Идат ли брюкселските братушки?

С извинение, колеги, да напомня, че през лятото на 1993-та осъдих на най-висша инстанция…правителството. Под ръководството на премиера Любен Беров, по внушение на парламентарното мнозинство на БСП и ДПС и под личната диктовка на шефа на пресслужбата юристът по образование Райко Раков кабинетът беше изфабрикувал противоконституционна заповед за моето уволнение като директор на БТА. Съдът бързо и без колебание присъди очевидното за всеки третокласник: в конституцията пише, че шефовете на БТА се уволняват от парламента. Същото постанови и Конституционният съд, надлежно сезиран след решението на Върховния съд. Така че в България има прецедент журналист да осъди властта.
Въпросът е за коя България става дума? Онази през далечната вече 1993-та явно беше друга. Тогава да осъдиш правителството беше възможно. Днес министър, макар и вече бивш ( но от позицията на обиден като бивш министър) съди журналист. И то не български, а германски. Съюзнически, ще рече.
Очевидно е, че с решението си да съди германския журналист Юрген Рот за „нероден романчо” ( защото романът на Юрген Рот „ Новите демони”, в които пише неприятни за Румен Петков неща, още не е публикуван), обиденият „силен човек” в БСП цели поне две неща: търси публичност и едновременно с това превенция. Публичност, защото без нея нашият плевенски герой явно не може да живее-ако няма скандал около него, ще го измисли сам…
А с превенцията всичко е ясно. Той просто заявява на всички журналисти да внимават с критиките и да не се закачат с него, защото репутацията му на опасен не е случайна и всекиго може да сполети съдбата на сайта „опасните”-да го погнат силните на деня.
Дали обаче няма да се случи трето нещо? Като в случая с кривите правосъдни сметки на нашето правораздаване? Фактическият отказ от такова, по отношение на тежките престъпления, като поръчковите убийства, организираната престъпност и корупцията на „белите якички”, доведе до пряка и остра реакция на „брюкселския чадър”. Обратно на „българския чадър”, смъртоносен за поне един българки гражданин, брюкселската му разновидност ( в широкия, разперения смисъл на думата) е последната надежда на самите българи да бъдат защитени от собствената си държавата. Именно поради това газените от властта местни европейци щурмуват с жалби европейските институции и по „успеваемост”, впечатлявайки адресата, поставят, уви, също така впечатляващи рекорди.
Но и това не е всичко. Именно брюкселските следователи, вършейки работата на българските органи, успяха да събудят от летаргията българската държава, която се прави на умряла симитлийска лисица и да съобщят на цял свят, че в България има нетърпима ( по своята безнаказаност) корупция. Което струва на българите колективно наказание-лишаване от дългоочакваните европейски фондове в особено големи обеми, безпрецедентни като пропорция в историята на ЕС. А „бракониерите” в София, уличени най-после от истински строг „горски”, изобразиха голямо учудване, когато горският проследи калните стъпки към гостоприемните за тях кабинети на властта и ги залови с лисицата на рамо: „ аууу, лисица!”, възкликнаха лицемерно от окаляните кабинети.
И вече не им беше толкова смешно, колкото на Румен Петков, който обичаше да се залива от смях от собственото си остроумие пред безпомощните български журналисти.
Сега един от главните герои, вдъхновили докладите ( най-малкото поради престъпно бездействие като вътрешен министър ) , решава да съди един от онези проклетници в Европа, които му мътят водата. Презумпцията на Румен Петков вероятно е, че се ползва с чудесно име и някакъв си германец му го позори-съждение, което по своята адекватност се равнява на някои от многобройните му публични изцепки, заради една от които от днес  15.10.2008-ма ( по информация на сайта „Медиапул”), бившият министър може да се окаже все пак бъдещ подсъдим.
А дали съдебното дирене на Румен Петков срещу Юрген Рот няма да придобие характера на поредния европейски рикошет? Докарали сме я дотам, че в „приятелския мач” България-Европа разчитаме на чуждите нападатели да ни вкарат ако не гол, то да ни вкарат в правия път, за да спечелим в крайна сметка ние, българските граждани, доведени до неверие в собствените сили да се справим с безобразията на родния управляващ отбор, който се състезава не за, а срещу доброто име на България.
Ние към кой съд да се обърнем за това омаскаряване?
Нищо чудно европейският колега, по примера на европейските следователи, да свърши работата, която би трябвало да е наша грижа-не за да се харесаме някому, а за де не се срамуваме от огледалото.
Що за орисия е това да „ни освобождават” непрекъснато? Не е ли време да се замислим?

14 мнения за “Идат ли брюкселските братушки?”

 1. А Гиньо Ганев има да ги обдусманстваааа…Те пък имат “желязна” логика – ние, казват, ще крадем и ще сме глупави управляващи, защото американците са световен жандарм и защото “Балкан” беше продадена за стотинки…

  Но, има една малко, или по-малко силна, голяма логика – светът се преразпредели и ние, минахме от другата страна и където всичко ще се променя. Не е ли хубавото да си от печелившата страна!?

 2. Защо няма статия в която да коментираш това че Комисията по досиетата огласи резултатите от проверката за принадлежност към бившите комунистически тайни служби на лица, заемали отговорни постове в БТА, сред които си и ти Иво Инджев ?????

  ОТГОВОР:
  Отговорил съм мнооого отдавна…Къде ли не… И мнооого, преди да ме “обявяват”. Което, да речем, не си забелязал…Ок. Не си мисля, че си длъжен да знаеш всичко за всички-но за онези, за които питаш, би могъл да се поинтересуваш.Защото аз не питам нищо за теб. И, повярвай, няма и да попитам-щом се криеш, сигурно има защо…Може да си той, тя , то, нещо средно и още много неясни и нищо незначещи нещица..Не ти се пъхам никъде и не те карам да ми се натрапваш също-сам си избрал, че съм ти достатъчно важен, за да питаш нахакано…
  Но тук, в блога, съм написал текст, който беше препечатан в сайтове с бройка посетители, чийто общ брой е доста по голям и от най-тиражния български парц…падрон, вестник, което също не си забелязал, преди да питаш.
  А по принцип, към…хайде да не казвам кълко пъти, съм казвал и писал: на любопитните анононимни, които смятат , че съм длъжен да им се мазня лично ( при цялата им безлична анонимност), не отговарям каквото и да било…
  Подозренията си ги запази себе си-питай се сам защо…И се питай всичко ли от праведния ти живот ( който криеш, не искаш да го споделиш като една майка Тереза с нас- иначе нямаше да се срамуваш от името си) би споделил с широката публика. Или се гордееш като един светец ( или светица) с перфектните си дела-винаги и във всичко?
  За да питаш за нещо написано, най-напред трябва да си направиш труда да четеш…
  И понеже вече сме си “близки”, говориш ми на ти, да те помоля и аз нещо: не ми пиши повече.

 3. Иво, надявам се да не изтриеш питането ми. Казах в Капитал че съм те питал и ще е кохти ако изтриеш въпроса ми.

  Ето тук съм казал: Питах ИВО ИНДЖЕВ на блога му как ще коментира това че е обявен от комисията. Да видим какво ще отговори ако въобще отговори, защото се опасявам че ще изтрие коментара ми .

  Пуснах въпроса тук https://ivo.bg/2008/10/15/%d0%b8%d0%b4%d0%b0%d1%82-%d0%bb%d0%b8-%d0%b1%d1%80%d1%8e%d0%ba%d1%81%d0%b5%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%88%d0%ba%d0%b8/#comment-2283

 4. Поздравления г-н Инджев !
  днес открих вашия блог и се порадвах на перото ви. Безпринципната “коалиция” ДПС – БСП – Царя от самото начало се сплоти единствено около “трапезата”. И до днес е така.

 5. Иво, приятелю, моля те прочети трудовете за “Световната конспирация ” на Никола Николов и тогава коментирай!.
  Защото в момента наливаш вода в тяхната мелница.
  Забрави Брюксел, Вашингтон или Москва ! От тях няма да получим помощ никогда!
  И въобще безкористна помощ няма !

  ОТГОВОР:
  Благодаря за съвета, както и за предишните ти добри думи, но с конспирации не се занимавам . Позволи ми да си остана невежа, дано не те разочаровам…А дали и в чия мелница наливам вода-хм, съмнявам се, че “световната конспирация” се трогва от моите “напоителни” усилия…Аз просто правя това, което смятам за правилно.
  Прочее, не пледирам за ничия помощ. Споделям си някои неща…

 6. DOKOGA shte tyrpim hora kato Rumen Petkov, Ahmed Dogan, bratia Galevi…vsichki te sa chast ot BG Mafiata !!!

 7. Според Стратега любимата Партия била обръщала прекалено внимание на завършването на мандата!
  Не била силен фактор в управлението на тази коалиция,та трябвало да мисли по-скоро за следващия мандат,когато с отстояването на своята лява идентичност щяла да изведе България от последното й място в ЕС.
  Спомням си го как след 1989 г. искрено се възмущаваше,в тогавашния политически хаос на проваленото въображение на Десницата за промяна,защо не било възможно,да се сформира правителство.
  На тази десница й пречеше Царя,а лидерите й освен, с ментални и нравствени пропуски във възпитанието, се задавяха и от “големи парченца в супата”.
  Сега гледам как Левицата спряга президентско войнство с емблематични имена от туризма и Мултигруп, как търчи нагоре-надолу по Центъра,със захлас за Обама,след забравени шансове и пропуски на времето!
  И дрънчи за Ирак,Афганистан,Черноморско-Каспийския район,да не би да са останали незабелязани !!! от Европа
  Белким,да не изостанат от Историята,след като са я изнасилвали многократно цяло столетие,…та се питам на кой свят светувам,джанъм?.

 8. ИМАЛО Е ВРЕМЕ, КОГАТО ГЛАВИТЕ НА ПОДОБНИ КАТО РУМЕН-ГЛАВОЧА СА БИЛИ НАБУЧВАНИ НА КОЛ… И КАК ПОСЛЕ ЧОВЕК ДА НЕ ИЗПИТВА НОСТАЛГИЯ ПО ОТМИНАЛИ ВРЕМЕНА ??? ;-))

 9. ZADA POTRYGNAT PONE MALKO NE6TATA E NEOBHODIMA LUSTRACIQ I OTNEMANE NA OTKRADNATOTO OT KOMUNISTITE

 10. Пореден бг-абсурд. Но абсурд е за всички онези, които могат да разберат за него от медиите. За нас не е, ние така живеем, това тук е нормално. Ако за някого още не е, скоро ще стане.

 11. hahahaha, smeia se na komentara na kostov no ne ivan – “da se otneme otkradnatoto ot komunistite” po-skoro shte stane apokalipsis otkolkoto towa. Wseki koito si misli che towa e wuzmojno e edin ogromen naiwinik, koito wiarwa w prikazki i diado koleda ili mraz…

 12. Additionally to the comment of Rado:
  See “New York Times” and “Herald Tribune” about a “dangerous country”!
  Познай коя е!

 13. Дайте да се разберем!
  Корупцията няма цвят. И черевените и сините и жълтите и какъвто и цвят да дойде, тя си е наследствена. Нали няма наивници, които си мислят, че президенти, министри, депутати, държавни и общински чиновници са на работното си място за една заплата?
  Време е българина да стане гражданин, по смисъла да си отстоява правата.
  На първо място прокуратурата да го информира колко ни крадат държавните чиновници – като внася обвинителни актове. На второ място съдебната система да вземе да наказва крадците, щото да си оправдаят заплатите, които вземат. На трето място – политическа воля да се случват първите две. Докато кучетата не започнат да пазят стадото (бюджета и еврофондовете), никой няма да ни повярва, че сме правова европейска държава.
  А ние гражданите не им вярваме, на избраните от нас, че си вършат работата.
  Прехода свърши. Далаверата да секва. Ако трябва да се почне от конституцията и се стигне до софтуера в главата на чиновника от най-ниско ниво в ерархията – всичко трябва да се настрои наново. И да се вземем в ръце и да се хващаме за работа. Иначе ще си теглим до гроб и ще станем за смях на цял свят.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.