Независимост? Не, зависимост!

Сензация! Най-после един красиво написан текст прозвуча от върха на нашата държава. Прочете го по телевизора самият премиер Станищев.Смислен текст. За деня на независимостта. Хубав. За историята, за деца ни ( „децата Ви”, каза той с основание). Призова ни да кажем на децата си какво да кажат на децата си. Красиво.Нищо, че не ни гледаше, а зяпаше настрани с изпружени по кантовете ръчички, досущ като несъстоял се войник. Но няма значение, ние сме свикнали да ни лъжат като ни гледат втренчено в очите, без да мигнат, та на тази ученическа непохватност ли ще придиряме!
Станишев чете някакви чужди думи. Гледа не нас, зрителите, а  аутокюто (или промптера). Онова устройство, което моя милост като телевизионен публицист  години наред отказа да използва с нагласените за четене, написани от друг думички, рискувайки да загуби мисълта си , но не и доверието на зрителите, които не бива да бъдат лъгани. Гледа ни премиерът отчуждено и чете чужди думи. Чужди, защото е ясно и на първолаците, че това са слова, подредени от друг.
Всичко това можеше да мине без забележки. Има си текстописци винаги и навсякъде. А и човек не може непрекъснато да ругае непохватността на непоправимия ни в това отношение премиер-все едно да се възмущава от лошото време, то си е такова.Ако не беше една подробност. Тук, пред нас, той е като двойкаджия на изпит, а когато е в Русия импровизира и жонглира като едър спекулант- като в свои води. Обещава пред руски медии да закрива американски бази в България, предлага, без да е молен от никого, да сдобрява Русия и Запада и дрънка глупости, обидни за всеки уважаващ себе си български любител на истината, когото той като български премиер,  искаме или не, представя! Българското общество не възприемало Русия като агресор, с лека ръка декларира той на руска земя. Защото самият той явно възприема светът на руската пета колона в България, в който той е част от подновената арматура, за „българско общество”.
Това общество обаче си има фундаменти. И точно в деня на независимостта не е зле да бъдат припомнени. Един от тях се казва Захари Стоянов и е абсолютно неоспорим авторитет за оценката на епохата, която описва като очевидец и участник в нейните ураганни събития. Ето какво пише той на 1 март 1886-та в Русе :
„Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. С. Раковски,В.Левски,  Хр. Ботйов, А. Кънчев, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския…”.
Върху този фундамент стъпват още мнооого други фундаментални разминавания между нахалното твърдение на Станишев и истината. Като прескочим много от тях, не можем да подминем факта, че няма как българското общество да смята съветските нападения срещу Финландия, Полша, балтийските съседи ,Афганистан, Унгария и Чехословакия за друго, освен за агресия ( за руските агресии през вековете , направили Русия най-голямата империя в света, да не говорим-за тях може и да е прав Сергей Дмитриевич, че не са били известни като такива по онова време на българската рая). Въпросните съветски агресии не се възприемат като агресии само на онази част от обществото в България, на която по инерция Сергей Дмитриевич се чувства представител. Което обаче не му дава правото да обобщава като говорител и на останалите българи.
Колкото и да е пришпорено това наше общество от комунистическата пропаганда, да му се вменява малоумие ( като общество, което не може да разпознае агресията), е направо престъпна злоупотреба с делегираните от избирателите права.А и за войната на Русия срещу „братушките” в Грузия мнението на българското общество в наши дни няма как да е толкова еднозначно на страната на сергеевата прищявка, каквито и социологически данни за преобладаващите симпатии към руската агресия да ни сервират. Защото все пак, дори и да е автентична, тази социологически регистрирана „симпатия”, тя си остава „преобладаваща”, но не и по комунистически „единна” ( по подобие на управляващата в Русия „Единна Русия”), каквато му се привижда на Сергей Дмитриевич.
Аз лично имам 5 деца и им казвам истината, както мило ме призова Дмитриевич. Въпросът е какво прави с децата на България нашата държава, която е мащеха за своите чеда, които не желаят да слушкат и да се подчиняват на нефелни чичковци, които лъжат бездарно от най-високи трибуни на най-светли празници.

19 мнения за “Независимост? Не, зависимост!”

 1. Моето възприятие на “словото към нацията” на активизиралия се напоследък в туй отношение премиер (май с тия преки обръщения иска да дразни Гоце, знам ли?!) е идентична. Грозно е съветски по рождение гражданин да ни поздравява с независимостта на България, това е крещящо лицемерие и гавра. А пък да ни учи какво да казваме на децата си е просто тъпо: той откъде знае какво човек трябва да казва на децата си след като няма собствени?! (Апропо, по същия начин Вучков, несемеен, прославя светостта на семейството; абе заприличали сме на лудница, няма що!)

  Лошото е, че нацията в мнозинството си сякаш не усеща подигравките. Дали наистина не сме станали нация без чест?! Безчувствеността в това отношение показва, че сме претръпнали, по същия начин и опитните проститутки не се впечатляват особено от гаврите с честта им. Изводът от тази аналогия е жесток, ала правдив: мнозинството от нацията ни с тая безчувственост спрямо гаврите се държи като курва. Тези курвинска психология и манталитет по мое виждане са главна причина да сме толкова търпеливи. Писал съм за тия “националнопсихологични” наши дефекти в последните си книги, именно БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА и СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ, излезли наскоро, в период от една година. Г-н Инджев, искам да ви подаря по един екземпляр от тези мои книги в знак на уважението ми към Вашето правдолюбие. Моля да ми пишете на имейл angeligdb /@/ abv.bg адрес, на който да Ви изпратя книгите. Предварително благодаря!

 2. Na dneshnia den az ne se chuvstvam nezavisima.Plashtam si taksite za tok,otoplenie,voda, smet, a vsichki tezi monopolni drujestva me ograbvat po razlichen nachin.Na ulizata ni nyama konteyneri za razdelno sabirane na smetta,a ni ubejdavat che shte se tretirat otpadazite razdelno i shte se namali obema na bitovite otpadazi.Lajata e na pochit-jiveem vav falshivo obshtestvo,ne samo ot upravlyavashtite zavisyat nyakoi neshta-obiknovenia chinovnik gleda da lovi riba v matnata voda.No ribata se vmirisva ot glavata.
  Koy e upalnomoshtil Stanishev da govori ot moe ime v Rusia,che shte zakriva amerikanski bazi u nas? Kato prochetoh v nashata presa prepechatkata ot PRAVDA S NEGOVOTO INTERVIU,SE UJASIH-KAK E VAZMOJNO DA SME TAKIVA DUPEDAVZI VSE OSHTE? I DA GOVORIM,CHE SME NEZAVISIMI…a energetikata ni? BRAVO, G-N INDJEV!

 3. Достойна постъпка, г-н Грънчаров! Г-н Инджев, уверявам ви, че няма да съжалявате, ако прочетете тези нови “Записки по българските въстания”, както сполучливо ги нарече един Internet-потребител! УСПЕХ И ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА НЕЗАВИСИМИЯ БЪЛГАРСКИ ДУХ И ДА СЕ НАДЯВАМЕ, ЧЕ ТОЙ ОТНОВО ЩЕ ВЛАСТВА НАД БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ СКОРО!

 4. ТОЧНО ТАКА.ЗАТОВА ЛЪЖЕЦА И СВАЛЯЧА ГОЦЕ И СТАНИШЕВ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОТСВИРЕНИ,А НАЙ-ДОБРЕ ИЗГОНЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ КАТО ДЪРЖАВНИ ПРЕДАТЕЛИ!!!!!!
  КАКВО ЗНАЧИ РУСКИ ДИПЛОМАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯВА ДА ГОВОРИ,ЧЕ СМЕ ТРОЯНСКИЯТ КОН НА РУСИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И НИКОЙ ОТ ТЯХ ДА НЕ РЕАГИРА ПОДОБАВАЩО.кОГА ЩЕ КАЖЕ СТАНИШЕВ,КАКВИ ИЗОБЩО ГИ Е ГОВОРИЛ В СОЧИ ПРИ ПУТИН

 5. Mislia si naposledyk: “Naprazno li jertvaha jiwota si za Rodinata ni hora kato Levski, Botev, Rakowski i mnogo drugi, koito sywremenoto ni obshtestwo zabrawia s wseki izminal den?” E wseki moje da si dade otgowor pred sebe si. Az lichno mislia, che shtom ima pone edin chowek da misli kato Vas i nas, to ne e naprazno… no dali sym praw? Neznam.

 6. Ще си поръчам екземпляр от книгата на г-н Грънчаров и ще го замоля за адрес,в отделна кореспонденция,за да му изпратя в т.ч. и за пощенските разноски.
  Правилно е забелязъл,че някой някого се опитва,да надцака,но друг им гледа сеира…

 7. И да искаме нямат махане. Вече са си спретнали диктатурка.

  Съобщението от Вика е спам.

 8. Необяснимо ми е как партия, която така или иначе е получила възможността 100 години да ползува уроци от българската история, поверява изпълнителната власт на страната във ръцете на това некомпетентно, повърхностно и лъжливо момче като Станишев!Но колко е висока за българския народ цената на това партийно безумие!

 9. Тава за петата колона си е точно тъка. Комунистите (днешните социалисти) не могат да забравят “братската прегрътка”.Времето когато Ги водеха организирано до “братската страна”.Някъква първична носталгия още бушува в главите им.

 10. Геноцидът срещу осетинците продължава вече 90 години
  БГНЕС – 23 Септември 13:09
  Геноцидът, извършен от грузинците, спрямо южноосетинците не започна в нощта на 7 срещу 8 август, той продължава вече 90 години. Това заяви професорът по история Руслан Базаров, предаде репортер на БГНЕС.
  Базаров отбеляза, че още със създаването на независимата Грузинска държава през 1918 г., нейната първа задача е била да се справи с южноосетинците. За тази цел е взето съответното решение от управляващата в Грузия партия на меншeвиките, което е било утвърдено от държавните органи и приведено в изпълнение от армията на страната. Професор Базарав отбеляза, че от 1992 г. насам 120 хиляди южноосетинци са били регистрирани като бежанци, но тази цифра не изчерпва картината, защото има много хора, които по различни причини не са го направили. Той припомни, че съгласно преброяването на населението в СССР през 1989 г. осетинците са наброявали 600 хиляди души.“Грузия ни подари всеки 5 осетинец като бежанец. Няма нужда от коментар“, заяви професор Базаров. Той посочи, че най-често срещаната цифра за броя на жертвите в последния конфликт е около 1500 южноосетинци. Едновременно с това професор Базаров заяви, че в момента броят на жертвите се уточнява, създава се специален списък, в който ще влязат всички загинали. За момента там са включени имената на около 500 убити, отбеляза той. Професор Базаров изрази надежда, че в скоро време окончателният вариант на този списък ще бъде подготвен. Спирайки се на бъдещето на Южна Осетия, историкът заяви, че тя вече 18 години е независима страна.“Целта на самоопределението ни бе прагматична, хуманитарна – спасяването на живота на хората“, каза той. Професор Базаров заяви, че признаването на независимостта на Южна Осетия от Русия веднага след нейното провъзгласяване без преминаването на каквито и да било процедури е в резултат на това, че през тях е минато още преди 20 години. Той смята, че Южна Осетия има по-голямо право да води независим живот даже от Грузия, защото за разлика от последната се развива демократично.“В съседна Грузия няма нито един случай на предаване на властта по демократичен път“, всичките й досегашни лидери са сваляни от революции, посочи професорът. Той припомни и факта за нарушения на изборите. Като друго преимущество на Южна Осетия професор Базаров посочи толерантността на местното население, което не предприема репресии спрямо малцинствата. Той изрази съжаление, че грузинците не са извлекли поуки от кръвопролитния конфликт.Професор Руслан Базаров е кандидат на историческите науки, известен осетински историк и политолог, заместник-директор на Института по история и археология на РСО-О, председател на създадения на 21 август Народен форум“Осетия обвинява“. Пресконференцията се състоя в“Дома на Москва в София“. На нея бяха представени документални видеоматериали за войната в Южна Осетия. /БГНЕС

 11. Коментарът на Лили е спам.

  Иначе … право говориш Иво, ала какво от това. Какво следва? Аз те питам, но питам повече себе си. Какво от това, че ги знем тези работи и че ги говорим на хората? (Ти от по-висока трибуна, която сам си построил!) Какво от това? So what?

  Ето какво съм решил за себе си –> http://probujdane.com/statii/so_what.htm

 12. Не съм чул,какво е препоръчал станишев да казваме на децата си,но аз мисля,че докато са малки,трябва да ги плашим с комунистите,а като пораснат да ги научим,да ги мразят.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.