Ако перестройката се върне, ще си ходи ли Параванов?

За едни, като повечето българските медии, „светът е олимпиада”.Удобно извинение за непукизъм. За други, като сериозните медии в същия този свят, населен от биологически еднакви, но иначе твърде различни същества от човешкия вид, светът е…Русия. Точно седмица вече най-голяма държава в света „ малтретира насила” ( по актуалния към днешна дата израз на Джордж Буш ) един от най-дребните си бивши сателити. Дори Ангела Меркел, канцлер на Германия, от която Москва очакваше да продължава си затваря очите за безобразията на своя твърде важен търговски партньор, изненада Кремъл с необичайно твърд език за прекомерната употреба на сила срещу Грузия.
Истинската изненада обаче дойде от самата Русия. Една статия във вестник „Новая газета” обикаля световните редакции. Пробива монолитния кордон на руската цензура като някакъв спутник. Авторът Павел Фелтгенхауер разбива със съпоставка на известни и не много достъпни за чужди наблюдатели факти ( за руски военни маневри, предислокация на части по суша и море, фактически отказ на Москва от дипломация, подстрекателства срещу Грузия и др.) цялата стройна като маршируваща войнишки колони руска пропагандна теза за „изненадващата” грузинска инвазия в Южна Осетия като основание за руската намеса.
С няколко думи, авторът доказва, че още от пролетта е планирана внимателно операцията срещу Грузия, която е трябвало да бъде задействана при всички обстоятелства не по-късно от средата на август.
Чели ли сте нещо подобно, ако не като фактология, то поне като гледна точка на редакцията в български вестник ( изключение правят всекидневници и седмичници с качествени, но нискотиражни позиции)? Вярно, руското издание има пряк вътрешен поглед върху темата, но не това е най-важното. Съществено е друго: в Русия, където само преди два дни осъдиха на 8 години каторга заместник главен редактор на един от водещите национални всекидневници, обвинен в рекет и притежаване на наркотици, се появява статия, която разстрелва в упор цялата пропагандна бутафория на Кремъл около въпроса на живот и смърт в империята на Путин. За това се иска не просто осведоменост, но и много, много смелост.
Дали пък не ни дават отново знак? Колкото и да е унизително да си го признаем, проглеждането на мнозина от нас за безобразията на комунизма започна от пробива на свободното слово в СССР по времето на Горбачов. Българският режим тихомълком класифицира като „инкриминирана” литература съветски издания, в които започнаха да се появяват разкрития за чудовищните престъпления на комунизма. От пазара тук изчезнаха списания като „ Огоньок” и други съветски издания, в които тръгнаха поредица разкази на очевидци на комунистическия терор и беззакония ( впрочем, имитирайки съветските другари, „ Работническо дело” също беше пионер на първите подобни изповеди в началото на 1990-та, но тази „вредна практика” бързо беше спряна и заменена от лозунга: „горе главата, мили хора”!) . В малкото места, като БТА, където съветските „еретични” текстове все още можеха да бъдат прочетени през 1988-89-та, хора, като моя милост, ги преснимаха и разпространяваха ( включително сред българи в чужбина).
Там ли се връщаме? Двайсет години по-късно?
Предстои да видим. Защото Путин е Горбачов колкото Първанов е Хавел. Във всеки случай е забележително да се види, че в огромния поток от световно медийно внимание към руската инвазия в Грузия (  тема,  която за тукашните водещи медии явно е неудобна спрямо руските началници  ) се открои една статия, написана и публикувана в самата Русия.
Дори и цитираните обстоятелства, както и анализът, във въпросната статия да бяха съмнителни ( а те никак не са), самият факт на подобна публикация в днешна шовинистична Русия е свеж полъх откъм горящите стърнища на „близката чужбина”, с които опасно забогатялата и тежко въоръжена реваншистка държава се е обградила. Лошото е, че свежите струи откъм Русия, толкова рядък феномен, предизвикват респираторни заболявания в тежко ранените от “приятелския огън” демокрации, като нашата, които си обичат руската димна завеса-чуден параван за Параван…пардон, Първанов и компания, коио са се изпокрили тези дни.

4 мнения за “Ако перестройката се върне, ще си ходи ли Параванов?”

  1. Как няма да се изпокрият ,като нямат информация.ПоняКога когато някой от Русия ги хвърли в смут комунистите нямат информация,защото винаги са чакали от Москва да им кажат какво да правят.Страхотно сравнение на Първанов-ГОЦЕ с Хавел.Пълни антиподи.Единият е човек ,а другия от Сирищник,комунист и ченге,което за него звучи гордо,според интервютата ,които даваше преди.
    ГОЦЕ ТРЯБВА ДА СИ ОТИДЕ-НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ.

  2. Имаше и няколко статии в Civitas.ru силно атакуващи инвазията в Грузия. Смятам ,че в Русия гражданското общество е по развито ,въпреки натиска и убийствата на журналисти.Ще се скъсам от смях ,когато тази тиня в която е потънала нашата журналистика се отмие ,колко от тях ще се напровят сожери на демокрацията и гражданското общество.Впрочем тоя филм май сме го гледали.ИВО браво!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.