Руските миролюбиви танкове посещават Грузия

В Европа избухна война. Тя е различна от обичайните. Но има и някои аналогии.
Съветският съюз нахлу в Афганистан по Нова година през 1979-та с „интернационална мисия” да помогне за линчуването на един комунистически диктатор, загубил доверието на Кремъл и да бъде заменен с друг, последвал по-късно съдбата му ( моят личен спомен: специалистът по история на Афганистан в Института за Азия и Африка, в който бях студент, беше открит в нощта на съветската инвазия заклан в дома си в Москва-дали е случайно съвпадение и ако не, какво ли „престъпление” е извършил?) .Пропагандата наричаше въоръжени пратеници на мира „интернационалисти”. Сега, в боевете в Грузия, става дума за „миротворци”.
В Чехословакия през 1968 г. също нямаше окупатори. Въоръжените до зъби части на Варшавския договор бяха кръстени интернационалисти, които помагат на чехословашкия народ на спаси социализма (  народът пожела после да скъса близнашката връзка, но го направи по мирен начин-обичайните спасители на единството бяха твърде заети със себе си и бедни, за да попречат).
Интернационалисти имаше и в Испания през гражданската война 1936-та година, през която съюзените (  малко след нея чрез договора Молотов-Рибентроп за подялба на Европа от 23 август 1939-та) Сталин и Хитлер изпробваха оръжията, бойната си готовност, тактиките и границите на безграничната бруталност, която са готови да проявят за своите хищнически мании за световно господство.
През 1956-та братските съветски танкове бяха изпратени да „гарантират необратимостта на революцията” в Унгария. Използван беше моментът на Суецката криза през този мрачен ноември, когато Великобритания и Франция се опитаха да си върнат контрола над Суецкия канал след национализацията на Насър, но СССР и САЩ им скръцнаха с ядрени зъби и на старите колониалисти се наложи да се съобразят с новия световен ред. Който включваше безнаказаност на съветските братски репресии спрямо някакви си източноевропейци, отписани като съветски трофей от Втората световна.
Президентът Буш, на финала на втория си и последен мандат, се осмели да каже, че нацизмът и комунизмът са генетично близки. Това предизвика предсказуем гняв в Русия- държавата, в която войната срещу Германия, сколасала първа да нападне другарчето си (  в убийственото дебнене между Хитлер и Сталин), се смята за индулгенция за войната на Съветския съюз срещу Русия.
Грузия, също като Русия, е православна държава. Само че е доста по-древна. Тя е една от трите най-древни християнски държави, заедно с Армения и Етиопия. Не е точно сборен пункт на мюсюлмански терористи, за каквато, толкова удобно, минава Чечня.
Грузия, като България, е освободена от османско владичество ( продължило „само” три века)  през същата онази 1878-ма година по време на същата онази руско-турска война.
Грузия, също като България, е малка, древна, етнически „нечиста” държава от периферията на Европа. Грузинците в държавата Грузия, с население от 5,5 милиона, са 3,5 милиона. Останалите са абхазци, арменци, осетинци, азербайджанци-представители на народи от коренно различен етнос и други езикови групи. Осетинците, по-точно, са ираноезични. Да не споменавам Иран в този геополитически гювеч…
Грузия се стреми отчаяно към членство в ЕС и НАТО, но не успява поради руската позиция: „само през трупа ми”. А „трупът” на най-голямата държава е твърде обемист-няма как и къде да бъде погребана една шеста от планетата.
България никога не е била толкова близка до Русия, колкото Грузия, макар че и днес ни спрягат като „най-близките” до руснаците.
Грузия се отблагодари на Русия за услугите, като й даде своя Йосиф Висарионович ( най-страховитият убиец на руснаци, шампион за всички времена по унищожаването на генофонда на нацията), спряган най-сериозно в наши дни за най-видния руснак за всички времена. Русия пък бомбардира град Гори, родното място на вожда.
Българското бледо копие на Висарионович, Георги Димитров, успя само да помогне за етническото прочистването на България от българи и тяхното насилствено обявяване за македонци, преди да бъде положен да му се любуваме в мавзолея-само 6 величия по света, ако не броим фараоните, са имали честта да бъдат изтърбушени и мариновани за радост на поколенията ( разликата е само в това, че мумиите на фараоните оцеляват хилядолетия… труповете, балсамирани от съветските учени светила, имат доста по-малък срок на годност).
И без да се стреми към това, Грузия става част от болшевишката империя през 1921-ва. Напусна я с мъка- с цената на няколко военни конфликта на етническа основа с абхазци и осетинци в началото на 90-те години на миналия век.
Малките народи не винаги са обречени да губят войните с големите. Да не се връщаме чак до Спарта, Атина и Персия, когато огромната персийска армия на Ксеркс практически е победена от нищожни по размери гръцки държавици-по суша и особено по море. Финландците капитулираха в започната от СССР война през 1939-та след ужасяващи загуби в жива сила на съветската армия, които обаче не трогнаха грузинеца, готов да удави с руска кръв непокорните северняци-истинските победители, както се вижда днес. За Израел и победите му срещу почти стократно превъзхождащите го като територия, човешки и икономически потенциал съседи, да не говорим.
И последна аналогия: управлението на Дмитрий Медведев в Кремъл започва с война, досущ като властването на Владимир Путин, който обеща „да натика в клозета” други твърдоглави кавказци, непокорните чеченци . Путин беше аплодиран бурно от голямото мнозинство избиратели в демократична Русия.
А за желаещите да се ориентират по отношение на вината и отговорността в тази война, едно уточнение: не е известно грузински самолети и ракети да бомбардират околностите на Москва или главното пристанище на Русия Санкт Петербург.

14 мнения за “Руските миролюбиви танкове посещават Грузия”

 1. Не мога да бъда сигурен в причините за конфликта. Но няколко факта:

  1) Маневри: В края на юли-началото на Август Руската 58 армия в Северна Осетия провежда в пълен състав учения Кавказ 2008 (http://www.newsru.com/russia/23jul2008/kavkaz.html)

  2) Провокациите: Напреженито в Южна Осетия се покачва през същия период. И двете страни– Грузинските правителствени части и тези на Южно-осетинското правителство се обвиняват взаимно в провокации. Рано сутринта на 8 Август Грузия използва артилерия срещу позиции в Цхинвали и заемат части от града.

  3) Намесата: Около 150 машини на Руската 58 армия пристига в Цхинвали преди обед на 8 Август. Преминават през тунел и пътища с малка пропусквателна способност, но успяват навреме. Освен това по пътя за следващите 20 часа успява да пристигне и част от парашутна дивизия от Псков с цялото си въоръжение.

  4) Руски сили: Общо за 24 часа от началото на конфликта Русия задейства значителни сили, включително бронетехника и артилерия от 58 армия, десантни части от Псков, диверсанти (Спецназ ГРУ) специално прехвърлени от Москва–вероятно елитна част, щурмови самолети и бомбардировачи (Ту-22 който Грузия сваля е тежък свръхзвуков бомбардировач), Черноморския си флот.

  5) Медийно покритие: Руските медии обявяват за 1500-2000 цивилни загинали от грузинския огън в Цхинвали (2-3% от населенито на Южна Осетия) и 30,000 бежанци. Грузинските части стрелят пряко по Руските миротворци при първата си атака. Впрочем,впоследствие всички Руски части в Южна Осетия (посочени по-горе) стават миротворци. Грузинският режим и лично Саакашвили е престъпен и насърчаван за агресия от Запада.

  Възможно е Грузинското правителство да е решило да си върне Южна Осетия със сила, което е доста самонадеян акт, имайки предвид поддръжката на Русия. Грузинското ръководство в последните години направи много за страната (например практически изкорени страшната корупция в полицията и армията). Но между тях има доста горещи глави, включително Саакашвили.

  Но не мога да изключа целенасочено подклаждане на провокациите от Русия за да се въвлекат Грузинската полиция и армия в боеве с Южно осетинските формирования, а това да послужи за повод за намеса на Москва. Още един факт: през Август 1999, след назначаването на Путин за министър председател, чеченски отряди нападнаха Ингушетия, а в Москва и други градове бяха взривени жилищни сгради–това беше също приписано на чеченски терористи. Така започна втората война в Чечня, победоносна за Русия.

  Първоначалното ми впечатление беше, че ще оставят Медведев да се изяви като главнокомандващ, т.е. тази война да го потвърди като лидер. Но Путин много бързо взе нещата в свои ръце и дори долетя от олимпиадата направо във Владикавказ (Северна Осетия). Така, че Медведев засега е на заден план. Впрочем, Путин беше летял до Чечня на 31 Декември 1999, когато стана действащ президент.

 2. Срамота!
  Да благодарим на Украйна и Румъния, че ги има, защото като нищо “руските миротворци” могат да решат, че и правата на Сергей Дмитриевич трябва да бъде защитен от арогантните български претенции за почтеност.

 3. Иво, като пишеш за демократична Русия, винаги ама винаги използвай кавички около демократична. “демократична”

 4. Аман от “миротворци”! Буш и той голям творец на мир излезе.

 5. И да не забравяме, че руските ракети винаги се борят за мир! 🙂

 6. Руснаците могат само да са благодарни на американците за това, което надробиха с Косово. Вчера Витали Чуркин обясняваше бомбардировките доста извън Южно Осетия с бомбардировките из цела Сърбия, това не е нищо ново: след самопровъзгласяването на независимост от Косово и бързото й признаване от Запада Русия намекна, че ще признае Абхазия, после пък обяви, че не се чувства длъжна да спазва ембаргото срещу тази територия, а миналия месец пък руски войници поправяха железопътните дороги пак там.

 7. Не знам кой е този човек, xxx – фактите, които е дал са много полезни. Мога да добавя към неговото мнение още факти, за да стане картинката още по-пълна и ясна за страничния наблюдател.
  Вместо това обаче, по-лесно ми е да ви посоча направо тези анализи на списание Times, които обясняват ситуацията доста добре:
  http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1831073,00.html
  http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1831243,00.html
  Ето тук има карта, за да видите нагледно мястото на войната: http://www.taylormarsh.com/images2/georgiaMap.jpg
  Ако ми остане време, ще се опитам да кача в думи прости геополитич

 8. …геополитическата игра, която се разигра по тези размирни земи.
  Ако не ми остане време, помислете над това: Сърбия = Грузия, Косово = Осетия, Русия = САЩ. Ще видите огледално изображение.
  На всичкото отгоре Балканите и районът между Черно и Каспийско море ужасно си приличат: толкова много различни народи на малка територия.
  Това е шанс да погледнем на нашия локален свят отстрани и да видим как действат същите сили.

 9. Както винаги си възхитителен майстор на словото и анализа.Позволявами само да допълня,че както през 1968 година “група граждани” на Чехословакия “поканиха” руснаците с танковете да влезат в страната за да “спасят социализма” и сега същата пиеса.”Група руски граждани в Осетия” ги поканиха с танковете си да влезнат в страната и да ги спасят от “агресията” на Грузия.И още.Основното оръжие на комунистическата пропаганда, семантиката на думите, е пуснато в дейстние в проруските медии в страната.”Русия освободи Цхинфали” (сайта Всекиден),вместо верното Русия окупира Цхинфали!”Американското протеже Саакасшвили” вместо президента Саакасишвили” и др.подобни семантики с които се внушава омраза към Америка и любов към Русия.

 10. Моля, подкрепете и разпространете декларацията и петицията в подкрепа на Грузия:
  http://www.de-zorata.de/forum/index.php/topic,596.msg14506.html#msg14506

  На 15 август т.г. от 18 часа до Параклиса пред НДК ще се проведе молебен за мир в Грузия. Да се отсрамим поне малко пред демократичния сват.

 11. Четейки напоследък във форумите мнението на българи относно войната Русия Грузия, виждам много глупави оценки за ситуацията. Българинът е престанал да гледа на света със очите на малка държава, която винаги в своята история е била уязвима, и нейната съдба се е решавала от Великите сили. Случая с Грузия е единтичен. Истината обаче е, че по повечето от тези проблеми натискът се оказва от Русия, а не от Запада или малка Грузия. Русия беше тази, която отправи предизвикателство в Косово – място, където Москва няма никакви различими интереси отвъд изразената панславянска солидарност. Русия беше тази, която реши да превърне незначително разполагане на няколко отбранителни ракети-прехващачи в Полша, които по никакъв начин не могат да се използват срещу огромния ракетен арсенал на Русия, в значима геополитическа конфронтация.
  И Русия беше тази, която предизвика война срещу Грузия, като насърчи южноосетинските бунтовници да увеличат натиска над Тбилиси и да отправят искания, които никой грузински лидер не би могъл да приеме.
  Ако Саакашвили не беше паднал в капана на Путин този път, нещо друго щеше в крайна сметка да предизвика конфликта.
  Дипломати в Европа и Вашингтон смятат, че Саакашвили е допуснал грешка, като е изпратил войски в Южна Осетия миналата седмица. Може би.
  Обаче истински огромната му грешка беше, че е президент на малка, до голяма степен демократична и твърде прозападна нация на границите на Путинова Русия.
  Историците в бъдеще ще приемат 8 август 2008 г. като не по-малко значима дата от 9 ноември 1989, когато падна Берлинската стена.
  Нападението на Русия над суверенна грузинска територия беляза официалното завръщане на историята до една надпревара между велики сили почти в стила на 19-и век, с яростните национализми, борбите за ресурси, сфери на влияние и територии и дори – макар и това да шокира усета ни от 21-ви век – употребата на военна сила за постигане на геополитически цели.
  Чета че руските политици имали по-човешки лица а американските агресивни. Що за оценки в 21 век??? Отдавна вече не говорим за симпатии, а за интереси. Гледайки международните новинарски емисии можем да си дадем сметка, че не трябва да
  им гледаме лицата на Лавров или на руския представител в НАТО – добре обучени кагебешници. Нищо повече, мисля че всеки здравомислещ човек на тази земя му е ясно, че руснаците не страдат от конфликта в Южна Осетия, просто защитават по странен начин своите интереси там. ПОГЛЕДАЙТЕ МАЛКО телевизия ВЕСТИ да видите как се манипулира общественото мнение професионално стил КГБ. Какво защитава цялата 58 армия на 30 км от Тбилиси? Цяла армия миротворци? Глупости! Имперските интереси на Русия в 21 век нямат почва. А американските външни министри и министри на отбраната не могат да се държат приятелски, когато е минирана цялата Грузинска територия и са вкарани ракети СС 21 насочени към Тбилиси. Все пак България е част от междунадните организации и трябва да бъдеме достатъчно грамотни като опитваме да даваме мнение с това, което се случва в света и още повече в една християнска държава, каквато е Грузия. Нека само за момент да си представим че част от Северна България има сепаратистки настроения подклаждани от външини наши съседи. Как би реагирал всеки от нас???? И представете си ако това продължава вече 19 години??? дали ще сме съгласни да дадеме част от наша територия за да не гледаме на политиците на съседите си “нормалните” физиономии. Сигурно е че не! Бихме пазили всяка шепа от своята територия. Или може би НЕ? Факт е обаче, че Грузия, застана като един за всяка педя от своята територия, и опозиция, и народ и армия и полиция и етнически групи – като един, застанаха зад националните си интереси. Да си помислим кога в нашата история сме отстоявали нашите национални интереси без вътрешни конфликти, Аз поне не си спомням за такова време. Истината винаги има две лица, а по време на война тя е една – тази на победителя. Само че в случая Грузия Русия не е ясно още кой е победителя!
  А иначе по преданни братя от грузинци, руснаци нямали никога! Обаче всички видяхме как се отнася “Голям руски брат” към братски православни народи!!!

 12. Иво, Иво, Иво…
  Откакто те познавам има няма 30 години все се плъзгаш по повърхността и не виждаш главното, да ме прощаваш!!! Къде е геостратегическия ти анализ? Защо пак опираш до учебникарската история от соцпериода. Тука няма място вица за миролюбивият съветски трактор, който отговорил на агресията със залп и отлетял. Тука има свирепа битка за енергийни русирси и коридори. Последно ще те помоля повече да не виждам изписана думата “бъдеме”, защото ще забравя от колко години си в гилдията и ще ти тегля една…

 13. Тегли си сам една…защото нямаш представа от елементарна българска граматика и правопис.
  Пише се геостратегическияТ, защото е подлог…обаче миролюбивиЯ, защото този път не е подлог и въобще, другарю, в началното училище учат, че след предлог не може да има пълен член-какъвто е случаят с отново сгрешениата от теб дума “вица”, вместо правилното “вицът”.
  За запетайки, някакви си, няма да ти придирям…
  И не пиши ” тука”, защото това е също толкова грешно, колото и изчопленото от теб “бъдеме”.
  Ако си такъв доктор, какъвто си “коректор” , паразитиращ ( за да “блеснеш”!?) върху чужди текстове ( но неспособен да напише три реда без десетина грешки), тежко и горко на пациентите ти-при тях, както е изветно, грешките криете на два метра под земята.
  Защото, най-вероятно ( и без да те познавам-ти се показа в цялото си “великолепие”), цял живот се плъзгаш по повърхността и сигурно така и си се “изучил”-да ти имам самочувствието, но да не дава Господ да ме лекуваш!
  От такива всезнайковци, като теб, чудната ни Родина е на такъв хал!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.