Свободното слово бере душа, но не берете грижа-бере и някои плодове

Текстът, който четете, е уникален. Не бързайте да ме заклеймявате като „самохвалко”. Просто като автор се намирам в уникалното положение да не представям никоя медия и поради това да имам свободата да кажа за друга медия нещо…положително.
ПОЛОЖИТЕЛНО ЗА ДРУГА МЕДИЯ? Да, добре виждате, това Ви обещавам да направя. И то е наистина уникално от тази гледна точка. В България коментирането на други медии е сред най-строго забранените теми за журналистите, освен ако няма заповед да бъде оплюта конкуренцията ( но и това се случва учудващо рядко-работодателите, колкото и да се мразят понякога, са много повече солидарни помежду си, от журналистите).
И още една уговорка, преди да премина към същината: не съм писал, не пиша и нямам предложение да пиша за въпросната медия, нито съм получил каквито и да било облаги, за да кажа една добра дума в един блог, като този. Ако не беше вярно, трябваше да съм си загубил разсъдъка, за да го декларирам писмено и да дам възможност на едни хорица, които ме дебнат, да ме хванат в лъжа…Доста държа на доброто си име. Толкова много, че съм предпочел да бъда „никъде”, отколкото да съм част от зацапаното име на едни медии. Каквото и да ми струва това.
И така, става дума за вестник „Експрес”. Който и да му е шеф, шаман, бос, спонсор, собственик, гуру и т.н. Защото отварям съботния брой и намирам истини, които просто ги няма другаде (правя уговорката, че в съботния ден не излиза в. „Дневник”). Няма ги и това си е. Или са загатнати дотолкова, че да има повод да бъде прокарана „правилната” пропагандна линия на властите-като темата за силното желание на Сергей Станишев да помирява великите сили. Защо не? Това пита в. „Труд” в коментар ( най-после собствен авторски коментар за Грузия-първи по рода си от 8 август насам, от началото на войната в Кавказ, която до момента в официоза се коментираше само от външни автори-честито на прогледналите!). „ Страшно ли е да си между атовете”, пита риторично зам.главен редактор на официоза и си отговаря: не, не е страшно. След което преразказва аргументите на властта колко хубаво е да помирим Русия и Запада, като пътьом запълва липсата на каквато и да било критичност спрямо тази мегаломанска претенция с „любопитки” за физическата прилика между руски охранител на пост пред резиденцията на Путин и самия Путин.
За да подсилят ефекта от внушението, че едва ли не скараните  големци ни молят на колене да ги помиряваме, в отделна, „уж” информация, официозът слага в устата на френския президент Саркози следните думи: „ Бъдете посредник между Европа и Русия”. Ходи провери дали точно такива вълшебни думички е изрекъл държавният глава на Франция по телефона в ухото на Сергей ( между другото, официозите най-редовно именуват самия ни премиер фамилиарно Сергей-на никой друг такава чест май не оказват-дори на Георги., с което ни подсказват очевидното, че са си близки ).
Следя внимателно пълната липса на собствена позиция по кризата в Кавказ на медиите, като „Труд”( които упорито поръчват на външни хора да пишат, ако изобщо решат за нужно да публикуват нещо по въпроса) и твърдя, с риск да ми намерят някое изключенийце, че наистина от 8 август насам „най-големият български вестник” не е отронил нито една собствена коментарна авторска дума-както и другите официози. Нямат мнение хората, щом и властта няма…Уникален рекорд по безгръбначие!
Същата тема, по която официозите ( да , те са повече от един) мажат и сучат в угода на официалните версии, е обобщена кратко и ясно с огромно заглавие на първа страница на „ Експрес”: „ СТАНИШЕВ СЕ НАВЕДЕ НА ПУТИН”. И е пояснена с подзаглавие за истинското събитие от срещата в Сочи: „ Премиерът успокоява Москва, че можем да закрием американските бази”.
Прелиствам „Експрес” по-нататък и виждам в компресия още няколко „незабелязани” от официозите темички. Като тази за въпросителните към министър Емел Етем по повод официалните твърдения на Прага за назначения от госпожата за шеф на инспектората в министерството й Янко Хаджигеоргиев, бивш неин съдружник. От Прага казват, че по данни на чешкото разузнаване, той е замесен в незаконна търговия с оръжие, а Етем отговаря, че „някой” искал да я дискредитира…преди изборите. И този някой е правителството на Чехия?! Нищо подобно няма да прочетете в официозите.
Няма да прочетете там и за своеволията на шефа на НС Георги Пирински, който пъди опозиционните депутати, колчем някой от тях се опита да зададе неудобен въпрос на премиера. Но в „ Експрес” описват тези негови „подвизи”. Точно обратното, в единия от официозите четем за откритието на Пирински, че сме имали „кръвна нужда” от…добри закони. Машаалла! На това му се вика Айнщайн, Нютон на законодателството.А ние не бяхме се сетили, като него ,за тази голяма нужда!
Няма да прочетете в официозите нищо и за смущаващите, меко казано , а и достатъчно известни на публиката, подробности от биографията на шефа на премиерския кабинет Филип Боков, назначен въпреки всичко за нов посланик в Словения. Спестени са тези нещица в информациите, които иначе не са спестени на читателя като новина от достатъчна важност-посланик в Словения ще заминава такъв важен човек, все пак. В „Експрес” не спестяват въпросните подробности ( с извинение, да кажа, че децата не отговарят за делата да родителите си, макар и да са от най-близкото обкръжение на Живков, но родителите обикновено биват потърпевши за криминалното поведение на децата си, уличени като престъпници-рецидивисти, макар и също да не е напълно справедливо, но такива са правилата в демократичния свят).
Мога да продължа още със сравненията, но и горните примери са достатъчни да обобщим: за официозите не представлява интерес слагачеството на самия премиер пред чужда държава, безобразията на шефа на най-важната власт по конституция, законодателната,  както и разкритията на съюзнически власти за „опасните връзки” на наш министър с контрабандист, или пък истината за шефа на кабинета на самия министър-председател. Все „дреболии”…
А, да. Не казах какво можете да прочетете в официозите, което не са се сетили да напишат в „ Експрес”. Например, че, както пише в един от официозите, Людмила, внучката на Тодор Живков, си има ново гадже и че то било много симпатично момче (приложена е снимка ). А също не можете да прочетете в „ Експрес” опуси за рождения ден на Александър Лилов и пространно, кое ли поред, интервю на бившия вътрешен министър Румен Петков, който громи всякаква опозиция-включително предполагаемата вътрешнопартийна.

Впрочем, за финал, в „Експрес” можете да прочете и нещо наистина екслузивно, че в ДАНС събирали компромати по поръка на Станишев.

Край на този скромен сравнителен анализ.Изводите оставям на вас, каквото и да си помислите за мен, че си позволявам да кажа „добра дума” за една медия, която все пак показва, че тук мъждука нещо като свобода на словото и журналистическа съвест.
Бил съм главен редактор на „Експрес” преди 14 години. Сегашният е друг, но с усилията си да си държи главата над блатото, където ни натискат тежките камъни на медийно-властовата симбиоза, доказва, че не всички усилия на т.н. преход са отишли напразно.

24 мнения за “Свободното слово бере душа, но не берете грижа-бере и някои плодове”

 1. Много, много добър коментар, поздравления!
  Докато има свобода на словото и в интернет пространството, ще сме спокойни за истините – такива, каквито са. И няма да берем само грижи 🙂

 2. Не съм виждал по строга цензура от тази на блога на чингето и мрасника Инджев …Но не мога да се ваздаржа да не му напиша пак и пак какво представлява, ништо че не ме публикува. Каквото и да напише е лъжа заштото е патологичен лъжец и без да му прочета статийте с които замарсява света знам че са лъжа.И не мога да разбера как има хора, които не мислят като мен оште повече че в интеренет пише истината за Инджев.
  Ште видите че пак ште ме цензорира и няма да ме побликува!

 3. Хубаво си го написал ,но за успокоение ще ти кажа,че много отдавна не купувам вестници.Каквото ми трябва го намирам в интернет.Даже не знам ,че още съществуват вестници.Или може би се списват за успокоение на управляващите в момента ,те са им като гъше перо,да им правят гъдел.

  ОТГОВОР:
  Само да добавя, че с гъше перо древните са предизвиквали повръщане след преяждане-например в Рим, където за преяждащите е имало т.н. вомитариуми -“повръщалници”…

 4. Бре, не ми излезе коментара, два пъти го пусках?!

  И то тъкмо понеже е към тема за свободата на словото, та става малко смешно 🙂

  ОТГОВОР:
  Съжалявам, нямам нищо общо?!

 5. Иво, с възмущение разбирам, че си трил коментари на Андрей Тодоров. Моля те, не прави това! Не му спестявай излагането! Нека хората видят какво е интелектуалното ниво на такива като него!

  ОТГОВОР:
  Пешо, възмущавай се колкото си искаш и си води диалога с въпросния, но не ме замесвай…Светът е виждал всякакви ( този, когото , ти си мислиш, че ще засрамиш, като го покажа АЗ , в целия му ръст като простак, не се засяга от подобни “мероприятия”-умира си от кеф да го публикувам, за единия този кеф живее…)
  Освен това фактът, че си Пешо, не ми е достатъчен, за да си интимничим…Че и да да ме съветваш..

 6. ЗА СТАТИЯТА РАЗБИРА СЕ БРАВО,КАКТО ВИНАГИ.ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО СЕ МОЛЯ Е, ТАКИВА ХОРА КАТО АНДРЕЙ ТОДОРОВ ДА СА МНОООООГО МАЛКО У НАС,ЗАЩОТО ИНАЧЕ Е ОТЧАЙВАЩО КЪДЕ ЖИВЕЕМ.НИЕ СМЕ ХОРАТА С НАЙ-ПРОМИТИ МОЗЪЦИ В ЕВРОПА,ПРЕДИ НАС СА СЪС СИГУРНОСТ САМО РУСНАЦИТЕ,ЗАЩОТО ПЪК ТЕ ГОРКИТЕ НИКОГА НЕ СА ЖИВЕЛИ В НОРМАЛНИ УСЛОВИЯ.

  ОТГОВОР:
  Така си е, но такива като въпросният, са неизлечимо болни от наглост-отново, отново , отново и отново нахалстват да бъдат публикувани налудните им лични нападки в личния ми блог и смятат, че тряБва да съм демократ, да ги дарявам с правото да ме заливат с идиотските си писания на лична основа, което е тяхно…демократично право. И заплашават, че ако не съм ги бил публикувал…Върхът!
  Аз не им ходя “на гости” в тяхната къщичка. Не им се натрапвам. Те ме четат. Доброволно. Фанатично. За да ме псуват. А ме презират и мразят до мозъка на костите си. Не е ли това перверзия? Какво ли не опитах да ги убедя да не се бутат неканени и да не разчитат на диалог.
  Да си четат “правилни” статии, неграмотни, като за тях. Светът е голям и предлага какво ли не. Но не. Избрали са ме като обект на своето психическо отклонение и като хипнотизирани са се залепили…Обърканите им мозъци са обсебени от своята фобия… Това си е тормоз, достоен за съд, но в някоя държава, където правата на човека наистина имат значение и където ( гледали сме по филмите) биха присъдили на терористите поне да не се доближават на еди колко си метра разстояние до обекта на тяхната агресивна обсесия…
  Понеже не живея в такава държава, не ми остава друго,освен да се браня от конските мухи с по някое и друго конско…

 7. Чудесно е, че има къде да четем и слушаме отново Иво Инджев!
  А, за такива, като Andrey Todorov няма какво да се говори, те сами “говорят” за себе си с езика и граматиката, която използват…

 8. НЕ СМЯТАМ ЧЕ ЩЕ БЪДЕ ЦЕНЗУРА ИЛИ ПРОЯВА НА ПОТЪПКВАНЕ НА СЛОВОТО,АКО ТОЗИ “ЧОВЕК”АНДРЕЙ ТОДОРОВ ИЗОБЩО БЪДЕ ЗАБРАНЕН ЗА ТОЗИ БЛОГ.НИКОЙ НЕ МУ ПРЕЧИ ДА ПИШЕ ПО ДРУГИТЕ САЙТОВЕ,ДОКАТО ГО ЗАБРАНЯТ И ТАМ.ЯВНО НЕ ВСИЧКИ ЛУДИ СА ПРИБРАНИ КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО.ОТ ДРУГА СТРАНА ПЪК,КОЕ ИМ Е НАРЕД НА КОМУНИСТИТЕ ,ЧЕ И ТОЗИ ДА Е НОРМАЛЕН.НА МЕН ЛИЧНО МИ Е ОБИДНО ДАЖЕ И ДА ЧЕТА ТАКИВА ГЛУПОСТИ.

 9. 🙂

  “Вашият коментар чака да бъде одобрен.”
  ……………

  “Свободното слово бере душа ”
  :)))))

 10. Браво г-н Инджев,продължавайте все така.

 11. Отново изказвам подръжката си и благодарността си за статиите и коментарите на Иво Инджев! Днес, когато още един журналист е пострдал / Огнян Стефанов – с опасност за живото / от опитите да се заглуши истината, което става всъщност на държавно ниво, този блог е едно изключително ценно място.

 12. Благодаря, г-н Инджев. Кратко и ясно.
  Но според мен е въпрос на време да прегазят и в. “Експрес”, ако продължава в този стил. Както стана в Русия при публикуването на информация(или дезинформация) относно вероятните(???) любовни забежки на Путин. Не можеш да воюваш с държавата. Особено у нас, където правила няма. Вие много добре го знаете и личен опит, нали?
  Поздрави.

 13. тази статия е публикувана преди три дни,три дни преди нападението над Огнян Стефанов, какво можем още да понесем – ами много, като например да вземат да спрат и този вестник, който цитирате,не съм го чела – чета само “Капитал” в събота / кога ли и на него ще му вдигнат мерника/,ние по-възрастните вече сме живели във време на цензура и ще се справим, конспирацията изостря ума и сетивата; в нетолкова далечната 2004г. бях на гости в САЩ, това, което ме впечатли бяха орязаните им и повърхностни новини по тв и с гордост си помислих, че в България вече е различно, знаем какво става и по света, и при нас, е било е кратко поемане на въздух преди отново да ни спаружват мозъците, няма надежда, това е истината

 14. а какво се случва с пребития гл. редактор на фрог нюз – зависим, независим, но… в ренимация.а за реанимацията на бг. журналистиката бърза помощ няма – май
  – както би казала нейния “паметник”.

 15. Ага, теперь ясно… А то я не сразу поняла где тут связь с названием…

 16. Незадолго до сегодняшнего ВВС из в направлении Израиля было выпущено 60 и минометных часть упала в районе израильских и Нетивот Военная операция в секторе Газа, положить обстрелам со стороны палестинских ни простой, ни обороны
  Боевики движения территорию Израиля на авианалет на cektop AFP.

 17. госкомитета rpynna промышленной труда и расследовавшая жилого Евпатории причиной взрыва ctatb газового

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.