Късата памет за дългото съединение

България от години вече се е съединила с НАТО, ЕС, ОССЕ, и Европейския парламент. Общото между всички тези организации днес е, че те, включително от наше име ( колкото и „официална София” да се опитва да се скрие от този факт) осъдиха Русия за нарушаване териториалната цялост и суверенитета на Грузия.
Русия прави всичко възможно да разбие небивалото от десетилетия единство на европейци и американци. Проверката за успеха на подобни усилия бе направен успешно от руския посланик в Брюксел Чижов в навечерието на българското членство в ЕС, когато прогнозира, че България ще бъде троянския кон на Русия в ЕС. И до ден днешен той не е опроверган-нито с думи, нито с дела от страна тукашните коне с капаци.
Друг руски дипломат, явно окуражен от сервилността на българските другари,  противопостави също толкова откровено българските власти на Запада с похвала за „балансираната”  им позиция по кризата в Кавказ. Интригантско, но недвусмислено упражнение по разединение на България по отношение на съюзниците!
В деня на Съединението, когато с право се гордеем да сме били народ със собствена воля, довела до единството на българите през главата на тогавашните велики сили, възниква въпросът за днешната демонстративна търпимост към усилията на една чужда държава да ни разедини от съюзите, които не просто сме избрали да сключим, но неистово търсехме без ничия принуда. Това беше дълъг процес на съединение. Да, дългото съединение не беше съпроводено с всенароден ентусиазъм, но се случи по волята на преобладаващата част от обществото. Сега, едно упълномощено да управлява няколко години малцинство, ревизира тази воля със своето раболепно мълчание пред разединителите. Разединението прави силата- силата на „разединителите”.
Дългото ни съединение, съчетано с къса памет, води до тази равносметка в деня на съединението.

15 мнения за “Късата памет за дългото съединение”

 1. Единственият автентичен и достоен национален празник на суверенна България е 6-ти септември.

  Днес е 6-ти септември, единственият автентичен и достоен национален празник на суверенна България; другата България, русофилската, празнува 3-ти март. Това е положението, имаме два национални празника за да се самоунижаваме пред “освободителката” Русия. Какво да кажа тук още? Ще кажа най-важното: когато ние, българите, решаваме да обединим българските земи, “освободителката” Русия скоква и жестоко ни наказва. И даже подскокоросва Сърбия да ни нападне и да ни забие нож в гърба: да не мислите, че сърбите просто ей-така, за едното нищо са ни нападнали – както пише в учебниците по история на нашите деца?!

  Историята трябва да се знае и да се тълкува вярно. Тоест трябва да се осмисля. Защото в нея има пребогат смисъл. Ето, в тия дни “освободителката” Русия жестоко наказа един друг народ, който също е освобождавала: грузинците. Пред очите ни ги наказа, ала мнозинството от нас, българите, не се усетихме за какво е знак и символ това агресивно действие на Русия. Нас пък Русия ни наказва по друг начин: унижава ни, под нейн диктат продажните български управници подписват изгодни само за Русия договори, само и само да и угодят и да задоволят тщеславието й, нарича ни свой “троянски кон” в Европейския съюз и в НАТО и какво ли не още. Европа ни санкционира като спря парите, а пък руските мекерета, които ни управляват, веднага ратифицираха споменатите договори с Русия, за да покажат на Европа кой е истинският господар на България. И веднага удариха третата “първа копка” на АЕЦ “Белене”, удари я Дмитрич, съветският премиер на България! Ала нека да се гаврят с нас щом ги търпим още!

 2. БРАВО.С МАЛКО ДУМИ Е КАЗАНА ЦЯЛАТА ИСТИНА.ГРЕШКАТА НА НАШИЯ НАРОД БЕШЕ ,ЧЕ ОТ НЕОПИТНОСТ ПОЗВОЛИ НА ОНИЯ СЕЛЯНИН ОТ ВЕСЕЛИНОВО ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ДА МАНИПУЛИРА ХОРАТА ДА ИМАЛО МИРЕН ПРЕХОД.ЕТО ВИ СЕГА МИРЕН ПРЕХОД.ДА НИ УПРАВЛЯВА МАФИЯТА С КОМУНИСТИТЕ БАРАБАР.АКО ИМАШЕ ЛУСТРАЦИЯ СЕГА НЯМАШЕ ДА ГЛЕДАМЕ СТАНИШЕВ И ГОЦЕ НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА.КАК ДА НЯМА РАЗЕДИНЕНИЕ КАТО УПРАВЛЯВАТ ПРЕСТЪПНИЦИ.КАК ДА СЕ СЪГЛАСЯ С ТЯХ.НЕ МОБЕ ДА ИМА ОБЕДИНЕНИЕ,ДОКАТО НЕ НЕ БЪДАТ НАЛКАЗАНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА КОМУНИЗМА.КЪДЕ СЕ Е ЧУЛО И ВИДЯЛО НЯКОЙ ДА СЕ ОБЕДИНИ С ПАЛАЧА СИ.ЧУКАЧА
  ГОЦЕ ТРЯБВА ДА СЕ МАХАААА.!!!!!!!!!

 3. Разбрахте ли какво се случва с в. “Българска армия”?

 4. Поздравления за г-н Грънчаров.
  Прочее, просперитеът обича свободата!

 5. От прословутия призив на”Селянина”/1989/ за мирен преход, до днешния парад/2008/ на една тшеславна “Тройка” на върха,кротка в исторически план пред руското”подкокоросване” на Сърбия, с “първи копки” и с утвърждаване на представите за “европейския кон”,се налага извода,че в памет на онези,които….” преминаха в другия полк” България ще се изправи скоро срещу гаврите….

 6. Днес след обед Пловдив е бил залят с полиция и комсомолци с червени тениски…ама много полиция и нито един коментар до сега?
  Прочее, мисля, че Гоце трябва да бъде отстранен.

 7. Ха ха ха, обединение…. Никога няма да има такова докато продажници и боклуци като Иван Костов, Бойко Борисов, Стефан Софиянски т.н. са на свобода. По-голямата част от народа винаги ще бъде вярна на Русия за спасението, за истиската свобода, която е дала на България. Вие колкото и да се опитвате, колкото и да се самозаблуждавате никога няма да промените нещата. Вярата в Русия и нейната безкрайна щедрост ще се предават от поколение на поколение, както е било винаги досега. Съюзите в които е България в момента са абсолютно безмислени, силно заробващи и ако си мислите, че Щатите са върха на свободата сте в грешка. Те са една тъпа, много лесна за манипулация и контрол “нация”. И нека тогава българските синове да загиват по Ирак и Авганистан (а скоро и кой знае още къде – може би Иран) за чужди каузи, за чужди интереси. Не е вярно това, че повечето българи искат в НАТО и ЕС – да бяха направили референдум да се види тогава… Вижте една Швейцария – живеят си идеално, може би най-добре в европа, а нито са член на нато, нито на ес.
  Колкото до Грузия – европа не е щатите и много скоро истината ще блесне за това кой кого пръв. И да не се окаже Грузия в изолация?! Трябва само едно да ви е ясно за ЕС – старите и новите членове никога няма да бъдат равнопоставени, никога няма да бъдат единни и никога няма да бъдат с еднакви интереси. ЕС по отношение на Русия – ами Франция и Германия винаги ще си имат собствени интереси и изгодна за тях гледна точка, колкото и да е неприятно на такива изтърсаци като Полша например. Едно са декларациите, друго са действията – ето например франция настоява за изтегляне на натовския флот от черно море, нека после на думи да замразяват преговорте по следващото споразумение.
  Между другото ЕС да са предложили толкова скъп проект с такива изгоди и печалби за България като въпросния тръбопровод от руска страна, или по-добър реактор за АЕЦ на приемлива цена? Да не забравяме все пак, че има и други членки на ЕС, които използват същите реактори, някои от тях построени дори след членството на страната в ЕС.
  И така – българия никога няма да е единна, винаги ще е разделена на българи и малцинства, комунисти и “демократи”, Русофили и болни Русофоби, преследвани и преследващи, корумпирани и некорумпирани, на агенти и неагенти и т.н. и т.н. Примирете се с факта – винаги зависими и разделени, това ни е съдбата. Важното е да изберем добрата Русия, пред разделения от собствени интереси европейски съюз, от който нямаме никаква файда

 8. АБЕ “НИКИ”- ОТ КОЯ БОЛНИЦА ТЕ ИЗТЪРВАХА.КАКВО ХУБАВО Е ВИДЯЛА БЪЛГАРИЯ ОТ РУСИЯ.КОГА Е БИЛО ТОВА.РУСИЯ БИЛА ЩЕДРА-КОГА.ТЕ СА ЩЕДРИ САМО С ТЕРОР.В ЧЕЧНЯ.ГРУЗИЯ,АБХАЗИЯ…
  СТИГА С ТОЗИ КОСТОВ.ЕВРОПА НЕ НА КОСТОВ СПРЯ ПАРИТЕ,А НА ПЪРВАНОВ-ГОЦЕ,СТАНИШЕВ И ДОГАН ,ЗАЩОТО КОМУНИСТИТЕ КРАДАТ И СЪС ЗАДНИЦИТЕ СИ АКО МОГАТ.
  НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ ЗАЩОТО ПРАВИХМЕ МИРЕН ПРЕХОД,А НЕ ВСИЧКИ КОМУНИСТИ В СИБИР ПРИ ДОБРИТЕ РУСНАЦИ.

 9. Имам познат, който е черкез. Съвременен човек, работещ към корейска фирма в руският и офис. Черкезите никога не са имали собствена държава. Та говорихме си веднъж, какво всъщност е по-важното. Да ти е подарена “свободата” или никога да не си я имал. Съединението на България е акта, с който наистина трябва да се гордеем като българи. Като се замисля той е последното неподправено общонародно действие, донесло стабилност, вяра и надежда. Нещо към което продължаваме да се стремим и днес.

 10. Иво, нарушение на правилата в собствения ти блог, дето уж много стриктно спазваш правилата – лични нападки и обиди. Иван антонов е за разтрел, не за болница…

 11. Господин Инжев, моля ви за бога – коментирайте обезпокоителния и гнетящ факт, че с действията си по отношение на “Опасните новини “ДАНС приобрети функциите на 6-то управление на МВР.

  ОТГОВОР:

  Какво да добавя към написаното в “Давим се кротко в собствен SOS”, освен самите нови факти за настъплението на реваншизма: в. ” Българска армия”, оглавен от твърде демократично мислещи журналисти, като колегите Любен Лачански и Иван Ибришимов, така и не се появи в обещания си нов вид от новото ръководство. Защото уж новото ръководство на министерството прибегна до старите изпитани методи: цензурата от откровен солдатски вид.Честно казано бях учуден, че изобщо бяха допуснали двамата колеги до тези постове, но сега всичко си дойде на мястото…Прозападната мимикрия е демаскирана от уплаха на шефовете на ведомството, че на руснаците няма да им хареса статия на Петко Бочаров, в която той предвиждал проблеми за Русия от факта , че си проси нова студена война…
  А колкото до ДАНС, направо е трагикомично, че тази свръхсекретна и суперважна нова структура, създадена да умилостиви вбесените от престъпността и безнаказаността й в България европейци, се зае да трепе анонимността в интернет и то без да се притеснява, че го прави като явна поръчка на ядосаните от изнесената информация държавни началства.Че отгоре на всичко си признаха, че част от информацията в спрения сайт е вярна ( била класифицирана обаче-ами спрете нейното изтичане от вашите собствени среди, господа контраразунавачи, а не се борете със свободата на словото, която е гарантирана в конституциятаи е натикана в анонимната ниша от такива като Вас!).
  Питам обаче, ако Русия има проблем със Запада, с който сме официално в съюз ( Кондолиза Райс отбеляза, че Русия е във все по-голяма международна изолация), има ли изобщо отдел в контраразузнаването, призван да се бори с руското проникване-или това е безмислено, като се знае, че това проникване си е легално, през върха на държавната пирамида?

 12. Здравейте г-н Инджев и всички изказали си мнението.Всъщност това,което искам да кажа е отчасти породено от Вашето виждане и отчасти мнението на А.Грънчаров за тази наистина забележителна дата-6 септември-от нашата история.Разбирам,че Вие като дългогодишен и с голям опит журналист търсите някакво по-друго,по-общо,по-европейско звучене на това събитие.България се съединила с НАТО,ЕС и т.н.?Позволете ми да не се съглася с Вас.Нас ни съединиха(за разлика от Съединението,което си беше изключително българско дело).По понятни за всички причини-геополитически най-вече.В НАТО е ясно защо.В ЕС не ми е технически ясно-затварянето на “присъединителните глави” бе съпроводено от затваряне на “присъединяващите очи” и затварянето на Козлодуйските реактори.Дори да вземем една единствена точка от присъединителните условия-доходът на човек от населението да е мин 80% от средния доход в ЕС, ние сме много баири далече.На нас ни казаха:О.К.,включвайте се в маратона, но в общата сумафория( от суматоха и еуфория),ние пропуснахме покрай ушите си настойчивите съвети и напомняния на ЕС,че трябва да се облечем подходящо,т.е. с потник,шорти и удобни обувки.В резултат на което ние се озовахме далече зад основната група,всеки надянал каквото свари:едни облекли костюми “Армани”, италиански обувки и с бухалки в ръцете(нямам впредвид момичетата на Нешка),други в джинси и каубойски ботуши,някои с галошите и дочените дрехи заедно с двете си крави, а някои направо с униформите си от КГБ(ДС).Първият от останалата назад българска група е специалист по последните одежди.Та за мен е мистерия какво демократично съзря ЕС в една коалиция,която първо:подмени вота на избирателите,второ:политически какво представлява този миш-маш-БСП-партия, която претендира,че е скъсала с комунистическото си минало,а се именува столетница,празнува годишнините си на Бузлуджа всред оцелелите там комунистически символи,връзва си пионерски връзки,развява портрети на Сталин и си говори на другари,демонстрира признаци на удобна амнезия(45 години тоталиризъм), а провежда 47-я си конгрес?!?НДСВ-партията на последния български цар,натоварен на влака в невръстна детска възраст и пратен от същата тази БКП/БСП,която разстреля чичо му,да си гледа работата в Европа.Та той би трябвало,щом чуе някоя фамилия от ЦК на БКП да започне да стреля.Човешко е,ще го разбера.Вместо това той “управлява”(какъв евфемизъм за краде) с тях,като на практика ги легетимира като партия пред ЕС.ДПС-нямам нищо против българските граждани от турски произход.Но лидерското лице Доган(този,който знае каламбура католик-катогъз ще ме разбере правилно),агент на ДС на същата БКП/БСП,която им сменя и връща имената на българските граждани с турско самосъзнание и ги прати на екскурзия и която заедно с него вмени вината на своите си действия на целия български народ.Да не говорим за изказванията му за фирмените кръгове и “европейската” практика да се купуват гласове.Та това е, според мен,г-н Инджев,съединението ни с и споделянето на европейските ценности.Много от нас не се припознават и не споделят това.И какво от това?Такова е посланието, което излъчва съединената с Европа България.Тя не разбира или се прави,че не разбира къде е попаднала (този път имам впредвид изпадналия в дълбока апатия народ).А що се отнася до балансираните позиции по международни кризи,аз съм за-защото са по-добри от небалансираните.Защото ако бяхме казали:Големи Братко Клинтън,ние те уважаваме защото си силен,демократичен и справедлив,но по въпроса за Косово ще изчакаме мнението на специалистите по международно право на ООН,защото там има едни договорки,които определят как се променят граници (видяхме,че на Гърция и Румъния нищо лошо не им се случи).И щяхме да можем днес да се изправим с чисто лице и да кажем:Бивши Големи Братко Путин,ние те уважаваме защото си силен(не колкото преди),демократичен (по твой си начин),справедлив(по някакъв си начин),но по въпроса за Ю.Осетия и Абхазия,виж отговора ни на Големия Брат.
  Г-н Грънчаров.Историята трябва да се знае и да се тълкува вярно. Тоест трябва да се осмисля. Защото в нея има пребогат смисъл.Прочетете внимателно Сан Стефанския договор,след това Берлинския договор.Не знам за Вас,но аз на трети март ще сваля шапка пред саможертвата на руските и румънски войници и българските опълченци.След това идва 13 юли-подписването на Берлинският договор (не много известна и светла дата).На тази дата ще тегля една здрава българска на тогавашните ръководители на Големите Европейски Демокрации(те си знаят кои и защо).След това идва 6 септември.Поклон пред българските патриоти.И въпреки да разбирам,че ако нямаше Руско-турска война ,нямаше да има и Съединение, една здрава българска и на Руския цар(той си знае защо).

 13. Десетки хиляди български семейства,искаха американците да бъдат у нас през 1945 г.За съжаление един болен-президент демократ,не послуша своите генерали и остави Източна Европа в ръцете на кръволока Сталин.Благодаря на Господа,че ние,децата на българските патриоти,доживяхме времето да сме едно цяло с Европа и Америка.Това е второто съединение и мъчително раждане на БЪЛГАРИЯ.

 14. и още: да си припомним Финландските воини, освен Румънските и Руските, оставили кости в родината ни! и Опълченците ни – сложени на Шипка от руското командване – с голи гърди като щит и острие срещу редовните турски войски! и позицията на Великобритания след Съединението – единствена тя ни подкрепя! и Княз Батенберг – достоен водач на достойна българска политическа класа!

 15. Освен всичко Вили,влияние на болния Рузвелт е имал и Чърчил ,а от Дарданелската злополучна операция,която Англия му едва му прости и то когато се ос…Чембърлейн,омразата му към нас след Дойран е едва ли не като “лична”ненавист към българите,които бомбардира.
  Това няма нищо общо с духа и величието на битанския народ,тъй като за парад в Лондон измежду победителите години по-късно е бившият им победител и неприятел генерал Вазов.
  Преди години наблюдавах как препогребването на теленните останки на командира на Действуващата армия генерал-майор Жеков ставаше в чинното присътвие на военните аташета в София, на неговите неприятели.
  Аз съм присътвувал на рапорт даден от командира на Втора армия на секретар на ЦК на БКП и завеждащ селското стопанство…
  Нерде Багдад,нерде Дамаск казват българските турци!И какъв дух при такова възпитание,бе джанъм,за да сме на тяхна вълна за момент,тъй като не съм чул освен в обоза и окопа някой от тях,да е посмял нещо срещу началниците си!
  Само утопия и лява простотия,биха били противопоказни когато са наши съотечественици в ЕСл
  Иначе нашият ГЩ поне няколко години преди 1989 г. в списания подсказваше,но кой да слуша било ГЩ на войската /1944/ било ГЩ на социалистическата армия до 1989/ ….а би трябвало,защото тъкмо те са подсказвали на колегите си,да укротят “болния” старец в Техеран и Ялта…в Потсдам начело е вече един мисурийски катър,но както казват…късно е чадо!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.