Медиите у нас: държани, държанки и невъздържани

Няма как най-случайно в най-бедната и най-критикувана държава в ЕС да се случат едновременно в рамките на два-три дни продажби на три телевизии с национално покритие за колосалната сума от близо 800 милиона евро. Това какво е, сезонна разпродажба? Ако беше така, цените трябваше да бъдат други.

Настана блъсканица от милиардери с престижно име в бизнеса, които се натискат да си имат телевизии в българийката ни. Как се убеждават световни авторитети да станал лице на подобен род сделки, е друг въпрос.Отговорът му е един единствен. Знаете го и Вие ( става дума за пари, за много пари, които впечатляват дори големите богаташи, за подялба и т.н.- за протокола, не съм казал „пране на пари”, нито съм заявил, че предполагам паническо разпродаване на нещо, преди да се е обезценило поради причини, известни на властопомазани играчи).

Различни купувачи от двата края на богатия Запад ( Северна Америка и европейския Север) са решили едновременно да си напазаруват, оказва се, един от най-ценните продукти на инвестиционния пазар у нас. Български посредници ни обявиха нови собственици на „Нова телевизия” , на ТВ 2 и спортния канал Ринг. От всички публикации по темата, включително от интервютата на участниците в интригата от българска страна, излиза само едно единствено нещо: адски успешен бизнес е това телевизионната реклама в адски неуспешната иначе българска икономическа среда, определена като скандално корупционна от самата Европейска комисия.

Да, стерилно погледнато, икономиката на макро ниво показва добър растеж, но дали една страна, заклеймена по този начин от Брюксел, както в доклада от 23 юли, е достатъчно перспективно място за обикновено плашливите големи играчи на инвестиционните пазари?

Чак не е за вярване колко словоохотлив е Красимир Гергов, главният герой в поднасянето на наистина любопитни обстоятелства около сензационните договорки по продажбата на ТВ 2 и Ринг. Явно си е взел поука от времето, когато в „ Капитал”, например, говореше вместо него за някои „загадъчни” обстоятелства около собствеността на Би Ти Ви, замесвайки името му.

И това не е всичко. Гергов ни подготвя за „черешката” на медийната торта, каквато е анонсираната вече възможна продажба и на лидера на телевизионни пазар Би Ти Ви. Изрично предупреждава, че трябва да очакваме разиграването на много повече пари. Да не се изненадаме.

В интернет цъка и друга информационна бомба, която избива рибата в чудния ареал на медиите в нашата екзотична страна. Ако се вярва на сайта „Опасните”, на вестникарския пазар предстои земетресение от 8-ма степен по ВАЦ ( не е 9-та, тя е съвсем унищожителна и не я пожелаваме никому, дори като предположение). Германският концерн се готвел да се изтегли от България и вече били наредени 30 процентни съкращения във водещите издания „Труд” и „ 24 часа”. А митичният „168 часа” , който бил направил чудеса под командването на Петьо Блъсков , направо бил обречен на заколение. Германците били недоволни от регреса на своите флагмани. Паднали им такелажите…пардон, тиражите ( което е вярно ), печалбите ( не мога да знам) и …авторитетът ( това е от мен, признавам, но пък поне е абсолютно сигурно). От друга страна, реномето им пред управляващите, можем да си представим, е все по-високо. Поради което, струва ми се, „Опасните” може и да грешат в прогнозата за септемврийската ни раздяла с флагманите, защото е по-вероятно визираните издания да си тръгнат заедно с началниците си от властта, която обслужват. А този библейски ексодус не се очертава да е през септември.

Да приемем, че твърденията за намеренията ( на ВАЦ) са злонамерена интрига на конкуренти. Макар че меродавният сайт е-vestnik предупреди още преди месеци, че има опасност любимите на целия народ вестници да се лишат от главните си ( да не кажем, главните ни) редактори. Трудно е обаче да приема, макар и да следвам препоръката на Декарт да се съмнявам, че всички компоненти в картинката са измамни. Защото, дори и през съзнателно поддържаната мъгла, се процежда ясната тенденция към разместването на пластовете в изпълнения с митове и табута «забранен град» , населен от буквата, но не и от духа на онова, което се надявахме да бъде нашият медиен свят. Нашият, в смисъл, на гражданите. А не на търгашите с нашите надежди.

Защо «митове»? Защото е мит, че българските меди се делят на държавни и други. Нищо подобно. Те биват държани, държанки и невъздържани.

«Държани», са онези, които се въздържат с нежелание. Може и с отвращение. Но така или иначе, са зависими.

«Държанки» са претендиращите да са тежката артилерия, но имат откровенно леко поведение във флирта им с властта.

«Невъздържани» се оказаха само незабележимите като тираж вестничета с характер и забележителните с тиражите си вестници, които управниците се правят, че не забелязват, макар да е забележително как тяхната булевардност се превръща във влиятелна алтернатива на магистралната медийна безпътица.

11 мнения за “Медиите у нас: държани, държанки и невъздържани”

 1. ами то се знае – в бардака трябва свеж въздух и ще се сменя бельото /за една проститутка това е фасадата/, а то е непрано в нашите водещи медии отдавна. иначе не се съмнявам, че политиката и езика им ще останат същите като в поговорката за новия бардак и старите трудещи се. властимащите ще останат на власт още много дълго, г-н инджев. парите са в тях, икономическите лостове – също /в администрацията почти вече няма кадърни, а само храненици/. уви, това ни загроби преди 6 години и Вие и аз няма да сме живи, а те пак ще са тук – нагли, простовати и гьонсурати. и винаги ще имат нужда от медии-куртизанки, а в бг куртизанки под път и над – езикът им пошъл, нравът им – надменен, дънцето им – оцапано, но пушат пури/пурети, разхождат армани и се изживяват неуспешно като обществен arbiter elegantium. струва ми се, че купувачите бързичко ще разберат и отърват – ако не го направят, значи прането /на бельото, де/ е голямо!

 2. много приятна статия! Дано ВАЦ се изтеглят от пазара и двата реклами боклука на олигархията ги закрият. икономическият крах е резултат от това, че народа отдавна не им вярва и ги чете по инерция и в размите на “жълтия” спектър

 3. Предполагам че никой не се съмнява, че актуалните смени на собствеността в телевизиите, а и предстоящите промени във вестникарския бранш имат връзка със случилото се и неслучилото се на 23 юли. Може би са прави онези, които твърдят, че първата фаза на българския преход е 10.11.1989 – 23.07.2008 г. Очевидно е, че ако тази теория е вярна има остра нужда от подмяна на обслужващия журналистически персонал. От друга страна си мисля, че едва ли е случаен фактът, че многоуважаваната комисия по досиетата все още не ни е съобщила това, което ние отдавна си знаем – главните редактори на ВАЦ-овите издания и някои други доста “четивни” издания са сътрудници на ДС /някои на бившата, други на настоящата, а някои и на бившата и на настоящата/. Мисля че тя ще ни “сведе” информацията когато се случат “промените”, за които говори г-н Инджев. Те си свършиха своята част от работата. Повече не са им нужни. Платили са им така че и на внуците им да не се налага да си задават въпроса например каква ми е месечната сметка за парното. Няма гаранция обаче, че следващият “ешелон” в бранша не се пръква от същата мая. Напротив сигурно е че да. Тоест чакат ни отново “държани”, “държанки” и тук-таме “невъздържани”. Но пък на популацията това й се полага. Когато и от Брюксел почти в прав текст ни казват, че управляващите ни не са за Европейския съюз, а ние си седим тихо и кротко по кръчми и плажове и самодоволно се подсмихваме – така им се пада, като че ли не сме ги избрали ние и като че ли от актуалната ситуация няма да страдаме ние /не те/. Аз лично не почивам, но не ми става по-леко.
  Прочее, на Петранов и популацията трябва да кажем НЕ! Не ви искахме вчера, не ви искаме днес, няма да ви искаме никога!

 4. Напълно съм съгласен с коментара.Ако в България не се бяха появили вестниците “Труд”,”24 часа”168 часа” и др. те просто не могат да се изброят,преходът в България щеше да бъде съвсем друг.Да не говорим и за поръчковите телевизии,които облъчват хората с полуистини и сатанизират най-добрите политици и журналисти.За мен Тошо Тошев е символ на най-голямото падение което може да се случи на журналист.Само вижте кого награждава президента ГОЦЕ с ордени.Точно тези хора трябва да се елиминират от страната независимо как.
  ГОЦЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕН

 5. Точно пък Иво Инджев да дава заключения за българската журналистика е меко казано странно. Иво Инджев, който водеше по един скучен и еднообразен начин предаването си “В десетката”, човекът сътрудничил на ДС, не може да бъде ментор на едно общество.

  ОТГОВОР: ” Точно пък” аз съм в българската журналистка от четвърт век и изразявам публично мнение с физиономията и името си ( не очаквам да бъда харесван от всички, а от такива като теб-още по-малко, смятам за комплимент нападките на примитивите).
  “Точно пък” ти, кой си? Отговорът се съдържа в липсата на твоята публичност и име, т.е. кръгла нула. Към нея се прибавя още една нула-нула основание за “демократичната” ти мимикрия. Разбирам омразата на откровените левичари. С тях водя явна и доста яростна битка от години. Но атаките на “демократи” като теб предизвикват само презрение. Издаваш се ( без да го разбираш, разбира се) с това, че настояваш да ми бъде отказано”право” на мнение. Което говори за елемнтарно отсъствие на демократичен инстинкт. А че чуждото мнение ти се привижда като “менторство”, е израз на глупост, особено когато не аз се натискам да те наставлявам, а ти си дошъл доброволно в блога ми.
  Или може би се иживяваш като говорител на обществото? Е,това е менторство. И понеже е типично и за други аноннимни “наполеоновци” , си правя труда да ти отговорям.
  Иво Инджев

 6. Разместват се планетите, като генералите в Освободителя на Суворов. Скоро нов олигарх ще поеме властта 🙂

 7. Иво , Иво ,странни са ми този тип хора като теб които смятат другите за абуригени . все още има хора които се опитват да мислят

  ОТГОВОР: И на мен са ми странни хората, които не знаят дори, че оборигени не се пише с “у”, но учат другите на ум и разум.Така, че , продължавай да се опитваш да мислиш…Може и да успееш…

 8. Здравейте Г-н. Инджев,

  От името на група A-Moral бихме искали да Ви изпратим нашия албум и T-shirt на групата.

  Моля за адрес на доставка.

  С уважение,

  Красен Георгиев

 9. Странни неща стават в нашата Родина. От една страна – авализаторите казват, че от началото на година у нас са влезли 500 милиона евро инвестиции по-малко,
  че инвеститорите започват да се оттеглят, а от дрлуга страна лицето Гергов се хвали, че е продало своите два мижави канала за нам колко си евра, и “нова тв” за още нам колко си евра, общо – около 800 евро! Да мислим логично! кой лъже – анализаторите или Гергов? Като знам, че Гергов е назначен за медиен олигарх, понеже е от Правец, ясно е кой лъже. но защо народецът се лови на лъжите му? А стаитие на Иво са много точни, отлично написани и въздействащи! Светлинка в тъмния тунел на днешната журналистика…

 10. Сятам за много уместна дадената от Иво Инджев нова класификация на видовете медии в България. Има резон в нея и би ми било доста интересно, ако тук се водят истински дискусии за съвременния медиасапиенс и медийна среда.
  Не мисля, че е нужно да се отговаря на лични нападки и безумни твърдения…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.