Хонорарис кауза

Опитите да бъдат заблудени българите за същността на отношенията с Русия за пореден път бяха разобличени от…руснаците. Истината за причините българският министър-председател Сергей Станишев да бъде повикан от „колегата” Владимир Путин в Сочи упорито се прикрива от българските дописници, на които е спуснато указание да акцентират върху предполагаема възможност български фирми да строят в Сочи нещо( ако там изобщо се състои предвидената за 2014-та година зимна олимпиада поради кризата в Кавказ). Съвсем друг, доста по-реалистичен, е акцентът на руската агенция „Новости”.
В руския вариант, който няма причина да щади достойнството на „малка България” (  както припомня в отделна статия в „Правда”-но за това, малко по-късно…). Основно внимание на срещата между двамата премиери се предвижда да бъде отделено ( не на надеждите на българските компании за някакви ползи на руска територия, а) на АЕЦ „Белене”, петролопровода „Бургас-Александруполис „ и на газопровода „Южен поток”, без заобикалки информира руската агенция. Иначе казано, Путин привиква Станишев за отчет по чисто руските приоритети на българска земя.
Опитът на българските инструменти за масово замъгляване, печатни и електронни, да прикрият този факт, са поредната демонстрация за тъжното състояние на свободата на медиите в България, сведена по свободата да се измислят пропагандни хватки в услуга на управляващите. Защото най-тиражните вестници „изпреварващо” се опитаха да заблудят читателите си за очакваните благи вести от Сочи за българските компании, но и дума не обелиха за това, което безцеремонно съобщават руските медии, които си гонят техния си имперски интерес без оглед на някакво си българско честолюбие. В задъхан репортаж от мястото на събитието същото прави и специален пратеник на агенция „Фокус”, която дори не си е сверила часовника за приоритетите на делегацията ни с руските другари ( които в същия този момент издадоха истината от тяхната си камбанария) и продължава да акцентира върху радостните надежди на български бизнесмени.
Ситуация, която е абсолютно точно повторение на диаметрално противоположните информации тук и в Москва през януари. Тогава българските слуги на народа в правителството и техните слуги в медиите ни уверяваха, как нашите се борили лъвски за един процент отстъпка от страна на Русия за паритетно участие на България в газопровода „Южен поток” и как след тежки преговори постигнали победа като „при Сталинград” ( по думите на мин. Петър Димитров). И докато родните ни рупори на властта кимаха радостно и в съгласие с тази лъжа, още по нейните горещи следи, руските журналисти се надпреварваха да се подиграват как имали усещането, че тяхната делегация е в София , за да си напазарува България „на едро” и цитираха с наслада опровержението на Виктор Христенко, колегата на Димитров: „ не сме отстъпвали и крачка”!  Което, уви, си беше самата истина.
Най-правдиво доказателство за реалното състояние на двустранните отношение дава отново в. „Правда”. В статия за нахалството на България да продава оръжие на Грузия в близкото минало, озаглавена „ България води опасна игра с Русия и Грузия”, всекидневникът се гневи за нещо, което е вярно, че София „се спотайва”.  Авторът на тези редове в този блог многократно пише за това явно спотайване като отстъпление от съюзническите ангажименти на България в рамките на НАТО ( и не само). Но „Правда” очевидно пледира София открито да застане на страната на Русия. Вместо да се спотайва. Иначе, намекват заплашително,може да има лоши последици по отношение на тръбопроводите.
Такива „дреболии” ни „спестяват” нашите медии, но пък ни информират великодушно за следните велики бъднини: „ Гергов става почетен доктор на университет”. Бизнесменът, един от най-активните олигарси от свитата на властта, наричан във все още свободните медии „ свинаря” заради профила на първоначалната му професионална реализация, щял да става доктор хонорис кауза на Аграрния университет в Пловдив ( градът, който , поне в най-атрактивната си историческа част, вече май лично му принадлежи). Същият, който вече е работодател и в медийния бранш, купувайки една от местните телевизии.
Това е положението в нашите медии: декор за хонорарис кауза!

17 мнения за “Хонорарис кауза”

 1. Възнамерявам да реферирам тази нова Ваша статия в едно свое кратко изложение от сутринта.
  Wordpress има някаква система автоматично да добавя коментари от името на цитиращи блогове – ако се появи такъв “коментар” и Ви дразни, можете просто да го изтриете.
  Колкото до случая с Гергов – на този цялата биография е за книга, христоматиен пример на бизнесмен от Прехода. Ех, защото не мога да приемам дивотиите и изцепките с дебелокожо спокойствие!

 2. Благодаря за анализа, дано повече хора го прочетат, та истината да си проправя път в душите, щото иначе олигархичните слугинажни медии правят всичко за да я задушат и умъртвят; става дума за истината в отношенията ни с Русия.

  Политиката на днешните ни управници е истинско национално предателство в угада на Русия, а пък те, разните Дмитриевичи и Гоцета не са нищо друго освен най-презрени московски мекерета. Презирани, впрочем, даже (или по-скоро най-вече) и от господарите си в Кремъл…

 3. “Презирани, впрочем, даже (или по-скоро най-вече) и от господарите си в Кремъл…”

  Да. Руснаците са откровени и на мекотели басма не цепят. Днес Станишев бил чакал 3 часа, докато Путин приключи с по-важните дела и сколаса да го приеме.

 4. Отношението на сегашните български управници към Москва дали не е симптом на т. н. Стокхолмски сидром – любов на жертвата към палача?

 5. Тъка е, при аудиенция с императора се чака.Когато те приемат покланяш се низко,много низко(без сексуален подтекст) и не гледаш в очите и изпълняаш всякъкви разпореждания.По голямо унижение от това на Станишев ,здраве му кажи.Лошото е ,че тъка подлага на унижение и България.Най нормалното е било да си тръгне. Абе наще управлаващи са ОТВРАТ.

 6. Интересни хора, какво искате от служители в ДС/КГБ, не ще го чакат ами ако трябва и чизмите ще му излъскат. Това са комуноиди- родени, възпитани и обучени да слугуват.
  Само не мога да разбера как ние си ги избрахме за управници.

 7. Към Георги Момчилов и всички, които си задават този въпрос с добре известен отговор: “как ние си ги избрахме за управници?”:
  Ами точно НИЕ с Вас не сме си ги избрали. Аз поне не съм гласувал нито за БСП, нито за НДСВ, нито за ДПС – нито на последните парламентарни избори, нито на които и да било от предишните.
  Избраха ги масите, които са гласували за една от трите формации: пенсионери, хора с промити мозъци, заклети поддръжници на комунизма, верващите на Симеон, турците в България, турците от Турция…
  Има ли нужда да напиша една статия КАК ТОЧНО и защо си избираме некадърни управници или е пределно ясно? На мен ми се струва, че е ясно, но си запазвам идеята за едно такова обяснение – било сериозно, било в хумористична форма (понеже сериозните си ги чета само аз и още 150 души всичко на всичко).

 8. Г-н Инджев,наистина ли е чакал три часа или става дума за шега?
  Ако е вярно,заради България,ако въобще му е ясно,как да я представлява,би трябвало на 15-та минута обратно в самолета и от “кумова срама” да предаде,че го чакат неотложни дела…и кракът му скоро да не стъпва там…Едно време гаф на Турската империя с т.н. “пилаф” е излязъл на Високата порта,далеч-скъп, и при това наистина сме били в правен аспект васално княжество…

  ОТГОВОР:
  Чакал е точно толкова-свидетелите са били прекалено много, за да спестят тази унизителна подробност…В кореспонденцията на ” Труд” уточняват, че Путин му се извинил след това “горещо”. А би трябвало да се извини на България…

 9. А да ви е минавало през ума че и руската преса не е най-свободната и целта на писанията са с цел да доведат хората да мислят и говорят като вас? Егати умниците се извъдихте!!! И по български наплюхте Станишев!

 10. Оооо Иво,
  Пак мажеш. Това не ти ли омръзна айде като си тръгнал да пишеш на понапишеш малко и по следните въпроси:
  1. Станишев какво прави в САЩ или просто беше на по кафенце при неговия стар бриятел Буш просто така за нищо да се видят да поприказват за жената децата и т.н.
  2. Какво са построили или поне какво възнамеряват да строят или инвестират в България САЩ? Освен базите имам в предвид, всъщност те даже не са ги и построили а просто са си ги взели, и ще е добре да кажеш колко и какво България получава от това освен правото да участва с контингент в Ирак и Афганистан и евентуално може да ни се усмихне щастието и за Иран и/или Пакистан.
  Та “демократе“ като отговориш на тези въпроси мога евентуално да допусна че си журналист за момента си в категорията “Иво Инджев”
  Знам че няма да отговориш и сигурно ще го изтриеш но това е по-добрият вариант щото някои твои подобия направо си ги редактират. Така или иначе това не го пиша за теб а за хората които четат ако поне един си зададе тези въпроси ще си е струвало.

 11. г-син инжов, защо чета ваши статии свързани само с Русия. Това какво означава? Може би всчките ви писания са свързани или по скоро срещу Русия. Нека да видим какво мислите за останалия свят, или няма кой да ви плати за това, а само за писаници против славянски народ.

 12. Много неприятно!Червени шебеци,започнаха да овоняват хубавия и патриотичен форум.

 13. Има една дума – ИЗМЕКЯРИ, не знам в тълковния речник как я тълкуват, но БГ политиците ни са точно ИЗМЕКЯРИ.
  Едните дават дупе и бази на НАТО-САЩ, а другите икономически лостове за да бъде тъпкана хубавата ни татковина.
  Това е – друго няма.
  За тия неща все някой плаща на някого, но останалите да живеят на територията наречена България, са все по-зле.
  ПОЛАГА НИ СЕ ЩОМ ТЪРПИМ! АМИН!!!

 14. Ами аман вече, я кажете вие какво четете агенция “Новости” или в. “Правда”, защото съвсем случайно ги има и двата материала на страницата на “Фокус”, която ви е трън в очите. Свободата на словото в България явно е комплекс, за да има още един повод от Брюксел да викат по-нас, като че ли края на 2006 г. не знаеха какво е положението у нас…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.