Kafene.net: България отказва образование на деца с увреждания

България е отказала правото на образование на близо 3 хиляди деца с увреждания, които живеят в специални институции в страната, съобщи в неделя в София Съветът на Европа.

Решение на Европейския комитет за социални права подчертава неспособността на българското правителство да осигури образование за децата, което трябва да отговори на техните специални нужди, заяви адвокат Анета Генова от групата за защита на човешките права Български Хелзинкски комитет /БХК/.

Данните на БХК показват, че само 6.2% от децата в т.нар. “домове за умствено увредени деца” изобщо получават някакво образование, в сравнение с 94% от всички останали деца в България.

По този начин правителството нарушава правата на децата да не бъдат дискриминирани в сравнение с другите деца, добави Генова.

БХК подаде оплакване срещу българските власти, което беше представено от Унгарския център за подпомагане на умствено увредените, тъй като нито една българска организация не се е съгласила да направи това.

В резултат, Европейският комитет за социални права препоръчва на българското правителство да проучи специалните нужди на децата и възможността да ги интегрира в общообразователните училища, както и да постави приемливи срокове за тяхната интеграция в процеса на образование.

Въпреки, че решението на комитета не може по никакъв начин да задължи българските власти да се съобразят с него, България ще трябва да докладва редовно за напредъка по направените препоръки, съобщиха от БХК.

9 мнения за “Kafene.net: България отказва образование на деца с увреждания”

 1. А что рсс ленты у вас нет на блоге ? Хотел подписаться и ненашел ((((

 2. Още доста морални и обществени категории ще има да се налагат на “елета”, дори със сила. Същите тези, които не само не са ги разбрали, но и не предполагат съществуването им.

 3. Правителството заедно със синдикалната върхушка смаза двете учителски стачки. Къде беше тогава този БХК??? Ако имаше достатъчно генерирана подкрепа за учителите сега неговата /на БХК/ дейност, поне в областта на тази статия, може би щеше да е безсмислена.

 4. “БХК подаде оплакване срещу българските власти, което беше представено от Унгарския център за подпомагане на умствено увредените, тъй като нито една българска организация не се е съгласила да направи това”?!

  Господи, в каква страна живеем!

 5. На властта не и пука за увредените деца, а какво да кажем
  за възрастните инвалиди…Оставени са на доизживяване. По-лесно ще бъде да приемат един закон за евтаназията…

 6. На властта не и пука за увредените деца, а какво да кажем
  за възрастните инвалиди…Оставени са на доизживяване. По-лесно ще бъде да приемат един закон за евтаназията…Така ще се решат всички проблеми на увредените хора.
  /Няма човек – няма проблем/

 7. 1.Какво друго за децата-особено умствено увредените-освен човещина и състрадание!
  Но ето и една друга тягостна картина:
  2.Ако е вярно в НСлС били привикали на разпит Р.Петков докато Доган е бесен заради Драшков.
  ГЕРБ и останалите са и с тъжно известна подписка и с поведение “ние играем сами”!
  А предсрочни избори биха били възможни,само ако неразбирателството” заработи и вътре в БСП.
  А при тях провал на Левицата,според Стратега,би би възможен само ако Партията не наложи лявото!
  Е и какъв би бил такъв “желан провал”, освен нормализиране на българското електорално пространство (според европейските критерии)и осъмване със соцалисти и социалдемократи.
  Кой би казал,че с “вълци вегетарианци и зайци стръвници” /В.Дърева/ в “политическата гора”, С.Станишев ще изпусне на “конгресната маса”такъв “шанс” за снижаване по примера на Тато и то когато и цяла Европа и светът гледат поредния сеир в София при финансова чума/проф.Др.Драганов/!

 8. Идиотизмът в министерството на образованието достигна безумието да вкара деца с умствени увреждания в класната стая на нормално развиващи се деца.Стовари нещастните увредени създания върху главатй на учителя и си уми ръчичките.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.