Чисто и просто, като къпан милиционер

Полезно нещо са класациите. Научаваме отговора на толкова важния за нашите комплекси въпрос „ къде сме ние” ( в едно развлекателно телевизионно предаване този въпрос, в устата на образа на лудичкия бард с китарата, звучи като „къде сте ви, къде съм аз).
Един лудичък участник във форумите, който ужасно държи да ме „затапва” при всяка възможност ( което обикновено се изразява в истерични обиди), ме беше хванал веднъж в грешка, че съобщавам стари данни за имущественото състояние на любимата му Русия, която в един момент на икономическо падение наистина беше се сгромолясала до смешни нива. Смешни, защото гигантът по територия и природни ресурси, въоръжен с ядрени ракети, имаше вътрешна търговия, сравнима с тази на микроскопичната Холандия и БВП по-малък от трудно забележимата на картата Южна Корея.
Днешната икономика на Русия е вече друго нещо: все така драматично не може да изхранва населението, макар и намаляващо с обезпокоителни темпове, нито пък да го снабдява с произведени в страната прилични стоки за бита и всекидневието, но пък храни четвърт свят с течни горива-почти като Саудитска Арабия.Също като нигерийците, либийците или венецуелците руснаците изпомпват горива и помпат бюджета, инфлацията, самочувствието, размера на БВП, разходите за въоръжаване и джобовете на шепата ( все пак на общия фон) милионери и милиардери. Което така вдъхнови руските лидери, че обещават вече ( малко като Хрушчов с неговите закани СССР на настигне и надмине САЩ за две-три петилетки) в рамките на десетина години да изпреварят по БВП я Бразилия , я Индия дори.
Така е, времената се менят. Петролът и природният газ се изстреляха на капиталистическия световен свободен пазар на орбита, за която Белка и Стрелка биха могли да завидят ( двете съветски кучета, които се возиха в космоса в зората на космическа надпревара и с това изпревариха американските кучета решително ). И ето че шегичката на Остап Бендер за „широките милионерски маси” в САЩ се оказа не на шега реалност за много руснаци. Не че Америка не води по този показател-там милионерите са поне един милион. Но блъсканицата от милиардери в Москва катапултира руската столица в челото на градската скъпотия. Световен рекорд. Честито на победителите! Този успех, в известен смисъл, сбъдва още една древна мечта на все по-разширяващата се руска душа-да види родината си като новия Рим, наследник на Византия. Дали това не е осъщественият блян на поета, написал с чисто български възторг „ Москва, Москва, как ярко ти пламтиш „ (нямат се пред вид пламъците от съмнителната победа на Наполеон, чиято войска след това” изгаря” в снеговете на „третия Рим” , опазил ме православния господ…)?
Къде сме ние, членуващите в клуба на богатите европейци? Според поредната международна класация София е най-евтината европейска столица…но за чужденците, които живеят в нея. Един голям Кореком, ще рече. Имаш европейска заплата, живееш евтино. И обратно. Точно като във времената на Кореком, т.н. „корекция на комунизма”, според хапливата ирония на правонямащите, които завиждаха на правоимащите, за които предимно бяха предназначени валутните магазини.
Москва е рекордьор по скъпотия, а София по евтиния. Сравнението, както се вижда, е не само шокиращо, но и полезно за каузата на преосмислянето на приоритетите, за която , макар и не така официално заявено, но достатъчно настоятелно и последователно нашият прозорлив президент от години работи без да се хвали. Една симбиоза между най-скъпият ( вече не само на сърцето на българските братушки) град на света и най-евтината европейска столица би могла да реши много проблеми. За Москва могат да бъдат изнасяни много нашенци, желаещи да обслужват. Те и без това го правят, защо да не се превърне това в доходоносно перо. А обратно, тук да заповядат широките руски милионерски маси, да си живеят евтино.
Те, отгоре на това, няма да се чувстват чужденци ( в пиано баровете на София вече има задължителна част от програмата на руски език, едно добро начало).
Шегата настрана,обаче, ако забелязвате, обилните валежи от петродолари в Русия започнаха да напояват разговора за вечната ни дружба с нови живителни сокове и да дават прагматични плодове. Сега вече по-малко се чува за това колко сме им задължени. При усилените темпове на българското колективно евросамоубийство, може да се окаже, че няма да е далеч денят, в който да сме им още повече задлъжнели, отколкото задължени.
Чисто и просто, като „къпан милиционер”, както се казваше едно време.

9 мнения за “Чисто и просто, като къпан милиционер”

 1. Съвсем скоро социологът (с извинение) А. Райчев каза в предаването “Челюсти” по “Дарик”, че се очаква скоро Русия да изпревари САЩ по БВП.

 2. Поредната добре написана статия. Както казва често баща ми, в Америка да ги печелиш парите, в България да си ги харчиш. Да ама по стара българска традиция, чужденците отново са доста по-добре дошли в нашата родина, отколкото самите ние. То и споменатата по-горе статистика относно “най-евтината европейска столица…ама за чужденците” го доказва за пореден път. Парадокс…или просто закономерност по български!

 3. Иво, сори, този постинг дава някаква идея за важни тенденции и събития но е доста повърхностен.

  1. Русия се развива доста добре напоследък, като икономика но и в обществен план (нямам предвид политическата им система разбира се). Цитирам по памет–БВП ще достигне до около 10% от този на САЩ ($1.3 трилиона) тази или следващата година. Валутните резерви са около $500млрд и нарастват с около $1-2млрд на седмица. Нивото на потребление в Москва (само там) е съпоставимо със Западна Европа. Политиката на държавен патернализъм е много сходна с нацистка Германия, но има известен ръст в браковете и раждаемостта. Хората гледат много оптимистично на бъдещето и се гордеят че са руснаци (бих искал и аз да мога да се гордея, че съм българин…). Причините за този подем са небивало високите цени на суровините, но и успешните усилия на правителството да консолидира цялото руско и съветско наследство. Русия днес изнася 15 милиона тона зърно годишно. Ще се повторя– днешна Русия е комбинация от царска Русия и Третия Райх от 1935г. Въпреки, че Москва с предградията е около 10 пъти колкото София, градът е несравнимо по-добре организиран и поддържан. Има си и ексцесии разбира се– традиционната склонност на руското дворянство към лукса води до това половината от хората по улиците и 100% от тези в клубовете–поне руснаците–да са облечени в D&G.

  2. Парадоксално, подема на Русия има катастрофален ефект върху България. Според мен е задействана цялата им агентура у нас, включително и по-оправните бивши агенти на ДС. Всички руски прищявки биват веднага и напълно задоволени от “здравомислещи” наши политици. Предполагам, че за успехите им в България, мнозина руски офицери, генерали и дипломати са били наградени и повишени (тайно от публиката разбира се, но сигурно знаци могат да се открият). Пряко следствие от тази намеса е и сегашната политическа конфигурация у нас. Колкото и прогнила да е, тя е безалтернативна. Помислете си какво ще стане като падне сегашното правителство–и на кого служи тандема Гоце+ББ който ще го замени.

  Пиша всичко това за да се опитам да обясня едно: никога не трябва да подценяваме Русия, нито за доброто, нито за лошото. По-добре е да си направим правилните изводи–и да действаме според тях.

  PS Ироничните забележки за нашенците които сме щели да изнасяме за да “обслужват” сигурно трябва да подмина. Мнозина нашенци и главно другоземци които са “обслужвали” на други места сега са щастливи да се преместят в Москва. Сред работодателите са международни, а и вече руски фирми от световна величина с необходимата корпоративна култура, а заплатите са по-добри от Ню Йорк например, поне в определена категория. И така ще бъде поне до края на суровинния бум.

  ОТГОВОР:
  Ако под “посредствен” се подразбира “непретенциозен”, съгласен съм, че моят постинг е такъв. Защото няма претенцията да бъде изчерпателен. Нарича се “гледна точка”, “теза”. На умен човек , като Вас ( това е видно) едва ли трябва да обяснявам разликата, а и точно за информирания ( отново като Вас) е много лесно да добави какво ли не към вече казаното от друг. Но не е същото, като да защитиш някаква теза. Нека и аз се възползвам тогва да допълня, че неспособността на Русия да изхрани със свое произодство гражданите си е “откритие” на самия Путин, който би тази камбана в своя реч през април. Ето в това отношение, както и въобще по отношение на структурата на икономиката, свръхзависима от природните дадености, Русия прилича на африканско джудже, въоръжено обаче с гиганстки военен арсенал и разчита светът да я уважава, защото се страхува от тази комбинация, раждаща реваншизъм и поведение, характерно за манталитета на 19-ти век ( Русия, всъщност, се оказа най-успешната империя, колонизирала векове наред съседни територии, чиято руска същност днес почти никой не оспорва).
  Да, след десетилетна концетрация на колективния милитаристичен дух на държавата, подкрепяна от народ, харесващ с достатъчно голямо мнозинство такива като Путин и Сталин ( което е ГЛАВНИЯТ ПРОБЛЕМ на Русия) и апокалиптични за нацията жертви, Русия е гигант в оръжейното производство ( и отново-в износа , но на “железа”, както си признават самите руски експерти). Микроскопичната Израел, за справка, изнася много повече високи технологии на световния оръжеен пазар.
  Колкото до износа на зърно, големите заплати и амбиции за сравняване с останалите-нито един от тези факти не оборва, според мен, основната ми теза: че съвремена Русия продължава да не е повод за подражание и възхищение, само защото, по подобие на Либия е забогатяла най-неочаквано по “Божията милост”, а не от труда на хората, населяващи най-голямата по територия държава.
  А и иронията ми за “размяна” на обслужващи българи, която подминавате с ирония, е свързана само и единствено със слагачеството на нашенци, които имат сега още един аргумент да се любуват на своите кумири от държавата, която русофобът Маркс е заклеймил многократно като най-мракобесната монархия , източник на най-големите злини за Европа
  ( наричайки систематично руснаците “вавравите на Европа”). Споменавам именно Маркс, защото отношението му е спестявано на обучаваните в марксизъм десетилетия наред…
  Иво Инджев

 4. Да, Иво, гледната ти точка е разбираема и обоснована, но това не й пречи да е едностранчива. Често съм си мислил, защо ние българите толкова недолюбваме своите братя, а се възхищаваме и кланяме доземи на чуждите. Кои са нашите братя – ами колкото и да се срамуват някои хора, това са именно руснаците, сърбите, македонците и т. н. Добри или лоши, изостанали или не, комунисти или националисти – това са братята ни по кръв, по история, по манталитет ако искаш. Не са германоподобните държави, разположени в цялата средна и западна Европа и Щатите, колкото и да ни се иска да е така. Така че да си припомним думите на Паисий – О, неразумний юроде… да вдигнем глави да се стопим като народ достойно, с финес така да се каже :-))

  ОТГОВОР:
  Както знаем, най-ужасните кръвопролития в историята са братоубийствените. В епохата преди технологичния скок, който позволява преноса на война на хиляди километри за броени часове и дни, това е било обусловено, освен от друго, от простата истина: бият се съседите.
  Предимно за територия. Това е направило от близките племена, държави и , уви, хора, смъртни, традиционни и вековни врагове. Китайците и “варварите” наоколо ( все с “дръпнати очи”) се мразят в азиатските черва от хилядолетия. За Европа, да не говорим…
  В съвременния свят, наричан от професионалистите философи и политолози “постмодерен”, хората и техните държави с сближават от ценности- с извинение, ако звучи “напарфюмирано”. Така че с онези, с които си разбираме псувните без превод, може да се окажем разделени от китайска стена, но да се разбираме с китайците. Стига да говорим на езика на “постмодерния свят”.
  Иво Инджев

 5. Много се дразня от глупавата теза, че цели нации могат да ти бъдат братя. Това е някакъв комунистически абсурд. На мен пияните и слабо развитите руснаци не са ми братя. Това са били мойте поробители години наред, а и все още и аз не страдам от стокхолмски синдром. Горекоментиращият си е пак от ДС.

 6. Признавам, че ми е крайно непонятна теорията за братството по кръв, вяра и др. в “особено” големи размери. То ако се замислиш, а и както доста хора в този форум пишат, имаме проблеми с мисленето на голяма част от обитателите на тази държава, а какво остава да квалифицираме цели етноси или единоверци като свои братя. Може би и за това се оказва, че за бившите ни “врагове” от Европа и САЩ ние сме едно от най-крадливите населения – щото всички сме по-малко роднини помежду си, а пък като някой ти е роднина, нали се сещате…Батко, братко, кака, леля, вуйчо и на шурея шуренайката. И сега разбирам защо толкова някои от нас държат и сърбите, и руснаците, и македонците да са ни братя. Не става дума за никаква история, за никаква вяра и всякакви други уж святи неща – просто с тях крадем най-добре. Справка – Майкъл Чорни, Будимир Куйович, Сретан Йосич, Косьо Самоковеца и т.н. Пък и не само крадем, добре вървят и всички канали – оръжие, наркотици, човешка плът.
  Така че, уважаеми почитатели на братството, благодаря, но не искам. Нито искам да сте ми братя, нито аз на вас. Сдружавайте си се, работете и се веселете по братски, но ако не възразявате някъде другаде. Щото и ние сме хора. Я погледнете колко е голям Сибир – има място за всички ви.
  Прочее, Петранов трябва да си ходи с братята си!

 7. Хе-хе, на този пък руснаците му били “поробители”. Ако не бяха тези “поробители”, сега в този форум щеше да се пише на турски, а жена ти и майка ти да ходят с фередже. И не съм от ДС, компютърен инженер съм и не съм даже на години, за да знам какво е ДС.

 8. Г-н Инджев, отново ви поздравявам и морално подкрепям.
  Аз също нерядко през свободното си време сърфирам в Интернет и ако позволявате, бих искал да попитам в кои други форуми мога да ви открия. Ще ми бъде много интересно да бъда в дискусии с ваше участие.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.