Усурийско-симитлийски аналогии

За нов подвиг на Путин научи светът. След добре планирания отстрел на чеченци и грузинци, Путин импровизирано отстрелял усуриец-усурийски тигър. Тигрица, по-точно. Била приспана като чеченска терористка в московки театър, но се събудила точно навреме, за да бъде неутрализирана лично от премиера на Русия. Гръмнал я хуманно ( така де, животно е това, не е някакво си дете в Беслан, където специалистите на Путин атакуваха безогледно училище със заложници и предизвикаха смъртта на…доста повече заложници, отколкото похитители). Тигрицата получила само доза приспивателно. Така стрелецът спасил застрашени телевизионни оператори, които придружавали премиера в наглеждането на резервата за застрашения животински вид.
Има една прословута снимка на др. Сталин на партиен конгрес в навечерието на най-кървавата от всичките му чистки сред елита на комунистите. Подарили му пушка с мерник и той, под бурните аплодисменти на бъдещите си жертви, се цели с примижало око във възторжената тълпа съпартийци от висотата на своята ложа в Болшой театър.
Между другото, оцелели от кланетата близки съратници на диктатора го сравняват често в своите мемоари именно с усурийски тигър. Такъв бил погледът му-жъленикав, втренчен, безмилостен.Усурийската връзка с миналото в днешна Русия не е застрашена. Напротив. Отглеждат я и се грижат за нея.
Дали не е време усурийският тигър да замени руската мечка като символ на Русия? Той също е голям, но не яде боровинки. Чиста проба хищник. И едва ли е застрашен, щом е под личната опека на когото трябва-по скоро е застрашителен, напада дори и когато го мислят за приспан. То и Русия, уж е застрашена от демографска криза, от международни санкции, от войнствените си съседи ( общо на брой колкото няколко московски предградия), но всъщност светът се бои от нея. От което усурийска Русия изпитва традиционно удоволствие-прословутата агресивна пиянска фраза „ ти мене уважаваш ли ме” звучи доста стряскащо, когато я произнася почерпен с великоруски опияняващ елексир великан, въоръжен с най-големия ядрен арсенал на планетата.
Колкото до симитлийска България,  нашият стрелец номер едно се прави на приспана лисица. Никакъв го няма да се възхити на подвизите на своя кумир. А как ли му се иска?! Ама , пусто, не бива пред съюзниците да се издаваме. Зер бързахме да се съюзяваме, когато още не знаехме, че Москва еднолично ще ни финансира бездънните корупционни каци, като АЕЦ Белене-още не бяха завалели многомилиардните доларови дъждове с миризма на петрол и газ над Кремъл. По онова време, когато Първанов в рамките на година-две се превърна от водач на митинги срещу НАТО в агитатор в полза на алианса, Русия още просеше на международния финансов пазар. Ама кой да знае, че така ще се обърнат нещата…
По симитлийско-усурийска аналогия, вместо овехтелия лъв, можем си сложим в герба на България  (  не, не в ГЕРБа, там си имат безспорен лъв) една  лисица, престорила се на умряла. А на народното събрание: „Мижи да те лъжем”!

14 мнения за “Усурийско-симитлийски аналогии”

 1. Ха на бас, че не можеш позна на мен пък какво ми се иска 🙂

 2. Гледах по новините на канал Первъй- интервюто на Путин в CNN . Такава откровенност-цитирам по смисъл-
  “…за нас драмата /трагедията/ е,че ние чустваме Грузия като част от Руската Федерация и сега трябва да воюваме с нея….в Руската Федерация има 1 милион грузинси които дават своя приност за развитието на нашата държава…”
  Какво по-голямо признание -какъв цинизъм.Между тези думи вметна,че Русия се стреми да зачете Грузинския суверенитет-но от сърцето му излязоха думите в които той се обяви за собственик на Грузия-под формата -която владее и позиции на бългаската политическа сцена-нянакво братство.
  Най-силното оръжие на Русия е пан-славизма

 3. Тя работата е по-дебела! Всъщност Путин претърпя в Грузия неуспех! Причината за навлизането на руската армия на територията на страната и, на пръв поглед безцелните и рзаходки из различни райони, бе друг. По същото време тайно беше прехвърлен в Грузия Игор Георгидзе – генерал от КГБ. Целта на руснаците беше да предизвикат недоволство в страната и “народа” да свали Саакашвили, а неговото място да бъде заето от специално доставената марионетка… Ама не се получи. Просто Путин и компания объркаха желаното с възможното… Грузинците, уморени от години криминално и безпътно управление от постсъветски тип и пред които за първи път се очертаваше ясна переспектива за членство в НАТО и ЕС, бяха ужасени от възможността да се завърнат в добре познатото им блато. И зстанаха като един зад Саакашвили, забравили политическите си различия!

 4. “Май Западът най-накрая проумя каква змия си отгледа в пазвата и все по-решително се изправя в защита на Грузия и против путинска Русия.” – думи на г-жа Новодворская (цитирам по памет).

  Грузия показа истински грозното лице на имперския путинизъм на сегашна Русия – и това ще има значение за пресичането на коварните илюзии на западняците, че с змията, която си отгледаха, могат да си партнират; змията си е змия и все гледа да те клъвне…

 5. Абе, милички, като ви е омразна Русия какво ви пречи да си отидете в Англия или в любимите на цялото човечество САЩ? Така няма да имате никакъв достъп до род, традиции локална религия и т.н. Безродници, вие сте просто безсубектни, без собствен ландшафт, без собствена култура, защото сте пълни с халтура и бездънна омраза, която си търси обект!

 6. Иво Инджев ти си най жалкия журналист в България.Ти си изрод,ти си тъпо копеле.6те се видим с теб…..

  ОТГОВОР:
  Публикувам този изблик, за да се види документално една персонална заплаха срещу журналист в България…

 7. вежин, нещо не си разбрал, приятелю – ами ние сме си у нас си – в бг, а не в русия и се притесняваме от защитата на руските интереси у нас, които са въпреки нашите интереси – да споменавам ли ниската такса, за която се договориха дмитриевич станишев по отношение преноса на руски газ, камчия, руските строежи и интереси в банско , паничище и пр. – тях ИЗОБЩО не ги интересуват нашите интереси – финансови, екологични, политически. така, че аз лично не смятам да ходя в англия и другаде,но пък ми прави впечатление, че децата на русофилите в българската политика все учат на запад!? абе,защо така? къде ходите питам в страсбург и сорбоната, а не в екатерининград? почему се мъчите с този пуст английски за бостън и оксфорд, а не отидете в петропавловск или в нижнегородское? в заключение: руските ми роднини нямат НИЩО ОБЩО с путин и медведев! нито пък анна ахматова, марина цветаева, андрей кончаловски, анна политковская, миша баришников и пр.творци на и от руската култура и дух, които уважавам и на чието изкуство се възхищавам и няма как да ми омръзнат /някои от тях са “ренегати”,някои ги поубиха,някои бяха умишлено забравяни/

 8. Ти стана личен биограф и съдник на Путин. Между другото трябва много да си му благодарен на този човек ако не беше той какво щеше да правиш, не знам. Не че по цяла нощ се въртя в леглото и се питам какво ли прави Иво. Просто си мисля че без Русия и Путин в живота ти щеше да има огромна празнота, и то не за друго просто щото си си празен по принцип.

  ОТГОВОР:
  Не публикувам всички глупости, но понякога, за илюстрация на човешката тъпота, си позволявам този лукс. Не знам ( а и няма как да знам нещо за хора, които се срамуват да си покажат физионимията, сигурно основателно) как и къде се въртиш и си мислиш за мен, но че си в моя блог, това е факт. Не съм те канил-има такъв виц за една жена която сънувала едного и когато станало напечено в сюжета го попитала: ” какво искаш от мен?”.
  “Не знам, ти ме сънуваш”, казал сънуваният.
  Лека нощ. И не ми “звъни” повече, моля. С непознати на интимни теми не разговарям

 9. Инджев, считам, че вербалната ти диа…

  ОТГОВОР:
  Да, гадостите, които си написал, няма да се появят, поне не тук. Не се обаждай повече!Явно си много тъп, за да разчиташ, че ще публикувам личните ти гнусотии по мой адрес. И не се надявай, че ще ги чета ( поне аз)…попадаш в списъка на наглеците ( като един тъпанар от Америка, чиито неграмотни плювни отдавна не поглеждам даже, а той упорито си драска ден след ден да се докопа до моето внимание), от чиято персонална омраза спасявам нормалните участници във форума автоматично…

 10. Дългът на САЩ към Русия е осмият по големина (65,3 млрд. долара към края на първото полугодие) и представлява 2,5% от целия държавен дълг на САЩ.

  Между големите кредитори на САЩ са и крупни износители на петрол като Венецуела, Обединените арабски емирства, Еквадор, Иран, Ирак, Кувейт и др.

  Към началото на април съвкупният външен дълг на САЩ е 13,77 трлн. долара, докато през 2003 г. той е бил 6,95 трлн. долара. Прогнозният брутен вътрешен продукт на САЩ за 2008 г. се очаква да бъде 14,4 трлн. долара.

  Във връзка с посочените данни руски анализатори пък коментират, че Русия влага прекалено много средства в американски активи и в бъдеще си струва част от тези средства да се изразходват за развитие на националната икономика.

  ОТГОВОР:
  Щеше да бъде човешко да си напишеш тези неща ( независимо дали са по темата, а те не са…), вместо да ме заплашваш- за което те предупреждавам, че следващият път ще се обърна към институциите, на които плащам данъци да ме защитават от престъпници.

 11. Не ти ли омръзна да пишеш по цял ден глупости по отношение на Русия и всичко,свързано с нея?

 12. Това като го прочетох ми се стори доста свежо и приятно четиво, а сега се връщам и виждам коментарите (явно доста надълбоко е бръкнала статията). За немалкото вече години стаж като бърсач на подобни мнения като тези на JFA, Боби Абдуллин, Joro и RUSOFIL в един друг форум съм научил, че отговарянето на такива само ги поощрява, знам, че е трудно да сипят кофи с помия върху тебе и да не реагираш, но тези същества колкото повече биват публикувани и им се отговаря, толкова повече ще пишат, това ги храни, не случайно в интернет форумите по света основно правило е “не хранете троловете” (‘do not feed the trolls’).

  ОТГОВОР:
  Абсолютно си прав за “троловете” ( което е много поетично название за тези натрапници), но в мен все още мъждука надждата за поощряване на доброто чрез добър пример-като им показвам, че нямам нищо против какъвто и да е било спор, стига да е по същество ( а не по темата за това колко съм им омразен лично аз, роднините ми и т.н.), се надявах да прихванат нещо…Обаче греша, май, лошотията на досадниците е по силна от всичко у тях.
  Благодаря ти за списъчето с “тролове”, систематизирал си отлично какво не бива дори да чета, което и правя, камо ли да публикувам-ако троловете четат това, да не си правят труда да се бутат тук, където дори аз не стигам до дълбините ( низините) на техните “послания”.

 13. Слава Богу, че Ви има, уважаеми г-н Инджев! Пишете! Има кой да Ви чете. Бъркате дълбоко и естествено,някои много ги боли от истината.

 14. Blagodarya,4e Vi ima,G-n Indjev. Vashi6tavam se na vsi4ko koeto kasvate,pi6ete i pravite,na isklju4itelnata smelost s kojato bezkompromisno i samotno za sajalenie se opitvate da promenite ne6to v misleneto na samodovolnite i zlobni glupazi,koito vse 4akat njakoj da gi spasi,no prodaljavat da isbirat vse sa6tite korumpirani ednodnevki-politici.Az se gordeja s inteligenthostta i sposobnostite na balgarina,no kogato me popitat za imena se se6tam samo za va6eto.I se pitam saslujava li Vi dne6na balgarija. Iskreno se nadjavam Vie sa raslika ot men da ne se samnjavate v tova.Bih iskala da moga da vi podkrepja po vsi4ki vasmojni na4ini i se nadjavam 4e ne sam edinstvena.Hora kato Vas sa kato malko stabilno i savsem istinsko ostrov4e ot po4tennost ,harmoni4nost i smislenost sred moreto ot bespolesnost ,pustoslovie i drebnodu6ie ne samo v BG,no v savremennoto “visoko pasvito “ob6testvo.Ne se s4itam sa asocialna,no imam nujda ot orientiri za da smek4a use6taneto za sobstvenoto si bespolezno preminavane prez tozi prekrasen dar,nare4en jivot.Tova 4e drasnite do smart glupacite e sa6to neverojaten dar sa tehnite prazni du6i,kojto te ne saslujavat,no vse pak e milo ,4e go pravite.Badete blagosloven,zdrav i 6tastliv-Vie i vsi4kite vi blizki.S uvajenie i blagodarnost.Katya

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.