За дясната вълна, мъртвото ни вълнение и “Дойче веле”

Кой е Бойко Борисов, никой не пита ( в България), защото всеки има мнение. Но кой е Хайнц Брам, че буквално размазва с критични оценки Бойко Борисов, много по-безмилостно от левите критици на софийския кмет?
Единствената западна радиостанция, която оцеля със своята публицистика в българския ефир, е „Дойче веле”. Щом четете тези редове, няма нужда да Ви я представям. Освен по следният начин: „Дойче веле” е последният оцелял пряк и прям говорител на западната демокрация в този български ефир, откъдето американската „Свободна Европа” се оттегли по волята на американските законодатели. Те прецениха, че свободата в нашето крамолно кътче на Европа вече е стъпила на краката си ( нищо , че левият се оказа доста по-дълъг и България куцука гротескно по демократичния европейски друм) и вече няма нужда от американската патерица в българския ефир.
Българската секция на Би Би Си беше сполетяна от същия прекомерен оптимизъм ( но показа борбеност, като възкръсна под формата на сайта Kafene.net ). След това и световната емисия на медията-световен ориентир за качествена журналистика, беше буквално изнудена да спре излъчването тук- с хватки, характерни за йезуитщината на доминирани от управляващите, зле прикрити цензори от рода на СЕМ.
Сред душманите на Би Би Си, да спомена само най-известните, е тройната коалиция:  Сергей Станишев, Иван Славков и Георги Първанов. Общото между двама от тях е роднинството по възходяща линия с най-високите етажи на комунистическата власт от времето на Тодор Живков ( а на Славков-и със самия Живков). Третият, селско чедо, навакса бързо арогантността на велможите от близкото минало и дори ги задмина, давайки своя принос в оплюването на Би Би Си по повод на разкритията на британците във филма им за трагедията на НАШИТЕ български деца в ТЕХНИЯ, на ръководителите на днешна България, дом за изоставени деца в Могилино-същият, който държавният ни глава (обвинил Би Би Си в регистриране на факти „без любов към България”) реши показно да посети месеци по-късно като загрижен „баща на нацията”.
Но да се върнем към  единствения оцелял, „Дойче веле” . Радиостанцията разпространи интервю с Хайнц Брам, което има всички шансове да бъде„сведено до знанието” на първичните партийни организации на БСП. Защото громи злодея Борисов, припознат от самия партиен началник, др. Станишев, за главен враг на партията ( без партиен билет). Няма да преразказвам самото интервю – то със сигурност ще бъде цитирано обилно от заинтересуваните медии, включително и най-вече от такива, които при други обстоятелства не биха отделили на мнението на Хайнц Брам място дори и срещу заплащане от неговия собствен джоб.
Ще се изненадате, ако не знаете, но след това многословно предисловие, имам да Ви кажа нещо кратко и може би-неочаквано: Хайнц Брам е институция. Познавам го от много години ( имал съм честта да му гостувам и лично, и като лектор, поканен от него, когато беше на ръководна позиция в Кьолн в един от най-добрите институти на Запад, анализиращ проблемите на проблемни региони, като нашия) и твърдя точно това, че е светило като политолог, анализатор на СССР, на сателитите му и съдбата им след поражението им в „студената война”.
Понеже обаче аз не съм никаква институция, нека да Ви съобщя мнението на световно известна величина в оценката за „такива, като Хайнц Брам”-съветското сатирично списание „Крокодил”, оторизираният от Кремъл идеологически присмехулник. Той признаваше Брам за свой „главен герой”, шампион по окарикатуряване . За съветската пропаганда Брам беше най-осмиваният, най-охулваният западен специалист по проблемите на СССР .
Освен всичко друго Хайнц Брам познава, изучава и разбира българската действителност по семейна линия. Но да не изпадам в подробности.    Главното е, че същият г-н Брам залага името си в разговор, който е от фундаментално значение за осведомяването на мнозина от обърканите потенциални избиратели в България. Тях не бих си позволил да съветвам-нали са суверенът!
Но бих обърнал внимание на самия Бойко Борисов. Ако той наистина е в състояние да се усъвършенства, да преосмисля свои позиции ( нали се извини на Иван Костов за минали обиди към него, както и на ДПС, че го е надценил като шампион в състезанието по корумпираност с безспорния лидер БСП ! ) и с това да показва, че се развива, нека се вслуша в казаното от Хайнц Брам. Не че ще му хареса-няма как. Но поне да знае кой е Хайнц Брам, преди да го обяви за нещо друго. Не ми е работа да го предпазвам от такава грешка, но ми се стори възможно да споделя тези мисли…
Предлагам този текст като помощно средство не толкова за евентуална ориентация на разкъсваните от съмнения търсачи на алтернативата на сегашното управление, колкото за осмисляне от самия г-н Борисов.
Вие вече четете написаното тук и от това как ще реагира г-н Борисов ( или пък няма да реагира изобщо), ще разберете, дали и какво чете той ( именно в това, че не чете, го обвинява Хайнц Брам).
Забелязвате ли условното наклонение: „бих, бих, бих…”?  Използвам го, защото не натрапвам гледната си точка и не вярвам тя да бъде регистрирана, от когото трябва. Но това му е хубавото на свободния човек-че може да изрази напоително мнение и без да очаква от това някаква реколта. Въпрос на потребност-нека я имаме и да я споделяме, пък да става , каквото ще!

18 мнения за “За дясната вълна, мъртвото ни вълнение и “Дойче веле””

 1. Мога само да кажа, че суверена е толкова невеж, безпомощен, лесно манипулируем, наивен и слаб, че и този път ще бъде изпързалян. Всяка сутрин медиите, т.е. обществените перални за химичиско прочистване на мозъци се грижат, той да се чувства хем застрашен от посегателства от всякакъв род, хем да му се втълпи, че е щастлив. Най-новия хит беше, че според някакво европроучване 60% от българския народ се чувствал щастлив! Според мен в днешно време човек може да се чувства щастлив само ако отговаря на две условия: добро здраве и много къса памет.

 2. А къде е самият текст?!

  ОТГОВОР:
  Основателен въпрос, разбира се-например, в Kafene.net, в рубриката “Анализи”, може да се прочете целия (?) текст.
  Но много бих се учудил, ако противниците на Бойко Борисов не се възползват от отличната възможност да го ударят в тиражни медии с думите на един авторитет, като Хайнц Брам

 3. Иво,та ти си Свободна Европа,Дойче веле и Би Би Си взети заедно. Представи си само колко те мразят. Благодаря ти!

 4. Правилно сте постъпил г-н Инджев,защото да предпазиш от грещки никога не е късно!Особено когато става дума за честолюбив човек под пагони и за преосмисляне на позиции.
  Това също не е било най-силната страна на самия Командир, И.Костов по една не по-малко съществена тема от миналото,която сме изяснили с Вас,честно, в личен план и помежду си,баз да шумим излишно.
  Но генезиса и при Генерала и плеядата на Командира барабар със Софиянски и останалите изпаднали по пътя,е все същият!
  Особено сега,когато Левицата е “населила” мощно поне 4-5 телевизии,а т.н. опоненти:десни,атакаджии,парчета от земеделци, царисти и тем подобни, не са в състояние,да наведат глава,поради тщеславие!!!
  Защо тогава,Левицата да не си разиграва коня кажи-речи,20 години след онзи философ “жабьр”титан на мисълта,комуто Историята бе отредила съответното място.Да не е луда,да изпусне шанса!
  Хайнц Брам,може и сигурно е добър,а вероятно и много добър,но щеше да е по-добре,ако освен с личните умения и българското влияние до него, се изяви чрез едно друга по-необходима прозорливост в днешно време с прагматичен и оперативен оттенък.
  Не бих се учудил,ако в ППО сведат писанията му до редовите членове…от такава услуга като неговата… по-добра,здраве му кажи….
  После се чудим,защо ДПС и БСП били дисциплинирани,като под строй..Какви да бъдат пред разбунен Клир,но с един строг Началник,какви да бъдат сред самоизяждащи се “псевдодемократи” за които и Цар и Генерал…все тая,ако е за оплюване!…което не е чуждо и в този блог и със сигурност,ще е още по-нагло и нахално,ако истински се почувствуват застрашени.
  Но няма,тъй както няма и дългосрочна визия по-европейски за едни напълно достатъчни 10%,които да подсигурят и укротят за десетилетия елита им.

 5. http://www.kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=4889869

  Вчера под една от тукашните статии изразих едно, малко или много, оптимистично мнение за бъдещето на България – че нещата са необратими. Ако обаче, поради една или друга причина, не сме оптимистично настроени можем да си речем – не е ли окончателно ясно, че русофилите / или привържениците на стила и манталитета им / са преобладаващото мнозинство и това няма да се промени, както и независимо от членството в ЕС, резултатите от тази привързанос…Ако човек погледна от този перспективен ъгъл, то тогава ще се замисли за същественото. А от тази позиция, колкото и на ниво, и колкото и с изключително културно-политически валенции, и като институция – Хайнц Брамс издребнява. С интервюто си, също показва / и то май не може и да е друго – просто алогичността на живота в България може да се разбере само ако живееш тук повече от 2 години /, че не познава живота в България…Мартеницата не се носи срещу комунисти, а един мъж я носи, защото колежките му са я подарили…Относно това какво се прави в София – сигурно е вярно, че се прави много малко. Но още по-вярно е, че в България да направиш нещо фактически е нещо неимоверно трудно. Историята ни, най-малкото от последните 20 години го доказва. От тази позиция ББ в никакъв случай не е от тези, които правят малко.

  Така или инак ЕНП се съобразява на първо място със същественото и от там използва и дори и малкия шанс на малко вероятното.

 6. Ако преди малко ревнах срещу Брамс е не защото не е имало какво да “дялка” онанически от Генерала или защото хлевоустата избраница на Командира,не е била права,когато се пени срещу Царя!Не!
  Но злото на България е утопията и от всяка поредна простотия на прехода,тя е по-жилава и устойчива,а страстите опасно се нажежават и от инат и от чувство за само съхранение…нещо повече и на тях самите като на българи им “тежи” в кръгова самоотбрана…
  На нас ни трябва истинска Българска “Монклоа” и ако имах достъп до Я.Стоилов или Т.Дончева или новата дупнишка звезда,това бих им казал директно и без свян.
  Къде са те исторически и къде беше по времето на Тато, Сантяго Карильо?
  Може да е всичко,но има акъл и изпревари Фелипе,за да им каже,че Франко е бил по-прав,за да запази “момчето” престолонаследник.
  От там до Истината работата е по-дълбока и изисква рядко държавническо виждане,което е работа на “друг” пленум!!!
  Говоря така,защото имам и морално и заслужено историческо право,да съм го видял и разбрал и отстоял,колкото е било по силите ми.
  Даже на г-н П.Сертов му казах “задочно” че тъкмо предшествениците на днешния охулен ДАНС при Канарис и полковник Донован,като истински българи са нахвърлили визията на един злополучен премиер-археолог.
  Като как си ми ти др.кадровик?И кохонес имаш ли да ме поканиш на пленума или да ми предоставиш трибуна пред зала опоскана от свестни хора и заприличала на ожъната нива ,каквато е България!

 7. Суверен ли… ?!! Та у нас може да иде реч единствено за – овце, овчарлък, ежедневно стригане и издояване, и накрая – и за бодборно изколване… /вярно, последният случай беше с чукове…/,
  та за какъв народ, за каква нация, за какъв суверен говорим, о боже !!!

 8. Прочетох в един коментар в този блог, който сега не мога да намеря, че съм бил отчаян. Определението малко ме обижда.
  Всъщност това, с което се занимавам в свободното си време е да чета, да откроявам значими въпроси и проблеми, да ги коментирам и да предлагам отговори. Нещо повече – подавам инициативи, протягам ръка за дискусия и споделяне на идеи.
  Това, че хората подминават с мълчание усилията ми няма как да не удря по вярата ми в доброто, но не бих се определил като “отчаян”.

 9. За Радо. Всички, които пишат тук, на първо място патрона 🙂 не бива да се смятат за отчаяни. Колкото да ни е ясно, че доста неща са необратими. Поне в нашия живот. Но..Надеждата умира последна.

 10. Винаги има разлика между това как сами себе си възприемаме и това как ни възприемат другите хора, за което сме им дали някакъв повод. Ако някой някого е възприел като “отчаян”, явно е открил отчаяние в думите му, оценил ги е като отчаяни. Пълно е, разбира се, с хора, които ако узнаят колко всъщност са отчаяни, колко силни поводи имат за да се отчаят, нещата щяха малко от малко да потръгнат. А по причина, че никой не се мисли за отчаян явно нищо и не се случва: действителността у нас, ако я схванем в нейната истина, е толкова окаяна, че просто няма как да не е извор на отчаяние…

 11. Е… баси, щом иде реч за Дойче веле логично е целият текст да е там, къде другаде!?

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3693124,00.html

  След като отбелязахме очевидното отново да се запитаме как може да има мислещи същества на тази земя, които да имат каквото и да било доверие у генерал-лейтенанта!? Та нали точно той се подложи на НДСВ да бъде използван за ракета носител на бюлетини на предишните парламентарни избори и по този начин най-безочливо подмени гласа на хората?

 12. Да, наистина DW е последното, което остана в ефира на окаяната родина. Непоносимо противно ми е, че не мога да слушам BBC. Всъщност това беше едно от малкото неща, които ми създаваше усещането, че съм гражданин на Европа – бе мощно средство срещу убийствения провинциализъм.
  Смятам, че спирането на BBC беше лична победа на ,,пернишкия алаброс”, чието пък изявяване като държавен глава говори по-красноречиво за състоянието на нацията от най-задълбочените народопсихологически изследвания. Нивото на ,,суверена” е такова, че да избере на два пъти това създание за президент.
  Кой би повярвал, че 19 години след формалното сриване на диктатурата в България няма да може да се слуша BBC, дори и заглушавана?…

 13. Boabab, аз живея постоянно в тази страна повече от 35 години, и все още не мога да разбера алогичността и, камо ли да я приема. А съм българин. Какво остава за чужденците…

 14. Спирането ББС било лична победа на пернишкия алаброс. Грънци. Откъде накъде. Не сме и слава богу, няма да ставаме английска колония, за да ни натрпват ББС. Ако на някой му харесват англииските “истини”, има хиляди начини харесващия ги да ги чуе, даже види. За 1% англоезични, даже няма и толкова, да се заема ефирно място.
  Света се е наслушал на английски “истини”(до вчера 1/3 от света беше англ.колония) и не иска и да чуе за тях. И С ПРАВО.

 15. Б.Б-ето е едно раково образование в бълг.политическа зоология, което, колкото по-навреме и дълбоко се изреже, толкова ще по-добре за бълг.народ и Бг. Докато не е дало метастази и лекуването стане трудно.
  Х.Брам много вярно е ръзбрал, за разлика от мн.българи, кой е какъв е господин генерала Б.Борисов, и атмосферата и същността на бълг. политика и действителност.
  Елементарен балкански демагог, разчитащ на протестния вод на бълг. избиратели, за да се докопа до властта.
  Негоден полицай и кмет(все му пречат да свърши работата, за която е назначен и избран), бивш мафиот, когот още пазят от неговите приятели, едно голямо нищо, като интелект и политик. Играчка в ръцете тъмни сили, които чрез него и с тяхна помощ, искат да се докопат до държвна власт.
  Да доограбят, да приватизират, да подарят на чужди и наши техни спонсори недоокраденото. А това са БДЖ, ТЕЦ, пристанища, болници, пътища, ЖП гари и тн. Последния пладнешки грабеж, подготвян и организирано и проведен от ГЕРБ. Б.Б-то е подставено лице, кукла на конци. Други водят играта. ТОЙ е само параван.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.