Едно е да си Бил Гейтс, друго е да си бил само гей

Путин, предавайки президентската власт на своето протеже Медведев, скромно каза за себе си, че като президент е работил като „роб на галера”. Във вица за робите на галерата вестоносецът им предал две новини: лошата, че от днес ще ядат само нечистотии, а добрата-че нечистотии има повече от достатъчно.
Нещо подобно ни се случва в нашата заробена от руския газ държава. „Булгаргаз”, захранван с руска суровина, ни заплашва да пукнем от студ заради задължения на топлофикациите, но вестоносецът Станишев пристига с гръм и трясък с вестникарските заглавия „ Ще има газ” и „ Нямате проблем с доставките на газ”. Тези бащински, успокоителни обещания, разбира се, принадлежат на бащицата Путин, който, макар да е държал в предверието си българския премиер Станишев, го е възнаградил с щедри обещания. Обещания да не се отървем от едностранната си енергийна зависимост, защото газ има много ( за послушните деца).
Спасителят ни Путин обещал също ( ако слушаме) български фирми да строят в Сочи. Но, явно с нужната строгост, не забравил да каже, че не бива да изостава работата по руските проекти в България АЕЦ Белене, петролопровода Бургас-Александруполис и газопровода „Южен поток”, за който той, Путин, лично се погрижил вече почти да е осигурен газ и от Средна Азия, поради което нямало нужда да се безпокоим.
Грижи се той за нас. А Станишев и безкритичните трансмисии на думите и делата му пък се грижат да научаваме тези положителни новини в цялото им пропагандно великолепие.
Като един истински „международник” нашият премиер очевидно е решил да демонстрира висш пилотаж в уреждането на световните дела и в интервю за „Время новостей” почти обещава да бъдат закрити в България американските бази, ако се наложи. Което обаче е само прелюдия към още по-съществената заявка: използването на българския потенциал (!) за подобряване на отношенията между Русия и ЕС, заявява ни повече, ни по-малко пред в. „Новая политика” премиерът на най-бедната, най-новата, най-укоряваната ( да не кажем презираната) страна от евросъюза.
Ето на фона на това изказване не посмях да сложа в кавички думата скромен по отношение на самохвалството на Путин. Защото колегата Станишев направо го похлупва. Ако Путин е скромен в кавички, каква превъзходна степен да употребим тогава за нашия скромняга? Иначе, макар и да целят друго, авторите на вестникарското заглавие в най-тиражния български вестник постигат добър ефект, пишейки по този повод:” София иска да сдобрява ЕС и Русия”.
Така е. Всеки иска да е Бил Гейтс, а не непременно да е бил гей. Макар че второто не е толкова невъзможно за постигане-чрез навеждане в съответната ситуация.
Лошото е , че навеждат България. И внушават, че било по рождение-нямало как, такива сме си били и нямало какво толкова да се дърпаме. А се дърпахме…
През септември 1997-ма външният министър на България Надежда Михайлова беше унизена от руския външен министър Примаков, който я накара да го чака в ООН и накрая…въобще не дойде на срещата. Това предизвика скандал и остри реакции в София ( „недоразумението”  по „разминаването” в коридорите на ООН беше организирано от руска страна от тогавашния представител на Русия в организацията и сегашен външен министър Сергей Лавров). Унизяван беше по подобен начин в Москва и премиерът Виденов, разкаран от върха на БСП и държавата след партийни интриги, свързани с руското газово лоби, т.е. с главния инструмент на руската външна политика спрямо България.
По онова време обаче в България свободните медии преобладаваха. За всичко това се говореше, дебатираше, критикуваше. Днес репортерът Станишев ни обгазява безкритично с розови новини, отказва да се възмути на повтореното от руския дипломат в Брюксел Чижов определение за България като руски троянски кон и намира за нормално да го карат да чака 3 часа в предверието на „ колегата” Путин.
А да припомняме ли отказа на българското правителство през юни 1999-та руски десантни части да прелетят над България и да провалят цялата операция на НАТО в Косово? По същото време руският генерал Леонид Ивашов изрече тежки обиди и заплахи ( същият, в качеството на президент на руската Академия за политически проблеми, беше любезно поканен на 11 септември тази година да плюе НАТО и българското участие в алианса чрез телемост, прехвърлен тук от руска агенция за пред отбрана софийска публика).  Може да е позабравено, но по онова време при онова правителство България се осмели да изгони руски дипломати за пръв път от Втората световна война насам. Все стъпки, които докараха трета световна пропагандна война на главата на българските политици, дръзнали да оспорят лъжата за вечната дружба чрез споменатите конкретни действия по запазване на българския национален интерес.
Колкото и да е парадоксално България по онова време имаше по-малко основание за твърда съпротива срещу руската арогантност и по-малко козове в това отношение. Обратно, сега, като член на НАТО, се държи по познатия от времето на Живков сервилен начин-премиерът Станишев направо се извинява за американските бази в руската преса, вместо да отсече, че става дума за българско решение и точка. Че и отгоре на всичко прави нелепото сравнение между базите на САЩ в Германия и …в България. Тук не били толкова големи, като в Германия, умилква се Станишев пред руски журналисти.
На което тиражното българско ехо отвръща със свистящото като удар от нагайка мазохистично заглавие: „Ще има газ”. Това е важното. Газ до насита, до окончателното и безвъзвратно обвързване. За сметка на националния суверенитет, самоуважение и национално достойнство. Газ до дупка в тази посока, в която самолично ни водят хора, на които не сме делегирали правото да променят в движение стратегическата ориентация на България.

25 мнения за “Едно е да си Бил Гейтс, друго е да си бил само гей”

 1. много добре казано, само, според мен, не е достатъчно подчертан фактът, че газ има и сега, проблемът е, че не можем да го платим 😉 Така че, изказването “ще има газ” не виждам с какво ни топли…

 2. Браво.Такива статии трябва да излизат на екрана още като се включи компютъра.

 3. Според “Гардиан”, EС вижда,че не “внасяме ред в къщата си”а самата едноименна комисия замрази вече близо 1 млрд.евро.
  Уязвими са потенциалните решения на българските съдилища и влизането в Шенгенското порстрнство!
  За какво право в движение на стратегическа ориентация иде реч,когато освен най-бедни,можем да станем и нетни платци?

 4. Написаното по-горе е самата горчива истина, но нима не заслужаваме всички тия унижения от страна на продажните ни управници и техните кремълски господари след като толкова дълго време търпим министър-председател на България в първите две години на членството й в Европейския съюз (!!!!) да е лицето Сергей Дмитриевич Стенишев, гражданин на СССР, а нищо чудно и на Русия, знам ли?!

  Да, господа, премиерът на България е съветски гражданин, а пък президентът й е агент на ДС, филиал на КГБ на СССР – какво да искаме тогава, да имаме достойна и независима от Москва политика ли?! КГБ управлява днешна Русия, а Путин и Гоце са бойни другари от КГБ-ДС, как тогава тия предатели Гоце и Дмитрич да не продадат на Русия националния суверенитет и националния интерес на европейско-натовска България?! Срамота, резил че търпим и допускаме това да става пред очите ни…

 5. За 130 г. са няколко значимите национални каузи-Освобождение,Съединение,Независимост и присъединяване към ЕС.
  В кои от тях утопичната идея като доктрина и политически деици в действие и практика е била и внушителна и върховен исторически пример за подражание?

 6. Позддравления, Иво! Наситина преминават всяка граница на слугинажа.

 7. Имаш газа,топло ти е на задника,какво достойнство искаш,какви пет пари?От къде другаде да потече газ,естествено е че сме зависими в това отношение!
  А не слушкаме ли,като дечица и американските военолюбци решили да изходят базите си на наша територия и да раздават справедливост наляво надясно?На тях мислиш ли,че им пука за нас и че с няколко свръхмодерни НАТО-вски самолета “пазещи ни” ще ни хвърлят прах в очите,че уж се грижат за нашата сигурност?Естествено,че Русия няма да ни пляска с ръце за Косово , когато Американците бомбандираха цивилните сърби , защитавайки терористите от АОК.
  Бил Гейтс си е Бил Гейтс,за останалото-кой за каквото си мисли !

 8. Моля ви, господин Инджев, анализирайте в един кооментар дали е възможно в недалечното бъдеще да станем отново една страна икономически и политически васална на Русия. Основателни ли са подобни страхове или е вече това няма да е вазможно? И дали Европа и НАТО ще търпят това държавно русофилство в рамаките на тяхните организми? Няма кой да ни го обясни освен вие.

 9. Помня те от БТА, когато ни черпеше с уиски и беше написал на вратата на агенцията за 1 април на купона ” БТА-Boian Traikov Agеncy”, което вбеси ченгетата-шефката на кадри Красимира изскочи от кабинета си и скъса гневно надписа. А на кабинета на зам.главния директор Мира ( коя беше,забравил съм вече) беше написал ” Оставете ме на мира”-и ти да видиш, този надпис не го свалиха, оцеля цяла нощ…После на самия купон беше направил аудио интервюта с шефовете на агенцията, в които на майтап беше сменил въпросите си след готовия им “правилен идеологически отговор” ( само един от тях беше проявил чувство за хумор, не се учудвам, че още е журналист и оглавява дори западно издание, издавано на български)…Един от тях почти припадна като чу, че на въпроса ти отговаря ,че в ръководената от него журналистическа дейност имало само “нула, нула и едно на сто истина за постиженията на социализма” ( което всъщност той беше казал по адрес на западните издания, пишещи за България).
  Помня също , че на събрание пред вички заяви, че не желаеш да членуваш в комсомола, камо ли да ти предлагат да го оглавяваш и си седна. След едноминутно гробно мълчание пред около 200 души пак стана и каза, че имаш точно това пред вид, да не би някой да си помисли, че се шегуваш ( след като се окопитиха, избраха Андрей).
  Поня , че пак на общи събрания пред всички вбесяваше зам.директора Хранов (Трайков не ни удостояваш с “честта” да ни се показва-а и помня,също, като стана дума за него, как веднъж на среща на млади журналисти в Стара Загора ти имаше нахалството да му кажеш да не пуши, ако обича, защото помещението не се проветрява!). А ти вбесяваше Хранов като се изказваше да бъдат закрити “секретните” бюлетини като пълна глупост защото в тях няма нищо секретно, а преведени статии и съобщения от медии, които милиони хора по света свободно четат.
  Помня как се обяви срещу арестуването на поета Манолов заради някакви дисидентски стихове.
  Помня, че говореше за “възродителния процес” като за “обикновен фашизъм”. И ходеше да преснимаш статии от забраненото(!) съветско списание “Огоньок” за ужасиите в съветските концлагери.
  Помня, че беше дежурен в нощта на 4 юни 1989-та, когато китайските власти прегазиха с танкове собствената си младеж ( доколкото знам,ти си предложил по-късно в Клуба на младия журналист по този повод младите журналистите да излезнат с декларация за солидарност с китайските студенти, а от името на ръководството Любо Стойков ти отговорил, че хората вече били гледали китайския филм по телевизията, това било истината!) На другия ден ти заяви, че се чувстваш омерзен като журналист заради забраната да пишем за смазването на бунта на китайските младежи в Пекин, която висеше в писмен вид на “тръбата”, т.е. на диспечерския пункт в МИНФ ( но шефката ти каза, че се правиш на интересен, истината била показана от официалния китайски филм по телевизията и че било нормално хората да си пазят държавата от екстремисти).
  Помя, че ходеше от стая на стая да заведеш колеги на демонстрацията на “Екогласност ” на 3 ноември 1989-та, но само един се нави ( Росен, сега е в “24 часа” на шефска позиция-помня, по разкази на очевидци, че когато пред Парламента сте пели “Хубаво си моя горо” и сте скандирали “демокрация”, Росен е бил доста стреснат).
  Помня, че в резултат на всичко това след 10 ноември 1989-та събрахме подписка и те предложихме за директор на БТА, но премиерът Луканов я покри и остави БТА без директор докато не падна от власт, когато искането на стотици бетеанци беше уважено и Желев те назначи за директор ( тогава така ставаше, по старата конституция).
  Помня, че въпреки очевидно надигащия се реваншизъм на червените, когато Беров се опита да те уволни противоконституционно, стотици бетеанци рискуваха работата си и отново се подписаха-този път в твоя защита.
  А междувременно “клубът на офицерите” в и извън БТА, съставен от побеснели от яд кадрови ченгета, изсипа върху главата ти по всякакви медии тонове кал и лъжи.
  Четох в интернет един от тях сега да пише, че си бил сипвал уиски на Боян Трайков ( на същия онзи купон , на който за малко да те арестуват, че си се подиграл с името му- писмено, на самия вход на агенцията!). И други гадости пише тоя анонимен злобар-за майка ти, и…да не го повтарям, че те това искат, типично за примитивните тъпанари…
  Това ме провокира да припомня някои неща, които помня за теб.
  А примитивите никога няма да ти простят, че така и не можаха да те направят един от тях. Любимият им метод за очерняне е да изкарат някого подобен на тях! Да не ти пука!
  Извинявай, че не се подписвам с истинското си име-така правят обикновено страхливците и подлеците, когато ругаят някого, признавайки, че са абсолютни нули, понякога дори две нули една до друга. Но предпочитам да не се разкривам заради агресията, която ще си навлека…
  От описаните факти обаче свидетелите на събитията ще разберат, че всичко е точно така, както го описвам. Радвам се, че глупакът от интернет ми даде повод…

  ОТГОВОР:
  Благодаря, чудя се само кой ли ще да е анонимният псувач в интернет? Явно е работил в БТА, но го е срам да се покаже, сигурно има защо. Може и да е оня, който с мазна усмивка на конгреса на журналистите надникна в писменото изказване , което си бях подготвил, след което така и не ми дадоха думата два дни, макар че се бях записал при самото откриване на конгреса. Но си направих изводите-никакви текстове, само устни “изненади” , както и направих при други случаи, за които вече съм споменавал.

  ОТГОВОР:

 10. Не мога да понасям някой да пише хубави нешта за Инджев мрасника, чингето, майка му…Аз може да не съм написал и една статия през живота си и пак повече разбирам от писане от него.Мрасника и чинге Инджев е замарсил света с хиляди статий и трябва да му бъде забранено да пише, особенно когато плюе Русия, която всеки български партиот обича повече от себе си, особенно в Америка. Ние демократите трябва да забраним на чингето и мрасника Инджев и на всички, които не мислят като нас, да замарсяват света.
  Аз съм математик и работя за един руски учен в Америка и ги разбирам тези нешта-всеки грамотен като мен може да види в интернет. А за чингето и мрасник Инджев пише такива работи в интернет и всичките са вярни. Не може да има нешто хубаво, което той да е направил, няма как, това е логично, пише го в интернет, така са ми казвали.

  Не го познавам нито него нито майка му но му знам биографията която я пише в интернет по-добре от него и затова непрекъснато следя какво прави за да го изобличавам

 11. Но сега вече съм Травес Тит.

  ОТГОВОР:
  Твоя си работа, кой те пита…

 12. Бъди почтен Ивчо и побликувай целият ми коментар а не само част от него!

  ОТГОВОР:
  Ша ти влезна в едно нещо-в неграмотния тон, белким сфанеш, че се натрапваш дето не ти е мястото: де да знам кви са на травеститите цялите части бе… Ша побликувам квото си искам пък ти си бади кавто си искаш травестит, нал тъй, др. почтен травестит!

  А и не съм ти никакъв “Ивчо”. Не познавам травестити-нито анонимни, като теб, нито някакви явни.
  Ходи си на твоите си травеститски сборища и не се натрапвай тук неканен(а)-трябва да си мноооого тъп(а), за да се надяваш на “разбиране” от такъв консерватор, като мен, който не си пада по травестити.

 13. Благодаря ти за възможността да изразя мнението си-нека истината да бъде урок за подлеците, които анононимно и страхливо нападат от засада хора, които не се крият. Т.е. урок за нахалниците, които се самоопределят като анонимни нищожества, но отгоре на всичко имат наглостта да изискват личните им нападки да бъдат мазохистично публикувани от жертвата на този анонимен терор. Но дори да не бяха анонмни ,тези нещастници дори не могат да схванат, че щом изместват темата и прехвърлят злобата си върху автора, вместо да се опитат да напишат нещо по-добро от него или поне да изразят позиция по същество, нямат шанс самовлюбеният им глас да бъде чут като равнопоставен участник в хора на един форум от участници с принципни позиции ( каквито и да са те).
  Злобарските изблици на лична основа са лош съветник, но това могат да го разберат само хора с минимум “схватливост”. Как да им кажеш на такива хора, че плюейки по този начин, плюят на практика себе си, защото всички ги виждат колко струват-вероятно точно по тази причина обикновено се крият зад псевдоними ( но има и “пехливани”, които си мислят, че като се подпишат , това им дава повече право на ругаят).
  Бъди здрав!

  ОТГОВОР:
  Подписвам се под твоите наблюдения!

 14. Бъдете и здрав и търпелив,,,защото към наблюденията частта в им “монтирана горница от простотии” има и по-рафиниран замисъл на “гарнитура” от измъчена тъпанарщина с езикови “подпраки” на “обикновен селендур”за какъвто въпросният слабоумник се “напиня”,да внуши престава за себе си,но не успява и ще се наложи,да обяснава,защо е “пресолил” манджата и се е оставил да бъде “надушен” гадта му с гад…!

 15. Блестящий текст. Сразу чувствуется, что автором проделана большая работа.

 16. Спасибо. Прочитал с интересом. Блог в избранное занес=)

 17. hahahah, liubovnika ti te pomni ot starite godini, starata liubov rajda ne hva6ta…agenta vazveli4ava agenta 🙂 are stiga prostotii- edno ne6to moje6-da raboti6 v publicistikata, are davai!pi6i si, minaloto e minalo, v taia darjava se zabravia i bez tova ot tapia ni narod.ima statii na koito ti se radvam. ama are bez travestit6tini, ne mi triabva spam pod statiite koi kakav e bil. 4ove4e-na kolko godini stana?iska6 li seriozni 4itateli?davai seriozno togava.i az vav 2ri klas nabih go6o i biah goliam geroi.pi6i si, i se nadiavai normalnite da sviknat da te vijdat v prostranstvoto. a 6te sviknat samo ako zapazi6 tona…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.