Една народ, една газ-два мнения няма

Да имаш проблем със себе си е най-тежкият проблем. Ние даже не знаем от кой род е нашият-от мъжки, или женски. Като в онзи виц за руснаците, които до един бъркат правилния род на думата кафе , поръчвайки си в заведение „одно кофе” (вместо правилното граматически на руски „ один кофе”). После влязъл грузинец и най-сетне казал: „ один кофе”, добавяйки… „ и один булочка”.
Заслушайте се в публичното говорене, погледнете в текстовете по вестниците и ще видите, че в рамките на един абзац или една минута ефирно време, твърде често ще чуете едновременно „природен газ” и „ газта”. Мъжки и женски род греховно съжителстват. И не е въпросът толкова в това, че малцина си правят труда да се замислят, че газта за горене е едно, а природният газ-друго. Оставете граматиката. Замислете се за шизофренията и хермафродитството в публичното общуване. Както и за пълната липса на чувствителност към това явление.
Както е тръгнало, ще има да газим един вода и едно жажда да ни мъчи, дорде се не събудим някой сутрин с откритието, че е твърде късно да се борим за достойна място на тази свят. И ще се запътим с безпомощен въздишка и наведен глава към онази свят.

7 мнения за “Една народ, една газ-два мнения няма”

 1. Днес да си българин в България е най-зле, в сравнение с това да си какъвто и да е пак в България.

 2. Все пак посочването на надостатъците, каквото повечето правим, не е достатъчно, за да се промени нещо…Популярните журналисти трябва да поемат инициативата.

 3. Ха, г-н Инджев, и Вие ли сте от тези наивници решили, че все пак журналиситите трябва да се изразяват книжовно, а обратното е все едно даскалицата във втори клас да сбърка колко е 2+2??? Двама сме :-)))))
  Поздрави от всички колеЖКи, които имат нещо В предвид…

  :-)))))

 4. А ПЪК НАЙ-ДОБРЕ Е ДНЕС В БЪЛГАРИЯ ДА СИ РУСОЛИЗЕЦ..

 5. ДОКАТО ОТ БЪЛГАРИЯ НЕ ОСТАНЕ НИЩО

 6. Луд смях… Сега погледнах, че един адаш е критикувал правописа Ви преди, макар по-точно да става дума за техническа неточност от Ваша страна, отколкото за незнание… Както и да е, държа да уточня, че съвпадението на името е случайно, което идва да покаже колко сме Ентелегентни ние, Георги-вците.
  Приключвам със спама 🙂

 7. Е това да беше най-големият езиков проблем на журналистите ни! Все пак с рода на газ си има разколебаване, както с други думи та може да мине за разбираемо, все пак езикът не е нещо, на което може да опаковаме рамки, правила и закони, той си има свои такива, ние само можем да ги опишем.

  А и грешки правим всички, за справка “Уйлям Бърнс” в другата статия 😉

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.