Реакция на умрял кон след конското за консенсуса

По характерния вече приглушен начин българската държава най-после даде кротък сигнал, че е регистрирала систематичните пренебрежителни подмятания на руски виден дипломат по адрес на България. Заместник министърът на външните работи Милен Керемедчиев казал на международен форум във Варна, че София ще реагира-със закъснение от десетина дни, отбелязаха някои колеги. Позволявам си да уточня: със закъснение от близо две години!
На 10 ноември 2006-та Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов беше цитиран във вестник „Капитал” да нарича България „троянски кон на Русия” в ЕС. Ето точният цитат:
„ Поради традиционните ни добри отношения България е интересна за нас и като член на ЕС и този интерес не е само икономически. България е в добра позиция да допринесе за отношенията между ЕС и Русия и ние разчитаме, че ще бъдете наш специален партньор,     своеобразен троянски кон в ЕС, разбира се, извън негативния оригинален смисъл на тази метафора”, откровеничи Чижов и пояснява какво конкретно се очаква от българския кух кон( в чиито търбух се крият  едни български другари, които не се боят от даровете на задунайците, а ги приемат с пълни шепи), спрямо консенсуса в евросъюза: „ Външнополитическите решения в ЕС  се взимат с консенсус и тук вашата страна може да играе много положителна роля: да успокоява „лудите глави”, да ентусиазира нерешителните”, добавя без заобикалки говорителят на Кремъл в сърцето на Европа.
Нищо не можа да накара който и да е представител на властта у нас да отговори на твърде недипломатичния тон на дипломата. А той, отгоре на всичко, не е кой да е-изпратен е в Брюксел от позицията на заместник-външен министър в Москва. От неговата уста предпоставянето на българската роля в ЕС като проруска ( което той недвусмислено внушава, дори и да не беше употребил конската доза нетактичност с метафората за коня), още на етапа, когато България кандидатстваше, звучеше повече от провокативно. Ами ако „лудите глави” в ЕС, визирани от него с типично имперска надменност да определя демократични и суверенни държави като „луди глави”-ами ако някоя от тези „глави” беше решила да кимне отрицателно спрямо българското членство след „конското” на руския представител-не щем ние руски троянски коне в нашата подредена конюшня!? Нямаше ли да споменатият консенсус да се затрие-„ойде коньо у реката!”?
Помните ли каква истерия тресеше българските власти на финала преди 1 януари 2007-ма, дали нещо няма да ни препъне в препускането към европейската ясла?
Дори и тази треска не можа да стресне непоклатимите непукисти на върха на държавата ни. Нямаше реакция и при многобройните двустранни контакти между българските управници и руските. Нямаше и кой да зададе въпроси на тази тема-а имаше възможност, например при посещението на Путин и неговия антураж в София през януари тази година.
И ето че, окуражен от тази безнаказаност, същият Чижов направи на практика същото изказване, предпоставяйки отново ( като некоронован говорител на българската политика) поведението на България по външнополитически въпрос от общо за Европа значение-че очаквал София да блокира санкции срещу Русия заради агресията й срещу Грузия.. Този път пред БНР. На 18 септември- в навечерието на аудиенцията на Сергей Станишев при Владимир Путин в „самия център на Сочи” ( както раболепно отбелязаха възторжени придворни хроникьори на събитието).  На зададен от български репортери, (все пак най-сетне) въпрос, дали ще отговори на повтореното предизвикателство, Станишев отсякъл, че нямал намерение да се занимава с това.
И ето че реотаните на държавната машина загряха. Какво ли ще да е станало? И то по време, когато същият наш Станишев е в Ню Йорк и мери аршин със светилата на световната политика на най-представителния тепих-Общото събрание на ООН?
Не е трудно да се досетим какво стои зад това „проглеждане”, че има нещо нередно в изказванията на Чижов, които изискват реакция, понеже развалят отношенията ни с Русия ( както се изразил г-н Керемдчиев във Варна, вместо да заяви, че унижават достойнството на независима България, която току-що похарчи огромни за мащабите на страната суми да се хвали със своята 100 годишна независимост).
Международен натиск! Само от това разбират нашите управляващи другари. Най-вероятно „който трябва” ги е попитал нещо от рода на : „ че мълчите, солидарно с Москва за кризата в Кавказ, вместо да демонстрирате съюзническа солидарност с нас-това е едно, но не е ли прекалено това мълчание по отношение на опитите да ви обезличат като самостоятелен субект в международните отношения?
Но дори и да греша в хипотезата си, фактите са налице: нежеланието, с което управляващите демонстрират ( задължителната за такива случаи) докачливост на тема суверенитет, се илюстрира от самата „скорост” на реакцията. Като на умрял кон- разбира се, „извън негативния оригинален смисъл на метафората”.

15 мнения за “Реакция на умрял кон след конското за консенсуса”

 1. Ако Сърбия е изостанара от Запада с 50 години, ние сме изостанали с 50 години от Сърбия. Което в случая прави около 200.

 2. Дълбоко съм убеден, че най-безнадежната поза в България е тази на русофилството. Тя е откритие на Симеон Радев- в дъното на русофилското пристрастие е келепира. Руският дипломат в София Каубарс открил чрез прочувствени речи на шопите от Кюстендилско че в русия не мужиците не плащат данъци. Това мигновено е превърнало шопите в русофилили и при последвалите посещения на политици от София, те са крещяли: “Нечамо данъци, сакаме русия!” Мисля, че трябва да гледаме с насмешка към приятелите на руското безсилие да се управлява – номера повече не може да мине и опита на сегашните управляващи политици е анахронизъм.Вече всичси знаем,че е по-добре да плащаме данъци.

 3. Моля, корегирайте – “не мужиците” – без не. Плюс “всички”, а не “всичси”.

 4. Така и не разбрах от това което прочетох, ние държава ли сме? Според мен това чудо отдавна не е и не може да се нарече държава! Да ме извинява автора господин Инджев. Това не е държва, а най-обикновена мафия, но с малко повече власт и претенции. А реакциите й се определят от това кой им дава парите. Ако ги дава Москва, плюят срещу запада, ако запада дава се плюе срещу Москва. И с още нещо не съм съгласен, защо непрекъснато се говори за Имперски интереси на Русия, а никой не говори за същите на САЩ. Нормално е всеки да иска да е по силен и да има повече влияние. Защо Русия да не иска да е силна и да има международно влияние? И какво лошо има в това. Защо всички мразите Русия, никой не ни е крив, че не сме взели, а само сме давали през комунизма.

 5. Венци, вземете се организирайте да направим една кръчма? Време е.

 6. Към г-н Беров:
  Поздрави от Левски, Раковски и компания по повод усилията им за наличието на държава и суверенитет… Ако Вие сте прав, значи тези хора, макар и живели доста отдавна, са достойни за съжаление!
  И още: Макар и с доста горчиви хапки за преглъщане от време на време, у нас има хора, които постигат успехи в живота си ей-така, само с усилия, без морални саможертви!???! Представяте ли си?!? И те са благодарни на хората, дали им тази възможност с усилията си преди 20тина години, а също и на гореспоменатата компания, дала им същата тази възможност с още по-големите си усилия преди 120-130години! И когато днес някакъв симпатяга представител на държавата, отнела тази възможност от родителите им, самодоволно си приказва разни врели-некипели, тези наши успели сънародници се дразнят!!! Ама мноооого се дразнят!!!
  А иначе г-н Беров, по повод проявения от Вас рефлекс, да намесите темата ‘Имперски САЩ’ в дискутираната от г-н Инджев съвсем друга тема, ще кажа следното:
  Прав сте, те (президентите на САЩ) се стремят да наложат навсякъде където могат техния начин на мислене и живот, така е! Въпросът се свежда до това, КАКВО е това, което се опитват да наложат. Аз бих го определил така: Основното тяхно изискване за да те ПРИЗНАЯТ за такъв като тях е ДА ПРАВИШ СВОБОДНИ ИЗБОРИ за медооблажващите позиции в йерархията! Ако мнозинството може да избира лидерите си свободно и честно – ОК, тогава на това общество му е ‘наложено’ да живее по ТЕХНИЯ начин… Горкичките… Как ли издържат без корупцийка и шуробаджанащина, моделът който ‘честният конкурент’ на САЩ, руския мечок, се опитва да наложи?!? Като алтернатива на Империалистите, разбира се :-)))) И като втора версия на извадения от производство предишен продукт: Износът на революции

  Лелееее…. Не знам…. Успехи иначе, г-н Беров, пожелавам Ви успехи…

 7. @Дойчинов,
  Ти да не си слязал вчера от гората, какви простотий пишеш в САЩ нямало корупция “Как ли издържат без корупцийка и шуробаджанащина…” Къде живееш тези неща в селския хоремаг ли ги чу. Не знам дали си чувал за google, ако не можеш помоли някой да ти помогне, да потърсиш нещо за Hallibutton, KBR, Blackwater, Enron, това е само което е широкоизвестно кой знае колко има което никой никога няма да узнае. По отношение на корупцията руснаците и ние тука сме в детската градина в сравнение с тях.

  ОТГОВОР:
  КЪМ НАТРАПНИЦИТЕ, които пишат простотиЙ:
  Използвам случая да предупредя отново, че личните нападки, които са израз на мисловно безсилие и “простотиЙ” ( както неграмотно е написано тук), няма да публикувам. Който плюе автора, измествайки така темата, си признава, че няма какво да каже и с това потвърждава правотата на автора за собствента му теза, защото не може да я обори с аргументи. Следователно, няма шанс да получи трибуната, към която така се стреми ( ненавижда автора, но му се умилква да публикува поредните простотиЙ с лични нападки към автора!). За такива простотиЙ си има многобройни трибуни.Там ще му се зарадват на всякави простотиЙ.
  А с факта, че се натрапвате със своите простотиЙ ( хем ме четете фататично, хем ме мразите до болка-да не сте нещо сбъркани, защото нормалните хора не ходят там, където ги пъдят като конски мухи?!), само издава вашите комплексиЙ…Не схващате ли колко сте жалки да паразитирате върху чужди мисли, с надеждата да “блеснете” с помощта на някоя храчка от засада? Ами напишете, ако можете, нещо умно, което ще заслужи овациите на публиката, към която така жадно се стремите в този блог-завоювайте я с вашия талант, а не разчитайте да ви забележат благодарение на гьостерицата, която размахвате зад ъгъла..
  Бях многословен, но на хора, които пишат простотиЙ, трябва дълго да им се обясняват елементарни и очевидни неща.
  Толкова от мен. А иначе Дойчинов, ако желае, може сам да се защити от тези простотиЙ
  Иво Инджев

 8. О, не г-н Инджев, просто няма от какво да се защитавам. Няма причина да ставам адвокат на подгонените от американското правосъдие схематици от Енрон. Или да коментирам която и да било друга афера, научена от JFA чрез американските медии… А що се отнася до последното твърдение, че корупцията в САЩ е по-висока от тази в България или Русия, това ли наистина очаквате да коментирам?!? Не, наистина няма! Лека вечер, JFA!!!

 9. @Дойчинов
  Да така е най-лесно да избягаме от отговорите в стил “Мога но не искам” :). Да се направим че нищо не е казано, да се престорим на толкова възвишени че подобни глупости даже не си струва да коментираме. Но това е нищо друго освен сляпо овчедушие и наивност, безкритично приемане на света такъв какъвто са ти казали че е. Няма да ти пожелавам лека вечер, като човек който избягва да си задава въпроси и да разсъждава едва ли вечерите са ти тежки, спиш спокойно силите на доброто водени от чичо Буш те пазят.

 10. Браво чувствам се тотално ‘затапен’. Аз всъщност ти отговорих (освен на обидите), но ти не можеш да го прочетеш!
  Приключвам темата, макар да знам, че ще има следващ постинг от теб, но от сега уточнявам, че НЯМА ДА ОТГОВАРЯМ НА НЕГО!

 11. Опять одно и тоже, ну сколько можно? Все, это последний раз, когда я к вам захожу.

 12. Солидарна с тобой полностью! Слежу за твоими новинками впредь!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.