Поръчови убийства и самоубийства като по поръчка

България се слави не само с неразкрити поръчкови убийства. Не само с убийства, но и със самоубийства като по поръчка. Общото между убийствата и самоубийствата е в това, че си остават „загадъчни”.
Поводът да се „ похвалим”  с поредната скандална загадка е насилствената смърт на 76 годишния съдебен медицински капацитет Стойчо Раданов, намерен обесен на столична …детска площадка. Новината веднага беше опакована надлежно с внушението за самоубийство.
Лекарят патолог стана известен покрай патологично проточеното разследване около зверското убийство на две малолетни сестрички от Пазарджик преди близо три години. Яловото дело „сестри Белнейски” се превърна в емблема на неспособността на властите да с справят с престъпността, а според някои, в конкретния случай-  на преднамереното им нежелание да се докаже истината, заради „чадър над свои хора”. Самият лекар, за разлика от други, твърдеше, че момичетата не са насилвани. Някой помни ли, че наскоро британски специалисти потвърдиха, че децата най-вероятно са били прегазени? С което косвено потвърдиха подозренията, че в публичното пространство е била пусната лъжлива следа за изнасилване и разправа с жертвите , с цел прикриване на престъплението, за да се прикрие истината за друго, не по-малко ужасно деяние, което обаче води към властови позиции, бронирани с полицейски, медицински и други цинични фалшификации…
В смразяващ „тандем” нахлу и новината за още една насилствена смърт, която също няма как да остане само в чисто криминалните хроники: намерен е с огнестрелна рана в тялото началникът на канцеларията на Ахмед Доган, по-младият с 30 години ( от лекаря Раданов) Ахмед Амин. Уж без да се ангажират с окончателно мнение, но и този път „отговорните фактори” светкавично побързаха да вметнат, че най-вероятно става дума за самоубийство. Интересно, самият главен секретар на МВР Павлин Димитров, в кратко телефонно включване в новините на държавната телевизия, отказа да коментира най-очевидното ( мястото на престъплението-т.н. „сараи на Доган”- плашещо е да се споменава такава „деликатна подробност”), което няма как да остане в тайна. Но почти се ангажира с твърдение за нещо, което би трябвало тепърва да се проверява: убийство, или самоубийство? Приличало му на самоубийство.
А на нас, които помним, гледаме, сравняваме и се опитваме да разсъждаваме, ни прилича на „ Déjà vu”, на нещо , което вече знаем. Или поне така ни се струва, защото сме доведени до състояние на объркване от сюрреализма на фактите и произтичащите от тях странни образи, изразяващи се в това „дежавю”, описано за пръв път от френския психолог Емил Буарак преди 100 години в книгата му „Психология на бъдещето” като феномен на смесването на реалността с фикцията в човешкия мозък.
Твърде много и натрапчиво странни са т.н. знакови самоубийства в новата ни история ( каквото и да значи амортизираната , но много модна думичка „знакови”). Да припомним само няколко от тях и то не по приликите ( които всеки може сам да подреди, като картинки от детски кубчета), а по хронология.
Сред първите , забравени вече жертви на, както ни беше казано, ранената гордост, беше подполковник Бонев, шеф на милиционерско районно управление в София, върху когото се стовари цялата отговорност на тоталитарната държава за случката с арестуваните и шамаросани активисти на „Екогласност” през октомври 1989-та, седмици преди свалянето на Живков с партиен преврат. Още по-малко се помни, че по-късно и съпругата му беше намерена самоубита.
В самото начало на „прехода”, на 6 януари 1992-ра, дни преди процеса за унищожаване на документи по делото за убийството на българския писател Георги Марков, за самоубит беше обявен бившият генерал от ДС Стоян Савов. От дистанцията на времето научаваме все по-категорично, че той наистина е бил един най-информираните за това прословуто престъпление.
През 1994-та е намерена убита Надя Дункин. Бивша актриса от Пловдивския театър и концлагерничка-ветеран от лагерите на социалистическа България, тя беше сред малцината дръзнали да свидетелстват за зверствата на комунизма. Убиват я по същия емблематичен начин, по който са убивани най-често концлагеристите в скотобойната за противници на режима в Ловеч- с тояги. В дома й. Инсценирайки обир-да, тя не е „самоубита”, а демонстративно премахната за назидание на всички, осмелили се да свидетелстват по делото за лагерите. Което е и неговият край. С убийството й секва ентусиазмът на оцелелите да се борят публично срещу своите бивши мъчители. Поради почерка на престъплението и абсурдността на твърдението за обир ( парите на бедната пенсионерка са намерени непокътнати в чантичката й), можем да впишем разправата в графата „ самоубийства”.
Прескачайки в „наше време”, стигаме до октомври 2006-та. Намерен е мъртъв в дома си и обявен за самоубит е началникът на отдел в службата, на която би трябвало да разчитаме в борбата с мафията ГДБОП Бойко Николов. Отговарял е за сектора „Интелектуална собственост и компютърни престъпления”.
Само три дни по-късно на 13 октомври, свързано, или не, гръмва съобщение за самоубийство на бившия министър на вътрешните работи от времето на Жан Виденов, дискредитирания дори повече от него, Любомир Начев. Отново огнестрелната смърт е квалифицирана като самоубийство.
Малко повече от месец след това властите крият, че в сградата на самата Национална разузнавателна служба в София е бил намерен прострелян в главата Божидар Дойков, началникът на архивите. Разкрити от базирания в Лондон електронен сайт Kafene.net, списван от български журналисти от бившата българска секция на Би Би Си, управляващите в София са принудени да признаят с 2 дни закъснение, че „има такова нещо”. Дойков, естествено, беше обявен за самоубил се ( колкото и да се говореше, че смъртоносните изстрели в главата му били повече от един…). Случката внесе драматизъм между двете четения на поредната поправка на закона за отваряне на досиетата.
Имаше и един прокурор Джамбов, който дори остави уличаващо шефа си предсмъртно писмо, но тройната коалиция , вместо да поръча тройна експертиза, прати уличения главен прокурор Филчев посланик в братска държава.
За финал, един въпрос: някой каза ли нещо по въпроса за мистериозните самоубийства на „цели двама” българи напоследък в Москва? Как така дипломат се хвърля от балкона и това не интересува неговата държава и неговото общество?
Както се казва, питам и отговор не чакам. Защото у нас изразът „ от умрял писмо”  звучи особено зловещо-като гавра с паметта на хора, които не могат да се защитят срещу са

7 мнения за “Поръчови убийства и самоубийства като по поръчка”

 1. Подобряват статистиката. Има стотици поръчкови убийства, но самоубийствата няма да влязат в бройката и това значи, че изведнъж МВР е почнало да работи по-добре.

 2. Господин Инджев,
  За съжаление имате голяма доза основание да се съмнявате в официалните версии на властите за самоубийствата на посочените от Вас лица. Лошото е че не сте единствен и болшинството от народа също не вярва на тези версии. А това е липса на доверие към управляващите.
  Един Ваш колега – Стефан Солаков беше публикувал статията ” Когато котката ДАНС” спи, анадолските мишки играят кръшно хоро” като посочи, че турските агенти у нас диктуват политическите събития в държавата.
  Моето мнение е, че г-н Солаков дори не може да си представи, че Турция и турската разузнавателна централа МИТ чрез ДПС са спонсорирали Атака на изборите.
  А тази теория не е нова. Теорията на Хегел, която е източник както на философските идеи на Карл Маркс, така и на Хитлер е идеология и на господстващата върхушка. ТЕЗА + АНТИТЕЗА = СИНТЕЗА Съгласно тази теория, съществуващата сила, означена като “теза”, поражда противосила “антитеза”; конфликтът, който произтича от характера на двете сили, създава “синтеза”. Процесът е непрекъснат: теза- антитеза, в резултат- синтеза.
  Оттук произтича задачата да се създават конфликтите. А това означава да се подхранват два противоположни компонента.
  За търсената синтеза предполагам се досещате.
  Може и да греша и “самоубийствата” да са дело на руски или американски групировки и служби. Или на наши родни идиоти.
  Факт е обаче, че държавност няма и до изборите ще сме свидетели на още по-фрапантни случаи. Защото сме разграден двор, в който всеки прави каквото си иска и няма да се учуда, ако ЕС реши да премести външната си граница по Дунава.

 3. G-n Indjev, namiram se izvyn BG ot 5 godini i kato gledam kakvo se sluchva v rodinata ni veroiatnosta da se pribera kloni kym 0, makar da mi e bolno i mychno za sluchvashtoto se i bih iskal da doprinesa s neshto za promiana kym po dobro. Vie ste svetilo za mnogo Bylgari nezavisimo kyde sa te, prodyljavaite s deloto si. Vyzhishtavam vi se !!!

 4. Странно… коментари няма.
  Ами няма, тя работата тук е дебела. На кой му се ще да се самоубива? Олигофрени.
  Поздравления за анализа, г-н Инджев!

 5. En el blog de Ivo,asi como en los de Grigor y Veni,puse de alguna manera y no obstante los recientes suicidios escandalosos ,que al margen de la impotencia de nuestra diplomacia de actuar mas coordinadamente en politica exterior con la EU,no deja de vislumrarse-sin embargo-como la Casa Blanca, en Washington, introduce junto a otros temas importantes,(como lo son Iraq,Afganistan,el Pacto Andino,el Libano etc.) tambien, el de los Balkanes!
  Ello -quiera se o no- es de alguna manera cierto reconocimiento hacia Bulgaria,no obstante la impotencia y la falta de sensibilidad adecuada de su clase gobernante!

 6. Невъзможно е да бъдат изброени всички “самоубити жертви” по време на тоя прословут Преход..

  Още помня едни редове от бг медия за самоубитият с 4 куршума в главата банкер. Един по един самоубити банкери до еврейското число 7, без да се брои и самообесеният в испански затвор Ангел Златанов- Акрам,

  възпитаник на Димитър Йончев /БКП- ВНВУ, В.Търново/ до един мъртви свидетели по аферата Акрам, от която Румен Петков, е пълнил касите на БСП.

  Миналата година, 4 дена след изявлението на Христо Михайлов, пряк участник в пренасянето на чувалите с парите от Търновските банки в Плевенският областен комитет на БСП и заявил решимост да свидетелства в съда също беше
  самоумрял внезапно.

  Списъкът с жертви е толкова дълъг, че е невъзможно да се помнят и изброят всичките в един коментар.

  И понятен е страха на хората от институциите, които са призвани уж да ги защитават и бранят от престъпността, но всъщност всички знаем,

  че именно там са престъпниците и по- добре да ги гледаме да се самоизтребват помежду си, отколкото да им се врем между шамарите, тоягите, чукувете, куршумите.

Коментарите са изключени.