Другарско гушкане на дечица и православни символи

Спомняте ли си колко гневен беше държавният ни глава на Би Би Си ( да, същата водеща световна медия, която беше принудена междувременно да спре излъчванията си в България!) за прословутия филм за децата в Могилино? Скандалът беше толкова голям, че всеки четящ тези редове, няма как да не е забелязал колко възмутен беше нашият „праведен” Г.Първанов, ядосан, че някакви си чужди журналисти ни показват кривиците. Но това беше преди месеци. Случи се преди същият да бъде уличен от тиражен вестник, че от години изневерява на съпругата си, претърпяла през същото време тежка, но затова пък скрита като факт от народа, операция. Върху руините на вечно щръкналия президентски рейтинг легна сянката на аморалността. И се запретнаха мазачите да му изграждат наново напуканата морална фасада, от която се отрониха тревожно големи парчета рейтинг.
В резултат, колелото на историята се завъртя и запрати Г.Първанов…къде? Право в Могилино! Месеци по-късно ( той и за ползицата си от влизането в НАТО загря след години ръмжене срещу НАТО, такъв си ни е), но все пак, именно там пожела да отиде „лично да се увери дали има промяна за изминалите няколко месеца” (в. „24 часа”, 15.09.2008).
Гушка Г.Първанов нещастни дечица пред обективите на репортерите, кълне лошите родители и заедно с тях, разбира се и лошите политици, които, за разлика от него не са се сетили да дойдат и да донесат лакомства на изоставените деца на България. Всички политици, наред! А фотоапаратите услужливо щракат ли щракат. Цели три снимки с лика на внезапно проявилия състрадание Г.Първанов красят споменатия брой на цитирания по-горе вестник:  портретна на първа страница, втора-с детенце на ръце и трета с…пушка, прицелил се в читателите( да им имаме чувството за хумор на колегите!). Тази с пушката е колаж, илюстрация към пространен коментар в стил „президентът винаги е прав, дори и да греши”. Напомня силно на снимката на Сталин на партиен конгрес, където от балкона шеговито се цели към аплодиращите го френетично другари, пуснати колективно от вожда под ножа след края на мероприятието в една от най-мръсните „чистки” в СССР.
Разбира се моралният облик на др. президент нямаше да е толкова искрящо чист в този контекст, ако не се допълваше от чисто православен аспект-нали ни е носител на специална руска награда за заслуги към православието! Така че др.президент не си е губил времето, направо си е уплътнил почивния ден ( много важно е да се захранят с подходящ сюжет „големите” понеделнишки броеве) с любимо занимание, присъствайки на освещаване на кръста на новостроящия се храм „ Всех Святих” в Русе.
Впрочем, конкуренцията не спи. И др. Станишев е изиграл силен православен ход. Вместо да си почива от държавната омерта ( то да не е лесно да се правиш на умряла симитлийска лисица) по теми като войната на православна Русия срещу още по-православната Грузия и произтичащите от това други неприятни дреболии, свързани с пренареждането на световните отношения, др. Станишев посетил откриването на наново построената българска църква в Одрин „Св.св. Константин и Елена”. Единствената несправедливост в това иначе благородно социалистическо православно състезание, е че др.Станишев не е уловен от обективите да гушка никого-наколо му едни мъжища само ( и пушки има също, но те са на охраната). Е, как ще настигне по рейтинг др. Първанов, който е толкова любвеобилен и направо се раздава? То без гушкане не става тая работа! Има още да се учи „малкият” ( както , казват, му викат в президентските палати на Сергей)!
А пък да не Ви казвам какво още вика за „малкия” в тесен, интимен дори кръг, др. Първанов ( изпуска се  човекът понякога пред когото не трябва, и той не е съвсем съвършен). И без това дочувам намеци, че съм бил „привлякъл вниманието” на ДАНС с някои свои текстове-ще вземат да любопитстват откъде знам такива държавни тайни, в които те си мислят, че са посветени екслузивно. Е, сега вече и Вие знаете, че знам.
Продължението предстои. И без моя помощ. Нещата си отиват на мястото-като гузен президент, отиващ в дом за изоставени от поверената му държава деца, заради чиято разкрита от чужда медия скривана( като държавна тайна) драма, същият държавен глава руга въпросната чужда медия.

13 мнения за “Другарско гушкане на дечица и православни символи”

 1. Знаете ли, така е, прав сте, грозно и безсравно е такова поведение на Гоцето. Но то по принцип се знае, че при комунисти за морално чувство, за усещане за срам и други такива “лиготии” трудно може да се говори. За тях като правоверни материалисти и циници няма нищо свято, всичко за тях е само интерес, корист, далавера, спекулация, игра. Много сме загазили с тази напаст, а пък това, че мнозина даже не изпитват най-обикновена погнуса като гледат такива умилителни сценки (президентът прегръща дечица, ръкува се с болни, гушка бебета и пр.), вещае нелеки бъднини за народа ни. Нормалната човешка реакция като видиш такива милодраматични сценки е да ти стане гадно, да ти се приповръща… отвратително е, тия нямат никаква мяра вече, минаха всички граници.

  Но знаете ли, има и нещо оптимистично: това, че се държат чак толкова неадекватно, показва, че Бог сякаш ги е лишил от разсъдък. Което значи, че ги е осъдил на неминуема гибел; когото Бог иска да затрие, най-напред му взема ума…

 2. Грешка: без да искам съм написал “милодраматични”, а съм искал да напиша “мелодраматични”; ама и така става, дори е май по-добре 🙂 Г-н Инджев си пада по тия игри с думите, тъкмо да му дам една идея ако не се е сетил досега 🙂

 3. С позволението на автора, бих искал да внеса уточнение. Мисля, че храмът не е новостроящ се, а се възстановява след като е бил разрушен преди около 60 години.

 4. Не мислите ли, господин Инджев, че дефектният човек, който управлява България добре знае, че този народец вярва повече в ретушираната снимка, отколкото във достоверното изображение? След изнесените за него срамни факти, той продължава да има рейтинг над 50%! Колко е тъжно да си българин…

 5. Само,като видях заглавието,се сетих за стратега Лилов 😀 .

  Иначе ми се струва малко много лицемерно другарите да се репчат на църковни мероприятия

 6. Вера, този въпрос към нас – посетителите на блога, към Г-н Инджев или към гоцето е?

 7. Явно властта развращава. Когато вървеше предизборната борба между Стоянов и Първанов последният беше чист като сълзица. Тогава нито досиета се споменаваха, нито болести…Ей, като гледам бат`Бойко сега някакво дежаву ме обзема.

 8. Добре че спрях да чета вестници, изнервяха ме подобни помии по техните страници.

  Би трябвало със закон да бъде забранено използването на деца за рекламни цели! Особено от политици, гнусно е.

  А също така трябва да спрат лицемерните заигравки на политиците с църквата. Не е лошо да вземат пример от французина Франсоа Бейру, практикуващ католик, ходещ редовно на литургия, който отказал да присъства на част от мероприятия по повод посещението на папата в Париж, защото това щяло да смеси светския характер на работата му с личните му религиозни дела. Вместо това, отишъл в Лурд, където се видял с папата като частно лице.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.