Волни и неволни ловни уловки по неловката тема за Грузия

В очакване на обещаната от президента Първанов официална позиция на правителството и държавата за войната в Кавказ, нашият главнокомандващ успя да сглоби две импровизирани изречения, които показват необходимостта да не се обажда неподготвен.
„ Онова, което се случва сега в Грузия не може да не ни тревожи, особено сега, когато се провеждат Международните олимпийски игри”, казал той пред журналисти на събор на ловци в местността Узана, великотърновско.
„Онова в Грузия”? Какво е онова? И в Грузия ли се случва? Ок, значи оспорваната сепаратистка Южна Осетия, заради която избухна въоръжения конфликт, все пак е в Грузия, както настоява Тблиси? Едва ли Първанов е искал да направи такъв смел демарш срещу Кремъл. Пък и намесването на Олимпиадата като някакъв фактор във войната повдига въпроса-нима преди или след спортното събитие войната щеше да е по-приемлива?
Второто изречение на държавния ни глава, родено от него пред репортери насред ловния събор, е още по-интересно. „ България ще участва като равноправен член на ЕС с необходимото във военния конфликт”. Допускам, че цитатът с обещание за УЧАСТИЕ във ВОЕННИЯ КОНФЛИКТ е грешно предаден в интернет-иска ми се да вярвам, че е казал, все пак, „ в спирането, в преодоляването на …”. Но по отношение на позицията, че ще бъдем като останалите от ЕС, ето това вече си е ловна хитрост. Уловката е във факта, че ЕС няма единна позиция по проблемите в Кавказ, макар че по принцип отдавна призовава страните към сдържаност и гледа с открита тревога на руската роля-Германия( за разлика от Великобритания и Франция) е за по-мек подход в осъждането на Москва, за да не ядосва руската мечка. Първанов знае това много добре и ехидничи. По същия начин, по който се подиграва и по темата за общата енергийна стратегия на съюза, предвиждаща отпор на руската енергийна експанзия чрез разнообразяване на вноса на енергоносители. Нанасяйки удар в гръб на тази политика чрез договорките с Путин, Първанов с тънка усмивчица не забравя да припомня, че и други ( като унгарците, гърците и италианците) имат този грях спрямо прокламираната миналата година директива на ЕК да се търсят алтернативи на руските горива.
Държавният секретар на САЩ Хенри Кисинджър веднъж се пошегувал по отношение на разединеността  на ЕС: „ ЕС? Кой му беше телефона?”. Без да иска ( в смисъл, че е едва ли е чувал за шегичката на Кисинджър) и нашият ръководител си прави подобен майтап.
И все пак, да не си Първанов тези дни -раздиран между зле прикритите си проруски ангажименти и симпатии от една страна, но и от необходимостта открито да играе ролята на партньор в НАТО и ЕС, ще трябва да се прави на дипломат от световна класа. Което никак не му отдава.

9 мнения за “Волни и неволни ловни уловки по неловката тема за Грузия”

 1. Голям майтап. Най-краткият виц.Гоце- дипломат. Дядо му от пернишко и той сигурно е бил дипломат от кариерата.Гоце е свикнал да гледа само на изток какъв инструктаж ще му спуснат от Кремъл и тогава да се изказва.Покрай разкритията от Брюксел съвсем се изнерви и говори само глупости.
  ГОЦЕ ТРЯБВА ДА СЕ МАХА.

 2. Не искам да прекалявам с коментарите, но може би си струва да си спомним един от аргументите на Гоце & Ko в полза на руските тръбопроводни проекти през България: това гарантирало националната ни сигурност.

  През Грузия минава BTC, ключов петролопровод по който BP експортира каспийски нефт. Това спря ли Руските бомбардировки над Грузия?

  Ако ако Русия се загрижи един ден за сигурността на тръбопроводите си през България, да чакаме ли Руските миротворци?

 3. Прочее, Гоце трябва да бъде отстранен

 4. надали ще имаме ясна позиция преди “войната” да свърши, дори и да правим хора.

  то нямаме ясна позиция как да си оправим пътищата, камо ли нещо по-трудно и сложно

 5. Тепърва ще берем плодовете от Косовския прецедент. Дано България да я отмине тази горчива участ. Добре че влязохме в ЕС преди Турция, и сега никой няма интерес от сепаратистки идеи, а то иначе. Само не ми е ясно защо избързах нашите политици да признават измислената държава Косово, сега нашиет братя сърбите ще ни го натякват поне 100 години като предателство и нож в гърба. Ама и ние пък имаме толкова да им връщаме, да го приемат като първата вноска :-))

 6. Уточнявам-военните действия ,които се водят днес не са в Московска област- а на територията на независима и сувернна държава-Грузия .
  Ако днес 30 000 души в Германия ,САЩ,Франция -които имат и руски паспорти се опитат да откъснат територии от тези държави-искайки независимост-за по-малко от 24 часа ще бъдат изтрити от лицето на Земята . Ако военнтата интервеция в Грузия-от страна на Русия цели създаването на независима държава-Осетия,държава,която няма да има нищо общо с Русия -бих се преклонил пред хуманизма на руските дивизии и армии.Но в случая войната е-за присвояване на територии от Грузия-към Руската Фашизоидна Империя. Видя се- Русия има един Хитлер-Путин ,а Медведев е една пионка на която се разрешава да киха,кашля,да чете предваритeлно написани сценарии.

  За България- аз като всеки русофил съм благодарен на Русия за освобождениeто от Турско робство-но не смятам,че Русия го е направила от братски чувства.Днес под руския ботуш има повече от 100 народности от Беларус до Япония . Всеки българин по паспорт,който иска днес да бъде руски поклонник-официално да го заяви,че желае да напусне границите на Обединена Европа -и желае да се вземе руски паспорт поради русофилска принадлежност и българофилска недостатъчност……….,да остави нас-другите русофили-които смятат че Русия ни е освободила от конюктурни мисли,но в последсвтвие е станала сцена на античовешки билшевишки режими изтребила милиони човешки създания -да ни остави да бъдем европейци-опоненти на хитлеро-путинизма в Русия.

 7. Колкото повече чета коментари в българските сайтове, толкова повече се убеждавам, че нормалните хора в нея намаляват. Може ли някой да си представи друга страна в ЕС, където да има хора които да се радват че една огромна и арогантна свръхсила като Русия разпокъсва със сила и интриги малката, бедна и безащитна Грузия – страна подобна на самата България. И се оказва, че в самата Русия има много повече честни журналисти отколкото в помиярското българско медийно пространство. Прочетете какво коментират открито по радиото и телевизията те и го сравнете с коментарите по българските медии. Можете да го прочетете и в оригинал и в превод в http://www.gid.bg
  Добре че поне има сайтове като този – не напразно Гоце се плаши толкова от Иво Инджев. Като всеки мръсник дето трудно му се отдава да бъде все под прикритие. Привет Иво!

 8. А бе Филипе, никой нормален човек не би се зарадвал, че както ти казваш “огромна и арогантна свръхсила като Русия разпокъсва със сила и интриги малката, бедна и безащитна Грузия”. Просто ме дразнят двойните стандарти, които всички велики сили без изключения прилагат – значи за Косово може, щото трябва да се накаже Сърбия, ама за Осетия не може, щото там са руснаци. Как става тази работа, или за всички може, или за всички не може? Аз също не съм вярвам, че руският цар решава през 1877 год. да обяви война на Турция, за да спаси братския български народ от робството. И какво от това? Резултатът за нас е добър, нали? Защо Англия не направи това за нас, или Франнция, или САЩ? Не им пука за нас, нито на руснаците, нито на никой, интереса клати феса, ама за нас е важен резултата, а не мотивите.

 9. Прочее, Гоце трябва да бъде отстранен! Вече е много вреден за България….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.