били против острите формулировки в него. Ранното “изтичане” в медийното пространство на Европа, и най-вече към най-тежките информационни издания, показва всъщност колко голяма битка се води вътре в Комисията. В обозримото бъдеще подобни тежки разногласия безспорно ще са проблем за онези български граждани, които се надяват да получат силно европейско рамо срещу управлението на страната. От друга страна, азбучна истина е, че ако сам не се погрижиш за реда и просперитета на собствения си дом, няма защо де се сърдиш, че другите не желаят да свършат твоята работа. А иначе, както не само ние, но и европейците вече знаят, на тази географска ширина се яде вкусно, пие се доста, рядко се ходи на работа, не му се мисли много занапред, винаги когато нещо ще се прави се включват роднините и накрая се получава балкански турлюгювеч. За европейците със сигурност е по-пикантен за преглъщане, но като ги почерпим с повечко мавруд и ракия, като им попеем славните си революционни песни и работата ще хване декиш. Наздраве Европа! След пиянството обикновено идва тежък махмурлук. Но и за него ние ще им кажем рецептата за оправяне – бира и шкембе чорба за закуска. И за да проядат и в техните страни шкембе чорба, ще трябва да попроменят някоя и друга директива. Ще им се наложи – иначе няма оправяне от махмурлука.

 4. Много отрицание, много негативизъм.
  Докладът не е толкова остър, колкото искаше да го представи опозицията.
  Има някои критични оценки, но България върви по своя европейски път и постигнатия напредък и наличието на политическа воля трябва да ни окуражават.
  Не оставяйте да вземат връх евроскептичните и популистките настроения.
  За много страни са били спирани средства, включително и през последните месеци. Това не е повод да се искат оставки на министри или заместник-министри, за да се угоди на някой.

 5. Тук по тия българските ширини се признава само чуждото мнение! На учени и другари от Изток или на западните умове… Ние хвалим и слушаме българи, само, когато ги признаят извън България – предимно на запад от нас…
  От години и опозиция и интелектуалци бият камбаната, че след ненаказаните кражби на държавните предприятия, на огромните територии невърната земя по черноморието и къде ли не (все още няма кадастрални планове във Варна!), другарите посегнаха и на европарите!
  И ще стане като при Виденов и при Костов – управниците ни са много компетентни, но обективни причини им пречат да свършат работата както трябва – бързо и чисто!

  НО НАРОДЪТ НЕ Е СЛЯП! Народът изпитва на гърба си и политиката на правителството и съдебната система. Та за последната – докога ще се говори анонимно – нерешени дела и т.н. Имената! Съдия едикой си осъди или оправда този или онзи! Имена – зад всичко в тази държава стоят имена. А не както се изказва министъра днес – манталитетът и инерцията били такава. Глупости! Ако властта и престъпниците вървят ръка за ръка, защо и е на тази власт да оправя съдебната система и полицията? Защо да прави единна компютърна система? Нали с натискането на едно копче ще излязат ИМЕНАТА на всички, които не си гледат работата.
  Много е лесно да се оправдаваш с манталитета на народа си. И трудно е да приемеш предизвикателството на времето и да поведеш народа си към нови нрави и цели!

  Необходима е незабавна и остра промяна на начина на работа по всички насоки и въпроси. Ще трябва да се реше от собственото ни месо и това ще е болезнено. Но единственото правилпо решение.

  пп – Преди тодини КАТ правеше кампании за поставянето на коланите. Не, че в закона не беше задължително. Просто никой не признаваше закона. Той се спазваше от време на време при кампаниите, например от 1 юни докато им мине кампанията седмица-две.

  Сега не е така. На коланите се гледа сериозно и от шофьори и от КАТ.

  Време е законите да се спазват от всички. И нарушителите – наказани. Това се иска от нас. Постоянно и завинаги. В Европа е така. Така ше бъде и у нас. Няма да ни се размине – като коланите.

 6. @ Petranov:

  Ako tova ne e povod za ostavki, ne moga da si predstavya koe bi bilo. Spored Vas kakvo oshte tryabva da stane, za da imame povod da iskame ostavki?

 7. Щом като калфи вземат завои от какъв зор смешни напъни,че и за “творческо” доразвиване,…просто Баста! щом си казал и кой си и какъв си:Всеки държавен “върхар” и изтощен от непосилен труд мнгообичан народен избранник,ще е честит в Банско за уикенда.Да спрем с изтърканата фраза за народа и заслуженото…Banana!

 8. #

  Ако българското правителство и висшите магистрати най-сетне не разберат, че езоповския език, който те използват в комуникациите си с Брюксел и с българското общество, е различен от езоповския език на докладите на Европейската комисия, значи нищо добро не ни чака. Това че са различни в езиците си се дължи най-вече на “произхода”. Както е добре известно тревата на стадиона Уимбълдън е била стригана почти 300 години и след това започват тенис турнирите. У нас политическата класа си повярва, че само след 20 години “стригане” вече е готова за равноправно участие в играта на политическия и икономическия клуб на богатите. И вероятно не е далеч от истината, че много европейски бизнесмени, да не говорим за политици, “подсмърчат” като бедния роднина пред богатството на доста доморасли олигарси. Защото олигарси са не само тези, който стоят отзад. Олигарсите вече са и отпред. В този ред на мисли признавам, че ми е интересно да знам имената на онези еврокомисари, които очевидно в дебата по окончателния вариант на доклада са били против острите формулировки в него. Ранното “изтичане” в медийното пространство на Европа, и най-вече към най-тежките информационни издания, показва всъщност колко голяма битка се води вътре в Комисията. В обозримото бъдеще подобни тежки разногласия безспорно ще са проблем за онези български граждани, които се надяват да получат силно европейско рамо срещу управлението на страната. От друга страна, азбучна истина е, че ако сам не се погрижиш за реда и просперитета на собствения си дом, няма защо де се сърдиш, че другите не желаят да свършат твоята работа. А иначе, както не само ние, но и европейците вече знаят, на тази географска ширина се яде вкусно, пие се доста, рядко се ходи на работа, не му се мисли много занапред, винаги когато нещо ще се прави се включват роднините и накрая се получава балкански турлюгювеч. За европейците със сигурност е по-пикантен за преглъщане, но като ги почерпим с повечко мавруд и ракия, като им попеем славните си революционни песни и работата ще хване декиш. Наздраве Европа! След пиянството обикновено идва тежък махмурлук. Но и за него ние ще им кажем рецептата за оправяне – бира и шкембе чорба за закуска. И за да проядат и в техните страни шкембе чорба, ще трябва да попроменят някоя и друга директива. Ще им се наложи – иначе няма оправяне от махмурлука.

  Вашият коментар чака да бъде одобрен.
  Коментар от: ZB | юли 23, 2008, 23:02

 9. г-на петранова, тук не иде реч за “някакви критични оценки”, а за една оценка – че нищо не се прави, освен да се краде. ако сте от сф, питам: не Ви ли замириса не на море, а на боклук в последните дни? без европейски пари къде отива мечтания завод за преработката му?? и колко пирани трябва да пуснем в езерото от боклук за да го преработят???

 10. Моля форумните ченгета да стоят далеч от този блог. Ходете другаде да разпространявате “позитивизма” си.
  Остава и тук да се появят разни “Караславовсци”.

 11. Добре, добре…чета с настроение kafene.net. Питам се обаче, има ли вестник в БГ, който да публикува всичко написано тук, или оставаме само тези пръснати по света да четем новините онлайн и да гледаме критично на случващото се днес с България ?!

 12. Първо,браво за коментара на Иво Инджев.Второ,жалко е че само няколко журналисти имат будната гражданска съвест да напишат истината.Всички други медии,се правят ,че това не ни се случва на нас.От години се питам,защо ни беше този мирен преход,след като затънахме в лайната.Допуснахме,такива журналисти да бъдат натикани по сайтовете,където за съжаление влизат много малко хора.Къде са вестниците на Тошо Тошев(агент БОР),както и цялата комунистическо ченгеджийска преса,да кажат силно на глас това което ни се случва.Къде е Бареков с неговия поръчков Бойко Борисов,надявам се хората да се вразумят и да не гласуват за него.Но какво искаме да става в една държава,на която президент е ГОЦЕ-ПЪРВАНОВ

 13. Ако пребладава събуждане ,като това тук и желаете,да се убедите кой кой е във време разделно,има и такива без притеснения,да го докажат,не с улики а единствено и с безспорни факти;но изобретателността не е само в ВТV…а са и отмъстителни като настъпени усойници.Въпреки това,ако и когато някой може,нека предаде чрез г-н Инжев е-мейла на Г.Коритаров и Л.Крумова.Друго няма!
  То и без това Индепендънт,Гардиан,Скостсман,Айриш Таймс,Интернешънъл Хералд трибюн,Лез еко,Либерасион,Монд и т.н. сочат за какво и срещу кого бие камбаната с “претупването” при приемането ни…Да видим сега какави ще ги дъвчат в Банско!

 14. В случая няма никакви форумни ченгета и “Караславовсци”. Вместо това има доста лесна за проследяване евтина пропаганда, но никой от коментиращите не дава признаци, че я разпознава.
  Нека ви насоча още малко.
  Оставки, та оставки – в двете агенции, чиито акредитации ЕК отне в сряда, наскоро са били сменени програмните ръководители, агенция САПАРД също е с подменено ръководство.
  Проблемите са наследени от годините на прехода.

  P.S. А кой участваше в този преход преди по-малко от 10 г.? 😉

 15. Ех, как не се сетих по рано. Костов е виновен! Ако ще и следващите сто години БСП да управлява, пак той ще е виновен. Мдаааа, тежко наследство.

 16. Петранов, лъжеш като за световно. Какъв преход си онаследил?
  Смененият програмен директор на МРРБ се назовава Димчо Михалевски.
  Лицето Михалевски е кандидат за кмет на Кърджали през 2003 от БСП. Спечелилата местните избори ДПС благосклонно прави Михалевски зам. кмет. Прочува се с това, че дава изпълнението на уличното осветление на фирмата на баща си.
  А когато любимата ви партия печели парламентарните избори през 2005, Станишев назначава Димчо Михалевски за зам. министър на МРРБ. Той и програмен ръководител. Така де, с едно улично осветление не се живее.

 17. А случаят със смяната на другия програмен ръководител разбива на пух и прах тезата ти за “онаследения преход”. Смененият програмен ръководител от МФ – Гергана Беленска е назначена за такава през май 2003 от Милен Велчев. И знаеш ли, драги Петранов кой я сменя? Не знаеш? Сменя я Кирил Ананиев. Който беше назначен за зам. министър през 1998 от Иван Костов.
  Ей, няма по-безсрамни същества от комунистите.

 18. Не лъжа!
  Опитвам се да ви покажа нещо. При това по доста лесен за проследяване начин.

  Комунистите били безсрамни…
  А пък искащите оставки са вълци. Какви оставки, след като сега България е в изключително благоприятна икономическа среда.
  Вижте статистиката: през 2008 г. българите могат да имат повече яйца – цели 2600, отколкото през 2001 г – само 1610. Това затапва критиките на Иван Костов за обезценката на доходите.

 19. Петранов, не ми е работа да разобличавам комунистическите лъжи. Много отдавна съм установил, че белязаните със социалистическата идея сте невежи и нагли. Повтаряхте като папагали през 90-те Продевото “хлебарки”. Сега ви подадоха Станишевото “вълци”.
  Прочети си предпоследния коментар. Твой ли е? А сега прочети бавно и спокойно биографията на сменените проектни ръководители. Оставаш ли на твърдението си за тежкото наследство?
  Вълци или овчици са Михалевски? Или Тадаръков? Аз ли ги назначавах да управляват пари?

 20. Не, почти нищо от коментарите не е мое. Ако използвате Гугъл, доста лесно ще намерите коя ключова фраза или цитат на кого е. Може да се изненадате – не всичко идва само от редиците на триглавата шайка с големи усти, дълбоки джобове и плитка съвест.

  Петранов е едно виртуално чучело – събирателен образ на сегашните управляващи. Петранов може да измисли и свои собствени глупости, но няма нужда, понеже голямата машина бълва “продукция” в изобилие.
  Петранов е навсякъде. Той има голямо гърло и гласът му кънти и в най-затънтените кътчета на страната – дори там, където друга информация не достига. Неговите твърдения са напечатани по вестниците, гъгне по радиото, чекне се по телевизията – от сутрин до вечер. Вие може да се дразните от него, но не можете да го надвиете. Той представлява държавните институции, произнася се по всякакви въпроси и е неуморим.
  Петранов е глух за критиките и аргументите ви. Той не се интересува от истината – интересува се само от облаги. Не, той не просто се интересува от облаги – той ги обожава. Те са смисълът на живота му и той ще лъже и ще граби, докато не бъде спрян насила.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.