Къртица от Харвард чете лекция на Станишев

Аз пиша, Вие четете. Дали ме харесвате, Вие си знаете. Но ме четете. Общото между нас е в това, че ни има чрез посредничеството на „малката медия” интернет ( с извинение за  оксиморона, защото медия и „посредничество”  се припокриват).
„Големите” медии в България имат един малък проблем: лъжат на едро. Когато не могат да премълчат неудобните за властта истини, преминават към план „Б”-манипулация на фактите.
Малката медия Kafene. net, която не за пръв път хвърля камък в спокойното блато на тукашното медийно самодоволно крякане, издаде четата на Станишев за една неприятност в американския университет в Харвард. Kafene.net, колеги от бившата българска секция на Би Би Си в Лондон, написаха за протест на български студенти по време на „лекция” на Станишев пред около 200 желаещи ( според БНТ) да го чуят. Оказва се, че на Станишев са му изнесли лекция по въпроса за свободата на словото, защото младежи са му показали, че са свободни да го попитат що за демокрация има в България без да има истинска свобода на словото.
Лекцията на студенти от Харвард ( направена публично достояние чрез интернет в съобщение на Kafene.net) , на която изненадващо за самия него ( тъй де, тук такива издънки не се допускат) се натъкнал Станишев, беше подложена на пропагандни шамари от държавната ни телевизия. В най-гледаното време на централните новини, глас зад кадър, коментирайки мимолетно показания студентски протест ( който вече трудно можеха да премълчат след волнодумството в интернет) обясни с артистичен сарказъм, че подобен род лозунги били присъщи на опозицията в България.
А в същото време, при цялата неразбория около това кой, защо, доколко законно и патриотично подслушва гражданството ( че и депутатското му представителство), някак между другото се промъква информацията за основния приоритет на подслушвачите: медиите! Оказва се, според депутати, проверили агенцията, че най-вълнуващото занимание на офицерите от т.н. българско ФБР, било човъркането в търсене на „къртици”, които информират медиите за разни тайни ( ако се съди по войната на ДАНС с предполагаемите подземни животинки, къртиците, битката е да се запуши устата на информаторите за някои контрабандни канали-на един журналист, заподозрян в съпричастност към изобличаване на тази дейност, му направиха забележка повече така да не прави-с помощта на чукове).
Унизителна за гражданите ирония е очевидният факт, че борбата с подземния свят, където са корените на „надземната” ни власт, се води с някакви си къртици, предполагаеми информатори на медиите. Истинският подземен свят на ненаситните хищници, които надземно (  направо извънземно по своята наглост)  споделят трапезата на нашите демократични вождове, се е окопал с добре отъпкани, укрепени, редовно проветрявани ( срещу прокурорски проверки, включително европейски) тунели към върховете на управлението.
Покъртителният лов на къртици, заслепени, запленени,  предполага се, от светлината на журналистическите прожектори, изважда на повърхността въпроса за приоритетите. С пропагандната си стрелба срещу една „студентска къртица” в Харвард, обвинена в рамките на централните новини на телевизията в „тежкия грях” да звучи опозиционно, държавната ни телевизия само потвърди що за pressтъпа симбиоза има у нас между власт и „големи медии”.
Когато „голямата” БНТ стреля по малката опозиционна студентска къртица в Харвард с цялото си допотопно пропагандно джепане, екзекуцията на опозиционността, присъждана като правило без право на помилване, се превръща все повече в символ на безсилието на властта да налучка твърдата почва за своите паради. И понеже властта е тромава, преяла, тежка и неадекватна,  някой ден ще пропадне, марширувайки триумфално върху свлачището на собствените си подземни обвързаности, които я подкопават неумолимо.
А тогава-тогава онези от „големите” медии първи ще се нахвърлят да глозгат нейната мърша!

19 мнения за “Къртица от Харвард чете лекция на Станишев”

 1. Просто не спирайте да пишете господин Инджев, че наистина са малко източниците на истинска информация в нашата територия България (вече отказвам да я наричам държава).
  Между другото, предполагам сте че чели сайта на господин Слатински (http://nslatinski.org/), според мен си заслужава… Има доста теми, които на всяка цена трябва да бъдат поставяни ребром на общественото внимание отново и отново, като демографския срив например и изключителните права на циганите, за сметка на останалите (справка примерно последния случай с полицая от ямболско)

 2. P.S. ще ви разбера, ако не пуснете предишния ми пост, с оглед на факта че правя реклама на външен сайт на вашия блог и няма да го приема присърце 😉

 3. Очень, очень интересно Вы пишете. Только не может быть всё так просто.

 4. Аз споделям горните оценки, но ето на какво се натъкнах по същия случай: http://blog.veni.com/?p=600#comments В този коментар В.Марковски интерпретира по друг начин случката, любопитно е да се разбере доколко политико-идеологическата обремененост на този човек е в състояние всичко да тълкува неадекватно. С една дума: на левите у нас всичко им се вижда че са злокобни заговори на най-люти врагове, които искат да им грабнат властчицата, а за такива няма по-голямо наказание от това комунист да си загуби властта. Журналистическия слугинаж обслужва тази параноя. Жалка картинка. Но ако примерно 5 000 софиянци дружно освиркат Гоце или Дмитрич още при първото им публично появяване, тогава нещата ще се променят. Поне няма да могат да ги крият и изопачават. Или ще обявят тия 5000 човека за… платени шпиони на американския империализъм ли? Нищо чудно, от комунст, чиято власт виси на косъм, всичко може да се очаква. Неадекватни са напълно. Това може да изглежда като забавен куриоз, но положението на тази основа може да стане и страшно. Когато една власт няма опозиция в лицето най-вече на едно силно и чувствително гражданско общество, такава власт е склонна – освен да се опорочи тотално! – да стане и безконтролна и самонадеяна дотам, че да почне да прави всякакви авантюри…

 5. Аха, онези от “големите” медии първи ще се нахвърлят да оглозгат мършата, когато замирише недвусмислено. Само че моментът на недвусмисленото замирисване у нас също чака по команда. Интересно кой и кога я издава. Иначе не мога да си обясня страхотния синхрон по оглозгването.

 6. Г-н Инджев, Иво, сигурен съм, че отново ще дойде времето да си пред една по-голяма аудитория. Твоето предаване по телевизията беше едно от изключително редките културни и значими. Дори само като стил…Впрочем днес сутринта Минчо Спасов каза, че нямало нищо лошо, че ДАНС подслушвало депутати при проблем – това им било работата. Лошото било, че поводът за прахосване на държавни средства е оплакване на висш държавен служител / подразбира се, заради активността на тайните ни служби /, че бил оклеветен / от Опасните /…Което е противозаконно – за оклеветяване по закон има официални пътища. Не натиск за уволнения и тайни проучвания…Което отново доказва, че самите институции у нас не разчитат и не използват закона…От простотия, по навик, по манталитет или по призвание, и аз не знам.

 7. Чета Ви всеки ден и това ме спасява …

 8. Всичко е так, г-н Инджев. Дори са в много по-силни черни краски. Защото е трудно за вярване, че след целият този срив на държавност, състоянието на икономиката, унищожаването на Природата, не преставащите шамари от ЕС, невероятната корупция и пладнешки грабежи от управляващите и тяхни обръчи, унищожаването на държавата и допускане на ислямистко нахлуване плюс изменяне характера на българо-мохамеданите, безпардонността на самоназваният т.н. “елит” – в голямата си част произлизащ от утайката на обществото и (не на последно място) пълното обезверение и апатичност на хората – че, цялата тази престъпна камарила все още се държи и отчита “успех” след “успех”?!!
  Такава наглост няма никъде по света регистрирана. Просто няма. Може би единствено в Африка има градиран, където един мазен “президент” подкрепян от Франция си беше направил приватна месарница – с човешки тела…
  Градовете са заприличали на кочини, инфраструктурата – плачевна, различните разбойнически картели държат населението в мъртва хватка. И всички си кютат и единствено мрънкат плахо?
  – Боже, това не може да е вярно!

  – Да си носим ли сами въжето или Те ще ни го продават?!

 9. ченгетата послушно пазят “властта” от народа, върна се реда от “едно време”

 10. Г-н Инджев,
  Мисля че ще е интересно да се заинтересувате какво ще е продължението на историята с студента от Бостън.
  1. Какво ще се случи тук с родителите му
  2.Дали няма да стане като с любка качакова дето много я беше срам от нещо но показа завиден афинитет към лапането.

 11. Всичко се повтаря.Няма оправия и няма и да има.Повечето знаем защо.

 12. За лъжите на министър-председателя Станишев и за спотайването на президента Първанов може спокойно да се питат моряците от търговския флот и гражданите на Варна и Бургас. Проведената “успешната” приватизация на Параходство “БМФ ” е поредната голяма лъжа на Станишев. Влизането на мутрите в морския бизнес доказа, че властта в България се самозабрави в алчността си. Младото поколение няма да прости, че са изгонени принудително от територията на България за да си търсят хляба в чужбина. Гледайте какво става с морския търговски флот и да не забравяме при кой властници стана това разграбване.

 13. BRAVO !!!
  Vinagi se vyzhishtavam na komentarite na Ivo Indjev, dano stigat do poveche hora v Bulgaria !

 14. след отваряща скоба и преди затваряща не се слага интервал за да не се пренасят неправилно на следващия ред

 15. Благодаря и аз г-н Инджев,добре че Ви има!Имам честта да Ви четя словото!

 16. г-н Инджев е един от най-добрите журналисти в България, който е доказал своята проевропейска позиция, един от малкото СВОБОДНИ и НЕЗАВИСИМИ журналисти.

  Следя неговата кариера като журналист и публицист много отдавна, липсва ми неговото предаване в БТВ, но наистина това че напусна БТВ е знак за безкомпромисност, отговорност и твърдо следване на принципите.

  Колкото за циганите, и техните права над другите етноси това е глупаво, расистко и националистическо. Големия проблем не са циганите, големия проблем е политическата олигархия, която се е сраснала с престъпността. Големия проблем е, че липсват истински лидери, които да са свободни от популизъм, да бъдат истински демократи, да формират своя мироглед не партиино или идеологически обвързано, но национално с проевропейски демократични приоритети.

  Тогава вярвам, че не само ромите ще се оправят, но и цялата нация в контекста на европейския съюз ( за справка- българския етнос извън пределити на България се счита за най-крадливо и престъпно)!?

  Написаното е от един българо-ромски патриот. Бог да ви благослови!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.