Господ(ин) Станишев

Атака! Атака? Да, но нека привържениците на „Атака” да не бързат с изводите. За атака срещу ДАНС става дума. Отвори приказка на тази тема не друг, а самият Министър-председател Сергей Станишев. Чак от Бостън се провикна. Имало атака срещу ДАНС, заявява той. Значи са му докладвали „правилно” какви мръсни номера въртят тук зад гъба на „мистър чист”, щом си е съставил толкова категорично ( да не кажем сензационно като подтекст) мнение за нещо, което не следи пряко, в развитие и на място.
Станишев постъпва точно както президентът Първанов, който бранеше Румен Петков, своя силен човек на върха на силовата пирамида на иначе безсилната да се справи с престъпността държава. Без оглед на резултати от каквото и да било разследване държавният глава се ангажира с мнение по време на пролетната буря около главата на вътрешния министър Петков, декларирайки, че именно Петков трябвало да осъществи реформата в МВР ( която никакви ветрове на промяната не помръднаха три години под негово командване) . Но бурята отвя президентския човек. Защото циклонът се зароди в Европа и дори Балкана, този закрилник на другарите, не можа да го спре.
Сега Станишев, в стила на своя някогашен партиен патрон, чието протеже стана на върха на БСП ( а после и на държавата) също се обвързва с увереност, че шефът на ДАНС Петко Сертов е честен човек и поради това нямал отношение към ставащото в и около поверената му агенция-като скандалите с подслушването на депутати. ДАНС самата била „под атака”. Горката беззащитна агенцийка, да я ожалиш! Кой ли го ръчка тъй безмилостно туй сираче в отсъствие на бащицата, запилял се в тази пуста капиталистическата чужбина?
Ами ако, както в случая с Румен Петков, се появят доказателства, които, въпреки предполагаемата честност на г.н Сертов ( която допускаме по обективни причини, понеже не познаваме доста загадъчната му фигура и не можем да твърдим обратното), нарисуват друга картинка?
Изглежда, че увереността на премиера, когато раздава такива категорични оценки,  явно се гради на обстоятелството, че над ДАНС е само той, самият-господ(ин) Станишев. И няма кой да му се пречка в божиите дела. Партията и повереното му правителство се погрижиха да няма парламентарна комисия за контрол над агенцията, която скромно се оставя да бъде сравнявана от ласкателите с ФБР в САЩ. А те са прави само в едно отношение- размерът на отпуснатия за „родното ФБР” бюджет е по американски щедър спрямо възможностите на страната ни.
Президентът Първанов, впрочем, известен с това, че не може да сдържи ехидството си, когато е уязвен, вече даде да се разбере, че в тази каша друг трябва да се опари. ДАНС се подчинява другиму, лаконично подхвърли той в крачка пред репортери, дръзнали да му вдигнат тази топка ( и о, чудо, той я отигра в характерния му стил, вместо да премълчи, което иначе толкова съвършено умее, когато му изнася).
Понеже обаче е казал „а”, господ(ин) Станишев би трябвало да каже и „б”-кой би могъл да атакува подчинената му агенция? Опозицията? Същата, която е обект на постоянен присмех от властващите заради нейната слабост?А може би президентското лоби в БСП, все пак?
Ако премиерът не го направи, ще се издаде, че не владее азбуката на управлението и че приказките за неговата неадекватност в това отношение, разпространявани ,впрочем, главно от негови съпартийци, не са само „мръсни номера” срещу „мистър чист”.
А СЕГА ВНИМАВАЙТЕ, ИМА ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

П.С. От Писанчев, Владимир, директор на дирекция „Сигурност” в ДАНС, за когото Станишев възтържествува на американска земя, че бил правилно уволнен на българска от своя шеф Петко Сертов, защото бил виновен за подслушване на депутати:
„ За всичко, което съм правил, съм уведомявал ръководството си, за всичко има заведени документи, които са подписани, подпечатани, заведени по съответния ред и те са вървели по съответния ред”, казва Писанчев пред меродавния ( за посланията на президентската власт, например) в. „Труд” и добавя в отговор на въпрос на вестника дали неговият шеф Петко Сертов е бил информиран за прословутите вече разпечатки с подслушвани телефони на депутати от вътрешната комисия в парламента:
„ Да, той ми е пряк началник и аз съм го уведомявал за всяко нещо, което сме правили и той ми е разпореждал”, хвърля бомбата си уж уволнения, но на практика „възкръснал”служител на ДАНС Писанчев, давайки заявка за отпор на опитите да бъде употребен като изкупителна жертва, което пък вещае голяяяям скандал!
Високопоставен служител на ДАНС, подчинена на премиера, опровергава директно самия премиер! Станишев си казва от хиляди километри разстояние подготвената фраза „ Писанчев го няма, махнахме го заслужено”. Но тук, близо до кухнята на интригите, уж отстранения Писанчев репликира „Готов съм да завлека всички ви”, което може още да се преведе и като „ Министър-председателят е лъжец!”.
Все сме виждали „екшъни”, но този се очертава да бъде уникален. Стойте на подслушване!

9 мнения за “Господ(ин) Станишев”

 1. Моят коментар на великолепния анализ на автора е малко дългичък, затуй го написах като отделна статия в моя блог под заглавието: Скандал след скандал, гаф след гаф, провал след провал – така текат последните дни на правителството Гоце-Доган-Дмитрич-Симеон…

 2. При римляните е малко па-кратко: “Sic transit gloria mundi…”
  Г-н Инджев,В чумни времена,които са си едно столетно проклятие,за България,няма как да вушавам тепърва доверие на г-н Грънчаров,затова Ви моля: И заради останалите знайни и незнайни и заради дните,които е писано да изживеем с Божията помощ – направете коментара му достъпен и уверете автора,че “кахърът му не е дългичък,а бял”

 3. Да.Абсолютно правилен коментар.ДАНС се превърна в аналог на ДС и започна веднага да съживява контрабандните канали от татово време.А ГОЦЕ да не се прави на ощипана госпожица и да каже най-сетне какво е неговото мнение за агресията на Русия в Грузия,защо България се явява вече като троянски кон на Русия в НАТО и Европейския Съюз,ако разбира се му остане време в промеждутъците ,когато не лекува венерическите си заболявания.

 4. Съдебните заседатели се разтичаха… Оказва се, че или О.Стефанов е подведен, или му хързулват нещо, а ДАНС и Алексей Петров са добри, САЩ им вярват, а противодействието идва от олигарсите и престъпните групи. И че историята с “трипера” била явно неграмотно и глупаво написан фишек, за да се скрие нещо друго:

  http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=2871&Itemid=9

 5. Руменовците получиха удари не от опозицията, нито от медиите. Сегашните истории също не са нито от опозицията, нито от медиите.
  На мен не ми трябват официални или не официални изявления от който и да е за да си направя изводи. Все пак официалните изявления са задължителни ако претендираме, че живеем в Демократична държава.

 6. След събитията в ДАНС и изохкването на Плугчиева, че нещо и тя не вярва на европейските изчисления, очаквайте Брюксел скоро да достигне до просветлението, че единствената мярка, която трябва да се приложи за България е да бъде запечатана от санитарните власти.

 7. Абе, Хора!!! Първосигналното е животинското. Човешката цивилизация чужда ли Ви е? Я помислете! Или бройте до пет! По това май се различаваме от животните. Да давам ли най-подходящия пример за случая с овцете – като тръгне едната и другите след нея? А, вече го дадох! Като пресичате улицата само напред ли гледате? Я, отляво-идва въпроса: Защо сега се сетиха “Великите депутати” и то точно някои, че тези разпечатки могат да се получават само поради някаква “смешна” необходимост? И, отдясно-май тук идва със страшна сила другия въпрос “Гузен ли, негонен бяга?”

 8. Дали изявлението на Станишев няма нещо общо с това
  ” Невероятен гаф с подмяна на флашки доведе до вцепенение редакциите на няколко медии, където рано сутринта неизвестни лица са доставили флашките и разяснили, че съдържат пълна колекция от записи на срещите между Цветан Цветанов и Делян Пеевски. При включването на флашките обаче се разбрало, че записите са от срещи на Делян Пеевски с Моника Станишева Обсъждат неща като кадрови назначения по високите етажи на властта – на министри, зам.-министри, шефове на агенции, на спецслужби, както и най-общо разпределение на големите обществени поръчки.
  Друга тема, но отнела доста време на двамата събеседници, е оформянето на опорни точки и стратегии за кампании в медиите срещу опозицията, протестиращите, политически и бизнес конкуренти и пр. Разпределят се задачи към съответните служби за изготвяне на подходящи профили на противниците, както и текстово и графично оформление на ексклузивни медийни публикации за тях”
  Така се получава и отговор на въпроса “КОЙ”.Има защо да е притеснен Станишев, ако е вярно това.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.