В театъра на неестествения подбор журналистите ги делят на галерия и велможи от ложата

Ритането на слабия у нас е специалитет на силните на деня. Примерите се търкалят по улиците, остава да ги забележим, да не ги подритваме.
Пред телевизия RE:TV червеният партиен функционер Антон Кутев така се престара да защитава непорочността на ДАНС ( по повод скандала с подслушването), че незапознатите с фактите зрители спокойно можеха да си помислят, че журналистът Огнян Стефанов е грабнал чукове, маскирал се като някакви „опасни” бандити, разбил на пух и прах беззащитната агенцийка за национална сигурност и сега си гледа кефа, недосегаем за писаните закони и неписаните правила на елементарната човешка етика.
Цялото агресивно поведение на партийния пропагандатор говореше едно: проблемът в сблъсъка между ДАНС и Стефанов е в това, че падналият в калта цапа скъпите ( на данъкоплатците) чепици, на онези, които го ритат.
Хайде, Кутев се бори за партийната си правда-толкова знае, толкова може, така е инструктиран. Но какво да кажем за една друга особа, известна журналистка, от същата боя, която можеше поне малко да изобрази съчувствие и професионална съпричастност със смазания от бой колега? Вместо това, също от екрана на RE :TV, поканена на диспут, тя направо се изгаври с тежко пострадалия журналист. Не го признавала и изобщо се чудела, защо качеството на неговата журналистика не се било коментирало    ( и това в момент, когато се коментира дали ще оживее, след като заради „некачествената”, по нейно мнение работа, е пребит почти до смърт).
Не желая да споменавам името на видната журналистка. Опитвам се да избягвам персонификацията. Предпочитам обобщения образ, който тя символизира. Но в същото време ще припомня що е то „качествена журналистика” с пример, даден лично от същата звезда.
Беше преди години. В ефира на държавното радио се вихреше, водено от същата колега, недостижимо и до днес по своята идеологическа агресивност предаване. В него системтично ритаха падналия-опозицията СДС, загубила катастрофално изборите през есента на 1994-та. В сградата, където се помещаваше вестник „Демокрация”, водещата на предаването беше поръчала репортерска анкета в…нужника. Кой, питаше се в проучването, е вестникът, употребяван най-много във ведомствения клозет? Да, установила проверката, „Демокрация”, разбира се!
Ето, това са представите им за „качествена журналистика”.  Такива са и съвременните им последователи, като водещият на сутрешна говорилня в най-гледаната телевизия, който час по час кълне „разпространяването на непроверена  информация”, макар че самият той направи серия от предавания, разпитвайки разпалено събеседници какво още могат да кажат по написаното на първите страници на тиражните всекидневници за анонимните твърдения в интернет, според които бившият президент Петър Стоянов бил „агент Виктор”.
Общото между тези „звезди” е склонността им да ритат падналия, независимо дали е колега, или не-стига да е нарочен за враг. А може би с особено настървение ритат именно, когато падналият е всъщност низвергнат журналист, попаднал под ударите на цензурата, натикан в калта с или без чукове. Така изпъква тяхната „качествена журналистика” в цялата си благоуханна възвишеност!
И не си мислете, че това са просто някакви закони на „джунглата”- обикновено гризане на гърла, катерене по трупове. „Хаосът” е организиран-най-малкото по линия на неестествения подбор, който дава път на „техни хора”, а останалите се опитва да направи постелка за същия този път. Самото поведение на главните действащи лица в лагера на властта около ролята на ДАНС показва ясно солидарните усилия на власт и медии. ДАНС намеква, че преследва само непослушни журналисти от непослушни издания, а послушните медийни началници отвръщат с благодарност, като стават говорители на подслушвачите, чиято честна дума трябвало да се зачита ( противопоставена на честната дума на депутатите, които твърдят обратното).
Вижте само по какъв признак групират журналистите, които са тръгнали да проверяват, следят, подслушват, разпечатват-изберете Вие! Наречени са „галерия”. Каква галерия? Галерия от образи? Ау, не думайте, те журналистите от галерията само са” разпечатани” с кого си говорят ( с цел да бъдат запечатани, когато потрябва), а не са чак пък изрисувани в подробности! Не, „галерията” прилича много повече на презрителното посочване на мястото на въпросните низвергнати обекти-там някъде в галерията на театъра, в който кукловодите им отреждат място на „некачествени журналисти”, които си търсят боя.
Останалите, велможите, са в ложата. И от висотата на ложата едвам сдържат удовлетворението си, че плебсът от галерията яде идеологически обоснован от държавно-партийното ръководство пердах.

27 мнения за “В театъра на неестествения подбор журналистите ги делят на галерия и велможи от ложата”

 1. Уважаеми г-н Инджев,
  Мисля, че хора, нормално възпитани с човешки морални ценности не биха проявявали търпимост към обкръжаващата ги действителност. За съжаление, според Вас колко млади хора и тинейжъри биха оценили написаното от Вас? Въпреки всичко трябва да се пише истината и затова Ви поздравявам за изключително полезната работа, която вършите. Имам само една забележка: Защо нямате електронен адрес, на който да можем се свържем с Вас? Бих искал да Ви изпратя информация, която съм сигурен, че ще Ви заинтересува.

 2. Да такива са тези из ложите. Нека си кажем ясно. Българите, в огромното си множество, нямат историческо-родово-съзряла памет и материално и образователно Възраждане и така в огромното си множество са свързани с ума и манталитета с Русия, където огромните народни маси имат подобно минало. Каквото и да праят “съзрелите” / колкото и относително /, тъй като са в голямо малцинство, ще трябва да се съобразяват с този факт. И единственият им шанс е да успеят да сочат на / според мен / неразумните юроди, с много такт, постоянство и продължителност, какво е правилното.

 3. Имаме проблем дами и господа!
  Поредната офанзива срещу Пламен Юруков, според мен, изисква реакция! Може би ще бъде добре, г-н Инджев, Вие също да кажете какво мислите по въпроса, но аз лично съм бесен!!!
  Комуноченгесариата (много яко определение, хареса ми) взе да се разпасва все повече и повече и това е очевидно. Ако успеят да повалят Юруков, това ще означава голям провал за свободомислещите у нас. От друга страна, продължавам да мисля, както казах в едно мое предишно мнение, че остатъците от ДС може да бъдат изкоренени относително бързо, просто някой трябва да се ЗАЕМЕ С ТОВА! Да ПРИЗНАЕ ТОЗИ ПРОБЛЕМ и да започне да го решава! Защото в противен случай останалите ‘колеги’ от форума, които сигурно добродушно са ме взели за наивник, ще се окажат прави, ще се окаже, че всичко лошо у нас е неизкоренимо, а пътят по който вървим е по-скоро пътят на путинизацията, отколкото естествения път, по който вече са минали Испания, Португалия, Гърция и т.н… А тази перспектива, дами и господа, е наистина плашеща!!! Но ако се случи, НИЕ ЩЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ!!! Защото така и не намерихме човек сред нас, който да се опълчи на комуноченгесариата. Стига бе, те не са толкова силни, няма как да бъдат, след като моралът не е на тяхна страна! Няма ли наистина достойни хора сред нас, с необходимия кураж? Защото кураж ще е необходим, този човек сред нас, който още не сме намерили, ще трябва да приеме, че ще понесе ОТВЕТЕН УДАР, ако обяви война на въпросния ченгесариат. Но тук идват паралелите с историята… Ако Левски и Раковски са се страхували от ответния удар, днес нямаше да има България. Простичко е… Нещата обикновено са простички… Сложното е да направиш КАКВОТО СМЯТАШ ЗА ПРАВИЛНО!!!

 4. До Георги Дойчинов-много си прав братле,и те поддържам!

 5. Много е тъжно разделението на журналистите. За съжаление не съм прочел похвала на журналист към свой колега. Но това ще бъде дотогава, докато медиите обслужват нечии партийни интереси. И когато самите партии започнат борбата помежду си, журналистите са на предната линия, като често застават и срещу свой колега.
  Докато артистите например са нещо съвсем друго. Те успяват да се поставят на мястото на своя колега и искрено се радват на неговите успехи. Няма да забравя епизод от филма “Жега”, в който двама големи актьори имаха една единствена обща сцена, в която за част от секундата в очите на Ал Пачино се видя възторга му от играта на Робърт де Ниро.

 6. На мен ми е интересно какво ли още трябва да се случи, та т.н. “масов човек” да се отврати напълно от поведението на т.н. “медиен елит”, символизиран от Тошо Тошев, Ваза Недялкова и от, пардон, Валерия Велева?! И да престанат да си купуват вестници.

  И също ми е интересно как да стане така, че масовият българин да възроптае срещу арогантното поведение на ония политико-олигархични слоеве, на които медийните херои са просто слуги?! И да им отреже квитанциите, че издевателствата станаха вече нетърпими!

  Аз се питам: какво е това бездушие, тази ужасна безчувственост, която е обхванало огромното мнозинство от народа, та хората сякаш не усещат вече гаврите? Нации с по-нормални реакции отдавна да бяха изритали от властта управници, които, да речем, заради кражби са направили така, че Европа да спре толкова много пари? Или също, да речем, са продали националния интерес за няколко шепи московски жълтици?! Или са станали станали другари с бандитите, т.е. са направили така, че властници и мафия са вече едно и също нещо?!

 7. до г-н Златков – аз съм на 24 и редовно чета блога на Иво Инджев, така че не губете надежда за младите 🙂

  ОТГОВОР:
  Използвам случая, освен да Ви благодаря, да кажа по-скоро, че също гледам с оптимизъм на младите, защото вярвам, че свободата, която имат ( при всички заливащи я родни “специфики”) няма как да не се отрази благотворно именно на младите, които ни превъзхождат по условие с привилегията да имат избор в живота и с възможностите да се информират за света от най-ранни години-нашето поколение беше брутално лишено от алтернатива и това, за съжаление, на мнозина от нас повлия ако не пагубно, то поне достатъчно разрушително, за да бъде необратимо…
  Може да Ви звучи малко фанатично, но наистина вярвам, че свободата дава плодове-не винаги сладки, но е плодородната почва за поощряване на доброто у хората.
  А и като “млад баща” на две малки деца съм съпричастен и на физически младите, нищо, че не сме връстици, защото живея с техните проблеми. Да не говорим, че имам и три пораснали деца. Чрез тях знам какво могат младите и съм им “фен”…

 8. Инджев, момчето ми и ти не си известен в обществото като най-етичния и дързък мечоносец на истината… Помним те от времето ти на обикновена подметка в ефира на една голяма проамериканска, пропагандна телевизия как изпълняваше като келнер политически поръчки на разни “батковци”… помним и какво стана после – от собствено предаване (макар и интелектуално ниЗко) до обикновен драскач – блогаджия!!! Смелчага си – пиеш, псуваш, зъбиш се на тирана, но щом изтрезнееш…

  ОТГОВОР:
  Нарушавам правилото да не публикувам лични нападки, които доказват, че злобеещият анонимен драскач няма какво да противопостави като теза на прочетеното в моя текст. Такива, като този русофил (както се самоопределя) не схващат собствента си тъпота, поместена в няколко реда. Например: къде е логиката, да съм бил изгонен от проамериканска телезивизия заради своя …проамериканизъм? ( справка, в. “Труд” от 11 октомври 2006-та, където най-сериозно пише, че съм бил нарушил “високите американски стандарти”, а пък на 6 март 2007-ма в Доклад на държавния департамент на САЩ, един ориентир за американските стандарти, за разлика от самозвания “Труд”, беше отбелязано, че съм принуден да напусна под политически натиск).
  Или пък, щом е толкова ниско “падението” ми да пиша в блога си, що търси тук един толкова “възвишен” русофил?
  Но да си тъп е неспасяемо. Такива злобари само потвърждават ,с кого си имаме работа…
  И като съм почнал, макар и с погнуса, да добавя: ти ли, страхливецо, скрит нейде зад русофилството си, ще оценяваш кой е смелчага?! Някои, които не се крият ги пребиват с чукове, но такива като теб са по-лоши и от мутрите-побойници-страхлив, агресивен, тъп и анонимен е направо чудна комбинация…

 9. Уважаеми г-н Инджев,
  прочетох с удоволствие вашата статия и мога само да ви поздравя за откровенноста и за това , че не сте загубил острото и аналитично мислене , които притежавате от край време…
  И сам уверен , че отново ще изгрее слънце на улицата на свободното слово у нас… въпреки триглавата хидра и родната мафия !!!

 10. Приемете поздравленията ми г-н Инджев! Нуждата от Вас и такива като вас е изключителна! Свалям Ви шапка!
  Някой беше казал /приписват го на Наполеон/:”Целта на всяко едно правителство е, да оскубе кокошката, преди тя да се разкудкудяка.”
  Трагично е, че кудкудякащите са отчайващо малко.
  Както и да е, присъединявам се към тях.
  Бъди жив и здрав!

 11. Покрай всичко избълвано досега за МВР,ДАНС,ипотекираната журналистика и тъжно известните й “корифей” като Т.Тошев,Виза Недялкова и В.Велева,с които Левицата ни баламосва от 1989 г.,на “Позитано” вече се “мъти” и др. мъдрост с изчерпване на времето на “храбреците”/Т.Дончева/ и “независимите”/Я.Стоилов и И.Божинов/.
  Щафетата като конкурент на С.Станишев вероятно ще поеме бившият кмет на Дупница Първан Дангов,но не като конкурент на Р.Овчаров,а автор на молба към Р.Петков,да оттърве-на времето!!!- града от хегемонията на братя Галеви.
  Ще се пребори и Я.Стоилов,за да каже в прав текст какво мисли за сегашното Ръководство.
  Този далекобоен замисъл срещу лидер на управляваща партия,колкото и да е уязвим, тъй като иде реч за такава партия,от друга страна,не следва да се подценява и още по-малко за дискусии – в т.ч.и в блога -докато го има-а и без да се отклонява много от сърцевината на изказването на П.Дангов на самия пленум превърнато в основна тема и на останалите партийни участници: “Тишината в Партията ражда безумия” сред “титани на месълта” – и двата са великолепни бисери на Р.Петков,но подсказват сериозни неща,които най-малко са повод за убийствено “страстни заклинания” и още по-малко за “ялова” апологетика!
  Но ще дойде време и за тях ,”as the events evolves!”

 12. “Аз се питам: какво е това бездушие, тази ужасна безчувственост,…”
  Отговорът на този въпрос не е чак толкова труден. Народът не е хомогенна група. Много хора, дори да не харесват статуквото, сами нищо не могат да измислят и да направят, за да предизвикат промяна.
  Къде и кои са лидерите на мнение и доверие, които водят нацията към ново управление? Опозиционните водачи имат проблеми с имиджа и партиите си, а ние си седим зад компютрите и се надяваме някой да забележи текстовете ни. Това е несериозно, така няма да стане. Ние сме затворен кръг.

 13. Г-н Радо, всяка промяна е първо промяна в духовете, съзнанията и настроенията. А тук, в блоговете, където се е приютило свободното слово напоследък, се прочистват и шлифоват ония настроения, които после по невидими канали ще овладеят все повече човешки същества и съзнания. Иска се обаче време, а промяната е наложителна именно сега, в този момент. Оттук иде трагичния оттенък на настроенията по блоговете, който се осъзнава като безсилие нещо да променим: кучетата си лаят, керванът си върви…

  Обаче не е така: понякога яростно лаещите кучета може така да уплашат камилите, че побеснелите вече камили да разнищят разпердушинят и кервана, и керванджиите, и скъпите им стоки. Камилите в тази метафора представят именно нашите инертни объркани “масови съвременници”, за разбунването на които се иска понякога не просто и само бесно лаещи кучета, ами и остени, с които да ги ръгат, и жила, с които да ги жилят.

  Тази според мен е ролята на блогърите, пък и на автентичните журналисти като г-н Инджев…

 14. Spomnqm si predi godini, ima6e edin radio jurnalist Mitko 4ukov se kazwa6e, leka mu prast, koito kogato komentira6e ma4 na Levski vika6e po radioto”Samo Levski”!
  Tova ne be6e redno i togava estestveno, no s tazi pokaznost toi si be betoniral do jivot komentatorskiq hlqb.
  Jurnalistikata v BG ne se e pomestila ni na kra4ka napred ot togava.Sluginaja i demonstriraneto na prinadlejnost sa pravilo a ne izklu4enie.
  Zatova Vie pi6ete istini samo kogato ne ste blizo do vlastta, kadeto e hlqba.Ne se 4udete 4e ne vi vqrvat.Ne hvarlqite kamuni po tezi deto vikat “Samo CSKA”, za6toto utre kato doidat drugite na vlast, sas sa6tiq hus i vie 6te vikate “Samo Levski” bez izob6to da vi boli za istinata t.e. za nas!Mnogo po po4tenno e da si oka4ite tabelata “FOR SALE”, ne samo Vie razbira se, a i vsi4ki koito pe4elite ot poru4kovata jurnalistika, za da ni e qsno koi zad koq tuhla ot stenata,deto razdelq nas, naroda ot tqh vlastnicite, se krie i komu slugi!

  ОТГОВОР:
  Няма нужда да си слагам табела, за да угаждам на хора, за които нищо не знам, но те претендират да знаят за мен повече от мен самия-табелите ги слагат всезнайковци , като Вас!
  Понеже не обичам да бъда слаган в насипно състояние с други, за които така уверено обобщавате ( а обобщението, може би знаете, е най-краткият път към глупостта), да Ви осведомя: когато правителството , с обратна на сегашната политическа окраска, беше на власт, моя милост остана журналист на свободна практика-през целия му мандат. Какъвто съм и сега.
  Да Ви разочаровам за още нещо-за вашата увереност, че се притеснявам, че хората не ми вярват: само днес, по данни на статистиката, с която разполагам, повече от 6 хиляди души са се поинтересували от моите статии в този скромен блог или в препечатаните от други сайтове мои текстове от блога ( в някои от тези сайтове имат по 50-60 хиляди посетители на ден…)-това се равнява на тиража на средно голям български национален всекидневник. Така че, не плачете на “чужди гробища”…
  А какъв сте Вие и какво пише на вашата табела, че с такава лекота лепите етикети?
  Примете въпроса за риторичен, защото няма да полемизирам с умник, като вас.

 15. Наверно имам склонност към опростяване, но ето какво мисля: ако ръководшителите на БСП разбираха какво значи всъщност демокрация, щяха с лекота на се досетат, че начело на ДАНС трябва да издирят и поставят неутрална фигура, а не тяхен послушник. Само такава личност ще служи на българската държава, а не на интересите на управляващата партия както стана. Резултатът на това неумело и назадничево мислене е налице – скандално-неприятен за тях и тъжен за българите. Но, плащането за тази политическа бруталност тепърва предстои – въобразява ли си някой от управляващите, че Брюксел ще каже “да” на следенето на жуурналисти? В тези моменти на политическата драматургия тъжната пиеса се превръща в комедия – актьорът Станишев тича запъхтяно в Брюксел и обяснява на англйиски с кей джи би акцент, че “не е така, всичко е въпрос на комуникации”… Или нещо подобно…” Мисля, че там по-добре от нас разбират, че ни управляват не страшни, а жалки хора.

 16. Г-н Инджев, Иво. Разбира се такива като RUSOFIL ще има много. Те винаги ще се опитват да разрушат и малкото плод идващ от истинската българска интелигенция. Те не се чувстват виновни за нашите години. Искат да получат както остатъка от живота ни, така и годините на децата ни…За радост нещата, дори и бавни, са вече необратими.

 17. В подкрепа на А.Грънчаров за случилото се преда повече от две хилядолетия: …”Римляните внезапно спират …пред чудновата гледка..а бритите изплашени шепнат заклинания против магия към мястото,където са се появили невероятно високи,дълговрати животни с гъбици подтичвайки нагоре-надолу,а при появата им понитата направо полудават,подскачат,пръхтят,ритат и не мръдват крачка напред…поради излъчващата се странна и ужасяваща миризма…по Колчестерския път недалеч от Лондон…където с бягството на Каратак,без да е спасил Колчестър свърщи и сражението…”/По Р.Грейвз,Народна куртура,1979 г./

 18. ЯЯЯЯЯ Съветския възпитаник ГРАНЧАРКАТА И ТУК УЧИ…
  Къде не подслушват Сър. В Англия ли? Да не би САЩ да е Меката на не подслушването? Значи ФБР, ЦРУ и МИ-5.6…напразно пъпкат париците на данакоплатците. Те хем им плащат да ги подслушват, а те, понеже са джентълмени, не го правят. Те това се вика ДЕМОКРАЦИЯ.
  Та на ФБР, МИ-5,6 и ДАНС-те това им е работата, затова им плащаме, да си вършата работата, да слушат, подслушват и хващат за дебелите вратлета престъпниците.
  А това е един от най-ефикасните методи да си вършат работата.
  Така е навсякъде и в най-образцовите демокрации.
  А гузните душички ревата ли реват. Караул, подслушват ме.
  И мен ме подслушват, както всеки от нас, хората си вършат работата, но на мен не ми дреме. Косъма ми е чист, с мафиоти нямам работа, не крада, не клепам анонимо, когото си поискам, не търгувам с дрога, не слугувам на чужди и наши господари, и никой не ме закача. Не се оплаквам. Нека слушат. Като послушат и разберат, че съм нормален гражданин на Бг, ще престанат.
  И толкоз. Както пише Вук Каржич.
  Те така е тука,
  който го не знае.
  ЗАЕК ВЪЛКА ЧУКА,
  А ВЪЛКЪТ СИ ТРАЕ.
  Или не е така?

 19. Тоя последния Иванич бил нямал нищо против да го подслушват; сигурен съм, че няма нищо против това да няма у нас и свобода на словото? И никаква свобода да няма, пък е тая за него и за такива като него: щом требе “Партията” да знае всичко за нас, нека да подслушва, нека да си пазарува журналисти и медии, нека ако требе и кръвчицата да ни изпие – ето тая комуноидна психология е най-вредното, което трови живота ни…

 20. Този ‘нормален гражданин на Бг’ действително успява да накара кръвта ми да кипне!!!
  Най-вече защото самоопределението му може да се окаже вярно!!! Аре стига де, не сме всички такива, нали?

 21. Първо: към г-н Инджев
  Благодаря, че ми пуснахте изказването. Помислих, че ще ме разберете неправилно и ще ме баннете.
  Мисълта ми беше, че когато спряха предаването “В десятката” Вашите колеги не застанаха зад своя колега. Знам, че това е болна за Вас тема, но тя е показателна за съвременното ни общество. Въпреки това, в статията си бяхте твърде колегиален и не пожелахте да им посочите имената, макар на всички нас те да са известни.
  Второ: към г-н Ангел Грънчаров
  Уважаеми господине,
  Радвам се, че сте философ и нямате нищо общо с Елтимир и не поддържате теориите за световната конспирация. Но ако мислите, че е без значение, къде и как сте завършили тази специалност жестоко се заблуждавате. Я посетете своя собствен блог и вижте коя тема е най-четената в блога ви. Аз ще ви помогна: “Един порно видео клип”.
  Радо е отчаян от безизходицата, в която се намираме, а вие му предлагате някакви философски съждения без всякакъв смисъл. Нека и останалите да посетят вашия блог и прочетат изказванията на посетителите, за да не бъда голословен в упреците. Не съм философ, а обикновен инженер и не мога да проникна в дълбините на мисълта ви, но хората се нуждаят от конкретни отговори, а не от имагинерни съждения за лаещи кучета и бягащи камили. Защото, ако вие се оприличавате на лаещо куче, ние не сме камили и затова се огледайте по кого лаете.
  Извинявайте, но половината от връзките ви в блога ви са към руски сайтове и вестници, а другата половина към български и нито един към западен сайт, макар да пропагандирате еврочленството ни и сайта на Бойко.
  Дали обаче в атаката срещу Виза Недялкова не се крие факта за данните, публикувани за Бойко Борисов от сайта на oshte.info на адрес http://oshte.info/doc/boikoborisov/001.htm
  с източник анонимен, които обаче много хора приписват именно на Виза Недялкова?
  На времето, когато Кеворк Кеворкян, интервюираше проф.Чавдар Драгойчев той му зададе следния въпрос: ” Проф.Драгойчев, медицината е най-сложната наука, хирургията- най-сложната медицина, а сърдечната хирургия е върха на медицината. Как си избирате екипа за една сърдечна операция?” Отговора на професора беше следния: “Аз разделям хората на четири групи. Първа: умни и работливи. Те трябва само да се подкрепят и ще имаме полза от тях. Втора група: умни, но мързеливи. Те трябва само да се ръчкат с остен за да работят. Трета група: тъпи и мързеливи. Това са хора, от които както няма полза, така няма и вреда. И четвърта група: тъпи, но работливи. От тях обезателно трябва да се освободим.”
  Трето: към г-н Инджев
  Не обичам да правя комплименти, защото постоянно в главата ми е мисълта на Оскар Уайлд, че човек престава да бъде добър в дадена област в момента, когато сам осъзнае този факт, но ще си призная без да се възгордявате от това, че сте от любимите ми журналисти. В първия си коментар във Вашия блог обаче аз Ви зададох конкретен въпрос, на който бих желал да получа конкретен отговор. Та въпроса ми е: “Ако парламентарните избори са утре, за кого да гласуваме?”
  И последно- На 17-ти юли публикувах в своя сайт Вашата статия “Сересе, сересе, сересе” без Ваше разрешение. Ако желаете, ще я махна.

  ОТГОВОР:

  Както много пъти съм писал, не налагам никакви ограничения в този форум, освен върху личните нападки на безсилните да предложат друго, освен невъздържани псувни по адрес на автора-както и, естествено, върху разпространяването на забранената от конституцията пропаганда на омразата по расов и религиозен признак.
  В споровете между участниците във форума важат същите правила…
  Колкото до публикуването на моя статия във Вашия блог, приемам това като комплимент.
  Пък за гласуването-ще видим… Ако беше толкова ясно, ние с Вас нямаше да се терзаем от разни въпроси. Иначе казано ( изкушавам се отново да цитирам Лао Дзъ) :” за онзи, който държи чук, всички проблеми са пирони”.
  Боя се, че чукът се превърна от метафора в реалност, за чиято буквална бруталност склонният към умозрителност китайският мъдрец не е подозирал. Но това е друга тема…

 22. Нека посочи Грънчарката страна в Космоса, на земята или на Марс, където секретните служби не се занимават с тази “благородна дейност”, подслушването.
  Тези дни вестниците писаха, че в най-образцовата и стара демокрация, Англия, от МИ-5,6
  се канели не само да подслушват, но и да записват всеки разговор,
  засечен в ефира. Да сте чули някои да се оплаква. ББС има сливи в устата. Трае си. А те сигурно го правят отдавна. Може ли някои да каже и докаже, че не е така?
  ТОВА СТАВА В АНГЛИЯ.
  Ами в обикновените и не толкова обикновени демекрации като САЩ и БГ, също имаме престава как е. Или ще откриваме отново топлата вода. Ама там има сложни процедури и не като у нас. Айде бе. И ние не пасем трева и не закусваме с ББС. Не сме пораснали за 2 дни и живеем на земята. Така че по-кротко.
  Навремето, 1989г първата работа на хамелеоните-демократи беше да ликвидират тотално различните служби за борба с престъпността. Прогониха най-способните ченгета, този бил такъв, онзи онакъв. Случайно ли беше това,а. И се започна един грабеж, една ограбизация, както писа покойния Д.Дамянов, една демократична “приватизация”. Сега имаме 100-ци милионери, дажи милиардери, и една съсипана и разграбена икономика и държава, беден и все по-обедняващ и обезверен народ. Стотици поръчково убити. НИТО ЕДИН ОСЪДЕН ЗА КРАЖБА И УБИЙСТВО.
  Така е до ден днешен.
  Създава се ДАНС и като по команда всички(знае се кой и защо)ревнаха срещу нея. Помогна на Петков да си отиде. Закачи, и тепърва ще изобличава нагушилите се гузни демократи. За които демокрация значи, да крадат, приватизират(подаряват)на себе си и наши и ваши, да убиват показно неудобните, и всичко е ОК.
  Да,ама не. Искаш американска демокрация. ОК. Тогав ще имаш подобни на американското ФБР и ЦРУ и твърди американски закони, за да има ред, правда и просперитет.
  Иначе загиваме като нация и държава.

 23. иванич, точно ред, просперитет и правда няма. ако ми докажеш, че МИ-службите изпълняват политически поръчки на някоя определена полит.сила в UK в УЩЪРБ на интересите на страната, ще направя челна стойка пред парламента! честна дума! освен това, мисля че въпросът за кого ще гласувам на следващите избори няма да се определи от това, дали юруков е пазарувал с фалшива кредитна карта образно казано, а от това какво ще ми предложи в календара за следващите няколко години. макар, че това е относително – вижте газовия договор на правителството на костов как беше префасониран на тъмно. освен това съм любопитна по коя гореща следа е работел стефанов, за да има среща с брендо? никой и дума не обелва за това-я някой да попита виза… и още: ако и аз бях завършила в русия /или ссср/ щеше да ми е интересно как текат процесите в нея и какво е отражението им в/у нас-това е важно, защото русия не е монолит, а врящ котел от мнения! пък и по западните медии какво можеш да прочетеш за нас-корупция, бой и убийства, кражби на европари, мафия. а да – и тихи, пасивни стачки – какво друго е това изтичане на 2/3 от медицинските сестри зад граница?

 24. Хе, тук мисля, че не само ще прочетат какво съм написала,ами и ще ми отговорят…чудесничко!Мнението ми е на редови(но не средностатистически) гражданин, далеч от журналистиката, та-не го вземайте хептен за капитал:)))Да си дойдем на думата:
  1.Ако не сте забелязали-България е малка страна, разположена на стратегическо място.Неизбежно е да се люшка и разкъсва от геополитическите и икономически интереси на “Големите братя”. Неизбежно е те да си “купуват” проводници на интересите им тук. Неизбежно е редовите хора като мен да са “фили” или “фоби” на един или друг “Голям брат”, и какво лошо? Понякога има рационална причина за това-учил е там човекът, или им знае езика. Понякога ирационална-просто едните са му по-симпатични, или пък са му писали двойка по съответния език:)))И още-неизбежно е проводниците на съответните независимо какви, но ЧУЖДИ нтереси да набират поддръжниците си из гмежа на тези “фили” и “фоби”.И настъпва едно всеобщо плюване и замерване с компромати, етикети и чукове.Като извадим емоцията от и без друго непригледната картинка се получава грозно – политиците(независимо от цвета си), използавт емоционалните ни пристрастия за свои цели, а те са всъщност удовлетворяване на ЧУЖДИ интереси.Великобритания имала интереси, нямала приятели-ами да последваме светлия пример на великата империя!Преди да сте грабнали сопата, чука или събрали плюнката-извадете ми, ако обичате, от политическите програми на КОЯ да е съвременна партия ясно и недвусмислено формулиран БЪЛГАРСКИ външнополитически национален интерес.Несвързан с някоя велика сила пряко или косвено.С’я стана тя… СТАМБОЛОВ ВДИГНИ СЕ ОТ ГРОБА!!!
  2.Припомнете си Алеко-“Всички му казват “за благото на Отечеството”, ама го разбират кой как му уйдиса!” Дори тук пишещите , които за разлика от много други са достатъчно толерантни един към друг, не могат да скрият личните си и политически пристрастия.Е, защо го искат журналистите да нямат нтакива!?И те са хора…Лошото почва, когато журналистът си сменя пристрастията срещу финикийски знаци,или-кагато изначално си ги няма.Лошо е, когато извращава истината,зарад същите знаци.И други лоши има, ама да спра до тук.

 25. Да чуя хубава българска приказка от “редова” българка. Права сте, на 100% сте права. От освобождението досега, като че ли като гледам, не имало значима личност политик, общественик или писател, който да не е свързан по един или друг “начин” (какъв само един Господ знае), с някоя от великите сили в дадения момент. Изключенията са обидно малко. Ботев, Ст. Стамболов, Алеко Константинов, Тр. Костов… сигурно има още няколко, от стотиците, даже хилядите активно участвували в обществено политическия живот на Бг.
  Всеки е ФИЛ. Това си е нормално. Хора сме, със своите предпочитания. Но нека това не става за сметка и против интересите на Бг. НЕЩО, което се наблюдава масово и нагло ни се навира пред очите на всяка крачка у нас. НАГЛО ПРОСТАШКИ И НАХАЛНО.
  Журналистите ги разбирам донякъде. Може да си супер като човек, интелект и журналист, да пишеш и казваш нещата по-възможно най-добрия и обективен начин но…Собствениците на медии публикуват и плащат за това, и само за това от написаното, което е в унисон с техните интереси, с политиката, която водят и се опитватат да наложат на другите онези обществени среди, които по един или друг начин подържат и спонсорират медията.САМО ТОВА, И Е ЖЕЛЕЗНО ПРАВИЛО. Другото е приказки. А интересите на част от тези среди често не съвпадат с интересите но Бг. И журналиста, ако това му е основна професия, друг източник на доход няма и има семейство и деца, които чакат на него, в 90% от случаите започва да пише това, което искат от него, ЗА ДА ЖИВЕЕ. Иначе трябва да се откаже от професията и да се занимава с друго. А това не винаги е лесно.
  Но политиците и другата купена за стотинки пасмина. Незнам. Меду тях българофилите излючителна рядкост. Даже в момента ни управляват, 1/2 украинец, и 100%-те немец и турчин.
  За какво Българофилство говориме. Разбира се, вината си е на нашия народ.
  За Медичи.
  ЦРУ и МИ-5,6 По поръчка на техните правителства, фалшифицираха данните за Ирак(уж притежавал биологични и хим.оръжия за масово поразаяване, и се готвел да произведе атом. бомба), което им послужи за повод да нападнат Ирак.
  Не се откриха и следи от такива оръжия, и това неоспорим факт.
  Тези служби, и не само те, имат безброй мръсни дела след себе си, които се знаят и помнят от хората.
  А ЗА ГАЗТА.
  Едно време, през 70-80-те год на миналия век литър бензин е струвал 10стотинки. Да, да 10 ст. И това се знае и помни. Сега гони 3 лева.
  Едно време баща ми отопляваше зимно време, през 80-90 год на м. нашия апартамент от 96кв/м само за 20 лв,(всичките 6 радиатори пуснати докрай),като заплатите бяха същите.
  Сега съм на ток, радиаторите са изключени и нито един не работи. За така наречената сградна инсталация,
  (за това че някой тръби само минават и през нашия апартамент)плащаме по 40-50лв.
  Как ти звучи това.
  Та и газта поскъпва, като всички горива. Сега сме на пазарни условия и цени. Цените се повишават и руснаците са в правото си да налагат повишение.
  Не можеш да искаш преференции от тях, когато си побил 3 американски бази у нас, с военна техника, самолети, ракети и войници, готвещи се за война с Русия. Те знаят и отчитат това, затова и преференции вече няма.
  Хем американците не плащат и долар за тези бази, хем ще купуваме и много по-скъпа газ. Така че губим от 2 страни.
  Не е ли множко а?
  Кой и защо печели? Ние, или някой друг…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.