Свободното слово си вдига чуковете,окървавено от чуковете на цензурата

Бившият разследващ журналист от в. „ 24 часа” Огнян Стефанов, който напусна вестника заради надигащата се цензура и създаде електронното издание „Фрог нюз”, беше премазан от бой по символичен начин: с чукове. Волнодумецът, който опонираше на властта и бе набеден от ДАНС за автор на друг вбесяващ управниците сайт, лежи в реанимацията с пречупени ръце, крака, лумбални прешлени, съдба и…воля?! Ще видим, дай Боже само да оцелее след екзекуцията.
Огнян има разкъсно-контузни рани на главата. Мозъкът му обаче не е засегнат, което дава надежди за живота му, казаха от ВМА с молба да не бъдат цитирани поименно.
Касапите са си знаели работата-не са искали да го убият веднага с чук по главата, както се убива добиче. Искали са да се мъчи. Методично са чупили крайниците му, които са с „открити фрактури”-в превод, счупените му кости стърчат…”Били са го много душмански”, процеди през зъби медицинско лице, видяло иначе какво ли не на операционната маса.
На мястото на престъплението, извършено по тъмно пред столичен ресторант, е имало очевидци. Освен от чуковете, те са били „респектирани” от заплахи да бъдат застреляни. Маскираните наемници са се представяли ( ? ) за полицаи.
Палачите са били четирима. Подсигурили са се с числено превъзходство. Внимавали са да не се „изложат” като онези в Бургас, които преди месеци нападнаха по подобен начин журналиста Асен Йорданов, но получиха отпор.
Във форума на „Фрог нюз” читател твърди, че това е почеркът на побойниците, който издава…офицер от ДАНС и неговите биячи. Те се проявявали не за пръв път. Офицерът бил известен с прозвището „Трактора”.
От ДАНС действително притискаха Огнян Стефанов. Бяха се обаждали на непълнолетния му син да го разпитват за баща му. Привикаха журналиста на разпит в агенцията, призвана да брани националната сигурност и се похвалиха, че били разкрили, кой стои зад анонимния сайт „Опасните”, внушавайки,че това е колегата Стефанов, който категорично отрече да има нещо общо още преди намесата на силовото ведомство. По късно, след като въпросният сайт така тържествено беше „разбит” в рамките на първата ( по време и важност за управляващите демонстрация на силата на новосъздадената агенция), а международната журналистическа организация „Репортери без граница” осъди тази намеса, от ведомството започнаха да скромничат. Отказаха се от заслугата за спирането на скандалния ( за властта и близки до нея бизнес обръчи). Това е гузно и едновременно красноречиво косвено самопризнание за неадекватно употребения ресурс, за удара с парен чук срещу муха. И то по време, когато самият шеф на вътрешната комисия на НС Минчо Спасов уличи новата служба, че не следи руския шпионаж в България, но шпионира западни съюзници-обвинение, което увисна във въздуха без отговор, сякаш не е направено от , предполага се, най-информирания по тези въпроси български законодател!
Пишещият тези редове също беше предупреден, че е „привлякъл вниманието” на ДАНС със статия, в която критикува акцията на агенцията срещу някакво електронно издание като натиск върху свободното слово.

ТОВА СА ФАКТИТЕ. СЛЕДВАТ ВЪПРОСИТЕ:
Ако Държавната агенция за национална сигурност ДАНС смята за редно и дори наложително да разследва журналисти, защото били анонимни, ще прояви ли същата загриженост по разкриването на анонимните екзекутори на Огнян Стефанов? Или районното полицейско управление в София ще си остане „нивото” , на което ще се чепка поредното неразкрито престъпление?
Ако от ДАНС взимат страна в предполагаеми корпоративни спорове ( за издаването на блокирания сайт „Опасните” беше набеден и собственикът на „Фрог нюз” Младен Мутафчийски, бивш шеф на „Тератон” и настоящ едър собственик в туризма, противопоставен, според медийни публикации, на някои от най-приближените да властта олигарси ), не означава ли това, че държавата е заподозрян съучастник, ако не като поръчител, то като подстрекател в опита за убийство на Огнян Стефанов?
Ако разни кресливи пропагандатори извикаха преди 8 години с пълно гърло „България уби дете”, когато нямаше никакви улики за това, а таксиметрови шофьори блокираха парламента да търсят сметка на властта ( защото удушеното от майка му дете беше на таксиметров шофьор), какво трябва да извикат и да направят сега журналистите?
Ако нападенията над други журналисти досега не успяха да събудят, ако не друго чувство, като солидарността, то поне чувството за самосъхранение на журналистическата гилдия, този безпрецедентен случай ще успее ли да размърда вцепенените журналистически редици?
И трябва ли непременно физическата разправа с колега да бъде единственият дразнител за сетивата на обществото по отношение на свободното слово, над което побоят с чукове ( и сърпове) не е от вчера?
Ако отново няма обществен и професионален отпор, това няма ли да е също поощрение към хищниците да продължават да ловуват сред беззащитната медийна фауна?
Ако допуснем този кръвожаден пир да продължава, кой ще бъде следващият и с какви инструменти за инквизиция ще бъдем сплашвани-може би искаме да стане като в Русия, харесвана от мнозинството български граждани ( по последни данни на статистиката), която от години се бори за първото място в света по убийства на журналисти?
Ако свободното слово само се предлага като наковалня, да се чудим ли, че върху него се стоварват чукове?
Ако в средновековието публичните екзекуциите с чук са били смятани за особено мъчителни и следователно-зрелищни, в кой век живеем днес в България?
…………………………………………………………
И нещо лично: в статия, писана само преди три дни, изразих тревога че „Свободното слово бере душа”, но и оптимизъм, че не всичко е загубено, че не бива „да берем грижа,защото свободното слово бере и някои плодове”. Сега Огнян Стефанов бере душа. Намира се в шок. Аз също.
Друга моя статия, посветена на 100 годишнината и премълчаваните нерадостни факти около празника на независимостта, озаглавена „Независимост? Не, зависимост!”, е публикувана от блога ми в сайта „Фрог нюз”. Така е решил , вероятно, Огнян Стефанов.
Били сме прави да бием камбаната, но това е случаят, в която много бих желал да бъркаме. Уви! Понякога е ужасно да си прав!

32 мнения за “Свободното слово си вдига чуковете,окървавено от чуковете на цензурата”

 1. За момент се притесних, че много се забави с коментара 😉

  Ето едно мнение, от което най-важното е следното: Медиите са гласът на народа! В техните ръце е, да предоставят на този глас поле за изява и да предизвикат промяна!
  Знам, че точно за това вече не си в никоя медия, но трябва да има начин!
  ***
  # logic 23 септември 2008

  ЕВАЛА! Най-големият проблем и основна причина за случващото се е абсолютното преиначаване на нещата от медиите, които стигат до масовия избирател. Обвинявам изцяло (но не само) медиите за ситуацията в БГ! Натиск по всички линии! Ако хората чустват подкрепа, няма да ги е толкова страх да се борят за правата си! Но и този фрапиращ случай ше потъне след два-три дни, както и всичко останало! Благодарение на медиите! Късметлия съм, че имам абсолютен и нецензуриран достъп до информация (ор Германия), но баба ми няма! Тя гледа БНТ и чете Труд, защото друго до село не стига! ДАНСърите интернет не могат да спрат, но се опитват със всички сили да секнат източниците на информация, без които и до мен няма да стигне нищо! При всяко разкритие основният въпрос на политиците и полицаите е “как изтече информацията”, а не “вярна ли е?”. Така беше и при Петков, така е и сега! Войната е безмилостна и е за власт и пари, без значение от цвета! И, разбира се, парите печелят… Искам да се прибера, но ме е страх! Това е и целта, да се махнат инакомислещите и да остане само стадото! И успяват! Докато Гоце и Сергейчо се появяват по телевизията да ни разкажат, колко сме демократични и напреднали, а след това БНТ си хваща една страхлива студентка да каже, колко е горда, че е независима (справка, обедната емисия новини на БНТ), нищо няма да се промени! Зависи от медиите, да дадат глас на хората, които искат по-добра България! Имайте смелост, поведете народа, той ще ви подкрепи! Изнесете си ако трябва редакциите в чужбина, докато се нормализира ситуацията! Не се примирявайте и преглътнете тоя български егоизъм и непукизъм, собствения двор не е крепостна стена, криенето няма да помага за дълго!

 2. Поздравления за смелата и достойна позиция! На мен са ми крайно интересни реакциите на “органите”, на институциите, и особено на журналистическата колегия. БСП, наследничката на партията, която убиваше по всякакви начини, включително и с чукове и сърпове, първа осъдила злодейството. Мисля, че това съвсем не е случайно. Имаме една хубава поговорка “Гузен негонен бяга!”. Институциите, също и тайните органи на сигуността, са назначени от тази партия, която държи лостовете на властта. Следователно и носи отговорността за всичко, което се случва, в това число и за това, че убийци-садисти чупят с чукове и лостове костите на един главен редактор на медия. Точно такива неща са ставали в Германия в началото на 30-те години на миналия век. У нас са ставали малко по-късно, из концлагерите, милиционерските участъци, отделенията на ДС и затворите на “най-демократичния строй в историята”… Почеркът е запазен. Да се убива във вечерта на националния празник е деяние, имащо най-зловеща символика, надявам се го схващате.

 3. Наистина какво направи досега ДАНС за нормализирането на страната?! Няколко дребни привиквания и една показателна акция на Калотина. Ако не разкрие какво е станало снощи с О.Стефанов ще е окончателно ясно, че е редом с всички онези, които прикриват и са в мафията. Които всички ги знаем, но нямаме доказателства. От ЕС обаче няма да ги искат, защото всичко е очевидно.

 4. Аз съм също в шок и реших днес да мълча по случая. Човешкото тяло е крехко, елементарно е да бъдем свирепо размазани от бой.
  Мразя престъпността и корупцията, но обичам живота.
  Как ще работя за идеите си, ако бъда сгазен? По дяволите…

 5. Следейки какво се случва днес се замислих за кои ли път трябва ли да се занимавам с журналистика. Чух какви ли не коментари … но не чух никой да казва какво да се направи по въпроса от нас. Таксиметровите шофьори успяха да блокират София, а ние какво ще блокираме?! Тоалетната ли, докато се крием от собствените си страхове.

 6. Чукове, сърпове, железа, а
  не човеци. Вземайте криваците и да ги пратим за претопяване. През 1997 ги изтървахме, сега му е времето.

 7. О, заспали българино! Кога ще изправиш склонената главица?
  Няма ги овчарите да поведат стадото! При подобни събития гилдията трябва да е на улицата. Ама тя не е единна. Ако тя не е сплотена – как народа да е сплотен?

  Колко време е необходимо да се създаде гражданското общество? Може ли да има таково, без да има върховенство на закона над всички граждани?

  Кое е първо появата на гражданина или на граждасткото общество?

  Закона ли ще ни направи граждани или гражданите ще си наложат спазването на законите?

  Едно е ясно – ако не можем да се оправим сами, ще ни оправи някой друг – Брюксел или пази боже Москва!

 8. Всичката тази вопъл ще си остане полепнала по блоговете – до момента когато блогерът излезе на улицата.
  Но няма да стане – столчето зад компа е много уютно…

 9. „Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил…“
  Това е извадка от Търновския надпис на хан Омуртаг – господин Инджев, честно пишещите журналисти не пишат на камък, но само мога да се надявам, че вашите думи и думите на другите честни журналисти ще останат за бъдните поколения, за да покажат на нашите наследници, че и в нашето срамно и унизително време е имало достойни хора…
  Благодаря за така ревностно отстояваната от Вас гражданска позиция!!!
  Бог да Ви поживи!!!

 10. Живота е борба – оцеляват само свободомислещите…всичко друго е хищничество…за залък хляб.

 11. Моите призиви и покани преди повече от месец не дадоха плод. Ето ви сега нов шанс да покажете несъгласието си:

  “Колегите на пребития Огнян Стефанов от Frognews.bg организират мълчаливо присъствие на журналисти пред МВР на 25 септември /четвъртък/ в 10:00 часа.”

 12. Ако имаха съвест, ръководителите на ДАНС би трябвало вече да сънуват кървави кошмари: с нелепата си и всъщност незаконосъобразна акция срещу “Опасните новини” те посочиха на заинтересованите престъпници точно кой е журналиста за убиване. Ами… да наречем акцията на ДАНС “ювелирна”.

 13. “Живота е борба – оцеляват само свободомислещите…всичко друго е хищничество…за залък хляб.”
  Точно обратното е, г-н Стаменов. Най-смелите борци за свобода и правда ги убиват/осакатяват за назидание. Мога да Ви засипя с примери.
  Ама ще си носим рисковете и ще си плащаме цената – кой колкото се нагърби. Инджев е повлякъл тежичък кръст, трябва да се подкрепя в такива ситуации.

 14. Власта е прогнила ,а на журналистите мозъците им мухлясват.В предишна реплика споменах за гъше перо . Имах предвид великана, който карал хората да му правят гъдел с гъше перо ,а те ставали все по малки и по малки.Изглежда не е само в приказките.Коментарите са също на ниво,кефат ме.Благодаря Ви.

 15. Добрата новина е, че той ще оцелее. Лошата – журналистиката е мъртва, пребита, премазана, приначена, освен ако стане чудо – обявят незабана стачка и пълно “затъмнение”.

 16. А аз имам няколко въпроса към вас журналистите:

  – А ако няма нищо общо журналистиката с побоя?

  – А защо след като таксиметровите шофьори се вдигнаха Вие не го направите (та нали сте четвъртата власт)?

  – Защо не използвате влиянието и връзките си за оранизиране на мирен протест във връзка с този случай?

  – Защо не използвате трибуните, които имате за оповестяване на такъв протест?

  – Защо не използвате влиянието си да призовете гражданите, а не само да ги отъждествявате като незаинтересовани?

  Извън въпросите.
  Тръпки ме побиват от случилото се, според мен обаче фокуса в случая не е длъжността журналист, а в човешката драма – такава публична екзекуция не е нормално да се случва по улиците – независимо дали потърпевшият е журналист, съдя, футболист или каквото и да е било друго. С едно съм съгласен: не може такива деяния да продължат да остават неразкрити!

  Поздрави
  Веселин Василев

 17. Добра новина няма.Няма и смисъл да казваме, че си имаме това или онова.Нищо си нямаме. Нямаме си умовете и мозъците ни бавно умират,нямаме си кой да спазва законите, нямаме смисълът да са ни вдигнати главите.Има престъпност и хоха нечовеци, има зверски прояви и няма наказуемост. Тази черна вълна , която ни залива неспирно ни застрашаваи смисълът ни се изчерпва и животът ни се превръща в мъгла, пътят ни осеян с капани. Никои никъде да не работи, сам в къщи да седи…, всеки някому е неудобен и е крив и за най-малък проблем страшна злоба се излива. И с всеки изминал ден става в страната ни трудно за хора със съвест и с достойнство, за честни и добронамерени. Не ми се живее тук, не ми се правят деца, не ми се отглеждат, за любовта ме е страх и за живота… Никой нищо не може да опази, за себе си се надява да оцелее.

 18. Защо ли се сещам за Стамболов, Алеко Константинов…

 19. Има ли доказателства, че Огнян Стефанов е бит заради журналистическата си работа?

 20. От цялата демонстративна жестокост се вижда, че извършителите са уверени в ненаказуемостта си. Защото са добре организирани или защото имат силно покровителство?
  И се вижда, че хората са напълно безпомощни срещу злото.

 21. Колегите на пребития Огнян Стефанов от Frognews.bg организират мълчаливо присъствие на журналисти пред МВР на 25 септември /четвъртък/ в 10:00 часа.

  А защо само на журналисти? Ти къде ще бъдеш в четвъртък сутринта?

  За съжаление, появиха се коментарите за това какво е правил в миналото Огнян Стефанов, с какво се занимава спонсорът на изданието Младен Мутафчийски, кой какъв е и т.н.

  Момчета и момичета, въпросът е принципен. Който не се хареса в медиите, може да се обърне към съда. Пребиването на журналист не е просто поредното престъпление.

  Утре може да почукат и на вашата врата. Ако днес пребиват журналист за неудобни статии, утре може да ви пребият само за думите, които споделяте в малка компания.

  Къде ще бъдеш в четвъртък сутринта?

 22. Коментарите на демьян и DEL са спам.
  ________________________

  Какво да се прави? Какво да направим? Какво правим? … днес!

 23. Привет !!! 🙂 как вам вчерашний драматический матч между ЦСКА и Спартаком ? 😉 Очумелый Футбол !!!

 24. Доброй Ночи. Только что по ОРТ показывали сериал 12. Каковы ваши ощущения ?

 25. ну да, добротный пост ;). как думаете, завтра Арсенал победит Манчестер Юнайтед ?
  з.ы. жаль по обычному телевидению не посмотришь… 🙁 придётся идти в бар, где есть зелёное яблочко нтв

 26. я думаю сегодня в 15-45 по Москве лондон Арсенал победят Манчестер !
  Вот так ! хотя жаль Адебайора не будет 🙁

  Вперёд Арсенал !!!

 27. Незадолго до израильских ВВС из Газа Израиля было выпущено свыше и минометных часть упала в районе Ашкелон и Нетивот Военная операция в секторе Газа, конец обстрелам со стороны боевиков, ни простой, ни быстрой,
  Боевики ХАМАС территорию Израиля армии на cektop Газа, сообщает.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.