Здравейте Вие,повече от 10000!

Статистиката от днес, 22 октомври 2008-ма, показва, че чрез текстовете си вече общувам с повече от 10000 ( десет хиляди) души. Сами преценете това малко ли е или много за блог като този ( съществуващ само от април месец), който не предлага забавление. Не си правя илюзията, че всички харесват написаното от мен, но е факт, че тези хора държат да се поинтересуват от съдържанието на блога.
Както и да коментирам, няма да избегна раздразнението на онези, които ще решат, че се хваля. На което също няма да „отговарям” в аванс ( нито пък след съответно предизвикателство от желаещи да се заяждат).
Смисълът на идеята да споделя с Вас тази статистика е в…смисъла. Има все пак смисъл да не се правим, че няма смисъл да разсъждаваме, защото всичко било безсмислено, предопределено. Търсещите тази алтернатива на статуквото в областта на свободното слово само тук са, както вече споменах, повече от 10000 души! Това е повече от „бройката”, която продават повечето национални всекидневници ( да, един брой се чете от повече хора, но колко точно са те е хипотеза без особена стойност ).
Не става дума за това да се сравнява един блог с някакви медии. По-важно е да забележим, че опитите да бъде контролирано свободното слово се натъкват на все по-масова съпротива-пасивна, но категорична. Защото има и друга, унизителна статистика: според „Репортери без граница” България убедително лежи на дъното на страните от ЕС по показателя свобода на словото, по която Косово, например, без да е член на Евросъюза, ни изпреварва…
И ако потребителите, почти изцяло, с изключение на относително незначителния брой коментатори, пожелали да се подпишат под своето мнение, си остават анонимни, то има конкретни хора, на които трябва да се отдаде дължимото за това, че текстовете от този блог достигат до такъв ( според мен огромен вече) брой читатели. Това са други участници в усилията за поддържане на свободното слово в мрежата, които публикуват в собствените си блогове, в сайтове и социални мрежи тези текстове. Те наистина заслужават много специални благодарности- надявам се, не само от мен!
Разни хора може да си направят всякакви изводи от прочетеното по-горе. За мен „откритието” е в това, че търсенето на истината и дори на солидарността не е загубена кауза, щом толкова много хора отделят от времето си за размисъл по, може би, не особено „атрактивни” , но достатъчно провокативни теми от толкова шумно презираната политика, която уж не интересувала хората…
От автора на блога Иво Инджев

41 мнения за “Здравейте Вие,повече от 10000!”

 1. 10000 са малко! Блогът Ви е много интересен, а статиите “пълнят душата” – може и да не е това била основната цел, но направо олицетворявате мнението на повечето хора, който ги четат. А и на повечето хора по принцип – ако погледнете коментарите под статиите в новинарските страници.

  В интерес на истинага, господин Инджев, сигурен съм, че статиите ви имат потенциала да заинтерсуват далеч повече от 10000 души на ден – стига да са изобщо уведомени, че съществуват.

  Вие сравнявате блога си с вестник, но пропускате, че за разлика от вестниците, вие не се рекламирате.

 2. Предварително се извинявам, ако въпросът ми е глупав:
  Какво представлява числото 10 000?
  – брой влизания във Вашия сайт?
  – или брой адреси?

  ОТГОВОР:
  Става дума за сумата от всички, които автоматичната търсачка ми показва като посетили или разглеждали-но не непременно в самия блог( макар че и тук също), а навсякъде, където има мои текстове, препечатани от блога. За пример, в социалната мрежа Свежо.нет., където днес отбелязаха, че имат по 50 000 посещения на ден, в момента на доста предна позиция има две мои статии от блога. За една от тях залелязах, че има повече от 1000 посещения.
  Не знам дали ще повярвате, но наистина нямам за цел да гоня някакви рекорди. Публикувах статистиката, защото си мисля, че и на читателте не им е безразлично да знаят на какво са “попаднали”…Понякога е хубаво да си свериш часовника и да откриеш, че онова , което забелязваш, го виждат и друго-не е плод на халюцинации. Т.е. “нормален си”…

 3. Харесвам това което пишете и факта че
  заедно с “кафене”то са ми достатъчни като политическа информация за деня/вечер ако остане време за”RE”/означава че съм в сегмента от аудиторията ,която почти не Ви изневерява…Поздравявам Ви за гражданската смелост,за това че “отсрамявате” гилдията Ви.

 4. Макар и да не храня илюзии, че с анонимен човек може да се разговаря (въпреки че в конкретния смисъл името няма значение), все пак тайно искам да се лаская от мисълта, че статията Ви днес е И своеобразен отговор на мой коментар под статия в блога Ви от онзи ден – коментар, който риторично питаше за добрата новина, същевременно несъзнателно навяващ настроение на отчаяние пред наглото поведение на групата сирищници (както и да ги дефинираме).
  Разбира се, че не сме малко търсачите на истина – онези, които жаждаме Словото, съзнаващи неговата сила.
  Дано да се роим или поне да не намаляваме!

  С уважение,
  Методи

 5. Radwam se naistina, che ima alternatiwa. Ako niamashe shteshe da e mnogo jalko. Drug e wuprosyt – kakyw e smisyla…dano da ima naistina…

 6. Време е да започнете да допускате рекламни банери в блога – защо да нямате някаква издръжка от това, което пишете.
  Отделно рекламата на самия блог също може да е добра идея – мисля, че наистина повече хора трябва да четат качествена журналистика. За наше добро.
  П.П. Само не успях да разбера това са 10 000 на ден или толкова от началото на съществуването на блога?
  Ники

  ОТГОВОР:
  Да, на ден-нямаше да повярвам, ако не следя от месеци как расте графиката…

 7. И без да знам и да съм много вещ по интернет,”търсачки” и тем подобни…вече казах преди дни,че е близко или трябва да се “приближи” още повече времето,когато новогодишното пожелание на П.Николов ще се сбъдне и пребъде…
  А косвено снемате от плещите ми и притеснението защо го гарнирам- като много други- с извадки на чужди езици.
  И се присъединявам и към другия Павел,за да е сам…

 8. Аз знам едно: че истината, колкото и да е нежелана, преследвана, потискана, изкривявана, гонена и пр., няма как в един момент да не вземе надмощие над лъжата, измамата, заблудата. Защото истината, както и свободата, така, впрочем, и духът като цяло, са самата мощ, и всуе се морят ония, които се мъчат да ги елиминират или потиснат. Това, че г-н Инджев, лишавайки се от всякакви материални облаги, по най-чисти и идеални подбуди е приел кръста да служи на истината, е причината словото му да има подобен мощен ефект. Което съвсем не ме учудва.

  Има и други правдолюбиви блогъри, само че аз искам съвсем наивно може би да апелирам към по-голяма взаимна подкрепа, т.е. иска ми се този онзи преобладаващ егоцентризъм или пък индивидуализъм поне малко от малко да бъдат надмогнати, та да се стигне дотам усилията за натиск върху самозабравилите се управници да могат да се обединят и кумулират, което значи, че ефекта тогава ще бъде неимоверно по-голям. А ето че сега за жалост всички по-известни блогъри действат все по принципа “И сам воинът е воин!”, и са съвсем редки проявите на солидарност, на подкрепа, на някаква по-алтрустична съпричастност и пр. Аз лично писах многократно за необходимостта да се координират усилията, взаимно да се подпомагаме и подкрепяме, но призивите ми се приеха както обикновено: с ледено мълчание, като глас в пустиня… иска ми се сред блогърите да има поне малко повече човечност…

 9. Страхотен блог, г-н Инджев, заслужавате аудитория!

 10. Г-н Инджев, Иво. Пожелавам, след месец вече 20 хиляди да четат, а още след месец 50. И нека не останем само с четенето а и да предприемем нещо. Старана продължава да се разлага.

  От един друг адрес:

  Касим Дал бил в основата на конфликта. “Отклонявал” много сръчно от откраднатото. А Емин е бил грешно заподозрян, че му е помагал. Огорчен не могъл да издържи..В същото време стана дума за 1000 декара в Странжа..

  http://www.afera.bg/index.php?option=co … &Itemid=33

  http://www.afera.bg/index.php?option=co … 3&Itemid=2

 11. Г-н Инджев, заслужено се радвате на този резултат. Словото Ви е истината и затова – надежда, че тук са останали и смели мъже!
  Да сте жив и здрав! Продължавайте, привличайте и други като Вас, може би е прав г-н Ангел Грънчаров с коментара си по-горе!
  С уважение,
  Дора

 12. Г-н Инджев, драго ми е да съм един от тези 10000 души, кото имат честта да общуват с Вас в този форум. С удоволствие чета (почти) ежедневно Вашите есета. Това, което правите поддържа в мен увереността и вярата, че както и да опитват, колкото и порочни, покварени безскрупулни и жестоки да са тези дяволски изчадия, които от 64 години насам държат съдбата на тази нещастна България в кървавите си ръце, те не могат да убият свободния човешки дух. Желая всичко добро! Дерзайте!

 13. Ето,че се започва и така трябва!
  Но ще излезе прав и Ники за рекламните банери с привличане интереса на десетки хиляди още, в т.ч.и на техния език,което подсказва и необходимостта от “по-работно общуване” 1-2 пъти в месеца…
  А приходи,ако има и трябва да има такива,освен за известно подпомагане на водещия,да се реинвестират за допълнително журналистическо и др.качествено присъствие и неговото оптимизиране с ясна и дългосрочна визия за бъдещето на България…
  В такъв смисъл,от такива съображения “своеобразният” оргазъм на изнурени души в Родина кобни сънища видяла, ще ни доведе като хиляди само до онзи тъжен извод,така добре казан от С.Есенин:”Весенный день прошел без дела у неумытого окна….
  Я не спеша собрал блестрастно воспоминания и дела и стало безпощадно ясно,жизнь прошумела и ушла…”

 14. Браво! Щом го четем толкова хора,на ден, има надежда…
  Дано светлината в тунела не е влак.

 15. Продължението:
  “Еще вернутьсь мысли стары,но будеть скучно и темно;
  К чему спускать на окнах щторы?
  Ден догорел в душе давно…/март 1909/

 16. Неискан съвет – дошло му е времето за AdSense, като има трафик поне и проходи да има:) (хората от подръжката знаят за какво става въпрос. УСПЕХ!!!

 17. И Вие да сте здрав, г-н Инджев, и продължавайте напред!
  Аз лично съм Ви препоръчал на всеки близък и далечен, а с баща ми редовно дискутираме чудесните Ви коментари!
  С Вас сме!!!

 18. поздрави иво, прекрасни статии.има ли някои вестник,които е публикувал накоя за да видим къде се намираме

 19. Да е жив и здрав Иво Инджев! 10,000 читатели си е много. И половината само да посещават блога, защото имат ценностна система като Иво, значи има надежда за българскито общество.

 20. Готов съм да рекламирам в страницата на сайта Ви. Ако виждате адреса на подателя, моля пишете ми за условията.

  Винаги съм се опасявал дали критиките, които така откровенно и точно правите на живеещите в медиен комфорт управляващи стигат до голям брой читатели. Но днес се успокоих, като прочетох статистиката по-горе. Не съм единственият, който е зарязъл весниците и търси истината из блоговете в интернет.

  Често копирах и препращах статиите, които особено ми допадаха. Явно не се налага вече…

  Здраве и нови успехи!

  ОТГОВОР:
  Благодаря, Вашата подкрепа е ценна със самото усилие да я заявите.

 21. К ЧААДАЕВУ
  от Александр Пушкин
  Любви, надежды, тихой славы
  Недолго нежил нас обман,
  Исчезли юные забавы,
  Как сон, как утренний туман;
  Но в нас горит еще желанье;
  Под гнетом власти роковой
  Нетерпеливою душой
  Отчизны внемлем призыванье.
  Мы ждем с томленьем упованья
  Минуты вольности святой,
  Как ждет любовник молодой
  Минуты верного свиданья.
  Пока свободою горим,
  Пока сердца для чести живы,
  Мой друг, отчизне посвятим
  Души прекрасные порывы!
  Товарищ, верь: взойдет она,
  Звезда пленительного счастья,
  Россия вспрянет ото сна,
  И на обломках самовластья
  Напишут наши имена!
  1818

  Аз ли сънувам… та това е отпреди близо 200 години. Г-н Инджев припомням Ви горното във Ваша чест: “Пока сердца для чести живы”. Бъдете жив и здрав и смело, както досега.

 22. Поздравления г-н Инджев,
  От няколко месеца чета статиите Ви и много често съм се питал,колко ли са хората ,които като мен ,четат тук мислите си,облечени в написан текст?
  Сега вече зная-много сме!
  Продължавайте все така да носите високо вдигнато знамето на истината!
  Благодаря Ви!

 23. И Митко и др. ще разберат…ще дръпнат още по-напред заради качествата на блога…това е какво повече?Така ще се върви,а и водещият ще знае,че не са били напразни усилията му…

 24. И аз съм от тези 10 000. Чета тук редовно. Труд не съм чел никога.

 25. От известно време следя блога Ви почти ежедневно – много ми допадат по-острите коментари срещу всички наследници и техните превъплащения на “славното” ни 45 годишно минало.
  Странно за мен бе, че “В десетката” липсваха подобни попадения (може и да съм пропуснал нещо “сензационно”). Но после нещата си дойдоха на мястото: заемате позата на смел журналист, когато течението Ви позволява – в блога.
  В Би Ти Ви навярно политиката на телевизията не е допуснала да се “развихрите”, но си стояхте там – за заплатата или за публичност;
  в Бейрут – политиката на БКП навярно Ви е принудила да подписвате разни неща, но отново сте се пречупили, за да се развиете като „велик” журналист, защото нямало как иначе. Т.е., подобно на Коритаров, оправдания за компромисите си човек винаги може да си намери.
  Лошото в България е, че хора като Вас са единствените, които изнасят в публичното пространство що годе някакви нормални политически анализи. Безименни остават всички, които нямат достъп, а и не го желаят, до “завоюваната” от Вас публичност. Те не са по-малко знаещи и можещи, но не са правили подобни компромиси със съвестта си, а просто са отвратени и обезверени. За последното им състояние може би вина имат и хора като Вас – постиганли желаното на всяка цена.
  Горното не пиша с цел да Ви засегна, а да имате едно на ум, че някои от Вашите читатели все пак не приемат написаното от Вас за чиста монетана, а още по-малко мотивите да го напишете.

 26. Отговорът на въпроса ми какво представлява числото 10 000 има стойност за самия мен. По този начин разбирам колко хора се интересуват от Вашето мнение. Защото има разлика между брой влизания и брой четящи. Самият аз влизам в блога Ви обикновена по два пъти в деня. Понякога и повече.
  Докато брой четящи показва колко измерима е надеждата за съмишленици.

  ОТГОВОР:
  Така е и аз не съм напълно наясно за това колко са “чистите” четящи , но интересуващите се от темата, свързана с мои текстове, са наистина толкова, че и повече ( макар наистина някои , със сигурност да се повтарят, което прави сметката по-малка-бих я прецизирал, ако можех, но не знам как, това ми показва статистиката): вчерашният рекорден резултат приключи за денонощието с общо 11 822, сбор от Pageviews (8302) и ( 3502) Visits ( в момента общият им брой е вече повече от 9 хиляди за деня, а има още доста време преди рекапитулацията). Но и половината да бяха, пак е много интересно да се види как едно частно усилие отразява толкова съществен обществено интерес-опитвам се да го кажа по начин, по които да не звучи като някакво самоизтъкване…
  Не искам да оставям впечатление, че се “състезавам”, но както вече писах, за много хора е важно да узнаят, че не са сами в разсъжденията си или че най-малкото някъде наоколо, макар и някак невидими, има хиляди ГРАЖДАНИ, (без да са длъжни да са съгласни с всичко написано).
  Защото да си направиш труда да потърсиш сам такъв тип информация е “гражданско усилие”, нещо много повече от това да стоиш пред телевизора на салатка и да попържаш ядно между някое и друго “наздраве”…

 27. Честито и пожелания за повече успехи 🙂 Аз също съм сред редовните читатели и се радвам, че сте стигнали такава голяма популярност, която за блог в България си е голяма 🙂

 28. Честито!

  Пожелавам 20 000 до края на годината, което ще е неизбежно, ако продължавате с добрите анализи и статии.

  Само един малък съвет – разделяйте параграфите с малко бяло място, че така залепени са трудни за преглеждане и четене.

 29. Не съжалявайте, че много от читателите Ви са анонимни. А на всетниците всички читатели са анонимни :).

 30. http://media.actualno.com/news_190746.html

  Сушата е толкова брутална, че всяка капчица роса е ценна.

  Дефицита на (опити за) разсъждаване или търсене на истина в медиите е толкова потресаващ, че хората се редят на опашки заради единия слух. Като бананите по татово време или кутия Малборо.
  Хората имат нужда от светлина и ще се стремят към нея, в мрака една свещица се вижда отдалече. Без реклама и бюджет сте по-популярен от половината “новинарски” сайтове и радиостанции.

  Малък съвет – хоствайте далече. На Каймановите или Кокосови острови примерно. Вземете си домейн .cc или изобщо някакъв международен. Сайта е текстови и лек, няма да има особен проблем. Както виждате, напоследък се случват кофти неща със сайтове чието съдържание не отговаря напълно на партийната линия.

 31. Браво Иво !!! Да си ни жив и здрав и още дълго време да пишеш все така и ние дълго време да четем нещо смислено и истинско написано …

 32. Като видях,че и пешо светулката е загрижен си рекох,че ще е блжено и на дяда ти Николай и на Епархийският съвет, да се подскаже,че щом са тръгнали към упреци за скверни думи и дела,освен “грешника” свещеник Петър Гарена,да призоват и самите “пичове”,да се въздържат от “цинични и ексцентпрични дела,които са си баш повод за анатема на съблазънта от “коалиционнния” амвон…

 33. Здравейте, г-н Инджев!
  Казвам се Даниела Великова, от Варна съм. Бивш инженер, журналист, масажист и настоящ автор на криминални романи. Следя Вашият блог с интерес. Но сега искам да споделя друго. А именно, че благодарение на Вас, открих блоговете като начин на общуване. Преди известно време ми предложиха да създам и управлявам списание, насочено към анализ на събития в страната от изтеклия месец. Започнах да търся хора, които да предоставят материали за публикация. Попаднах на Вашия блог. Така се роди идеята да съзвам собствен блог и той се оказа много полезен за мен. Вече близо месец отблизо наблюдавам интереса на хората. С казаното до тук искам да обобщя – интеренет ще се окаже бъдещето на журналистиката. По няколко причини – става бързо, достъпно, евтино и няма цензура. Но както са писали и много други коментатори – време да преврънете сайта си в бизнес. Желая Ви професионалните Ви умения да носят и доходи!
  Поздрави от морето и мен!

  ОТГОВОР:
  Благодаря…Аз съм малко тромав, но ще се посъветвам и ще видя, дали си заслужава да потърся ” комерсиализация” на този блог и дали с това няма да навредя на представата на читателите за мотивацията ми. Това не беше идеята ми, когато го създадох преди половин година. Ще видим…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.