Идиотиада

Вие идиоти ли сте? Не се смятате за такива? Разбира се. Вярвам Ви, че не сте и без да Ви познавам-няма причина да си въобразявам, че съм „нещо повече” от Вас. Трябва упорито да ми дадете много доказателства, за да си позволя нахалството да Ви смятам за идиоти, тъпи и безпаметни.
Но не всички мислят като мен…
Министър-председателят Сергей Станишев, шеф и на партията, от която най-много зависи законодателната уредба, оповести необходимостта от контрол над лично подчинената му ДАНС. Каза го с патоса на откривател. Сякаш опозицията, на която обича да се присмива за слабостта, е спъвала досега неговия законодателен устрем!
Георги Първанов, неговият съперник в необявената битка за червени и червенеещи симпатии ( да, като не  признават, че я има, също Ви правят на идиоти, отричайки очевидното), отново Ви се присмя. Понеже си е повярвал, че му вярвате,  си позволи да се възмути от това, че го занимавали с „мутрите и ченгетата”. Може би е искал да каже „чуждите мутри и ченгета”, които мътят водата на неговите?  И това щяхме да разберем, ако не беше неразбираемата наглост на призива му да не се посягало на свободата на словото. Все едно руски чернорубашник да пледира за защита на евреите!
Подобна „защита” получи и свободното слово от свободните да си правят каквото си искат със свободните по дух български журналисти едри собственици на, (третираните от тях като дребни) журналистически души. Като към крепостни селяни се отнесоха спрямо журналистите онези медийните шефове, които станаха говорители на „честната дума” на ДАНС, подписвайки се под уверенията на ченгетата, че  всичко е наред с правата на свободното слово-въпреки твърденията на депутати, които с очите си видели в същата тази централа доказателства за обратното. И което е най-интересното в тази „идиотиада”, депутатите, си замълчаха. Явно изпълнителната, президентската и четвъртата власт, играейки комбина, прегазиха уж първата, законодателната.
Нищо чудно, при тези височайши примери, че профанизацията на нацията, ни залива отвсякъде. Множат се гласовете на желаещите да се подиграят с възмущението, че български граждани биват подслушвани нерегламентирано. „Може ли и мен да подслушате, моля, насам, насааам”, провикват все повече участници в кампанията.
Включи се и програмният директор на БНТ Димитър Цонев, водещ на предаване, което е световен рекордьор по продължителност в национален ефир ( каква ли подкрепа трябва да имаш в държавата с най-явна цензура в ЕС?!). Той се „обезсмърти” като говорител на царя-премиер. Паметно, за онези, които не са съгласни да бъдат смятани за идиоти, е изявлението на говорителя Цонев в София, когато на връщане от Лондон обясни на презрените от него български журналисти, че нямат шанс да интервюират началника му Сакскобургготски, защото в България нямало интервюиращи от класата на Би Би Си ( адски нагло, като се има пред вид, че въпросният цар всъщност беше направен за „две стотинки” от водещия на предаването на Би Би Си „Hard talk”, но Цонев ни го даде за недостижим от нас пример! ). Същият началник в държавната телевизия сега намеква, че…и неговият телефон май се подслушвал ( вече съжалявам, че пред телевизия „Европа” потвърдих основанията си да смятам, че, още  доста преди скандала с подслушването, съм „привлякъл вниманието” на ДАНС- защото попадам по аналогия в един кюп с „врагове” на властта като Цонев, голяма „чест” !).
Впрочем, след изброяването на абсурдите, илюстриращи профанизацията на нацията, да посоча и една закономерност на прогреса. Някога, в царска България, най-ухажвани от властта били офицерите. Те били „опасните”. Сега журналистите са „опасните”.  В днешно време офицерите, в съгласие с медийните генерали, обезвреждат опасните за властта журналисти.
А Вас-Вас Ви смятат за идиоти, защото свестните ( по дефиниция, преди да е доказано обратното) у нас смятат за луди!

17 мнения за “Идиотиада”

 1. Бог да ви пази г-н Инджев ! Всичко е до болка точно! И не би било лошо да цитираме “В механата” на Ботев. Но… Не предлагате алтернатива !!!
  Само след броени месеци ще има нови парламентарни избори. За кого да гласуваме, за да променим ситуацията??? Не желая отговор: “Идете за риба!”
  Току-що четох информация за Сингапур. От държава в третия свят само за няколко години тя се превръща в световен търговски и финансов център. И забележете: главният фактор е законодателството му и абсолютното и стриктното му спазване.
  Всъщност, вие спестихте Ботев, но аз ще си позволя да го цитирам.

  В механата

  Тежко, тежко! Вино дайте!
  Пиян дано аз забравя
  туй, що, глупци, вий не знайте
  позор ли е или слава!

  Да забравя край свой роден,
  бащина си мила стряха
  и тез, що в мен дух свободен,
  дух за борба завещаха!

  Да забравя род свой беден,
  гробът бащин, плачът майчин, –
  тез, що залъкът наеден
  грабят с благороден начин, –

  грабят от народът гладен,
  граби подъл чорбаджия,
  за злато търговец жаден
  и поп с божа литургия!

  Грабете го, неразбрани!
  Грабете го! Кой ви бърка?
  Скоро той не ще да стане:
  ний сме синца с чаши в ръка!

  Пием, пеем буйни песни
  и зъбим се на тирана;
  механите са нам тесни –
  крещим: “Хайде на Балкана!”

  Крещим, но щом изтрезнеем,
  забравяме думи, клетви,
  и немеем и се смеем
  пред народни свети жертви!

  А тиранинът върлува
  и безчести край наш роден:
  коли, беси, бие, псува
  и глоби народ поробен!

  О, налейте! Ще да пия!
  На душа ми да олекне,
  чувства трезви да убия,
  ръка мъжка да омекне!

  Ще да пия на пук врагу,
  на пук и вам, патриоти,
  аз вече нямам мило, драго,
  а вий… вий сте идиоти!

 2. Когато чуя Станишев или Първанов да говорят, не зная защо, но немедленно усещам мирис на пръдня..
  Ето нещо по-смислено и доста сериозно:
  Международният валутен фонд предупреди, че страни като България са особено уязвими на кризата, тъй като разчитат на чужди инвестиции, за да балансират външнотърговския си дефицит.
  Световната банка съобщи в четвъртък, че в страни като България се очаква засилване на бедността поради повишаването на цените на хранителните стоки и горивата, както и високата инфлация.
  ДОбавете към това и факта, че в путинизирана България пребиват журналисти, палят им колите, хвърлят им бомби пред домовете, уволняват ги по телефона и так далее…
  Интересно какво още е нужно на “идиотиадата” да се усети ???

 3. Г-н Инджев,ако преди светлата дата на партийния им конгрес условно за г-н президента останат червените,а за г-н премиера червенеещите,като какъв ще е цвета за днешните и бъдещи “храбреци” от типа на Я.Стоилов,Т.Дончева,Божинов и др.,ако и те рекат да изненадат заедно и поотделно България по отношение на колорита?Зер,независимите се поизтъркаха вече и без “Hard talk”…а по…нашенски!
  Но истинския ще ни трябва преди 2010 г.

 4. СТАТИЯТА КАКТО ВИНАГИ Е СТРАХОТНА.АЗ ЛИЧНО НЯМА ДА СЕ СЪГЛАСЯ САМО С ТОВА ,ЧЕ НАЦИЯТА НИ НЕ Е ОТ ИДИОТИ.КАК ИНАЧЕ ПЪРВАНОВ ГОЦЕ ЩЕ СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ,И СТАНИШЕВ ПРЕМИЕР.ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ САМО В БЪЛГАРИЯ.КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СМЕНИМ ИМЕТО НА ТАЗИ ДЪРЖАВА С АБСДУРДИСТАН,ЗАЩОТО НИЩО НЕ Е КАКТО ТРЯБВА.
  ПЪРВАНОВ-ГОЦЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА МУТРА ГОВОРИ И ЗАЩИТАВА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО ,КАТО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЗНАЕ КОЙ СПРЯ ПРЕДАВАНЕТО “В ДЕСЯТКАТА” ПО БТВ.СТАНИШЕВ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВА БЕЗ ЕДИН ДЕН ДА Е УПРАВЛЯВАЛ ИЗОБЩО НЯКАКВА ИКОНОМИЧЕСКА ЕДИНИЦА.ЖУРНАЛИСТЪТ- ЧЕНГЕ ГЛ.РЕДАКТОР НА В.”ТРУД” ВЕСТНИКА С ВСЕ ПО-ЗАГЛЪХВАЩИ ФУНКЦИИ,ПАК СЕ ДЪРЖИ КАТО ДЪРВО,МЕЖДУ ДРУГОТО И ПСЕВДОНИМА МУ “БОР ОТ ДС СЪЩО ДЪРВЕН.ЯВНО И ТОГАВА Е БИЛ СЪЩОТО ДЪРВО..ЯМА ДА ГОВОРЯ ЗА СЪДИИ,ПРОКУРОРИ И ИЗОБЩО ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ В 8:5:3.ТОВА АКО НЕ Е АБСУРДИСТАН ЗДРАВЕ МУ КАЖИ.

 5. За Йов. Радвам се за готовността. Когато се свържа с Радо ще се обадя да се видим.

  Ето тук, преди година, съм писал нещо по темата. Имаме и други “ентусиасти”:

  http://forum.mediapool.bg/viewtopic.php?t=4541&start=0

  Извинявам се на г-н Инджев, че тук се “уговаряме”! Надявам се че няма нищо против…Аз дори бих го призовал да участва. Защо не и като водач. Той е достатъчно популярен.
  ъс
  ОТГОВОР:
  Благодаря, за мен е достатъчно да имам възможността да водя и този задочен диалог със стойностни хора-аз чрез текстовете си ( с Вас), Вие помежду си…
  Иво Инджев

 6. Реакциите на мастити журналисти у нас, пък и на верната на властта журналистическа сволоч по случая ДАНС-Огнян Стефанов показаха по най-очебиен начин че не са нищо друго освен добре платени слуги на комунистическо-ченгесарската олигархия.

  Аз примерно слушах, не помня къде, предаване, в което Виза Недялкова като досущ следното: “Това, че някой уби Георги Стоев, не може да ме накара да го считам за писател. Това, че някой преби Огнян Стефанов, не може да ме накара да го считам за журналист!” Явно червената дебелана смята само себе си за журналистка, никой друг не бил на нейната висота! Виждате, че комунистическите подлоги от типа на тучната Недялкова нямат капчица морал. Техен идол е Гоце. И Тошо Борът за тях е истински журналист. Както Гоце за тях изглежда е “истински български държавник”.

  Пардон, доповръща ми се, спирам дотук…

 7. Г-н Инджев, току-що научих за случая с Пламен Юруков (разпространи се съобщение, че имал доказани данъчни нарушения). Реагирах в тази връзка ето как: Дали Пламен Юруков няма да стане българският Ходорковски?

  Много ми е интересно как Вие оценявате поднасянето от властта на този казус с Юруков точно в този момент? Дали не е по стария маниер отклоняване на общественото внимание от неприятните за властта теми за ДАНС и пр.? Докога ще ни манипулират така нескопосано?!

  Май наистина ни мислят за идиоти? И, за жалост, не без основание – като се вземат предвид реакциите на масовия човек…

  ОТГОВОР:
  За Виза Недялкова-гледах я. Беше в предаване на RE:TV. Потресаващо. На практика тя оправда зверския побой над Огнян Стефанов-не го каза пряко, но постави въпроса за “качеството на неговата журналитика”-в момент, когато той, заради “некачествената” си журналистика, за малко да бъде убит…Грам съчувствие не изстиска върху натрошения с чукове журналист. То бива цинизъм плюс самочувствие за превъзходство над низшите същества от професията, ама…
  Опитвам се да не приличам на нея и да не прехвърлям спора с такива като нея на лична основа-колкото и да е трудно човек да се абстрахира от биографията и визията на Виза, не си позволявам такъв спор, защото така се оставям да бъда въвлечен в “тяхната игра”-те това искат, да се замеряме с едни телесни отпадъци, там са силни…
  Още повече, че имам “миризлив спомен” от времето, когато правеше “качествена журналистика” в периода, когато се изкара репресирана ( тогава я били подслушвали, каза тя пред телевизията). Водеше предаване в държавното радио, което и до днес няма аналог по своя бяс срещу политически враг в национален ефир-СДС. И забележете, СДС беше не просто в опозиция, но катастрофално беше загубил изборите през есетнта на 1994-та, което не пречеше на Недялкова да “рита падналия”, вместо да се занимава с кривиците на триумфиращите управляващи ( довели страната до ръба на катастрофата само две години по-късно).
  По адрес на моя милост, главен редактор на в. “Демокрация”, от нейния микрофон течаха буквално…фекалии. Беше пратила на “Раковски” в централата на СДС, където беше и редакцията на вестника, репортерка да интервюира чистачките кой вестник най-често намирали употребен в нужника. И те, о, каква качествена находка, отговорили, че това е именно “Демокрация”. Кеф, нали!

  Колкото до подозренията Ви за ставащото около Юруков, те са основателни-по дефиниция от нашите управляващи може да се очаква таква нещо. Но има и друга вероятност: да разполагат с реален компромат и да “ударят” с него не само конкретния човек, но и всички, които позволят да бъдат вкарани в капана на съпричастието с тяхната жертва, след което да бъдат вкупом изобличени като защитници на виновния…Което също е възможен сценарий ( не от гледна точка на презумпцията за виновност, а поради “стила и методите” на кукловодите, опитни в залагането на такива капани.

 8. В Интернет ми попадна нещо, което цитиращия го е нарекъл да произлиза от Баба Ванга. В началото се подразних, но после си помислих – а ако все пак Баба Ванга е познала?

  “Няма такава сила, която би могла да сломи Русия. Русия ще се развива, ще расте, ще крепне.
  Всичко ще се разтопи като лед, само едно ще остане незасегнато – славата на Владимир , славата на Русия. Твърде много жертви са принесени. Никой не може вече да спре Русия. Всичко ще помете по пътя си и не само ще се съхрани, но и ще стане господар на света.”

  “Русия е прамайка на славянските държави. Тези, които се отделиха от нея, ще се завърнат с ново лице. Русия няма да се отклони от пътя на реформите, които накрая ще направят страната силна и могъща”

  “И сега Русия е велика и винаги ще бъде велика… Републиките ще се върнат към Русия.”

  “Сега Русия се нарича Съюз. Но ще се върне старата Русия и ще се казва като при свети Сергий. Нейното духовно превъзходство ще признаят всички, включително и Америка.
  Това ще стане след 60 години (казаното е през 1979 г.)
  Преди това ще се сближат три страни – Китай, Индия и Русия ще се съберат в една точка. България ще е при тях само ако бъде заедно с Русия и като част от Русия. Без Русия за България няма бъдеще.”

  Ако го допуснем, например с около 30% вероятност за вярно, би трябвало да направим и някои разсъждения:

  1.Българите в 2039 година дали няма да са достатъчно малко на брой, за да не се безпокоим / респективно / радваме.

  2.Какъв би могъл да бъде пътя на тази “тройна коалиция” – Русия, Китай, Индия…Няма ли да бъде нещо близо до източната филосифия, според която е важно ДА СИ, а не ДА БЪДЕШ, каквата е Западната?

  3.Можем ли да си припомним какво казва руснакът Академик Лихачов. / ще перефразирам / Руската култура била култура на духа и изворите й са български.

 9. Сетих се, че тук се “познаваме” отскоро. Та да поясня. В горния коментар, заедно с разни “спукулации” съм “използвал” и хумора си:)

 10. Извинявай, г-н Инджев, но езика и стила ти са прекалено интелигентни, за да стигнат до възприятията на дървеняци като Серги и Гоце! :)) Пак цитирания от теб велик българин, Христо Ботев, е казал: Ти го плюеш, а то мисли че роса го роси… Но както винаги улучваш “В десятката”!

 11. Все пак очаквам някои господа да знаят ,че първата държава в днешна Русия е българската.Прочетете

 12. Благодаря и на г-н Инжев и на всеки стойностен човек в блога поотделно, за настъпилото междувременно,още по осезаемо оживление.
  Тъй като,каквото трябваше – бе казано и открито и в двустранен диалог с водещия – не съществуват причини,да не допълвам прекалено интелигентния му стил-довел ме при него-с още по-рафинирани възприятия чужди на двустранната комсомолска дървенящина,която се люшка по висините,както между криворазбраното “селячество”,така и последния “модерен”вик от Бузлузжа на постоталитаризма чрез модата и мотора.
  2010 г. си е напълно приемлива за осъждане на утопията.
  Жалко и тъжно ще е, ако стойностни хора от близкото и далечно мнало,ще трябва да залостват с кости и порутени съдби нейните безумия…

 13. Слава богу,че има хора които мислят,като мен!С толкова много комунисти в Абсурдистан помислих,че аз съм единствения!Бъдете живи и здрави!

 14. Наследниците на болшевишката партия Б.К.П. като Станишев и Гоце, дават мило и драго да изкарат един пълен мандат за да разбият представата създала се у техните поддръзници, че са едни обикновенни НЕКАДЪРНИЦИ и ПРЕПИСВАЧИ-ДВОЙКАДЖИЙ като управленци ! Защото иначе те си знаят – че ние знаем – че те са едни обикновенни пладнешки айдуци… дори без особена фантазия в айдутлука !

 15. като се връщам години назад и се старая да преусмисля първите години на т.нар. преход една единствена фигура ми се набива в съзнанието. Това не са пародийните опозициооони лидери, нито червените шамани, Жорж Ганчев. От медиите той бе направен на посмешище, а от днещна гледна точка излиза че е бил дяволски прав. Явно нашия основен проблем е в гена и просто няма спасение.
  П.С. Посетих Букурещ, за пръв път от 20 год., през уикенда и се депресирах. не знам как ще се почуствам ако посетя и Турция

 16. Йех, най после ачик да се вапише, че на идиотия отиваме!Само тука го има, в тая наша държава: лява партия да провежда дясна политика(естествено-некадърна такава, все пак са леви-е, поне електоратът им);дясна партия да прави лява пропаганда(естествено-некадърна, все пак са десни-е, поне електоратът им);етническа партия да декларира защита националните интереси на чужд етнос(е, поне електоратът на тая партия не е от етнически българи):)))Има още-до седемдесет и седем видими и още толкоз невидими като: единият брат е ченге, другият-фалшификатор; мутри зарязват бизнеса си и стават ченгета-и обратно;плащаме на топлофикация задето не използваме услугите и;плащаме ток преди да са ни го продали;обсъждаме професионалните качества на пребит човек,вместо да пъхнем в затвора пребилите го…И знаете ли-познавам един, дето лежи втора година в затвора за кражба на лозарска пръскачка , да от ония дето се носят на гръб.Вие да знаете някой, откраднал завод да лежи в затвора!?
  А, да по въпроса за революционните действия-няма да станат, въпреки идиотиадата.Деда ви Ленин е рекъл, повервайте му:)Верно, управляващите не могат да управляват-ни по старому, ни по новому.Обаче народонаселението е измислило начин да живее по новому без да дере гърло по площадите и да пролива кръв на барикадите-то просто отива да живее на друго място,Европа широка.Кой искате да се вдигне питам аз?Дядо и баба от село? Циганята от кулаците, или лумпените софийски?Всичко кадърно, мислещо и имащо деца се изнесе да търси бъдеще за тях другаде, защото е по-лесно.Тия, дето се изнесоха не са идиоти, та да се правят на Жана Д’Арк и хайдут Сидер в едно лице, при шанс за успех по-малък, отколкото на споменатите герои.Не ми говорете за патриотизъм, щото през последните 20 години тая дума беше мръсна.Ся пак стана чиста, защо ли!? Просто-защото не останаха работоспособни в тая държава, затова!Опитват се да върнат младите, ама заекът отдаавна е минал баира!Трай само, наборе Инджев, и нашето поколение като измре-няма да остане грамотен човек в тая държава.Упс, грешка,ще останат управляващите, те са като вечната Амбър, за 20 години не видях нова физиономия, само смяна на позицията и временно отиване в сянка, и верно трябва да си идиот, за да не разбереш, че всички пърдят в една кратуна..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.