Левски се оказа грузински пророк

Унизеният до преди десетина години беден, но все така въоръжен до зъби гигант Русия, който междувременно забогатя от петрола и природния газ, избива комплекси и грузинци. Реваншира се за болката от загубата колониите, пожелали да станат демократични държави и демонстрира как се рита малка паднала държава. За назидание бие, когото докопа. Щеше му се това да са балтийциите, които така нагло се репчат (естонците дори не дават на руското малцинство да има руски паспорти, за да не повикат някой ден на гости братята освободители с танковете). Или поляците, които пък мразят за това, че не обичат вековните си руски поробители. Да не говорим за омразните с богатството си западноевропейци и най-вече-арогантните американци, които така и не дават да бъдат настигнати в никоя област. Но Путин не придиря-паднали са му грузинците, така да бъде. Ще ги спука от бой та цял свят да види кой е шефът! И колкото повече кръв пуска, толкова повече се настървява-не му стига някакъв си военен демарш.
Левски, който ни предупреждава с почти апокрифното ( защото се премълчава като „неудобно” в нашата русофилска държава) завещание „ който ни освободи, той ще ни зароби”, се оказа грузински пророк. Православна Грузия е освободена от дядоивановата Русия през 1878 година.
А Сталин? Кой е по-голям сталинист? Съхранилите статуята на Сталин граждани на грузинския град Гори, който гори под руските бомби, или онези, които бомбардират със сталинска непоколебимост родината на любимия им Сталин? Впрочем интернет беше „бомбардиран” от руснаци, които за малко да изберат грузинеца Джугашвили за национален любимец при неотдавнашно гласуване в мрежата за най-велик руснак за всички времена. Ако бяха изчакали още малко щяха да припознаят в тази роля Путин. Дребничък, като Сталин ( и като неговия побратим, родом от една друга малка и анексирана държава, онзи с мустачките, изпружената ръка и налудничавия поглед), но направо велик в преследването на великоруските цели.
Защо точно Путин? Нали Русия си има президент. Как се казваше? А, да , Медведев. Не знам. Питайте грузинците емигранти, който скандират пред сградата на ООН в Ню Йорк „ Путин е убиец”. Не че Медведев не се оказа същият, но е някак си младши убиец. Вице. Виц дори, в сравнение с окървавения в Чечня премиер Путин.
Въпросът не е точно в това,  че откакто СССР се срина Русия за пръв път воюва със своя армия в „близката чужбина” ( която досега толкова пъти е заплашвала по различни поводи) . По-важно е дали е за последен път. Иначе казано-кой ще е следващият, който ще гризне имперското дръвце. Защото Грузия явно попадна в ролята на самара ( нищо общо със самарското знаме и възторга от Дядо Иван), който яде бой, за да се сещат упоритите като магарета всякакви мислими и въображаеми врагове на батюшката от Кремъл.
Най-умилителното в пропагандната война е очевидната за всеки обикновен руснак лъжа, че Кремъл се е загрижил за православните братя от Южна Осетия ( общо на брой колкото един-два конвоя православни руснаци, разстрелвани не толкова отдавна за денонощие от болшевишкия режим), които батковците от още по-православната Грузия тормозят и затова строгата, но справедлива Русия, не може да не се намеси в защита на по-слабия.  Надменността на големия побойник е толкова по-голяма от факта, че дори не си прави труда да признае, че става дума за война-как така, ами то е унизително за едномилионната и трета по военен бюджет, въоръжена с най-големия брой ядрени ракети на планетата армия да си прави труда да обявява война на някаква си почти невидима на картата Грузия. Бие е си я на правата на по-силния и това си е.
Били ли сте в Москва? Е, може покрай дивата античеченска пропаганда да има някаква конкретизация в омразата на народните маси, но по принцип там си ненавиждат „кавказците”. Наричат ги черни мутри, които имаха още по комунистическо време нахалството около 8 март да долитат в Москва ( със самолет, представяте ли си, богаташи ниедни!) от топлите си страни и да продават скъпо цветя на кавалерски настроените ( веднъж в годината) леко подпийнали ( за начало в 8 сутринта) московски джентълмени. Кавказки паразити, черноборсаджии и …за едни части от тялото, за които се предполага, че са им черни като борсаджийството, да не споменавам!
За същите черни мутри изведнъж е настанала такава принципна загриженост в Москва, че дори народът да подкрепи война в защита на една шепа от тях? А тук, у нас, наистина ли има вярващи, че дядо им Иван е хукнал да освобождава южноосетинските братушки от грузинско робство?
Руските шефове, къпейки се в еуфорията на славни победители над „страховит” противник като Грузия, се опияняват взаимно в неофициално състезание по историческо остроумие. Водят истински пропаганден блицкриг. Бързат някой да не им отмъкне любимата фашистка символика, която приписват на всеки опонент, когато трябва да закърпват идеологически собствените националистическо-социалистически гащи. Сетиха се да припомнят националсоциалистическия  аншлус. По липса на опонент няма кой да им напомни, че Судетите бяха повод за хитлеристкото поглъщане на Чехословакия, но каквито и да са били чешките несправедливости срещу германското малцинство в областта, смазването на малка Чехословакия от голямата Германия е забележимият краен резултат ( досущ като в случая с войната на Русия срещу Грузия). Да не говорим за аншлуса-Австрия, наричана по онова време в Берлин „южна германска провинция”, не е била точно като Южна Осетия днес, но определено е била обект на шовинистичните аспирации на северния голям съсед. Което също много напомня на ситуацията в Кавказ с днешна дата.
Особено колоритно е хрумването на Путин да зашлеви пропагандно американците, че обесили Саддам Хюсеин заради разрушаването на няколко села, а на него, миротвореца, му придирят за хуманните действия в Кавказ, където си има работа с истински изверги.Много нескопосан пример. Слаб две!  Ако ще всичките южноосетински братушки да бяха изпекли на бавен огън( не дай си православни Боже), грузинците пак нямаше как да стигнат мащабните десетилетни зверства на побратима на Путин от Багдад. Саддам прогони милиони сънародници в чужбина, малтретира и изби поне още толкова, да не говорим, че превърна Ирак в държава, в която дори децата бяха задължени да донасят на тайната полиция за родителите си. А може би точно заради това постижение Путин така скърби за обесения?
Между другото, понеже стана дума за Ирак ( а някои хора са суеверни и търсеха символика в наслагването на осмици на 8.08.2008-ма, когато Грузия даде дългоочаквания от Москва повод на Путин да се развихри), ето Ви още една аналогия: осем годишната война между Иран и Ирак приключи на 8.08.1988 година. Убеден съм, че 8.08. 2008-ма също ще се запомни, но не като край, а като начало на събития, които няма да са по-малко важни от регионалното съперничество между Багдад и Техеран. Защото Русия винаги е била въоръжена и почти винаги-реваншистки настроена. Но никога едновременно свръхвъоръжена, реваншистка и богата като петролно шейхство.Нали знаете шегичката, че жена с пари по време на пазар било равносилно на луд с картечница…Така де, Русия има пари, произвежда си оръжия и си ги ползва. В едни други , доста по-богати държави, корективът на тази лудост се нарича гражданско общество и е в комбина със свободните медии- в случая с Америка и Виетнам, например, тези два фактора воюваха от все сърце на страната на Виетконг и в крайна сметка наклониха везните в своя полза.
Нищо подобно не съществува в единна Русия ( не случайно така се казва и управляващата партия, чиято младежка организация се калява в лагери по подобие на Хитлерюгенд, включително в българския курорт Камчия, напазаруван от московския олигарх Лужков).
И да си дойдем на думата: косовската аналогия. Ако случаят с Косово е толкова гаден прецедент, както твърдят в Москва, защо гадният прецедент да се превръща в пример за подражание за една толкова чудесна хуманна операция, като войната на Русия срещу Грузия? Не изпада ли възвишената руска душа, възмутена от отвратителната развръзка в Косово, в противоречие със своето възмущение, взимайки пример от мръсните империалисти и техните попълзновения в Косово?
Ами другата аналогия-нахалните янки и техните войни за контрол над петрола? Те, янките, затова са се загрижили за Грузия, която е на пътя на стратегически петролопровод за Западна Европа. А руснаците-о, не, те не са такива. Те си имат петрол. И като бомбардират Грузия не искат нищо повече от някой и друг долар увеличение цената на нефта на световния пазар. Както и стана.
Въобще, щом Грузия се закача с такива приятели на Русия, като южноосетинските братушки, общо около 60 000 души, ще си сърба попарата, казват възхитените от битката между мечката и…не знам на какво животинче да оприлича „другата страна”, която въпросната мечка налага в рамките на операцията си по налагане на мир.
Сега разбрахте ли колко далновидни са нашите държавни ръководители, които редовно се мазнят на освободителите?

19 мнения за “Левски се оказа грузински пророк”

 1. Много, много, добре написано.

  Благодаря.

 2. Чеченците, нали и те бяха “руски граждани”, пък ги изтребваха, като пилци! Аман от съветско лицемерие и имперски комплекси! 40 години след Чехословакия, братушките отново газят малките и непослушните – нищо ново под слънцето!

 3. Много емоция. Съвсем откровено напускаш сериозната журналистика. Не знам защо го правиш, но изглеждаш убеден. Това е твое право, но светът отдавна не е черно-бял.

 4. Независима Осетия ? Цинизъм по руски ! Точно обратното-Русия се бори да създаде руско-зависима Осетия. Руските “миротворци” там-са вълк в кошара. В Осетия войната е за заграбване на чужди територии,с болшевишка пропаганда-Соболевата акцие е остарял метод-чекистите раздават направо паспорти-като гаранция за притежание на земите им от Руската Империя.

  — В Косово борбата не беше да се създаде поредния американски щат-да се прикрепят територии към САЩ-а независима държава ,която сама да си поеме пътя.Осетрия ще бъде поредната “щастлива” република от състава на Русия Федерация. От там въпроса-морални или материални са целите на Руските Армии ? Защо не прати Русия 9 000 войника например в Чили-за освобождаването на пролетариите на тази държава ? Отоговора е елемнтарен-но и непълен. Ще дойде реда и на Чили ……….Ирак ? Ами там веднъж спряха Садам да не превзема Кувейт-и го оставиха “на поправителен” да властва в Ирак.

 5. Ами какво да кажа,страхотно написано както винаги.Щеше да е много добре тази статия да да бъде препечатана във вестник ‘Труд”,вестникът на Гьобелс Тошев.Обаче комунистическата пропаганда продължава да лъже и заблуждава хората.Много сбъркана държава е Русия.Винаги действа отвратително и всички ценности на свободния свят са и чужди.Каква е разликата между Путин и Сталин-според мен само,че живеят по различно време.Хитлер покрай тях е като ученик.Незная само ГОЦЕ защо се е снишил и се прави ,че такъв проблем няма.Пълен провал на българската бъншна политика

 6. flyco, гражданинът инджев изобщо не е емоционален. прецедентите от близкото минало са още по страниците на учебниците. само че не е включил грубата намеса в княжеството ни при изгонването на княз батемберг, който се е опитал да се откъсне от руското влияние, както и моралната подкрепа за убийството на стамболов, тоже водил независима политика за навлизане не само на западни капитали /нищо общо с европарите по различните фондове!!!/, но и на западни ценности, различни от маркс.
  а и малко емоция не е излишна. топографски погледнато от софийската камбанария, къщата на грузия е разположена до паметника на съветската армия-колко неприятно-а ние сме отвъд реката, всред дърветата. край орльовия мост и ариана. колко му е и нас да ни набият, защото нещем мазен петрол да се излива в бургаското пристанище, край бившето разкошно устие на камчия да се обучават руски терористи, а нашия домсъвет откровено да им лъска подметките и други части по-нагоре с език. наистина добре е честичко да се повдигаме на пръсти и да гледаме през оградата. а не само да четем стенвестника на другаря гьобелс тошев. (статията на иво я разпечатвам и ще я дам на възрастните хора на пейката пред блока. те са негови фенове от времето на “в 10-та” и нямат и-нет)

 7. Г-н Инджев, ако имате сили, каня ви да се регистрирате тук:

  http://forums.data.bg/viewforum.php?f=69

  Предимно млади хора, дори подрастващи, като невидели псуват лумпенски по Грузия. Притеснявам се: тия типове са бъдещи “народни солеве”, от които ще зависи развитието на българския мантлитет.

 8. За първи път се възмутих толкова от такова колосално невежество и си позволих да им опонирам. Ако ви издържат нервите, може да се присъедините на моя страна – интелигентните и запознати хора най-много ги дразнят, таман може пък и да вденат нещо.

 9. Относно тъпия коментар на flyco искам само да добавя,че светът наистина не е само черно-бял,но отдавна престана да бъде и ЧЕРВЕН за съжаление на всички озлобени комунисти.Жалко че нямаше лустрация ,а най-жалкото е че всички се хванаха на въдицата на комунистите да има мирен преход.Това ни изяде главата.Вижте кои са на първите места в държавата,пак същите само че едно поколение по-млади(синове и дъщери).И докъде я докарахме,да се обиждат хората от западна Европа по между си на “българин”.Така е като сме държава където и ГОЦЕ може да бъде президент.Пародия.

 10. Благодаря много на онази тв, която уволни Иво Инджев, сега можем да четем свободни и най-вече искрени анализи за събитията, без да му се налага да се съобразява с нечия медийна политика.
  След като прочетох книгите на Анна Политковская, изпитвам погнуса от името путин.Наскоро се запознах със семейство грузинци, емигрирали в Гърция, прекрасни интелигентни хора,и сега се чувствам лично засегната от руската безочлива агресия.
  Покаяние?Не,пътят към храма е разрушен.

 11. Аз предлагам България да обяви война на Русия и да изпрати единствената си подводница (ама ние имахме ли подводница?) да торпилира руския самолетоносач, който сега е край Грузия. Тогава Иво ще бъде доволен и всички ние щастливи. САЩ=Русия, Грузия=Сърбия, Косово=Осетия (или Абхазия, или каквото и да е). Това е принципната позиция, или за всички може, или за всички не може. Останалото е типичен пример на късогледство тип “кон с капаци”.

 12. Г-н Антонов, светът наистина отдавна не е червен за съжаление на всички озлобени комунисти.

 13. Драги Георги, ако си същия младеж, който преди известно време твърдеше, че не знае какво е ДС, страхувам се че и в този коментар не си в час. Тогава ти писах да вземеш да почетеш, но май не е имало резултат. По повод на Косово бих ти казала само едно – в тази държава са толкова малко хората, които наистина смислено разсъждават за новата държава и толкова много, които просто бълват всякакви неграмотности в стил “Атака”, че просто трудно вече се издържа. Мисля че трябва да участваш в този форум само ако имаш нещо смислено за казване. Иначе форуми колкото искаш.
  Прочее, Петранов, Путин и “възторжените” антигрузинци да се самонаселят в Сибир – най-хубавото място в Руската федерация!

 14. Чудесен анализ, г-н Инджев! Поздравявам Ви!

 15. Драга ZB,
  моля Ви все пак да ми разрешите да пиша във форума на Иво! Може ли, а?
  Не съм младеж, знам какво е ДС, коефициентът ми за интелигентност е почти колкото на някои от най-известните хора на планетата. А най-важното, за разлика от вас, не съм никакъв анти – не мразя нито грузинците, нито руснаците, дори и всезнайковци като вас, които си имат неоспоримо мнение по всички въпроси и обичат да казват на хората в кои форуми да участват и в кои не, също не мразя. И искам да отида в Сибир, не да живея там, искам да видя Байкал и някой други местенца. Знам няколко езика, между които руски и английски, доста богат човек съм, живял съм в чужбина, така че не бързайте да ме обявявате за “комунист” или “атакист”.

 16. Драги Георги, благодаря Ви за отговора. Очевидно не сте този, който се гордееше, че не знае какво е ДС. Сбъркала съм Ви. Моля за извинение. Това, което пишете за себе си е впечатляващо. Владеенето на чужди езици и богатството е чудесна предпоставка за интелигентно поведение. Жалко обаче, че не става ясно като не сте “анти” “про” какво сте. Защото със сигурност това “за” което сте е по-важно. Позволих си да помоля да се групираме по интереси, защото достатъчно бяхме свиквани под знамената на всеобщата любов и братството. С удоволствие ще продължа да чета коментарите Ви, ако разбира се не си намерите друго по-интересно занимание. А колкото до Байкал – там наистина е шеметно красиво, но то е дар от Бога, а благодарение на човеконенавистническата политика на руските комунисти-самодръжци хиляди километри от територията на Сибир се превърнаха в световен символ на човешкото страдание. И Вие не можете да промените това, защото очевидно позициите Ви затова, че не сте “анти” тази система неизбежно Ви класира в общността на мълчаливите поддръжници на мракобесието. Съжалявам за това заключение.
  Прочее, трябва да следваме примера на Катон!

 17. Тенденциозно изказване на Иво Инджев ама какво да очакваш от човек работил в БТВ.Глупости на търкалета!Случайно попаднайх на този линк и доста се посмях на тази статия.Защо не коментира какво става в Ирак и Афганистан големия публицист!Еврейска мишка която чака потупване от Юдеизираните САЩ.

  ОТГОВОР:

  По изключение допускам в публичното пространство това словесно нарушение на конституцията. Разпалването на омраза по етнически признак е забранено от закона, но се надявам да не приличам на сучастник на анонимния престъпник-оставям ( еднократно) този коментар с надежда някои хора, които попаднат на него, да проумеят, ако още не са, на какво са способни влюбените в “големия” брат. Отново и отново се доказва-нищо не вбесява толкова българските “патриоти”, колкото критиката към една чужда държава. Уникално явление в световен мащаб е българският “националист” , няма други такива по света, които да мерят патриотизма си с чужд аршин ( но пък, съдейки по себе си, вменяват на опонентите си преклонение пред въображаем чужд авторитет, като американският, защото не могат да си представят, че може друг да е разичен от тях и да не слугува никому)!
  Впрочем антисемитизмът е отличителна черта на руския шовинизъм. Дори Солженицин не можа да надскочи този черносотнически родилен белег, задължителна дамга на криво разбрания руски патриотизъм. Да не говорим за последния руски цар Николай Втори, когото сега отново боготворят като велик руснак. Той, милият, освен че е загубил две поредни войни и се е доказал като неадекватен управник, “блести” именно с това-с дивия си антисемитизъм. И съответно в днешна “възраждаща” се Русия жъне все повече аплодисменти в путинова Русия.
  Иво Инджев

  И още нещо: нямам отношение към юдаизма-религия, която, впрочем, е доста близо до християнството, а и не всеки евреин е задължително юдаист, но ако имах, нямаше да смятам това за недостатък. Само хорицата, мишки по душа, които се крият зад анонимността на интернет например, за да хулят малодушно, намират нещо лошо в това какъв се е родил човек. Лошото е, че такива мишки по манталитет развиват зверска агресия и когато им падне възможност се опитват да налапат целия свят. Като техният фюрер-Хитлер или Сталин, името няма значение. Нито произходът.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.