За лианите и циркаджиите, направени на маймуни в родната джунгла

Няма как да знам, дали наистина в ДАНС съществува разработка „Лиани”. Но знам, че самият премиер се прави, че не знае и това му личи. Знам също, че и бившият вътрешен министър Румен Петков не отрича да знае, а направо не иска да говори на тази тема. Румен Петков? Румен Петков да не иска да говори и да пропусне да се посмее на собствена шега от рода на „ щом Ви се привиждат лиани, може и да има, но питайте маймуните за това”? Е, това си е косвено потвърждение, че няма как да няма такава разработка- щом на Румен Петков не му е до смях, значи работата наистина е много заплетена. Като лиани.
В нашата джунгла лианите имат много имена. Доган ги нарече „ обръчи”. Общото между лианите в българската политика е в това, че са преплетени не само с т.н. сива икономика и черпят живителни сокове от контрабандни канали, но и корените им се наторяват от едни проценти по сделки с ядрени горива, газ и нефт-комисионните които „капят” там, са за стотици милиони.
И друго общо има в нашата джунгла между навързаните като лиани интереси в т.н. „голяма политика”: това е парадоксалният факт, че лианите са едновременно видими за всички, но и са най-голямата тайна в държавата. Всички знаят за корупцията, но никой не прави нищо срещу нея. Самият Сергей Станишев, човекът, натоварен от конституцията с най-много власт в републиката, говори за корупцията като за сутрешната мъгла-има я и толкоз, не може да се избегне. Как така знаеш, че в държавата има корупция, но не можеш да изобличиш поне един корумпиран ( над нивото на някой шеф на агенция, който опира пешкира след солова журналистическа акция)?
Ами така, отговарят ни в европейските доклади-в България, която е шампион по неразкрити поръчкови убийства в ЕС, нито едно такова престъпление не е разплетено. Някак си не е логично на този фон да бъдат разкривани самите причини, които пораждат недосегаемостта на изпълнителите на смъртните присъди по българските улици. Щом обикновените убийци се радват на такъв комфорт, какво остава за поръчителите над тях?
На това примиряване между констатирането на фактите и демонстративният отказ ( или , хайде, неспособност) да им се противопоставиш, му се казва управленско безсилие. Или, още по-лошо, съучастие.
Във всеки случай, ако приемем за истина, че тайните служби са разработвали високи нива на корупция под кодово название „Лиани”, може поне да се зарадваме на…самото кодово название. Защото то съдържа признание по дефиниция-да, има в България едни паразитни израстъци, които задушават като лиани всичко по пътя си.
И още нещо- автентичният български израз за навързването на интереси е по-скоро „свински черва”. Може би пък самото „вносно” название „лиани” подсказва, че има чуждоземно участие в разследването и това дава плаха надежда за някакъв успех?
Впрочем, опозиционна България беше доведена вече веднъж до състояние да подскача по площадите и беше наричана от управляващите тогава с всякакви презрителни думи, най-меката от които „тълпа”.  Ами „циркаджии”? Нали така се изразява премиерът Станишев спрямо несъгласните с него, участвали в протестна подписка!
Явно подскачащите циркаджии ги правят и на маймуни. В наша джунгла е така.

11 мнения за “За лианите и циркаджиите, направени на маймуни в родната джунгла”

 1. малка правописна грешчица в заглавието – “циРКАджиите”. може би?

  ОТГОВОР:
  точно така, благодаря…

 2. Г-н Инджев,не е ли време е в т.н. джунгла,отново,да се “тества” изобретателната мъдрост на “подхода на калфите” в гилдията на майсторите по отношение на: процеса на обновяване на ядрен щит в близост до нас,където ядрената триада /ракетен комплекс,морски стратегически сили и авиация/ планиран общо за 1600-1800 ядрени снаряда до до края на следващото десетилетие,когато от друга страна НАТО ще изпрати още два кораба в Черно море.
  Каква ще е нашата по-ясно изразена заявка след съвещанието в Ричмънд,Виржиния на демократите със съветниците по националната сигурност за нов икономически и външно-политически курс?
  Или отново ще разиграва цирка по разказа на Гогол за кихавицата на чиновника:”Ох, извинявайте,ама прощавайте…”
  Нека е ясно едно:Не съм да си го мерим…!!!когато “атовете се ритат”…и сме разградили по престъпен начин двора си,но ако не на нас,на други ще им писне от нас един ден и дано не съм лош пророк…

 3. Тези, които оплетоха лианите, не допускат във властта, личности или партии, имащи волята да поставят коня пред каруцата. Т.е. над всички да е ЗАКОНЪТ. Т.е. правилата за всички са еднакви.
  Ние се надяваме да изберем някой, който да си свърши работата и да въдвори ред. Ама той се избира първо от собствениците на лианите. и какво се получава? Параграф 22.
  Като казвам власт имам предвид и изпълнителната, законодателната и съдебната. За четвъртата власт битката продължава. Смели сърца срещу чукове.
  Време е да се постави една линия. И всеки да избере от коя страна да застане. И дано тези от правилната страна да стават повече. Щото от страната на лианите е целият ни политически, съдебен, законодателен елит. И дано да доживеем политик, който да застане на стараната на гражданите ….

 4. Вчера Станишев, от трибуната на Народното събрания, отново изрази мнението, че банкавата система в българия била стабилна, имали сме резерви, които щели да поддържат и индустрията…А ако греши? Каква ще бъде личната и колективна отговорност на тези, които не обръщат внимание на предупрежденията, ако стане белата?
  Много е лесно да артикулираш стратегии при положение, че после друг плаща сметката.

  Та, в този цирк, не е лошо на мистър Клайн, поне откъм блоговете, да му се напомни, че ако греши може и да отиде на съд. Но съд за какво? Че е опропастил не знам си колко милиарда, че е благодарение на кризата ще пострадат милиони хора?

  ПП.Аналогичен случай Милен Велчев и “преобразуването” на дълга.

  Не е ли време да се

 5. Наистина, ако тукашна само беше инициативата за това разследване трябваше тогава да бъде наречена не “Лиани”, ами директно “Свински черва” – прелестно звучи това наименование: разработка “Свински черва”!!! Но щом е “Лиани”, а не “Свински черва”, дали пък не е под чужд натиск започната, което съдържа плаха надеждица и да успее?!

  Впрочем, интересно ми е мнението Ви, г-н Инджев, за бъдещето на Ахмед Доган оттук-нататък, в светлината на случилото се напоследък около Сокола? Дали не е дошло време да залезе звездата му, заедно с тази на неговия боен другар Гоце, или докато Гоце е на поста си, на който го тури агент Сава, и Соколът ще си кръжи като лешояд над тялото на изнемощялата и обезкръвена българска демокрация?!

 6. On 25/10/08 at 14.25 EEST all the comments, only for the last three articles, are reaching and approaching fast 100…and this might impose the eternal phrase…” a man who could…take a decision…!”

 7. Новините за отказа на Р.Петков от борбата за лидерския пост в БСП,метаморфозите около Сокола с покойния Амин, “четките” на С.Станишев в Габрово и предстоящите в обозримо бъдеще,се оказват удобен заслон!
  Как да забележиш-веднага- в “слугински медии” и море от “новини” пръкналото се поредно изобретение “издание 2008 г.”
  В него Триадата,не е вече тъжно известната коалиция”, а съюз на формациите -ВМР-БНД-“Лидер” и Земеделски съюз /ЗНС/ от Велико Търново за съвместноо явяване на избори и убедително представителство в 41-то НС.
  И в него Стефан Личев -потенциалният “вожд на земеделците” виждащи себе си като трета политическа сила- съзират още -ами то си е око на граблива птица!!-“Гергьовден” и социалдмекратическите партии…
  Става дума за по-трудно доловима стратегия в действие “събрана в 40-50 думи”,за да даде повод на водещия и участниците в блога,да поразсъждават малко …като що е то неуморима изобретателност,чий е замисълът и има ли почва у нас..?
  С това ще бъдем “гощавани” до урните и ако в в бъдещите коментари,се забележат ответни качествени послания, равностойни на тези на И.Инзжев,добре,ако ли не ще стане ясно ,и защо не ни подхожда “леката или по-тежка,площадна апологетика”… с емоции и изляния….
  Слава богу,че не преобладава,а това окуражава….

 8. Зрелището започва да прилича на първата част на криминален филм – интригата се заплита все по-силно, намесват се все по-неочаквани обстоятелства, но краят – ах, краят на филма – ще бъде изненадващ и то с трупове, които повече няма да се вдигнат в политическия живот.

 9. Четох някъде, че едно женско насекомо, богомолка (не му запомних латинското име)след съвкуплението изяждало мъжкия екземпляр, с цел да си осигури нужните калории за развитие на поколението….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.